Povežite se s nama

Kultura

Vid Lacković se oženio po deseti puta u Buševcu

Objavljeno

na

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Netko je jučer u šali i u zbilji prokomentirao svadbu turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića rečenicom: “ovo mi je deseti puta da sam mu na svadbi”. Oni pak kojima kultura i tradicija Turopolja nije svakodnevica teško će povjerovati da će se za dvije godine navršiti punih pedeset godina štovanja tradicije “svadbovanja” i njegovanja starinskih svadbenih običaja pod ravnanjem Ogranka “Seljačke sloge” u Buševcu. Prva svadba u Buševcu, ma koliko taj podatak danas zvuči nestvarno, održana je davne 1967. godine u režiji Josipa Kovačevića i u svojem neskraćenom obliku trajala je cijeli dan, a prikaz tradicije i običaja događao se u Mraclinu i Buševcu. Mladenac je bio iz Mraclina, a po mladenku, snahu ili kako to turopoljci kažu “sneju” se išlo u Buševec gdje se svadba i održavala. Pripovjetku Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića s detaljnim opisom svadbenih običaja prikupljenih ne samo iz Buševca već i iz nekoliko drugih turopoljskih sela Mraclina, Kuča, Gornjeg Podotočja, Rakitovca i Lomnice izdao je Josip Kovačević godinu dana nakon uprizorenja prve Turopoljske svadbe.

Kiša i dvojica gradonačelnika najavili svate

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Kiša koja je nepuna dva sata ranije dobro zaprijetila organizatorima ipak nije pokvarila događaj koji se u Buševcu spremao mjesecima, ali je sigurno osvježila vrijeme i sunce koje je nepunih sat vremena pred svadbu zasjalo i stvorilo gotovo idealne vremenske uvjete samo je poslalo dodatnu pozivnicu da će svadbe u Buševcu ipak biti. Sve je krenulo svetom misom u 17:00 sati, a tradicionalno uz gvirc, slatko i proštenje obilježavao se dan svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika mjesta. Među gotovo tisuću posjetitelja, gostiju i uzvanika, najvažniji svat i gost bio je ipak velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić sa suprugom Nikolinom koji se na početku obratio uvodnom riječi i pozdravima okupljenima. Ništa manje simpatija među okupljenim gledateljima nije pokupio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je prihvatio poziv organizatora i posjetio ovaj veliki kulturni događaj u našem gradu, a obzirom da je ipak po prvi puta i službeno bio u Buševcu i on je prigodnim riječima pozdravio posjetitelje. Svadba u kojoj su uz domaćine Ogranak “Seljačke sloge” Buševec, sudjelovali i KUD “Dučec” iz Mraclina i KUD “Nova zora” iz Donje Lomnice, te članice i članovi HKPD Kučani u svoja dva sata izvedbe oduševila je sve prisutne. Pejzaž kolora u živopisnim narodnim nošnjama, dvije pozornice i autentična okruženja uprizorenja, konji i zaprežna kola na kojima su se prevozili “svati” i škrinje – sve su to detalji koji su živopisno iscrtali tradiciju i običaje ovog kraja koji doista uz ovakva njegovanja nikad neće izumrijeti i prenosit će se generacijama.

Turopoljska svadba – najveće dramsko dostignuće Ogranka “Seljačke sloge” od osnutka do danas

“Turopoljska svadba” u svim elementima tradicije i kulture ovoga kraja opravdala je sva očekivanja i uloženo. Jedna od tradicija “buševskih ogrankaša” je i štovanje i prikazivanje Turopoljske svadbe svakih pet godina, što je na kraju i najavljeno porukom “vidimo se opet za pet godina”. No, pedeset godina od prvog uprizorenja Turopoljske svadbe je već za dvije godine i uvjereni smo da u Buševcu taj događaj nitko neće propustiti tim više što je upravo Turopoljska svadba bila i ostala najveće ogrankovo dramsko dostignuće do danas. Upravo ovaj događaj objedinio je sve sekcije društva u jedinstvenu cjelinu svih ovih pedeset godina, a kao što je to bilo i davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je svadba snimljena i za potrebe Hrvatske televizije zanimanje javnosti je sve veće što nam je potvrdilo i jučerašnje deseto uprizorenje svadbe. Danas u svim sekcijama Ogranka “Seljačke sloge” Buševec djeluje gotovo 250 aktivnih članova svih uzrasta, a život i duh društva utjelovljuje se u svim generacijama ljudi koji su bar na trenutak proživjeli dio ogrankove povijesti što se na kraju neizbrisivo iscrtava i na tradiciji samog mjesta. Iz ovih gena potekla su mnoga poznata imena u Hrvatskoj koja ne smijemo zaboraviti, od pokojnog Zvonimira Črnka koji je svojom glumom u šezdesetim i sedamdesetim godinama pobrao mnoge međunarodne simpatije i stigao čak i do Hollywooda, buševskim genima poznatih režisera i glumaca Renea i Svena Medvešek čija je majka rođena i odrasla u Buševcu (djevojački se prezivala Črnko), Vande Winter koja je rođena i odrasla u Buševcu…. I baš neka od ovih imena možda su buduća prilika svima da zajedno još jednom i nakon pedeset godina dočaramo tradicije mladim pokoljenjima ovoga kraja i regije koje se nikada ne smiju zaboraviti. I sam gradonačelnik ne samo da cijeni i pomaže ovakve projekte koji iscrtavaju i kulturnu sliku Velike Gorice, već je i potpisniku ovog teksta najavio još čvršće uključenje grada Velike Gorice u dovršetak etno parka u Buševcu, pa možda je i to prigoda da na dva kolosjeka zajednički i Ogranak i Velika Gorica isplaniraju veliko uprizorenje svadbe u Etno parku Buševec već 2017. godine i tako proslave velikih pedeset godina prikazivanja svadbenih običaja Turopolja.

Galerija fotografija – Turopoljska svadba Buševec 2015 (foto: Dora Črnko)

Kultura

Poznat dobitnik ovogodišnjeg Albatrosa: ‘Kao aure lebde katarzične poante…’

Tročlano povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da nagrada “Albatros” ode u ruke Zagrepčanina Vedrana Bokora, autora zbirke pjesama “Ništa osobito”

Objavljeno

na

Objavio/la

vedran bokor

Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Književne nagrade Albatros donijelo je odluku o ovogodišnjem dobitniku – to je Vedran Bokor iz Zagreba. Njegovu zbirku pjesama “Ništa osobito” tročlano povjerenstvo u sastavu Maja Kušenić Gjerek, Ratko Cvetnić i Vedran Kukavica jednoglasno je ocijenilo najboljim od svih rukopisa pristiglih iz cijele Hrvatske.

Je li ova zbirka doista ‘ništa osobito’ ili pak nešto vrijedno i novo na književnoj sceni, u svojoj recenziji pojašnjava članica Povjerenstva Maja Kušenić Gjerek:

“Pjesnik Vedran Bokor iznenađuje nas ponajviše, na prvi pogled, lucidnim, ali i ludičkim pretapanjem rimovanih stihova i suvremenih doživljaja i promišljanja, možda najbliskiji u tome, po senzibilitetu pjeva i nerijetkim humorističnim notama, velikom hrvatskom bardu Ivanu Slamnigu. Ali ono što nas zbilja obara s nogu u njegovoj poeziji, to su stihovani zapisi iskonskog nadahnuća u kojima njegov talent, u bljesku, iskriljuje snažne emotivne i misaone slike, nad kojima, poput aura od svjetla i zvuka, još dugo lebde katarzične poante.”

Vedran Bokor rođen je 1975. godine u Zagrebu gdje živi i radi. U svoje slobodno vrijeme piše pjesme, priče i putopise. Neke pjesme su mu objavljene u zbirkama pjesama Ljubica (Samobor) i Erato (Zagreb).

Inače, Književna nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine te daje priliku neafirmiranim književnicima da objave knjigu i uplove u književne vode, što je mnogima bio značajan poticaj za nove radove. Dosad objavljene knjige predstavljaju pravo književno bogatstvo. Kao i prijašnjih godina, nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručena uoči blagdana Svete Lucije, odnosno Dana Grada Velike Gorice.

Nastavite čitati

Kultura

Djeca slušaju turopoljsku riječ, pa to prebacuju na papir…

Likovnom kolonijom za djecu i mlade pod nazivom “Nariši turopolsku reč” započeli su ovogodišnji Dani europske baštine u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

likovna kolonija

Drugu godinu zaredom organizirana je Likovna kolonija za djecu i mlade u sklopu Dana europske baštine u Velikoj Gorici. Domaćini su ovom prilikom bili Gradići, pa su se klinci s posebnim zadatkom okupili u tamošnjem Društvenom domu. Članovi udruge Spark čitali su turopoljsku poeziju, a djeca su potom ono što su čula prenosila na papir.

I tako gotovo cijeli dan, jer završetak programa predviđen je za poslijepodnevne sate, kad će najbolji mali umjetnici dobiti nagrade za svoje radove. Djeca sama biraju tehniku kojom će crtati, odnosno slikati, sve u skladu s uzrastom pojedinog djeteta… Pomoć je bila tu u vidu nešto starije ekipe, okupljene u Društvu likovnih umjetnika Velike Gorice.

Likovnu koloniju organizirao je KUD Gradići, uz podršku Grada i u suradnji s turističkim zajednicama Grada, ali i Županije. I svi su oni morali biti zadovoljni viđenim, jer okupio se rekordan broj djece, njih više od 60…

– Još prije sedam godina pokušali smo napraviti iskorak s organizacijom Likovne kolonije i to se odmah pokazalo kao dobar način da se okupe djeca i mladi, koji imaju priliku pokazati svoje vještine i talent. Uvijek je, naravno, zanimljivo i vidjeti kako svijet izgleda kroz dječje oči – rekla je predsjednica KUD-a Gradići Gordana Kovačić.

Još pozitivniju notu cijeloj priči donijela je činjenica da su drugu godinu zaredom sudjelovali i štićenici Centra za odgoj i obrazovanje.

– Prekrasna organizacija KUD-a Gradići, uistinu smo ponosni da upravo iz Gradića počinje manifestacija Dana europske baštine. Iza svake manifestacije stoji trud i rad koji se očituje sada u ovoj Likovnoj koloniji. Veliki broj djece najbolje pokazuje koliko je dobro pogođena tematika, a i koliko je bitno čuvanje turopoljske nematerijalne baštine, pobuđivanje kreativnosti i da ova djeca danas odu odavde zabavljena i obogaćena – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

likovna kolonija ackar

Nastavite čitati

Kultura

Gorički pijanist Krešimir Starčević svirao za Hrvate u Ateni

Koncert je bio povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Helenske Republike.

Objavljeno

na

Velikogoricki pijanist Kresimir Starcevic u Ateni

Violinist Marco Graziani i velikogorički pijanist Krešimir Starčević održali su koncert u Ateni, povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Helenske Republike.

U srijedu, 21. rujna 2022. nastupili su u dvorani Atenskog konzervatorija, a na repertoaru su se našle skladbe hrvatskih skladatelja Franje Krežme, Dore Pejačević, Blagoja Berse, Borisa Papandopula i Dubravka Detonija.

Pozdravni govor održao je veleposlanik Republike Hrvatske u Grčkoj, Aleksandar Sunko, a na koncertu su bili veleposlanici brojni zemalja kao i Hrvati koji žive u Ateni. Mnogi od njih izrazili su svoje oduševljenje skladateljima i djelima koja su im do tada bila potpuno nepoznata.

Koncert je organiziralo Hrvatsko veleposlanstvo u Grčkoj, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Likovnom kolonijom počinju Dani europske baštine u Velikoj Gorici

Uz likovnu koloniju tu su izložbe i znanstveno-stručni skup, a ovogodišnja tema je “Održivost kulturne baštine”

Objavljeno

na

Objavio/la

Likovna radionica Gradici

Pred nama su još jedni Dani europske baštine u Velikoj Gorici, koji će se održati od 29. rujna do 14.listopada. Međunarodna je to manifestacija koja ima za cilj širiti svijest o jednakoj vrijednosti i pripadnosti svekolikih identitetskih obilježja zajednica zajedničkoj europskoj baštini. Svake godine manifestacija ima određenu temu kojom se promovira i problematizira stanje, uloga i zaštita baštine, a ove godine je to „Održivost kulturne baštine“.

Otvorenje ovogodišnjih Dana europske baštine bit će 24.rujna u Gradićima gdje će se održati Likovna kolonija za djecu i mlade „Nariši turopolsku reč“.

Tijekom cijelog dana lokalni pisci će čitati svoje tekstove na turopoljskom dijalektu, a djeca i likovni umjetnici će slikati pojmove i riječi. Sve će se odvijati u Društvenom domu u Gradićima, a početak je u 10 sati. Do sutra u podne traju prijave za likovnu koloniju, a javit se možete na e-mail: gkovacic67@gmail.com. Početak je u subotu u 10 sati.

Četiri dana nakon, točnije 28.rujna u Muzeju Turopolja biti će otvorenje izložbe „Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja“. Još jedna izložba čeka nas 7.listopada u Galeriji Galženica pod nazivom „1.Velikogorički salon: Mapiranje lokalne scene“.

Vrhunac ove manifestacije bit će od 13. do 15.listopada kada će se u našem gradu održat znanstveni i stručni skup na temu “Održivosti kulturne baštine”, a u sklopu kojeg će biti organizirana stručna ekskurzija po Turopolju.

Dani europske bastine VG

 

Nastavite čitati

Kultura

Besplatno uz stručno vodstvo razgledajte izložbu “Prema praznini”

Izložbu u Galeriji Galženica možete razgledati do 29.rujna.

Objavljeno

na

praznine 7

Galerija Galženica nedavno je postala dom nove izložbe pod nazivom ”Julije Knifer, Tomo Savić-Gecan, Goran Petercol: Prema praznini / Towards Emptiness”, a koju možete razgledati sve do 29.rujna.

Iz Galerije pozivaju sve zainteresirane da dođu i razgledaju izložbu uz stručno vodstvo koje će voditi autorica i kustosica izložbe Ana Knifer, ujedno i kćerka Julija Knifera, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.

praznine 50

U području sveobuhvatnosti praznine ova tri umjetnika koriste različite narative. Ishodišta su im bliska, ali teme i rezultati se razlikuju. Radi se o umjetnicima različitih generacija čiji rad je lišen stilizacije i piktoralnosti, koriste minimalna sredstva. Njihovi radovi se u nesagledivim smjerovima i vremenu podudaraju ili razilaze, povezuje to što se praznina, proces, tranzitivnost i vrijeme isprepliću na širokom području njihovog djelovanja.

Vodstvo je besplatno i nije potrebna prijava. Dođite u četvrtak, 22.rujna u 18 sati i uživajte u izložbi.

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno