Poveži se s nama

Kultura

Vid Lacković se oženio po deseti puta u Buševcu

Objavljeno

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Netko je jučer u šali i u zbilji prokomentirao svadbu turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića rečenicom: “ovo mi je deseti puta da sam mu na svadbi”. Oni pak kojima kultura i tradicija Turopolja nije svakodnevica teško će povjerovati da će se za dvije godine navršiti punih pedeset godina štovanja tradicije “svadbovanja” i njegovanja starinskih svadbenih običaja pod ravnanjem Ogranka “Seljačke sloge” u Buševcu. Prva svadba u Buševcu, ma koliko taj podatak danas zvuči nestvarno, održana je davne 1967. godine u režiji Josipa Kovačevića i u svojem neskraćenom obliku trajala je cijeli dan, a prikaz tradicije i običaja događao se u Mraclinu i Buševcu. Mladenac je bio iz Mraclina, a po mladenku, snahu ili kako to turopoljci kažu “sneju” se išlo u Buševec gdje se svadba i održavala. Pripovjetku Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića s detaljnim opisom svadbenih običaja prikupljenih ne samo iz Buševca već i iz nekoliko drugih turopoljskih sela Mraclina, Kuča, Gornjeg Podotočja, Rakitovca i Lomnice izdao je Josip Kovačević godinu dana nakon uprizorenja prve Turopoljske svadbe.

Kiša i dvojica gradonačelnika najavili svate

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Kiša koja je nepuna dva sata ranije dobro zaprijetila organizatorima ipak nije pokvarila događaj koji se u Buševcu spremao mjesecima, ali je sigurno osvježila vrijeme i sunce koje je nepunih sat vremena pred svadbu zasjalo i stvorilo gotovo idealne vremenske uvjete samo je poslalo dodatnu pozivnicu da će svadbe u Buševcu ipak biti. Sve je krenulo svetom misom u 17:00 sati, a tradicionalno uz gvirc, slatko i proštenje obilježavao se dan svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika mjesta. Među gotovo tisuću posjetitelja, gostiju i uzvanika, najvažniji svat i gost bio je ipak velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić sa suprugom Nikolinom koji se na početku obratio uvodnom riječi i pozdravima okupljenima. Ništa manje simpatija među okupljenim gledateljima nije pokupio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je prihvatio poziv organizatora i posjetio ovaj veliki kulturni događaj u našem gradu, a obzirom da je ipak po prvi puta i službeno bio u Buševcu i on je prigodnim riječima pozdravio posjetitelje. Svadba u kojoj su uz domaćine Ogranak “Seljačke sloge” Buševec, sudjelovali i KUD “Dučec” iz Mraclina i KUD “Nova zora” iz Donje Lomnice, te članice i članovi HKPD Kučani u svoja dva sata izvedbe oduševila je sve prisutne. Pejzaž kolora u živopisnim narodnim nošnjama, dvije pozornice i autentična okruženja uprizorenja, konji i zaprežna kola na kojima su se prevozili “svati” i škrinje – sve su to detalji koji su živopisno iscrtali tradiciju i običaje ovog kraja koji doista uz ovakva njegovanja nikad neće izumrijeti i prenosit će se generacijama.

Turopoljska svadba – najveće dramsko dostignuće Ogranka “Seljačke sloge” od osnutka do danas

“Turopoljska svadba” u svim elementima tradicije i kulture ovoga kraja opravdala je sva očekivanja i uloženo. Jedna od tradicija “buševskih ogrankaša” je i štovanje i prikazivanje Turopoljske svadbe svakih pet godina, što je na kraju i najavljeno porukom “vidimo se opet za pet godina”. No, pedeset godina od prvog uprizorenja Turopoljske svadbe je već za dvije godine i uvjereni smo da u Buševcu taj događaj nitko neće propustiti tim više što je upravo Turopoljska svadba bila i ostala najveće ogrankovo dramsko dostignuće do danas. Upravo ovaj događaj objedinio je sve sekcije društva u jedinstvenu cjelinu svih ovih pedeset godina, a kao što je to bilo i davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je svadba snimljena i za potrebe Hrvatske televizije zanimanje javnosti je sve veće što nam je potvrdilo i jučerašnje deseto uprizorenje svadbe. Danas u svim sekcijama Ogranka “Seljačke sloge” Buševec djeluje gotovo 250 aktivnih članova svih uzrasta, a život i duh društva utjelovljuje se u svim generacijama ljudi koji su bar na trenutak proživjeli dio ogrankove povijesti što se na kraju neizbrisivo iscrtava i na tradiciji samog mjesta. Iz ovih gena potekla su mnoga poznata imena u Hrvatskoj koja ne smijemo zaboraviti, od pokojnog Zvonimira Črnka koji je svojom glumom u šezdesetim i sedamdesetim godinama pobrao mnoge međunarodne simpatije i stigao čak i do Hollywooda, buševskim genima poznatih režisera i glumaca Renea i Svena Medvešek čija je majka rođena i odrasla u Buševcu (djevojački se prezivala Črnko), Vande Winter koja je rođena i odrasla u Buševcu…. I baš neka od ovih imena možda su buduća prilika svima da zajedno još jednom i nakon pedeset godina dočaramo tradicije mladim pokoljenjima ovoga kraja i regije koje se nikada ne smiju zaboraviti. I sam gradonačelnik ne samo da cijeni i pomaže ovakve projekte koji iscrtavaju i kulturnu sliku Velike Gorice, već je i potpisniku ovog teksta najavio još čvršće uključenje grada Velike Gorice u dovršetak etno parka u Buševcu, pa možda je i to prigoda da na dva kolosjeka zajednički i Ogranak i Velika Gorica isplaniraju veliko uprizorenje svadbe u Etno parku Buševec već 2017. godine i tako proslave velikih pedeset godina prikazivanja svadbenih običaja Turopolja.

Galerija fotografija – Turopoljska svadba Buševec 2015 (foto: Dora Črnko)

Nastavi čitati

Kultura

Hrvatska volontira: U Kravarskom će se oslikati zid OŠ Slavka Kolara

Rad lokalnih volontera koji će sudjelovati u izradi zidnog murala mentorirat će poznati umjetnik iz Duge Rese, Leonard Lesić…

Objavljeno

on

Osnovna škola Slavka Kolara u Kravarskom dobit će novo ruho. Jedan zid uskoro će krasiti novi mural istoimenog književnika po kojem škola nosi ime. Riječ je o volonterskoj akciji oslikavanja zida koja se organizira povodom tjedna „Hrvatska volontira“.

Spomenimo i kako se akcija provodi u sklopu projekta Pokrenimo KOK!, a volonteri se imaju priliku pridružiti zajedničkom uljepšavanju škole već u četvrtak 30.rujna od 9 sati kada akcija zapravo i kreće.

Rad lokalnih volontera koji će sudjelovati u izradi zidnog murala mentorirat će poznati umjetnik iz Duge Rese, Leonard Lesić, a predviđeno trajanje akcije je do 2.listopada. Volonteri će raditi svaki dan od 9 do 18 sati, što će na kraju iznositi ukupno 270 volonterskih sati. Prijave su u tijeku.

Nastavi čitati

Kultura

Gradski zbor Franjo pl.Lučić uveličat će misno slavlje u Rimu povodom svetkovine Sv.Jeronima

Program je pomno biran, predstavit će se bogata hrvatska zborska baština i izvesti neka od kapitalnih djela hrvatske zborske literature…

Objavljeno

on

Gradski zbor Franjo pl.Lučić, posljednjih se tjedana intenzivno priprema za jedan poseban i značajan način. Naime, Hrvatska rimska zajednica proslavit će u četvrtak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima.

Liturgijsko slavlje u crkvi sv. Jeronima u Rimu predvodit će mons. Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, službenik u Državnom tajništvu Svete Stolice, a pjevanje na misnom slavlju animirat će upravo gorički Gradski zbor.

– Sretni smo što smo napokon započeli s probama, a osobito nas veseli što ćemo nakon duge pauze imati priliku nastupiti u Rimu, u predivnoj crkvi Sv.Jeronima, u kojoj ćemo obogatiti misno slavlje velebnim djelima hrvatske zborske baštine – Istaknula je Lidia Capković Martinek, predsjednica i solistica gradskog zbora Franjo pl.Lučić.

– Ovim ćemo nastupom obogatiti liturgijsku svečanost, ali ujedno predstaviti i Grad Veliku Goricu. Program je pomno biran, predstavit će se bogata hrvatska zborska baština i izvesti neka od kapitalnih djela hrvatske zborske literature, poput Offertoriuma Cum invocarem za solo sopran, zbor i orgulje, Vatroslava Lisinskog, Svrši stopi moje, Krste Odaka te djela Franje pl.Lučića, Rulolfa Matza i Jakova Gotovca. Sjajan je to uvod u novu zborsku sezonu i priprema za proslavu 25. obljetnice osnutka koju će gradski zbor obilježiti iduće godine – kažu iz zbora.

Nastavi čitati

Kultura

“Sedmero veličanstvenih” Goričanima donosi pravu glazbenu poslasticu

Njihov koncert možete poslušati u četvrtak 30.rujna, s početkom u 19:30 sati u dvorani Gorica. Ulaznica je 20 kuna…

Objavljeno

on

Ema, Jan, Nika, Antonela, Josip, Adriana i Luka, čine septet „Sedmero veličanstvenih“ iz Umjetničke škole Franjo Lučić, a koji će u četvrtak održati svoj koncert u Dvorani Gorica.

Ovaj septet osnovan je, kako kažu, sasvim slučajno početkom ove školske godine, a spojila ih je ljubav prema glazbi, posebno onoj filmskoj. Za sebe kažu da su neobičan sastav, ali da ih to ne sprječava da se druže i zajedno sviraju. Održali su već nekoliko koncerata, a posebno ih veseli nastup na Japanskoj nacionalnoj televiziji. Osim toga, dobitnici su i prve nagrade na 8.mješovitom međunarodnom natjecanju „Bistrički zvukolik“ u kategoriji komorna glazba, a pobjednici su i 3.školskog natjecanja „Buđenje“.

– Svaka proba nas ispunjava i nadograđuje kao glazbenike jer otkrivamo neki novi svijet u kojem se dobro osjećamo, posebno u ovo čudno vrijeme. Lijepo nam se družiti i nadamo se da nas u budućnosti čekaju zanimljive glazbene pustolovine – ističu iz septeta.

Njihov koncert možete poslušati u četvrtak 30.rujna, s početkom u 19:30 sati u dvorani Gorica. Ulaznica je 20 kuna.

 

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno