Poveži se s nama

HOTNEWS

Velikogorička 153. brigada HV-a slavi 24. obljetnicu osnutka

Objavljeno

– Ponosni smo na ratni put te naše legendarne velikogoričke brigade. Naš osnovni cilj je čuvanje i širenje povijesne istine o ratnom putu, a posebno čuvanje uspomene na 72 poginula pripadnika brigade – ističe predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade Hrvatske Vojske Ivan Mišerić, uoči subotnje obljetnice osnutka te pobjedničke bojne.

153.brigada2

Svečani program počinje u petak, u 8 sati, polaganjem vijenaca na spomen obilježju kod gradskog groblja te na spomen obilježju u vojarni „Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni. U 9 sati je obilazak Spomen parka 153. Brigade na kojem je u tijeku završetak prve faze izgradnje.

– Spomen park je zamišljen kao mjesto gdje će se moći pregledati i vidjeti sve što je vezano uz ratni put 153. brigade. Podijeljen je u dva dijela. Prvi je otvoreni prostor u kojem će se nalaziti 15-ak eksponata kojima se tijekom Domovinskog rata služila Hrvatska vojska, odnosno pripadnici 153. brigade – kaže Mišerić.

spomen4

Izgradnja Spomen parka temelji se na sporazumu koji su potpisali gradonačelnik Dražen Barišić i ministar obrane Ante Kotromanović o davanju zemlje na korištenje te osiguravanju izložaka za budući Spomen park, kao što je tenk 55, haubica 203 milimetra, topovi, minobacači te MIG-21. U središnjem dijelu parka prema projektu Ivice Ledera stajat će spomenik poginulom hrvatskom branitelju. Kasnija faza izgradnje obuhvaća i izgradnju Spomen doma 153. Brigade u kojoj će biti izložene karte ratnog puta brigade, odore, znakovlje te soba za projekciju filmova. U dodatnoj, osmerokutnoj prostoriji bit će izložene fotografije svih poginulih pripadnika 153. velikogoričke brigade.

Nakon obilaska Spomen parka svečanost se seli kod osmatračnice-zemunice u šumi Kljuka kod Pokupskog a u programu sudjeluju osnovnoškolci iz Velike Gorice te općina Kravarsko i Pokupsko. U 14 sati, kaže Mišerić, vrijeme je za prelazak Kupe.

– Kao što smo prešli 1991. i 1995. godine. Dolazimo u Gornji Bučec, gdje nam je domaćin tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo. U 14 sati položit ćemo vijenac kod spomenika uz pijetet prema svim poginulima – dodao je Mišerić.

Svečanost obilježavanja 24. obljetnice osnutka 153. Brigade završava u 19.30 sati u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, misom zadušnicom za sve svoje poginule i preminule pripadnike.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno