Poveži se s nama

Vijesti

Vijećnik Živog zida iz protesta napustio sjednicu Gradskog vijeća

‘Ovo je vrijeđanje vijećnika izabranih od strane građana’

Objavljeno

Današnju sjednicu Gradskog vijeća obilježile su čak tri konferencije za medije koje su organizirale opozicijske stranke. Prvu je održao Zvonimir Stjepić koji je upozorio na nepravilnosti vezane uz sazivanje sjednice. Upozorio je kako su poziv na sjednicu vijećnici dobili 12. prosinca, dok su materijali poslani tek 14. prosinca.

– Ostala su nam tri radna dana za podnošenje amandmana i prijedloga dnevnog reda. Ovo je klasična metoda kako se gradska vlast na čelu s HDZ-om odnosi prema oporbenim vijećnicima. Uskraćuju nam vrijeme da se pripremimo za raspravu o proračunu vrijednom 408 milijuna kuna. Ovo je vrijeđanje vijećnika izabranih od strane građana, stoga ću od predsjednika Gradskog vijeća tražiti da se sjednica odgodi i sazove nova – rekao je Stjepić.

20.12.2018. Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Nakon što je predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas odbio njegov zahtjev na početku sjednice, vijećnik Živog zida je u znak protesta napustio sjednicu.

Podršku su mu dali i kolege iz SDP-a koje su ovom problemu također progovorili na konferenciji za medije održanoj nešto kasnije.

– Proračun je najvažniji dokument svakog garda i on daje smjernice njegovog razvoja. Način postupanja prema nama vijećnicima oporbe je sramotan. Da se ovo dogodilo prvi put mogli bi vjerovati da je ovo slučajno, no to nije slučaj. Onemogućili su nam da se upoznamo s prijedlogom proračuna i pripremimo amandmane. Čak je antidatiran poziv na kojem piše da nam je uručen 12. prosinca, a na mail smo ga dobili 14. prosinca u 21,40 sati – objasnio je Zdelar.

20.12.2018. Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

SDP-ovci su se dotakli i trošenja gradskog novca. Potpredsjedniku Gradskog vijeća Damiru Šimuniću sporna je cijena izrade projektne dokumentacije za izgradnju vanjskog bazena.

– Kada sam vidio da se planira izgradnja vanjskog bazena za dva i pol milijuna kuna rekao sam to je u redu, ali kad sam iz obrazloženja gradonačelnika shvatio da je to cijena samo izrade projektne dokumentacije ostao sam zatečen. Terme Jezerčica urađene su za 5 milijuna kuna, a u to je ušla izrada projektne dokumentacije, dogradnja središnjeg restorana, glavnog ulaza s recepcijom, wellness centar, vanjski park i bazen s atrakcijama. I tako na svim stavkama. Zašto se cijena svega što se radi u Velikoj Gorici mora množiti s dva. Naša dužnost je upozoriti na ovakve situacije – istaknuo je Šimunić.

20.12.2018. Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Presicu su održali i MOST-ovci nakon što je odbijen prijedlog Alanmilana Šembere da se na dnevni red sjednice stavi točka o Aglomeraciji Velika Gorica.

– Najveći projekt u povijesti Turopolja je zapeo. Pokretanje projekta najavljeno je 2016. godine, 2017. godine najavljen je izlazak bagera, a sada na kraju 2018. godine još ne počinju radovi. On mora biti realiziran do 31. siječnja 2021. godine, do kada se računi moraju ispostaviti Europskoj uniji kako bi oni platili svoj dio. Ulaskom u 2019. godinu rokovi su upitni, a postoji i opasnost od penalizacije zbog kašnjenja, odnosno da Unija smanji svoju dotaciju. Svaka penalizacija od 10 ili 20 posto može srušiti ne samo proračun, nego i Grad dovesti u bankrot. Ako ne stignemo na ovaj vlak, sami ćemo morati izgraditi sve to iz novcem iz svojih džepova – upozorio je Šembera.

20.12.2018. Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Gradonačelnik je predložio da se za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremi i tematska točka na kojoj će vijećnici biti upoznati sa svim detaljima provedbe ovog projekta.

– Pozdravljam vaš interes za projekt Aglomeracije, međutim želim istaknuti da ne treba dramatizirati oko projekta. Provedba je doduše nešto usporena zbog poštivanja pozitivnih zakona Republike Hrvatske, posebice Zakona o javnoj nabavi. Na tri natječaja od devet, došlo je do poništenja zbog toga što su cijene prijavitelje bili iznad procijenjene vrijednosti. U konzultacijama s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama, odlučeno je da se ti natječaji ponove. Sve je u zakonskim okvirima i pod kontrolom – rekao je gradonačelnik.

Vijesti

Neka vas potencijalni korisnici pronađu dok šeću gradom

Na radionici digitalnih vještina besplatno naučite kako privući lokalne potrošače i turiste

Objavljeno

on

Velikogorička razvojna agencija 25. veljače organizira radionicu ‘Digital Workshop –Stavite se na kartu i budite vidljivi’. Ova radionica namijenjena je poduzetnicima koji žele da ih potencijalni potrošači, bilo lokalno stanovništvo ili turisti, pronađu dok šeću našim gradom.

Radionica će se održati na adresi Šetalište Franje Lučića 15 od 17 do 21 sati. Prijaviti se možete ovdje.

Nastavi čitati

Vijesti

Knjižničari prikupili knjige i poklonili ih učenicima Osnovne škole u Rakitovcu

Međunarodni je dan darivanja knjiga

Objavljeno

on

Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica priključio se akciji u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače, “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj” u sklopu koje su prikupljali knjige i slikovnice za goričke škole i vrtiće. Knjige koje su prikupili jučer su odnijeli u Osnovnu školu Rakitovec i time razveselili djecu.

– Danas nije samo Valentinovo, danas je i Međunarodni dan darivanja knjiga. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece, stoga smo tim povodom još jučer posjetili jednu malu, ali simpatičnu osnovnu školu u selu Rakitovec i učenicima nižih razreda darovali pošiljku slikovnica – kažu iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica

Nastavi čitati

Crna kronika

Prvo su eksplozivom razvalili bankomat, a onda su ušli u trgovinu da izvuku novac

Šteta procijenjena na više od 100 tisuća kuna

Objavljeno

on

Nakon završenog policijskog očevida u Maloj Buni poznati su novi detalji o pljački bankomata. Utvrđeno je da su nepoznati počinitelji u bankomat s prednje strane ubacili improviziranu eksplozivnu napravu koju su potom aktivirali. Eksplozijom su uspjeli otvoriti vrata kazeta bankomata koja su se nalazila u unutrašnjosti trgovine, a zatim su ušli su u nju i uzeli novac iz kazeta. Materijalna šteta iznosi više od stotinu tisuća kuna.

Prema svemu sudeći riječ je o profesionalcima koji su znali što rade. Naime, policija se do sada nije susretala s ovom vrstom eksplozivne naprave prilikom pljački bankomata.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno