Poveži se s nama

Kultura

Vid Lacković se oženio po deseti puta u Buševcu

Objavljeno

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Netko je jučer u šali i u zbilji prokomentirao svadbu turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića rečenicom: “ovo mi je deseti puta da sam mu na svadbi”. Oni pak kojima kultura i tradicija Turopolja nije svakodnevica teško će povjerovati da će se za dvije godine navršiti punih pedeset godina štovanja tradicije “svadbovanja” i njegovanja starinskih svadbenih običaja pod ravnanjem Ogranka “Seljačke sloge” u Buševcu. Prva svadba u Buševcu, ma koliko taj podatak danas zvuči nestvarno, održana je davne 1967. godine u režiji Josipa Kovačevića i u svojem neskraćenom obliku trajala je cijeli dan, a prikaz tradicije i običaja događao se u Mraclinu i Buševcu. Mladenac je bio iz Mraclina, a po mladenku, snahu ili kako to turopoljci kažu “sneju” se išlo u Buševec gdje se svadba i održavala. Pripovjetku Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića s detaljnim opisom svadbenih običaja prikupljenih ne samo iz Buševca već i iz nekoliko drugih turopoljskih sela Mraclina, Kuča, Gornjeg Podotočja, Rakitovca i Lomnice izdao je Josip Kovačević godinu dana nakon uprizorenja prve Turopoljske svadbe.

Kiša i dvojica gradonačelnika najavili svate

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Kiša koja je nepuna dva sata ranije dobro zaprijetila organizatorima ipak nije pokvarila događaj koji se u Buševcu spremao mjesecima, ali je sigurno osvježila vrijeme i sunce koje je nepunih sat vremena pred svadbu zasjalo i stvorilo gotovo idealne vremenske uvjete samo je poslalo dodatnu pozivnicu da će svadbe u Buševcu ipak biti. Sve je krenulo svetom misom u 17:00 sati, a tradicionalno uz gvirc, slatko i proštenje obilježavao se dan svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika mjesta. Među gotovo tisuću posjetitelja, gostiju i uzvanika, najvažniji svat i gost bio je ipak velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić sa suprugom Nikolinom koji se na početku obratio uvodnom riječi i pozdravima okupljenima. Ništa manje simpatija među okupljenim gledateljima nije pokupio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je prihvatio poziv organizatora i posjetio ovaj veliki kulturni događaj u našem gradu, a obzirom da je ipak po prvi puta i službeno bio u Buševcu i on je prigodnim riječima pozdravio posjetitelje. Svadba u kojoj su uz domaćine Ogranak “Seljačke sloge” Buševec, sudjelovali i KUD “Dučec” iz Mraclina i KUD “Nova zora” iz Donje Lomnice, te članice i članovi HKPD Kučani u svoja dva sata izvedbe oduševila je sve prisutne. Pejzaž kolora u živopisnim narodnim nošnjama, dvije pozornice i autentična okruženja uprizorenja, konji i zaprežna kola na kojima su se prevozili “svati” i škrinje – sve su to detalji koji su živopisno iscrtali tradiciju i običaje ovog kraja koji doista uz ovakva njegovanja nikad neće izumrijeti i prenosit će se generacijama.

Turopoljska svadba – najveće dramsko dostignuće Ogranka “Seljačke sloge” od osnutka do danas

“Turopoljska svadba” u svim elementima tradicije i kulture ovoga kraja opravdala je sva očekivanja i uloženo. Jedna od tradicija “buševskih ogrankaša” je i štovanje i prikazivanje Turopoljske svadbe svakih pet godina, što je na kraju i najavljeno porukom “vidimo se opet za pet godina”. No, pedeset godina od prvog uprizorenja Turopoljske svadbe je već za dvije godine i uvjereni smo da u Buševcu taj događaj nitko neće propustiti tim više što je upravo Turopoljska svadba bila i ostala najveće ogrankovo dramsko dostignuće do danas. Upravo ovaj događaj objedinio je sve sekcije društva u jedinstvenu cjelinu svih ovih pedeset godina, a kao što je to bilo i davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je svadba snimljena i za potrebe Hrvatske televizije zanimanje javnosti je sve veće što nam je potvrdilo i jučerašnje deseto uprizorenje svadbe. Danas u svim sekcijama Ogranka “Seljačke sloge” Buševec djeluje gotovo 250 aktivnih članova svih uzrasta, a život i duh društva utjelovljuje se u svim generacijama ljudi koji su bar na trenutak proživjeli dio ogrankove povijesti što se na kraju neizbrisivo iscrtava i na tradiciji samog mjesta. Iz ovih gena potekla su mnoga poznata imena u Hrvatskoj koja ne smijemo zaboraviti, od pokojnog Zvonimira Črnka koji je svojom glumom u šezdesetim i sedamdesetim godinama pobrao mnoge međunarodne simpatije i stigao čak i do Hollywooda, buševskim genima poznatih režisera i glumaca Renea i Svena Medvešek čija je majka rođena i odrasla u Buševcu (djevojački se prezivala Črnko), Vande Winter koja je rođena i odrasla u Buševcu…. I baš neka od ovih imena možda su buduća prilika svima da zajedno još jednom i nakon pedeset godina dočaramo tradicije mladim pokoljenjima ovoga kraja i regije koje se nikada ne smiju zaboraviti. I sam gradonačelnik ne samo da cijeni i pomaže ovakve projekte koji iscrtavaju i kulturnu sliku Velike Gorice, već je i potpisniku ovog teksta najavio još čvršće uključenje grada Velike Gorice u dovršetak etno parka u Buševcu, pa možda je i to prigoda da na dva kolosjeka zajednički i Ogranak i Velika Gorica isplaniraju veliko uprizorenje svadbe u Etno parku Buševec već 2017. godine i tako proslave velikih pedeset godina prikazivanja svadbenih običaja Turopolja.

Galerija fotografija – Turopoljska svadba Buševec 2015 (foto: Dora Črnko)

Nastavi čitati

Kultura

Predstava HNK Zadar “Balon” donosi priču o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina

Kako kažu organizatori, predstava će vas istovremeno dirnuti i nasmijati do suza, a počinje u 20 sati.

Objavljeno

on

Na pozornicu Dvorane Gorica sljedećeg utorka, 26.listopada 2021. godine stiže predstava HNK Zadar “Balon” autora Mate Matišića.

Predstava govori o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina. Okosnica komada je žena, žrtva obiteljske tragedije koja je nakon smrti sina potonula u depresiju u kojoj je balon koji je napuhao sin, jedina komunikacija sa životom. Muž depresivne žene zamoli susjeda, glumca Filipa da oraspoloži njegovu bolesnu suprugu glumeći fragmente iz odigranih uloga jer ga ona kao glumca jako voli. Filip, što zbog glumačke taštine, što da bi se dokazao svojoj ljubomornoj ženi Nives, glumi fragmente odigranih uloga, a onda i priču iz vlastitog života o policiji i podzemlju. Je li njegova priča stvarna ili izmišljena?

Kako kažu organizatori, predstava će vas istovremeno dirnuti i nasmijati do suza, a počinje u 20 sati.

Detalje potražite ovdje.

 

Nastavi čitati

Kultura

Mnogi su ispisali stranice povijesti turopoljskog kraja, a to možete učiniti i vi u jedinstvenoj šetnji ovoga vikenda

Uz dozu mistike i tajanstvenosti postanite plemeniti i putujte kroz vrijeme, te otkrijte kako je nekad izgledalo srce Plemenite općine.

Objavljeno

on

Turističke zajednice Zagrebačke županije udružile su se na projektu Kulturnog turizma pod nazivom KulTurama. Svaka od njih, pripremila je program odnosno pješačku interpretacijsku turu karakterističnu za svoj kraj. Novu priliku za jednu drugačiju, jedinstvenu šetnju Turopoljem i Zagrebačkom županijom imat ćete već ovoga vikenda.

Interpretacijska šetnja kroz Turopolje, u trajanju od sat i pol namijenjena je odraslima i djeci starijoj od 6 godina, a započinje ispred Centra za posjetitelje u nedjelju 24.listopada. Prva tura je u 11, a druga u 17 sati, a kako biste sudjelovali zbog ograničenog broja sudionika prijavite se OVDJE. Sve vođene šetnje su besplatne.

-Mnogi su ispisali stranice povijesti ovog kraja, a vi ćete svoju stranicu ispisati u jedinstvenoj šetnji nekadašnje Plemenite općine turopoljske. Uz dozu mistike i tajanstvenosti postanite plemeniti i putujte kroz vrijeme, te otkrijte kako je nekad izgledalo srce Plemenite općine-kažu organizatori.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Umjetničke škole Franje Lučića pripremaju svoj tradicionalni koncert CELLOWEEN

Na koncertu će se publici predstaviti učenici od drugog osnovne do četvrtog srednje, a svi ste pozvani da ih poslušate dakle, u ponedjeljak 25.listopada 2021. s početkom u 19 sati.

Objavljeno

on

Učenici Umjetničke škole Franje Lučića u ponedjeljak će u Dvorani Galženica održati tradicionalni koncert pod nazivom CELLOWEEN.

-Nastupit će naši učenici violine, violončela, flaute, oboe, trube i trombona. Svirat će klasičnu glazbu i skladbe koje su naučili na nastavi. Kako nismo znali hoćemo li imati mogućnost javnog nastupanja, činjenica da možemo nas baš veseli i jedva čekamo-rekla je organizatorica Tea Krčelić Rabadan.

Na koncertu će se publici predstaviti učenici od drugog osnovne do četvrtog srednje, a svi ste pozvani da ih poslušate, dakle, u ponedjeljak 25.listopada 2021. s početkom u 19 sati.

 

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno