Poveži se s nama

Moja županija

Vinske i cesta sira, proizvodi OPG-ova i zdravstveni turizam aduti Zagrebačke županije

Svoje proizvode na akciji “Hrvatski proizvod za hrvatski turizam” predstavlja 65 izlagača

Objavljeno

O tome što Zagrebačka županija nudi gostima s ciljem razvoja kontinentalnog turizma govorio je danas na otvorenju specijalizirane, dvodnevne akcije “Hrvatski proizvod za hrvatski turizam” župan Stjepan Kožić.

Akciju organizira Hrvatska gospodarska komora, a krajnji je cilj povezivanje domaće proizvodnje i turističkog sektora.

“Raduje što ova akcija, prije svega, može pomoći malim proizvođačima da svoj proizvod, po primjerenoj cijeni, plasiraju kroz turizam. Ponosni smo što u Zagrebačkoj županiji ima najviše registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, oko 15 tisuća”, rekao je župan, dodavši da to što je Zagrebačka županija pretežno ruralni prostor nije mana, već naprotiv određena prednost, upravo za OPG-ove. Istaknuo je i vinske ceste te, u zajedništvu sa gradom Zagrebom, i cestu sira zagrebačke regije. Govorio je i o razvoju cikloturizma, a posebno je naglasio SP Naftalan, kao nositelja razvoja zdravstvenoga turizma.

“Širimo ovu bolnicu te će ona kroz izgradnju vanjskog i unutarnjih bazena dosegnuti viši standard usluge. Zdravstveni turizam godišnje raste po stopi od 20 posto. Vjerujem da će se Naftalan, čije su posebnosti korisnici već prepoznali, naći i na svjetskoj karti zdravstvenoga turizma”, rekao je župan.

“Uz izvoz, turizam je naša najvažnija grana gospodarstva. Turizam je sektor na čijim leđima počiva oporavak cjelokupne hrvatske ekonomije i stoga moramo iskoristiti sve prilike koje nam se pružaju da kroz njega promoviramo domaću proizvodnju. Akcijom ‘Hrvatski proizvod za hrvatski turizam’ želimo spojiti more i kontinent. Želimo domaćim proizvođačima olakšati put do novih ugovora i partnera. Domaći proizvod mora postati ključ prepoznatljivosti hrvatskoga turizma”, rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Otvorenju sajma, uz ostale, prisustvovao je i ministar turizma Gari Cappelli koji je također ukazao na nužnost većeg povezivanja hrvatskog turizma i proizvođača, pogotovo prehrambene, građevinske i industrije namještaja.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Moja županija

Božinović donio odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Objavljeno

on

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović uveo je izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike. Kako bi sustav zdravstva i sigurnosti za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19 mogao i dalje funkcionirati uz sve raspoložive djelatnike, tvrtke Čazmatrans, Meštrović prijevoz, Presečki prijevoz  i posebni linijski prijevoznici svakodnevno voze ovim posebnim linijama:

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno