Poveži se s nama

Moja županija

VIDEO Koalicija predvođena HSS-om i SDP-om zajednički će nastupiti na izborima za Zagrebačku županiju

Objavljeno

HSS, SDP, Hrvatski laburisti – Stranka rada i HNS, na lokalnim izborima zajednički idu u borbu za Zagrebačku županiju. Predsjednici županijskih organizacija četiriju stranaka, u Samoboru su potpisali koalicijski sporazum. Aktualni župan i predsjednik Županijske organizacije HSS-a Stjepan Kožić ide po peti mandat. Ističe kako će s koalicijskim parterima, zajedničkim snagama i sinergijom ubrzati i produžiti kvalitetu realizacije projekata u županiji, a koja je danas po brojnim pokazateljima među najuspješnijima u Hrvatskoj.„Kvaliteta života stanovnika županije ostaje nam glavni cilj i u narednim godinama. Mislim da smo do sada pokazali da imamo viziju daljnjeg napretka Zagrebačke županije, i još važnije, da smo pokazali da znamo kako tu viziju provesti u djelo i da smo to itekako u stanju učiniti“, rekao je Kožić te vjeruje da će ponovno dobiti povjerenje građana.

02.04.2017. – Samobor – HSS, SDP, Hrvatski laburisti i HNS potpisali sporazum o koaliciji – foto: Dražen Kopač

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mihael Zmajlović poručio je kako su građani u fokusu djelovanja ove koalicije. „Vjerujem da će naš kandidat i aktualni župan Stjepan Kožić zadobiti to povjerenje naših građana i da ćemo zajednički s novim snagama i novom energijom uspjeti realizirati sve projekte koji su pred nama“, dodao je Zmajlović.

Bolji život građana – djece, mladih i umirovljeni u sljedeće četiri godine očekuju i iz Hrvatskih laburista – Stranke rada. „Cilj nam je otvaranje novih radnih mjesta, na to se veže školstvo. Važno je ulagati u dječje vrtiće. Znamo i sami da su to veliki problemi, a naravno da treba razmišljati i o onoj zlatnoj dobi – umirovljeničkim domovima“, rekao je predsjednik Županijske organizacije Hrvatskih laburista – Stranke rada Damir Hrdas. Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Dubravko Ponoš vjeruje da će žitelji županije već dan nakon izbora uvidjeti da žive bolje.

02.04.2017. – Samobor – HSS, SDP, Hrvatski laburisti i HNS potpisali sporazum o koaliciji – foto: Dražen Kopač

HSS i SDP zajednički će i na izbore u Gradu Samoboru. Krešo Beljak, aktualni gradonačelnik i predsjednik HSS-a ponovno je kandidat za gradonačelnika grada koji se može pohvaliti da je izašao iz krize. „Uz pomoć Županije i gospodina Kožića, Samobor je primjer svima ostalima, mi smo Europa, ostat ćemo Europa i nadam se da će i ostatak Hrvatske htjeti biti Europa, a ne Balkan“, rekao je Beljak.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada David Bregovac koji je naglasio kako će se zalagati za obrazovanje, djecu i mlade. A o važnosti obrazovanja govorio je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. „HDZ i MOST zaustavili su obrazovnu reformu. Zbog toga ćemo mi, ujedinjena ljevica provesti obrazovnu reformu na lokalnoj razini. Ponudit ćemo alternativu u našim gradovima i u našoj Zagrebačkoj županiji. Svako dijete mora imati jednake početne pozicije, jer samo tako možemo smanjiti nejednakosti među učenicima kad je riječ o kvaliteti obrazovanja. To je dobro društvo kojem svi trebamo težiti“, okupljenima je poručio Bernardić.

 

HOTNEWS

Velika Gorica najbolja po broju darovanih doza krvi

Milan Hodak darovao krv 150 puta!

Objavljeno

on

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i ove je godine bila prilika za zahvalu svojim sugrađanima koji su u svom životu krv darovali 50, 75 ili čak 100 puta. U kongresnom centru Princess u Jastrebarskom  Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije predstavilo je lanjsku statistiku darivatelja prema kojoj je najviše doza na svojih 100 stanovnika prikupio Crveni križ Jaska, zatim Zelina i na trećem mjestu grad Jastrebarsko. No, po ukupnosti primljenih doza krvi prednjači Velika Gorica u čijem je Crvenom križu tijekom 2018. godine u organiziranim akcijama prikupljeno ukupno 2996 doza. Na drugom mjestu slijedi Samobor s 1895, te Jastrebarsko s 1818 doza krvi. Od svih nagrađenih darivatelja, jedini s impresivnom brojkom darovanih doza je darivatelj iz velikogoričkog Crvenog križa Milan Hodak. On je se ovaj humani čin odazvao preko 150 puta. „Darujem krv svaka tri mjeseca već 40-setak godina, a tako ću nastaviti dok me god zdravlje služi. Osim krvi, darujem i krvnu plazmu. To je humano, tako pomažem drugim ljudima.“ – rekao je Milan prilikom preuzimanja priznanja i zahvalnice koje mu je uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Dodajmo kako su zahvalnicu za mnogobrojno darivanje krvi primili za 50 puta darovanu krv Mladen Križanić, za 75 puta Željko Tomašić te za 100 puta darovanu krv Marin Martinjak, redom darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Županijski Crveni križ svake godine premaši godišnji plan prikupljenih doza. Prošle godine su prikupljene čak 932 doze krvi više od plana, a posebno veseli podatak od 7 posto novih darivatelja, koji su krv darovali prvi puta.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Povodom Svjetskog dana učitelja nagrađeni nastavnice i nastavnici iz Zagrebačke županije

Profesorica Nada Pelaić: ‘Nekada su učenici imali više poštovanja prema svojim profesorima’

Objavljeno

on

Svjetski dan učitelja u Zagrebačkoj županiji proslavljen je na već tradicionalan način. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je prigodne poklone nastavnicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije.

Među nagrađenima bila je i profesorica iz Ekonomske škole Velika Gorica Nada Pelaić. Naša sugovornica otkrila nam je kako se odnos učenika i nastavnika kroz godine mijenjao. Naime, u sustavu obrazovanja Nada je provela 38 godina.

– Danas nije lako biti profesor. Nekada je to bilo puno lakše. Učenici su bili drugačiji i imali su više poštovanja prema svojim profesorima. Morali smo se naučiti nositi s time – rekla nam je Nada.

Župan Kožić istaknuo je kako posao učitelja i profesora nije lak, a rezultat njihovog rada je iznimno važan za cijelu zajednicu. Učitelje je pozdravio i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i izrazio svoje zadovoljstvo što je Velika Gorica ugostila jedan ovakav skup.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko je bilo u znaku svih vrsta meda

Objavljeno

on

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Miroslav Antolčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko je danas, subota, 12. listopada, bilo domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su bili Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Josipa Gvozdanić (na početku programa otpjevala je himnu ”Lijepa naša”), učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je započeo u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom 29 priznanja (Zlatna diploma) koja su proizvođači svih vrsta meda (bagremov med, medun, med od trušljike, cvjetni med, kestenov med, med od amfore, lipov med) dobili temeljem nedavnog 17. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priznanja su uručivali: Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, Dragan Bubalo, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda i Ivica Kompes, predsjednik Pčelarske udruge ‘Lijeska’ i domaćin Festivala pčelarstva. Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je Tomica Kalinski (Sveti Ivan Zelina) za bagremov med. Sve pčelarske udruge Zagrebačke županije dobile su zahvalnice za ovogodišnje sudjelovanje na ocjenjivanju meda.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dom kulture u Kravarskom bio je premali za veliki odaziv mještana i njihovih gostiju. Ponuda meda i proizvoda od meda bila je bogata i raznovrsna, Udruga žena Kravarsko  pripremila je razne vrste kolača i prigodnih pića, a od 13 sati posjetitelji su mogli uživati u odlično pripremljenom gulašu.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Suvereno i šarmantno manifestaciju je vodila Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije, koja je na kraju uputila brojnim degustatorima meda pozdrav, koji su svi prihvatili – Medno!

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno