Poveži se s nama

CityTV

VIDEO Evo kako izgledaju kreativne ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj

Inače, ljetne radionice u Centru odvijaju se još od 2003. godine od samog njegovog osnutka i pokazale su se kao pun pogodak….

Objavljeno

Škola je već odavno završila, a svoje vrijeme tijekom ljetnih praznika gorički klinci upotpunjavaju u Centru za djecu mlade i obitelj gdje se odvijaju brojne zanimljive radionice. Svoju kreativnost i maštu imaju prilike izraziti na nekoj od 12 ponuđenih radionica koje su u potpunosti besplatne. Inače, ljetne radionice u Centru odvijaju se još od 2003. godine od samog njegovog osnutka i pokazale su se kao pun pogodak.

– Nudimo igraonice za osnovnoškolce, plesnu, likovnu i dramsku grupu, Hokus pokus, Mali inženjeri, Rad u drvu, ljetni engleski i po prvi puta imamo grupu Upoznaj 3d printanje koja je izazvala veliki interes. Mislim da je dobro da se okrećemo i nekim novim znanjima i programima i da imamo grupe koje su bile prve godine, ali da i smišljamo nove programe u skladu sa suvremenim događanjima i promjenama u društvu. Tehnologija ide naprijed pa moramo i mi ići naprijed – ističe Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj.

14.07.2021. – Velika Gorica – Ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Za mnoge radionice postoje liste čekanja, a upravo se za radionicu Hokus pokus, koju vodi psihologinja Jelena Cvetnić, prijavilo više od 40-tero djece. Rad se zbog epidemiološke situacije odvija u tri grupe s manjim brojem djece.

– Radimo razne pokuse, istražujemo prirodne pojave s nekim sastojcima i materijalima koje zapravo možemo naći u svakom kućanstvu, tako da ništa nije opasno. Naučimo nešto i zabavimo se, a u grupama se može vidjeti i puno kreativnosti u dječjim radovima bez obzira što imaju uputu za svaki eksperiment. Djeca se na radionicama malo podruže, upoznaju nove prijatelje i nauče nešto novo – istaknula je Cvetnić.

14.07.2021. – Velika Gorica – Ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim radionice Hokus Pokus, tu je još i ljetna radionica engleskog jezika za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, ali i hobby art koje vodi Matea Pavlinovac, studentica psihologije i ujedno volonterka u Centru.

– Na svakoj radionici zajednički odlučujemo što ćemo raditi u grupi i sve to pokušavamo kroz igru, druženje i međusobno upoznavanje. Djeca osim što ispune svoje vrijeme, nauče i nešto novo – priča nam Matea.

14.07.2021. – Velika Gorica – Ljetne radionice u Centru za djecu, mlade i obitelj – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Naglasila bi kako je važno za ove grupe što djeca ne moraju biti posebno talentirana, mi ovdje ne ocjenjujemo radove, a svaki će se rad naći na našem zidu i izložbi. Ovo je jedna oaza gdje se djeca mogu malo odmaknuti od ocjena, vrednovanja i toga jesu li napravili sve u visini zadatka. Ne moraju biti super talentirani, bitna je volja i da vole dolaziti – naglasila je Puljiz Vidović.

A da je interes velik govori i činjenica da ima čak dvadeset grupa koje uz djelatnice Centra vode i brojni vanjski suradnici i volonteri. Inače, ljetne radionice završavaju krajem srpnja. A kako djeca provode vrijeme u Centru, pogledajte više u videu.

 

CityLIGHTS

VIDEO Intervju tjedna: Djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije sudjelovali u utrci Mliječna staza

Prikupljenim sredstvima, UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja…

Objavljeno

on

Više od 6 tisuća sudionika iz cijele Hrvatske priključilo se ovogodišnjem izdanju, jubilarne, pete UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza. Virtualna utrka završila je 12.rujna, a kroz kotizacije sudionika utrke, donacije građana i podršku tvrtki, u tri mjeseca je prikupljeno 1,1 milijun kuna. Prikupljenim sredstvima, UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja.

Foto: Ljekarne Zagrebačke županije u utrci Mliječna staza_FOTO by Tomislav Klaric

Inače, Mliječna staza je humanitarni projekt koji uvijek generira pozitivnu energiju i osjećaj zajedništva. Ove godine, među sudionicima, bilo je i 815 djece koja su sudjelovala ili uz svoje roditelje ili u sklopu 27 prijavljenih škola i vrtića iz svih krajeva Hrvatske. Sudionici su se povezali kroz mobilnu aplikaciju u više od 550 timova, a čak 26 udruga koje rade s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom aktivnim je sudjelovanjem u utrci doprinijelo ostvarenju cilja.

Spomenimo i kako su se u utrku uključili i naši Velikogoričani, a među njima su djelatnici Ljekarni Zagrebačke županije. Kako je utrka prošla doznali smo od mag. pharm Mirande Kokotović i Marina Ileja iz UNICEF-a. Više poslušajte u našoj emisiji Intervju tjedna.

 

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: U goričke osnovne škole tijekom ljeta uloženo 2 mil.kuna

Objavljeno

on

Nakon kratke ljetne stanke, naša vrijedna ekipa pripremila je još jednu emisiju City puls. Prije početka školske godine obišli smo goričke osnovne škole i provjerili što se sve na njima radilo. Priključili smo se ekološkoj akciji “Od izvora do mora” u Novom Čiču. Bili smo na dvije rođendanske proslave u Lazini Čičkoj i Donjoj Lomnici, a dočekali smo i našeg srebrnog paraolimpijca Velimira Šandora u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Velimir Šandor na prijemu u Gradu “Ne želim statirati u sportu, mene hrane veliki rezultati!”

Grad ga je nagradio s deset tisuća kuna, a on će sad sav svoj fokus staviti na Igre u Parizu za tri godine.

Objavljeno

on

Paraolimpijske igre u Tokiju su završene, a hrvatska paraolimpijska reprezentacija postigla je sjajne rezultate osvojivši ukupno sedam medalja. Prvu u nizu, i to srebrnog sjaja osvojio je Velimir Šandor član Atletskog kluba Uspon iz Velike Gorice. Tim povodom danas je u Gradskoj upravi organiziran prijem na kojem mu je gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima čestitao na dosadašnjim rezultatima, te izrazio podršku za naredni period.

-Dojmovi se još sliježu. Svaki dan nešto novo dođe u glavu, ali polako sve dolazi na svoje. S ovim srebrom oko vrata lakše se nositi sa svime jer sav trud koji smo uložili u zadnjih pet godina isplatio se-rekao je Šandor.

Nije Velimiru ni najmanje bilo lako kroz sve te godine, ali motivacije nije nedostajalo.

-Želio sam biti što bolji u tehničkom smislu, da budem konkurentan. Želja da budem u vrhu me itekako motivirala, nisam želio biti statist u sportu. Mene hrane veliki rezultati.

Očekivanja na Igrama bila su baciti preko 20 metara, ne samo Velimiru nego i konkurenciji, ali okolnosti oko natjecanja su bile takve da je među svima upravo on najmanje podbacio.

-Biti tako blizu zlata, a opet tako daleko…Nas šest je bilo u pola metra razlike, ali imao sam vjeru u sebe i rekao sam treneru da idemo do šestog hica, na kraju je peti odlučio i baš sam ponosan kako smo to uspjeli izvući.

08.09.2021., Velika Gorica, Prijem Velimira Šandora u Gradskoj upravi, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

-Svi se ponosimo Velimirom i s njime dijelimo radost uspjeha. Osvojiti olimpijsku medalju nešto je što svaki sportaš sanja i činjenica je da rijetko tko to i uspije. Dovoljno truda i svega, bez obzira na prepreke koje si imao, otvorio si put i nadu mnogima za koje nisi ni svjestan, probudio optimizam i učinio nas ponosnima i sretnima. Ispred Grada Velike Gorice od srca ti čestitam na svemu, promociji grada, postignućima i uspjesima-rekao je gradonačelnik Ačkar, te je ovom prigodom Šandoru uručio simboličan poklon od deset tisuća kuna kao zahvalu za uspjeh i sve što je učinio i činit će za Veliku Goricu.

Nije uvijek sve bilo lako i idilično, nekada Velimir nije imao ni uvjete za rad, ali kroz razgovor s čelnim ljudima Grada postigao se dogovor, te su tereni na stadionu sada opremljeni za treniranje atletičara kako u redovnoj atletici tako i onih s invaliditetom.

-Hvala vam na odličnim uvjetima koje imamo za rad, jer na našu preporuku vi ste reagirali i sve smo odradili. Ponosan sam da sam dio jedne velike priče i da sam ja zapravo taj koji vuče da bi sve izgledalo bolje. Nadam se da nisam zadnji. A nadam se i da će osim atletičara s invaliditetom doći i neki bacači u redovnoj atletici pojaviti i isto tako uspjeti prezentirati naš kraj kao ja. Ponosan jer me slijedite u svemu, jer imam vašu podršku, i hvala vam na nagradi-istaknuo je Šandor.

08.09.2021., Velika Gorica, Prijem Velimira Šandora u Gradskoj upravi, foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

-Ovo je još jedan dokaz da je Velika Gorica grad sporta u svim segmentima. Za mene je ova medalja zlatnog sjaja. I osobno puno mi je vrijednija čak i od one srebrne koju su donijeli naši nogometaši. Krenimo već sad zajedno u pripreme za Pariz- poručio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Što za sportaša znači sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama jako dobro zna naša stolnotenisačica Mirjana Lučić.

– Znam što Paraolimpijske igre znače, za svakog sportaša to su najjače emocije, nema tog bilo europskog, bilo svjetskog prvenstva koje budi takve emocije. Davala sam Velimiru sve što je u našoj mogućnosti da ima apsolutno sve da može postići taj rezultat do kojeg je došao. Moja prva poruka nakon što je osvojio srebro bila je da sam beskrajno ponosna i sretna, te da uživa u tome, neka se odmori, a onda krene dalje – rekla je Lučić, predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice.

U devetom mjesecu, Šandor će malo odmarati, a onda kreću treninzi, fokus će naravno biti Igre u Parizu za tri godine gdje će pokušati otići još jednu stepenicu više.

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno