Poveži se s nama

Moja županija

Velikogoričanka Mirela Katalenac predstavila kandidaturu za zamjenicu župana

Ispred Srednjoškolskog centra u Velikoj Gorici, u kojem je i sama pohađala srednju školu, Mirela Katalenac predstavila je svoj program, s naglaskom na obrazovni sustav

Objavljeno

Aktualna pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac u subotu prijepodne je u svome gradu, u Velikoj Gorici, službeno predstavila svoju kandidaturu za zamjenicu župana na listi SDP-a, čiji je kandidat za župana Mihael Zmajlović. Između ostalih, podršku su joj došli dati sam Zmajlović, zamjenica župana Nadica Žužak, kandidat za zamjenika župana Hrvoje Frankić, kao i kandidat SDP-a za velikogoričkoga gradonačelnika Ivo Jelušić.

– Zahvaljujem Mihaelu na ukazanom povjerenju, ali i SDP-u Zagrebačke županije, koji je stao iza odluke da upravo ja budem kandidatkinja za zamjenicu župana – rekla je uvodno Mirela Katalenac na predstavljanju održanom ispred velikogoričkog Srednjoškolskog centra pa nastavila:

– Nalazimo se ispred najvećeg školskog objekta u Zagrebačkoj županiji, u najvećem gradu naše županije, u mojoj Velikoj Gorici, gradu za koji silno želim da bude središte Zagrebačke županije. Imamo najveću želju da upravo mi budemo promjena u Zagrebačkoj županiji. Prije 20 godina završila sam ovu srednju školu, a prije 20 godina i Stjepan Kožić je postao županom Zagrebačke županije. Puno je 20 godina u životu bilo koga od nas, pa tako i u mom, to je doista dug period. Nakon ove srednje škole, završila sam Ekonomski fakultet u Zagrebu, a moj profesionalni put odveo me u realni sektor, u jednu od najzanimljivijih industrija. Iz realnog sektora put me nanio u Zagrebačku županiju, u Upravni odjel za prosvjetu, najveći odjel u Županiji, u čijem su resoru i škole ispred kojih se nalazimo.

Istaknula je Mirela Katalenac kako se ne slaže s tezom da su mladi naša budućnost, kako smatra da su oni naša sadašnjost.

– Mi iz Županije moramo osigurati tim mladima okvir u kojem će biti dostupan dnevni boravak u svim sredinama na području županije. Dnevni boravak nije čuvaonica djece, on služi za stvaranje radnih navika od najranije dobi. Mi smo ti koji moramo osigurati i građanski odgoj u svim školama u Zagrebačkoj županiji. Građanski odgoj koji ne zamijenjuje vjeronauk, građanski odgoj koji uči našu djecu toleranciji, kako da se brinu o sebi, o zdravlju, građanski odgoj koji našu djecu priprema za stvaran život. I, na kraju, mi smo ti koji bi voljeli osigurati da naši srednjoškolci ostaju u našoj županiji – rekla je Katalenac i dodala:

– Ponosna sam što će iza naših leđa uskoro niknuti jedna nova zgrada, Centar kompetentnosti. To je projekt koji je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Zagrebačkoj županiji, vrijedan više od 100 milijuna kuna, na kojem sam zajedno s pročelnikom Kokotom marljivo i vrijedno radila i silno se veselim što ćemo ga ugledati vrlo brzo.

U posljednjem dijelu prestavljanja Mirela Katalenac je istaknula još neke svoje ciljeve.

– Mi smo ti koji moramo osigurati da više od polovice osnovnoškolaca ne biraju odlazak u srednje škole u Zagreb, nego da izaberu ove škole, jer one su jednako dobre, a mogu biti i bolje nego zagrebačke, mogu imati atraktivne programe. Mi smo ti koji moramo osigurati da gospodarstvo i obrazovanje budu u istoj rečenici, da odgovaramo na potrebe tržišta. Mi smo ti koji moramo osigurati besplatne udžbenike za srednjoškolce i time izbiti onaj posljednji adut koji je prednost zagrebačkih škola, u kojima su oni besplatni. To ne smije biti razlog da naša djeca odlaze u susjedni grad. I želim na tome raditi – kazala je Katalenac.

Biračima nudi, kaže, svoje znanje i bogato iskustvo.

– Kad sam vam govorila o svom iskustvu u realnom sektoru i u političkom angažmanu, govorila sam o tome da sam vidjela tu Županiju iznutra i izvana. Vidjela sam je kroz predstavničku vlast, vidjela sam je kroz izbornu vlast, vidjela sam koliko je troma i bezidejna. To želim mijenjati. Želim biti dio tima koji to želi mijenjati. Sigurna sam da to možemo. Želim s ponosom hodati svojim gradom, Velikom Goricom, i razgovarati o projektima, o tome što Zagrebačka županija može učiniti za ljude, a ne razgovarati na način ‘što je to Županija i zašto mi ona treba’. Ne želim voditi takve razgovore. I na kraju, ali ne manje važno, škole i obrazovanje nisu zidovi. To je puno više od zidanja. Obrazovanje su ljudi, nastavnici i profesori, ravnatelji, svo stručno osoblje koje našoj djeci predaje značajan dio vremena. Živimo u izazovnim vremenima, ti ljudi se svakodnevno bave djecom koja su često u nekim paralelnim, nestvarnim svjetovima Facebooka i Instagrama. Svakodnevno ih moraju vraćati u stvarni svijet, pogotovo u posljednje dvije godine, najizazovnije u novijoj povijesti obrazovanja. Želim uključiti sve te ljude u sustav, oni moraju biti s nama, da zajedno stvaramo taj okvir – istaknula je Katalenac i zaključila:

– Mislim da tim čija sam članica može sve ovo učiniti puno boljim i kvalitetnijim, taj tim može ovu županiju učiniti modernom, poštenom i efikasnom. Županijom kakvu baš svatko od nas treba!

Moja županija

Turistička zajednica Zagrebačke županije prihvatila #AIChallenge

Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji

Objavljeno

on

Umjetna inteligencija je zauzela vrlo važno mjesto za postizanje pametnog, održivog i odgovornog turizma – omogućuje visoku razinu sposobnosti brzog, agilnog i personaliziranog odgovora na potrebe turista, lokalnih dionika i očuvanja okoliša, ali i poboljšanje blagostanja te transformiranje društva na bolje u sljedećim desetljećima.

– Upravo je zato ključno educirati se o prednostima, mogućnostima i izazovima umjetne inteligencije te ovladati vještinama primjene umjetne inteligencije, o čemu preporučamo više naučiti na tečaju Elements of AI – besplatnom online tečaju o osnovama umjetne inteligencije, za koji nije potrebno znati ništa o višoj matematici ili programiranju – kažu iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije je prva turistička zajednica u Hrvatskoj koja se priključila izazovu AI Challenge u organizaciji CroAI, Agencije 404 i Sveučilišta u Zagrebu te Reaktora i Sveučilišta u Helsinkiju. Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji, a Turistička zajednica Zagrebačke županije ovim putem poziva sve da se pridruže izazovu #AIChallenge i zakorače zajedno u budućnost turizma – na pametan, održiv i odgovoran način.

Nastavi čitati

Moja županija

Župan proglasio prirodnu nepogodu za Veliku Goricu i njene općine

Štetu je nanio mraz u periodu od 5. do 12. travnja na području 7 gradova i 10 općina s područja županije

Objavljeno

on

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za 7 gradova i 10 općina s područja Zagrebačke županije nastalu u razdoblju od 5. do 12. travnja, a uzrokovanu mrazom koji je na navedenom području nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općine Bistra, Brdovec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle i Pokupsko.

– Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, unijeti prve procjene štete u Registar šteta. Grad/Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta – napominju iz Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija otvorila natječaj za dodjelu javnih priznanja

Dodjeljuju se pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj županije te njena promicanja u zemlji i svijetu

Objavljeno

on

Zagrebačka županija dodijelit će javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja. Prijedlog za dodjelu priznanja mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, župan, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove.

– Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Jedan od kriterija je i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku županije – kažu iz Zagrebačke županije

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja mora sadržavati životopis predloženog kandidata, točan naziv trgovačkog društva, ustanove, udruge ili druge pravne osobe koja je predložena za dodjelu javnih priznanja uz temeljito obrazloženje razloga predlaganja, odgovarajuću dokumentaciju i podatke o predlagatelju ispunjene na obrascu koji je dostupan ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno