Poveži se s nama

Priroda

Vjesnici proljeća nagovještavaju lijepo vrijeme!

Znate li što se krije iza naziva dremuljka, bablji klimpač, cinglica, mali zvonček, podremušak, dremovac ili debeloglavka?

Objavljeno

Riječ je o istom cvijetu na koji ovih dana u šetnji turopoljskim šumama možemo naletjeti. Svi joj se obradujemo nakon zimskog perioda, jer je to vjesnik proljeća koji najranije cvate. Ima duguljaste svijetlozelene ili plavozelene listove, dugu cvjetnu stapku, a na vrhu se nalazi obješeni bijeli cvijet, i upravo po tome je prepoznatljiva. Still not ringing a bell?

Prva je to proljetnica koja nam većini padne na pamet. Njezino veličanstvo – Visibaba (lat. Galanthus Nivalis, u prijevodu, mliječni cvijet). U Hrvatskoj je zakonom zaštićena, no nije u potpunosti zabranjeno ubrati koju. Naime, to podrazumijeva da se smije sakupljati u komercijalne svrhe, ali samo uz dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje u izdanom rješenju propisuje mjere zaštite i količinu koja se smije sakupiti. Kada je riječ o sakupljanju za osobne potrebe, nije potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva, no ipak postoje neka ograničenja i pravila. Takvo sakupljanje podrazumijeva najviše pet komada dijelova (lukovica, korijen), po 1 kg listova i cvjetova te 2 kg stabljike.

Slijedi nekoliko zanimljivosti…

  • Legenda kaže da se, kada su Adam i Eva protjerani iz Rajskih vrtova i kada je Eva gubila nadu da ledena zima ima kraja, pojavio anđeo koji je snježne pahulje pretvarao u visibabe i tako joj pokazao da zima ustupa svoje mjesto proljeću!
  • Obožavatelji i kolekcionari visibaba zovu se galantofili
  • Postoji 75 različitih vrsta visibaba i sve su bijele boje, a rastu širom Europe i Azije
  • Lukovice visibabe su otrovne! Sadrže galantamin, koji je u većim količinama smrtonosan, a u malim količinama se koristi kao lijek rane Alzheimerove i vaskularne demencije
  • Kako bi se obranile od insekata, proizvode specijalnu vrstu ‘otrova za insekte’ (mali proteini iz grupe aglutinina), osiguravajući tako svoj opstanak

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Snijeg oslikao Grad

Objavljeno

on

Autor

31.01.2021. Velika Gorica. Snijeg oslikao Grad. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.01.2021. Velika Gorica. Snijeg oslikao Grad. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mjesec Siječanj oprostio se onako kako i priliči zimskom mjesecu – snijegom. Konačno je bijeli pokrivač ove zime nešto deblji nego u prethodna dva snježna pokušaja. Naš grad izgleda vrlo privlačno u bijeloj odjeći, samo ne znamo koliko će dugo trajati zimska idila.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Priroda

FOTO: Snijeg u gradu i okolici

Objavljeno

on

Autor

10.01.2021. Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Snijeg u Velikoj Gorici pada danas od podne, bijeli pokrivač je pokrio grad i okolicu. Ako bi se oslonili na prognoze meteorologa onda sutra neće padati, a vjerojatno snježne padavine se ne očekuju ni narednih dana. Temperatura će se kretati oko nule.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Priroda

FOTO: Snijeg je stigao točno prema prognozi

Objavljeno

on

Autor

02.12.2020. Velika Gorica. Snijeg u gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Grad je obukao snježni ogrtač, snijeg je stigao točno prema prognozi meteorologa. Koliko to znači djeci pokazali su školarci iz OŠ Nikole Hribara, koji su se na povratku iz škole grudali, pretrčavali preko travnjaka, utrkivali se.

02.12.2020. Velika Gorica. Snijeg u gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Međutim, snijeg će vjerojatno izazvati, kao i uvijek, zabrinutost kod sudionika u prometu zbog slabije vidljivosti i skliskih prometnica. Dakle, vozači oprez. Vjerojatno je zabrinut i trener HNK Gorica, jer gorički prvoligaš igra danas odgođenu utakmicu protiv Slaven Belupa. Ako je travnjak prekriven snijegom slijedi nova taktička varijanta, kontrola lopte u ovim uvjetima je vrlo varljiv pojam.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno