Poveži se s nama

HOTNEWS

Velika Gorica treći grad u Hrvatskoj po izdvajanju za obrazovanje

Grad Vrbovec tako je ‘prvak’ po izdvajanjima za obrazovanje

Objavljeno

Ministarstvo financija objavilo je službene podatke o izvršenjima lokalnih proračuna za 2016. godinu što je pokazalo kako su većina gradova i općina smanjili davanja za obrazovanje, piše Jutarnji.hr. Velika Gorica zauzela je treće mjesto po visini izdvajanja za resor obrazovanja.

Većina gradova znatno je smanjila (uglavnom kapitalna) ulaganja i izdvajanja za resor obrazovanja, o čemu najbolje govori brojka od čak 100 gradova koji su za obrazovanje u 2016. izdvojili manje od deset posto proračuna. Više od 30 posto izdvojila su samo dva grada – Vrbovec i Pag, s tim da je Pag izdvojio čak 44,01 posto proračuna, i tako se nametnuo kao apsolutni rekorder za prošlu godinu. Lanjsko visoko izdvajanje podiglo je trogodišnji prosjek izdvajanja za obrazovanje Grada Paga na 27,91 posto te ga lansiralo na drugo mjesto top 10 gradova s najvećim ulaganjem u obrazovanje u razdoblju od 2014. do 2016. te prvo mjesto kad se gleda per capita kriterij (izdvajali su prosječno 2011 kuna po stanovniku).

U trogodišnjem razdoblju, od 2014. do 2016. godine, prošla je godina drastično smanjila višegodišnji prosjek, pa imamo 58 gradova koji su za obrazovanje izdvojili manje od 10 posto proračuna te samo jedan koji je izdvojio više od 30 posto.

Grad Vrbovec tako je, po ovim podacima, ‘prvak’ jer su za obrazovanje izdvajali u prosjeku 31,23 posto proračuna. No, novi gradonačelnik Denis Kralj objašnjava kako to ustvari i nisu izdvajanja Grada, nego je riječ o transferu državnih sredstava usmjerenih za plaće i troškove zaposlenih u dvije vrbovečke osnovne škole. Vrbovec je, naime, jedan od rijetkih malih gradova u županiji koji je i osnivač svojih osnovnih škola, u ostalima su to županije pa sredstva koja dobivaju od države za plaće i troškove zaposlenih čine veliki udio u proračunu. Grad je pak prošle godine, a tako će i ubuduće, školama uplaćivao po 100 tisuća kuna za različite potrepštine (papuče, atlase, pribor i slično). Također, novi gradonačelnik najavljuje i da će od iduće godine grad osiguravati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce.

Nakon Vrbovca i Paga na trećem je mjestu po izdvajanju za obrazovanje u protekle tri godine Velika Gorica s 25,98 posto, četvrti je Čakovec s 25,61 posto, a peti je Grad Kaštela s izdvajanjem od 24,33 posto. U top deset su još Sveta Nedelja s 24,19 posto, Dugo Selo s 23,05 posto, Kastav s 22,44 posto, Koprivnica s 22,01 posto i Umag s 21,21 posto prosječnih godišnjih izdvajanja.

HOTNEWS

Polet bolji od Turopoljca

Objavljeno

on

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA , 14. kolo

U turopoljskom derbiju Jedinstvene županijske lige domaći nogometaši Poleta uvjerljivom prezentacijom na Zvrniku riješili su pobjednika protiv Turopoljca iz Kuča. Kod vodećeg gola domaćih kapetanu Ivici Sučiću uveliko je pomogao Ivan Balenović od kojeg se lopta odbila u mrežu. Mladi domaći igrač Matej Robić podebljao je rezultat iz gužve u šesnaestercu krajem prve dionice dvoboja. Ipak kad je iskusni Sučić okomito proigrao Ivana Zagorca pred gol gostiju u 53. minuti, najbolji buševski strijelac loptu je majstorski poslao iza leđa vratara Turopoljca, kako se kasnije pokazalo za nedostižnih 3:0.

POLET (B) – TUROPOLJAC 3:0

BUŠEVEC. SRC Zvrnik. Gledatelja 100.
Sudac: Hrgović (Zagreb). Pomoćnici: Vuković i Geller.

STRIJELCI: 1:0 – Sučić (24), 2:0 – Robić (43), 3:0 – Zagorec (53).

POLET (B): Bradić, Brajković, Tičarić, Sovina, Skrbin (od 68. Kovačević), Stuparić, Šestak (od 56. Milanović), Pejak, Zagorec (od 70. Mikulić), Sučić, Robić. TRENER: Mario Paviša.

TUROPOLJAC: I. Zagorac, Cavrić (od 46. Đuksi), Bušić, Balenović, Radilović, Matasić, Šestok, Milatović, Čaić (od 67. Filep), Lučić, Sesar (od 73. Žugaj). TRENER: Vlado Horvat.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno