Poveži se s nama

CityLIGHTS

Vlado Mikulčić: Zaštitit ću sortu vina ‘Turopoljski škrlet’

Objavljeno

Na međunarodnoj izložbi vina ‘Vinodar 2016.‘ u Daruvaru, gorički vinar Vlado Mikulčić osvojio je zlatnu diplomu za svoj Turopoljski škrlet. To je ujedno i jedini škrlet kojem je stručna komisija od 15 članova dodijelila zlatno priznanje. Na ocjenjivanje je stiglo 168 uzoraka i to uglavnom vina iz prošlogodišnje berbe. Najbolje ocijenjeni Sauvignon je Badel 1862 Vinarije Daruvar sa 88 bodova, najbolje ocjenjeno suho mirno vino iz protekle berbe od nearomatičnih sorata je graševina OPG Mirko Crnković, a najbolje ocjenjena vina su Kutjevo d.d. Graševina ledeno vino 2012. i Kutjevo d.d. Graševina izborne berbe prosušenih bobica 2011. sa 92 boda.

 

Mikulčićev škrlet dobio je visokih 86 bodova. Ovo, međutim, nije jedino priznanje koje je gorički vinar dobio za svoju ‘kapljicu’. Posljednje vrijeme osvojio je najveće ovacije na ocjenjivanjima u Ludbregu, Čazmi, Kutini, Svetom Ivanu Zelini i Velikoj Gorici.

 

Vlado Mikulčić

 

„Moj trud ne samo u vinogradu u Vukomeričkim goricama nego i u podrumu, sada dolazi na naplatu. U dobrom rezultatu mi pomažu konstantne edukacije i studijska putovanja u druge regije, dok mi je prošle godine na ruku išla dobra vinogradarska godina. Naime, sva vina prošlogodišnje berbe pokazala su se izuzetno dobra“, kaže Vlado Mikulčić, inače predsjednik Udruge vinogradara i vinara Grozd i prvi čovjek goričkog Udruženja obrtnika.

 

Turopolje dobiva svoj brend

 

Za priznanja koja dobiva kaže da su rezultat mukotrpnog desetogodišnjeg rada na proizvodu kojeg želi zaštititi. Škrlet je, naime, autohtona sorta specifična za moslavačko vinogorje, dok Mikulčić intenzivno radi na zaštiti Turopoljskog škrleta. Ako će u tome uspjeti, goričko područje i Vukomeričke gorice dobit će poseban enološki značaj.

 

„Turopoljski škrlet je već brendiran. Na izložbe dolazim s nazivom vina Turopoljski, a sa sortom Škrlet. Proizvod je postao prepoznatljiv. Radim na tome da ta sorta postane zaštićena“, kaže Mikulčić.

 

Turopoljski škrlet ima specifičnu aromu. Kod vina te sorte naglašene su kiseline i dosta je osvježavajuće, osobito za vrijeme ljetnih vrućina. Vino sadrži i manje alkohola.

 

Turopoljski škrlet

 

O sorti Škrlet…

 

Autohtona je sorta Pokuplja i Moslavine, a kao kultivar manje zastupljen je i na području Prigorja. Istoznačnica za škrlet bijeli je ovnek žuti, ovnek slatki, škrlet tusti, škrtec, osukač ili maslec, itd. Po dozrijevanju spada u kasnije sorte tj. u 3. epohu. Trs škrleta bujnog je rasta, debele rozgve, solidne otpornosti na peronosporu i pepelnicu, neredovite rodnosti, a zbog slabije oplodnje sklon je osipanju cvata i rehuljanju grozda. Grozd je pak srednje velik, valjkasto piramidni i vrlo često s jednim ili dva krila. Žuto zelenkaste je boje tj. u punoj zrelosti osut crvenkastim mrljama. Zbog svoje rastresitosti dosta otporan na botrytis odnosno sivu plijesan. Vino je dobre kakvoće, svjetlo žućkasto-zelenkaste boje, harmonično i zaobljeno, lagano cvjetnog mirisa, s izraženom finom i nježnom, nenametljivom specifičnom sortnom aromom. Kao i kod većine bijelih vina temperatura serviranja je 10-12 stupnjeva Celzijevih, a preporuća se uz jela od bijelog mesa i tjestenine, sve vrste ribljih jela, kao i uz pikantna jela.

 

Vinogorje Vukomeričke gorice

 

Nalazi se u vinogradarskoj regiji Kontonentalna Hrvatska, podregija Pokuplje i po klimatskim značajkama spada u zonu humidne kontinentalne klime. Ovo prostrano vinogorje smješteno je na niskobrežuljkastom gorju Vukomeričkih gorica, južno od rijeke Save pa sve do Kupe. Vinogradi su u vlasništvu seljaka i građana, nevelikih parcela, uskog razmaka sadnje i tradicionalnog niskog uzgoja uz kolac. Posljednjih desetljeća vinogorje je značajno devastirano gradnjom vikendica, ali je to ponegdje rezultiralo poboljšanjem tradicionalnog i zastarjelog sortimenta i dovelo do uvođenja suvremenijih i produktivnijih uzgojnih oblika. Prema geološko-pedološkim karakteristikama preporučene i dozvoljene sorte su prije svega autohtona sorta škrlet bijeli, zatim graševina, pinot bijeli, pinot sivi, silvanac zeleni, rizvanac, sauvignon, rajnski rizling, traminac cveni, traminac bijeli, chardonay, dišeća ranina bijela, ranfol, šipelj, plavec žuti, muškat bijeli, muškat žuti, muškat ottonel, zelenac slatki, manzoni bijeli, moslavac, frankovka, portugizac crni, pinot crni, merlot, zweigelt, lovrijenac.Vina proizvedena u Vukomeričkim goricama uglavnom služe za kućnu potrošnju, pa je vinogorje zasad bez veće gospodarske vrijednosti. Međutim u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući radu Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica došlo je do znatnog napretka na području vinogradarstva i vinarstva vinogorja Vukomeričke gorice.

Preneseno iz Reportera

 

CityLIGHTS

FOTO: Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica

Objavljeno

on

Autor

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Predstava prati dva bračna para, koji se nađu u vrlo mogućoj i mnogima prepoznatljivoj situaciji. Dijalozi su britki, dramska lica su slojevita, zanimljiva, a u njima su upisana ona stanja i raspoloženja koja će mnogi prepoznati iz svojih bračnih ili ”dobrosusjedskih” situacija.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na sceni vidimo kako se ”običnim” ljudima najjednostavnije životne situacije pretvore u horor priču, koju autorica teksta piše na vrlo duhovit način” – stoji u popratnom katalogu predstave.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tekst je napisala Snježana Babić Višnjić, predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, a glume: Đorđe Kukuljica, Anita Matić Delić, Mladen Kovačić i Mia Krajcer.

Ulaznice nisu bile u slobodnoj prodaji, a u dvorani su poštivane aktualne epidemiološke mjere, primjerice, svi redovi s neparnim brojevima bili su prazni, maske obvezne.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za predstavu ”Stambeno pitanje” 12. svibnja 2021. (20 sati) ulaznice će biti u prodaji od 05. svibnja 2021. (Cijena ulaznice: 50.00 kuna).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Pumptrack staza otvorena, stižu klupice i voda, a onda i staze za rolanje i skateboard

Majstori iz Slovenije svojim su vještinama obogatili otvorenje velikogoričke pumptrack staze, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar najavio je kako slijedi i nastavak ovoga projekta

Objavljeno

on

Čim je dovršena i puštena u funkciju, pumptrack staza postala je omiljeno okupljalište goričke djece. Smještena pokraj terena Panadić Sporta, u blizini dvorane i stadiona, praktički od prvog trenutka pokazala se kao veliki dobitak za naš grad. U subotu prijepodne staza je i službeno otvorena.

– Iznimno nas veseli što se odmah pokazalo da je ovaj projekt pun pogodak. Za to je dovoljan samo jedan pogled na ovu stazu, gdje djeca uživaju od ranoga jutra i znaju sve do navečer čekati svoju priliku da se provozaju – zadovoljno je konstatirao v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar, pa dodao:

– Ova pumptrack staza prva je faza, a u drugoj dolazi skate staza i staza za rolanje, odmah pokraj. U to idemo čim otkupimo jednu privatnu česticu, pa očekujem da ćemo sljedećeg proljeća otvoriti i taj, drugi dio ovog projekta. Sve skupa proteže se na 1700 metara kvadratnih, što ovu pumptrack stazu čini najvećim u Hrvatskoj i trećim u Europi. I nećemo stati s obogaćivanjem sadržaja za rekreaciju u našem gradu, osluškivat ćemo potrebe sugrađana i nastaviti u istom ritmu.

Cijena cijele ove priče je oko 750 tisuća kuna, no slijedi i nadogradnja ovog rekreacijskog centra. U planu je postavljanje klupica i pitke vode odmah uz stazu, a sljedeći korak bit će i sanitarni čvor.

– Smatramo to neophodnim za sportsko-rekreacijski sadržaj ovakve vrste. Ja se baš i nisam usudio provozati po ovoj stazi kad sam vidio koliko je zahtjevna, nisam dovoljno hrabar, ali vjerujem da će moj šestogodišnji sin za koju godinu uživati u ovome – sa smiješkom je govorio Ačkar pa naglasio:

– Još jednom moram apelirati na korisnike da koriste zaštitnu opremu, staza je vrlo izazovna i potreban je maksimalan oprez. Sigurnost mora biti ispred svega!

Otvaranje staze obogatilo je i društvo koje je u svemu tome malo duže nego Goričani. U Sloveniji je ova priča puno brže zaživjela, a glasnogovornik gostiju iz Ljubljane bio je Miha Glavič:

– Došli smo ovdje da otvorimo ovu vašu stazu i damo vašoj djeci neko osnovno znanje o našem sportu. Riječ je o interdisciplinarnom sportu, budući da u njemu mogu sudjelovati i romobili, i BMX-i, i skateboardi, i role, i mladi, i stari… U Europi i svijetu ovo je veliki hit, zato mi je posebno zadovoljstvo što smo danas ovdje, što se možemo zabavljati i natjecati. Kod ovakvih, asfaltiranih staza, prednost je što se ne mora previše održavati, za razliku od zemljanih. Ovo može biti zabava za sve još dugo godina!

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Dječje radosti na asfaltnom pumptrack poligonu

Objavljeno

on

Autor

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Veliki broj djece uživao je jučer (nedjelja, 21.ožujka 2021.) na novoizgrađenom pumptrack poligonu. Ponekad se činilo da je više djece (i roditelja) u ‘čekaonici’ na početku poligona, nego biciklista i ostalih malih rekreativaca na stazi. Izgledalo je u nekim trenucima da vlada nered na asfaltnoj površini, ali to je samo privid, jer svako dijete vozi svoju rutu. Grupa od 7-8 dječaka imala je čak nekakvu svoju fešticu – pjesma, pizza i sokovi.

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno