Poveži se s nama

Vijesti

Velika Gorica u znaku maškara za vikend

U fašničkoj povorci gradom će prodefilirati 21 grupa i više od 600 sudionika

Objavljeno

Vikend koji je pred nama donosi nam 111. izdanje Turopoljskog fašnika. U fašničkoj povorci gradom će prodefilirati 21 grupa i više od 600 sudionika. Goričkoj publici, uz domaće, predstavit će se i gostujuće grupe Bugarske, Međimurja, Istre i Samobora.

– Stižu Asterix i Obelix, Pinokio, Šeici iz Dubaija… Sprema se i jedno kolinje ali i sprovod, jedna opera i klimatske raznolikosti, popravljat ćemo brodove, morske i svemirske, pit ćemo pive, plesati na kiši – poručili su organizatori.

I ove godine stižu Bugari i donose dobre vibracije s Festivala Surva, tradicijskih figura, sličnih našim zvončarima. Riječ je o tradicionalnim maškarama koje oživljavaju na dan 14. siječnja, na blagdan Surve, kada maskirani mladenci, svećenik, predvodnice i medvjedi ulaze u selo, pale vatre zadirkuju ljude i dobro se zabavljaju. Karakteristika ovih maškara je da su velike i glasne, pa tako tjeraju zimu i dozivaju proljeće.

Fašnička povorka u subotu će u 14 sati krenuti iz Školske ulice, zatim će se kretati Zagrebačkom ulicom do Parka dr. Franje Tuđmana gdje je postavljen veliki šator u kojem će se za atmosferu pobrinuti sastavi Barabe i Saturnus, a u 21 sat počinje veliki fašnički koncert Nene Belana.

Fešta će se nastaviti u nedjelju u šatoru na Tuđmancu gdje će se predstaviti male maškare. Od 11 sati nastupaju predškolske grupe, a od 13 sati školske grupe. Od 15 sati na red će doći pojedinačne maske, parovi i skupine.

Vijesti

FOTO Osobna molitva u Crkvi NBDM

Objavljeno

on

27.03.2020. Velika Gorica. Osobna molitva u Crkvi NBDM. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na vratima Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije istaknuta je obavijest: ”Za osobnu molitvu župna crkva bit će otvorena od 07:30 do 10:00 i od 16:00 do 18:30 sati. U crkvi smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra.”

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Šarenilo maski na goričkim ulicama

Objavljeno

on

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svakodnevno se povećava broj ljudi koji kao dodatak odijevanju dodaju i zaštitnu masku. Ima ih jednobojnih, šarenih, stiliziranih i onih koje su načinjene u kućnoj radinosti, vjerujemo da sve služe svojoj svrsi – osobnoj zaštiti i zaštiti drugih. Sve su zanimljive na svoj način, napravljene su od raznih materijala a njihovo šarenilo i razigranost boja pokazuju kako su njihovi autori i u prijetećoj pandemiji koronavirusa sačuvali zdrav duh, kreativnost i optimizam.

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Maska pruža adekvatnu zaštitu ako pokriva područje od korijena nosa do ispod brade. Obvezne su za medicinsko osoblje.

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Ona je zaštita ako osoba ima simptome. Više štiti osobu koja je bolesna i koja ima simptome nego što štiti zdravu osobu” (Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno