Poveži se s nama

CityLIGHTS

VIDEO Ptičji bonton: Papagaj Aro jede samo žlicom i vilicom!

Objavljeno

Naučiti dijete da samostalno jede žlicom i vilicom često zahtjeva dosta truda. Petogodišnji papagaj Aro, međutim, to je naučio sam. Ne da voli jesti kao odrastao čovjek, već on drugačije uopće niti ne želi. Bio orah, keks, banana, mandarina, sve jede pristojno, po bontonu.

„Krasno jede sam sa žlicom i vilicom, baš je pristojna ptica. Sam se to naučio. Naime, ja sam mu sam davao iz žličice jer mi je tako bilo najzgodnije. On je, međutim, sam tražio da primi s nogicom i sada on tako jede sam poput čovjeka“, ponosno nam priča Boris Cebović, Arin vlasnik i veliki ljubitelj malih životinja.

Kljun kao najoštriji nož

I sami smo se uvjerili kako je njegov ljubimac uredan i umiljat, iako sa svojom impozantnom veličinom i kljunom izaziva strahopoštovanje. Aro, naime, ima kljun kao najoštriji nož. U nekoliko sekundi pronađe najtanje mjesto na orahu, a kada ga razbije okreće jezgru oraha i fino je melje kao najbolji mlinac.

Uz orahe uredno jede suncokret, sve vrste žitarica, obožava vrhnje, svježi sir, jogurt, kuhanu rižu i tjesteninu.

Malo je oprezan prema strancu, ali kada shvati da mu je više nego zanimljiv, počinje glumatanje i ples. Jutro započinje pozdravom „Bok“, tijekom dana prigodno prijeđe na „Dobar dan“, a navečer vlasnika obavezno pozdravlja s „Ajd bok“.

Naučio govoriti do 50 riječi, čak i laje!

 „On mene svako jutro uredno pozdravi, a svaku večer mi za oproštaj kaže ajd bok!“ Sve će nam pokazati što znaju, na svaki znak pažnje uzvratiti ljubavlju. Aro se voli češkati, on se rastopi kad ga češem po glavi jer to je jedino mjesto gdje se on ne može dobro počešati. U prirodi, naime, ptica ptici čisti glavu“, pojašnjava nam vlasnik, s kojim ova ptica uglavnom i priča. Na repertoaru ima do 50 riječi. Zadnje koje je naučio su ‘cucak vau-vau’.

 „Imam psa vani kojem znam kazati cucak daj se smiri. Aro je skinuo riječ cucak, međutim, sam je dodao vau-vau, a kad je raspoložen psu dovikuje cucak vau vau!“, kaže Cebović.

U suživotu s Vavom

Preko puta zanimljivog ljubimca, u svom kavezu živi 10 godina starija Vava, koja za razliku od Are baš i ne voli, nama ljudima, razumljivo pričati. Ipak, u tom papagajskom društvu je najglasnija, ispušta jake krikove koji često ometaju i cimera Aru.

Ova dva gorička pernata ljubimca razlikuju se i po načinu na koji jedu svoju omiljenu poslasticu, keks s maslacem. Aro ga voli suhog grickati, dok ga Vava najprije dobro namoči u vodu pa onda liže.

Aro pripada porodici Modrožuta ara, dok je Vava Zelenoramena ara, iako na njezinom periju prevladava crvena boja. Obje papige imaju 80-ak centimetara i postigle su svoju gotovo maksimalnu visinu. Kad rašire krila raspon im se kreće od 120 do 140 centimetara, dok su teške preko kilogram i pol. Porijeklom su iz Južne Amerike i trebale bi doživjeti barem stotu.

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Dva dana ‘norenja’ u Fašničkoj Republici

U Donjoj Lomnici izmislili lijek za koronavirus, Gali i Rimljani odlučili riješiti stare razmirice sred Turopolja, Istrijani ‘pasali’ Učku kako bi upozorili na stanje u Uljaniku….

Objavljeno

on

Turopoljski fašnik i ove godine privukao je veliki broj sudionika, ali isto tako i posjetitelja. Lijepo vrijeme zasigurno je pridonijelo tome. Goričanima i njihovim gostima jučer se u velikoj povorci središtem grada predstavilo 20-tak skupina i preko 600 sudionika. Danas su na red došli naši mladi sugrađani koji su svojim maskama i koreografijama oduševili publiku. Kako je sve to izgledalo u protekla dva dana pogledajte u našem video prilogu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO VIJEST Fašničko ludilo ovog vikenda prodrmat će Turopolje

Fašnička povorka u subotu će u 14 sati krenuti iz Školske ulice, zatim proći Zagrebačkom ulicom do velikog šatora u Parku dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

on

U fašničkoj povorci gradom će ove subote prodefilirati 20 grupa i više od 600 sudionika. Direktorica Turističke zajednice Milada Mesarić pozvala je Goričane da se pridruže fašničkom ludilu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno