Poveži se s nama

Kultura

VIDEO Ogrankaši oduševljavaju! Mihaelu Večkoviću ruska ministrica kulture poklonila tradicionalni instrument

Velika završnica Folklorijade je u subotu, a moći ćete ju pratiti uživo te na taj način podržati buševske folkoraše…

Objavljeno

Kako to obično i biva, Ogrankaši svojom pojavom, plesom i svirkom oduševljavaju publiku na svim nastupima pa tako i na 6. Svjetskoj folklorijadi u Rusiji. S buševčanima u Rusiju zaputila se i Tea Bilić, inače predstavnica CIOFF mladih Hrvatske, a čiji je zadatak u svakom gradu djeci predstavi raznolikost folklora kroz CIOFF bojanku.

Foto: OSS Buševec

Osim Tee, pridružio im se i predsjednik hrvatske sekcije CIOFF Enrih Merdić te 21-godišnji Mihael Večković koji svakodnevno, organizatorima festivala i svim posjetiteljima, predstavlja tradicijska glazbala i svojom svirkom pokazuje bogatstvo hrvatske tradicijske glazbe.

No, prilikom nastupa u gradu Yanaul, s obzirom da to da svira nekoliko puhačkih instrumenata, mladog Večkovića zainteresirao je ruski tradicijski instrument kurai koji ima specifičan zvuk. S velikim zadovoljstvom organzatori su mu omogućili da ga nauči svirati. Priči tu nije kraj, jer video kako hrvat uči svirati ruski tradicionalni instrument proširila se društvenim mrežama i impresionirala tamošnju ministricu kulture Aminu Shafikovu.

Kako bi što bolje naučio, Mihael je bio i na tečaju sviranja kuraia u Udruženju filharmoničara u gradu Neftekamsku. Da bi stvar bila bolja, navečer nakon nastupa ministrica Shafikova iznenadila je Mihaela prigodnim poklonom – ručno rađenim kuraiom.

Velika završnica Folklorijade je sutra, a moći ćete ju pratiti uživo na službenoj stranici Festivala te na taj način podržati buševske folkoraše.

 

Kultura

Predstava HNK Zadar “Balon” donosi priču o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina

Kako kažu organizatori, predstava će vas istovremeno dirnuti i nasmijati do suza, a počinje u 20 sati.

Objavljeno

on

Na pozornicu Dvorane Gorica sljedećeg utorka, 26.listopada 2021. godine stiže predstava HNK Zadar “Balon” autora Mate Matišića.

Predstava govori o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina. Okosnica komada je žena, žrtva obiteljske tragedije koja je nakon smrti sina potonula u depresiju u kojoj je balon koji je napuhao sin, jedina komunikacija sa životom. Muž depresivne žene zamoli susjeda, glumca Filipa da oraspoloži njegovu bolesnu suprugu glumeći fragmente iz odigranih uloga jer ga ona kao glumca jako voli. Filip, što zbog glumačke taštine, što da bi se dokazao svojoj ljubomornoj ženi Nives, glumi fragmente odigranih uloga, a onda i priču iz vlastitog života o policiji i podzemlju. Je li njegova priča stvarna ili izmišljena?

Kako kažu organizatori, predstava će vas istovremeno dirnuti i nasmijati do suza, a počinje u 20 sati.

Detalje potražite ovdje.

 

Nastavi čitati

Kultura

Mnogi su ispisali stranice povijesti turopoljskog kraja, a to možete učiniti i vi u jedinstvenoj šetnji ovoga vikenda

Uz dozu mistike i tajanstvenosti postanite plemeniti i putujte kroz vrijeme, te otkrijte kako je nekad izgledalo srce Plemenite općine.

Objavljeno

on

Turističke zajednice Zagrebačke županije udružile su se na projektu Kulturnog turizma pod nazivom KulTurama. Svaka od njih, pripremila je program odnosno pješačku interpretacijsku turu karakterističnu za svoj kraj. Novu priliku za jednu drugačiju, jedinstvenu šetnju Turopoljem i Zagrebačkom županijom imat ćete već ovoga vikenda.

Interpretacijska šetnja kroz Turopolje, u trajanju od sat i pol namijenjena je odraslima i djeci starijoj od 6 godina, a započinje ispred Centra za posjetitelje u nedjelju 24.listopada. Prva tura je u 11, a druga u 17 sati, a kako biste sudjelovali zbog ograničenog broja sudionika prijavite se OVDJE. Sve vođene šetnje su besplatne.

-Mnogi su ispisali stranice povijesti ovog kraja, a vi ćete svoju stranicu ispisati u jedinstvenoj šetnji nekadašnje Plemenite općine turopoljske. Uz dozu mistike i tajanstvenosti postanite plemeniti i putujte kroz vrijeme, te otkrijte kako je nekad izgledalo srce Plemenite općine-kažu organizatori.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Umjetničke škole Franje Lučića pripremaju svoj tradicionalni koncert CELLOWEEN

Na koncertu će se publici predstaviti učenici od drugog osnovne do četvrtog srednje, a svi ste pozvani da ih poslušate dakle, u ponedjeljak 25.listopada 2021. s početkom u 19 sati.

Objavljeno

on

Učenici Umjetničke škole Franje Lučića u ponedjeljak će u Dvorani Galženica održati tradicionalni koncert pod nazivom CELLOWEEN.

-Nastupit će naši učenici violine, violončela, flaute, oboe, trube i trombona. Svirat će klasičnu glazbu i skladbe koje su naučili na nastavi. Kako nismo znali hoćemo li imati mogućnost javnog nastupanja, činjenica da možemo nas baš veseli i jedva čekamo-rekla je organizatorica Tea Krčelić Rabadan.

Na koncertu će se publici predstaviti učenici od drugog osnovne do četvrtog srednje, a svi ste pozvani da ih poslušate, dakle, u ponedjeljak 25.listopada 2021. s početkom u 19 sati.

 

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno