Poveži se s nama

HOTNEWS

Velikogorička 153. brigada HV-a slavi 24. obljetnicu osnutka

Objavljeno

– Ponosni smo na ratni put te naše legendarne velikogoričke brigade. Naš osnovni cilj je čuvanje i širenje povijesne istine o ratnom putu, a posebno čuvanje uspomene na 72 poginula pripadnika brigade – ističe predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade Hrvatske Vojske Ivan Mišerić, uoči subotnje obljetnice osnutka te pobjedničke bojne.

153.brigada2

Svečani program počinje u petak, u 8 sati, polaganjem vijenaca na spomen obilježju kod gradskog groblja te na spomen obilježju u vojarni „Satnik Josip Zidar“ u Velikoj Buni. U 9 sati je obilazak Spomen parka 153. Brigade na kojem je u tijeku završetak prve faze izgradnje.

– Spomen park je zamišljen kao mjesto gdje će se moći pregledati i vidjeti sve što je vezano uz ratni put 153. brigade. Podijeljen je u dva dijela. Prvi je otvoreni prostor u kojem će se nalaziti 15-ak eksponata kojima se tijekom Domovinskog rata služila Hrvatska vojska, odnosno pripadnici 153. brigade – kaže Mišerić.

spomen4

Izgradnja Spomen parka temelji se na sporazumu koji su potpisali gradonačelnik Dražen Barišić i ministar obrane Ante Kotromanović o davanju zemlje na korištenje te osiguravanju izložaka za budući Spomen park, kao što je tenk 55, haubica 203 milimetra, topovi, minobacači te MIG-21. U središnjem dijelu parka prema projektu Ivice Ledera stajat će spomenik poginulom hrvatskom branitelju. Kasnija faza izgradnje obuhvaća i izgradnju Spomen doma 153. Brigade u kojoj će biti izložene karte ratnog puta brigade, odore, znakovlje te soba za projekciju filmova. U dodatnoj, osmerokutnoj prostoriji bit će izložene fotografije svih poginulih pripadnika 153. velikogoričke brigade.

Nakon obilaska Spomen parka svečanost se seli kod osmatračnice-zemunice u šumi Kljuka kod Pokupskog a u programu sudjeluju osnovnoškolci iz Velike Gorice te općina Kravarsko i Pokupsko. U 14 sati, kaže Mišerić, vrijeme je za prelazak Kupe.

– Kao što smo prešli 1991. i 1995. godine. Dolazimo u Gornji Bučec, gdje nam je domaćin tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo. U 14 sati položit ćemo vijenac kod spomenika uz pijetet prema svim poginulima – dodao je Mišerić.

Svečanost obilježavanja 24. obljetnice osnutka 153. Brigade završava u 19.30 sati u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, misom zadušnicom za sve svoje poginule i preminule pripadnike.

HOTNEWS

‘Djeca imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka koje ih se tiču’

Predsjednik Dječjeg vijeća Velike Gorice održao zanimljiv govor u kojem je prozvao odrasle

Objavljeno

on

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća VG Matija Dražetić održao govor u Hrvatskom saboru na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30-te obljetnice Konvencije o pravima djeteta.

Matija je iznio svoje iskustvo sudjelovanja u Dječjem vijeću kao i iskustvo u donošenju EU deklaracije o dječjoj participaciji. Prozvao je odrasle, posebno one koji donose odluke da slušaju, ali i čuju što djeca govore i poručuju te da ih odrasli uključe u donošenje odluka koje se tiču djece. Matija je sjajno predstavio sebe, Dječje gradsko vijeće i svoj grad.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Polet bolji od Turopoljca

Objavljeno

on

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA , 14. kolo

U turopoljskom derbiju Jedinstvene županijske lige domaći nogometaši Poleta uvjerljivom prezentacijom na Zvrniku riješili su pobjednika protiv Turopoljca iz Kuča. Kod vodećeg gola domaćih kapetanu Ivici Sučiću uveliko je pomogao Ivan Balenović od kojeg se lopta odbila u mrežu. Mladi domaći igrač Matej Robić podebljao je rezultat iz gužve u šesnaestercu krajem prve dionice dvoboja. Ipak kad je iskusni Sučić okomito proigrao Ivana Zagorca pred gol gostiju u 53. minuti, najbolji buševski strijelac loptu je majstorski poslao iza leđa vratara Turopoljca, kako se kasnije pokazalo za nedostižnih 3:0.

POLET (B) – TUROPOLJAC 3:0

BUŠEVEC. SRC Zvrnik. Gledatelja 100.
Sudac: Hrgović (Zagreb). Pomoćnici: Vuković i Geller.

STRIJELCI: 1:0 – Sučić (24), 2:0 – Robić (43), 3:0 – Zagorec (53).

POLET (B): Bradić, Brajković, Tičarić, Sovina, Skrbin (od 68. Kovačević), Stuparić, Šestak (od 56. Milanović), Pejak, Zagorec (od 70. Mikulić), Sučić, Robić. TRENER: Mario Paviša.

TUROPOLJAC: I. Zagorac, Cavrić (od 46. Đuksi), Bušić, Balenović, Radilović, Matasić, Šestok, Milatović, Čaić (od 67. Filep), Lučić, Sesar (od 73. Žugaj). TRENER: Vlado Horvat.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno