Poveži se s nama

Vijesti

VG Vodoopskrba dobila nova moderna vozila

Opremljena su specijalnim kamerama, snimačima te kompjuterima

Objavljeno

Na parkiralištu iza VG Goričanke danas su predstavljena četiri nova vozila opremljena najmodernijom tehnologijom. Riječ je o dvije cisterne za odvoz septičkih i sabirnih jama te dva vozila opremljena za snimanje kanalizacijskih cijevi i detektiranje kvarova na vodoopskrbnoj mreži.

„Kamioni su opremljeni specijalnim sustavima za reciklažu i usisnim pumpama koje filtriraju mulj i vodu koja se pohranjuje u posebni spremnik. Jedan je zapremine 13, a drugi 12,5 kubičnih metara. Sva vozila opremljena su specijalnim kamerama, snimačima te kompjuterima, kako bi najmanjem mogućem vremenskom periodu mogli detektirati kvar i skratiti vrijeme od nastanka do sanacije kvara“, rekao je Tomislav Jelisavac, predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe.

09.10.2018. Velika Gorica – Predstvljanje vozila VG Vodoopskrba. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Vrijednost vozila je 7,2 milijuna kuna. Njihova nabava sufinancirana je sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije u iznosu od 68 posto. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sudjelovalo je s 23 posto, a ostatak je osigurala VG Vodoopskrba.

„Kao što vidite realizacija projekta Aglomeracija Velika Gorica je počela. Ova vozila potrebna su da bi se projekt Aglomeracija mogao izvesti, ali i kako bi se održavala vodoopskrbna i odvodna mreža u Velikoj Gorici. Osim ovog natječaja, provedeni su i natječaji za vidljivost projekta, za vođenje projekta te za nadzor projekta. Ostalo je još samo raspisati natječaj za izvođača radova za tri tehno-ekonomske cjelina na koje smo podijelili projekt. Zadnji natječaj bit će za rekonstrukciju i izgradnju novog pročistača otpadnih voda. Svi ugovori bi trebali biti potpisani do kraja godine. Nema više povratka nazad“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

09.10.2018. Velika Gorica – Predstvljanje vozila VG Vodoopskrba. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Vrijednost projekta Aglomeracije Velika Gorica, s procijenjenih 505 milijuna, približio se cifri od 700 milijuna kuna pa će za rješavanje ovog problema biti potrebna intervencija države.

„Aktivno surađujemo s nekoliko župana i gradonačelnika, a svi zajedno imamo komunikaciju s ministrom Ćorićem i ministricom Žalac te premijerom Plenkovićem. Očekujemo da ćemo skupno riješiti naše probleme. Riječ je o sumi nešto manjoj od 1,5 milijardi kuna koju bi trebala osigurati Hrvatska vlada. Nisu to sredstva koja će otići iz Hrvatske, veći dio ostat će ovdje kod nas i ugraditi se u bolji i kvalitetniji komunalni standard stanovnika tih naselja. I veći gradovi poput Rijeke nalaze se u istoj situaciji“, dodao je gradonačelnik.

Galerija fotografija

Vijesti

Noćas se pomiče sat

MUP podsjeća kako prestaje obveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju na automobilima

Objavljeno

on

U nedjelju, 29. ožujka, u 2 sata ujutro pomiču se kazaljke na 3 ujutro i počinje ljetno računanje vremena. To znači i da ćemo noćas spavati sat vremena kraće.

Ministarstvo unutarnjih poslova napominje vozače kako 31. ožujka prestaje obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju.

– Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Bez obzira na zakonske obaveze, vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje je vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu – objasnili su iz MUP-a.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, a policija će one koji se toga neće pridržavati kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Kazna ukoliko ne budu poštovali ovu zakonsku odredbu je 500 kuna.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Vijesti

Gorica broji ukupno devet zaraženih

Novi slučaj zaraze

Objavljeno

on

Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije-epidemiološka služba, Velika Gorica danas ujutro bilježi ukupno devet osoba pozitivnih na koronavirus. Nova, deveta osoba oboljela od COVID-19, također je srednjih godina.

– Velikogoričani poštujte propisane mjere, suzdržavajte se socijalnog kontakta i molimo sve koji mogu – ostanite doma – ističe načelnik Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice Ervin Kolarec.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno