Poveži se s nama

Gospodarstvo

Velika Gorica poslala poruku premijeru i Rimcu

Objavljeno

Svjetski poznati poduzetnik Mate Rimac još u siječnju uputio je otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem iznosi prijedloge za projekte vezane za automobilsku industriju, a u priopćenju koje smo danas primili iz ureda gradonačelnika Dražena Barišića stoji kako Velika Gorica ima najbolje uvjete za gradnju istraživačko proizvodnog centra Rimac.

 

concept_s-1“Idealna pozicija na kojoj bi se mogao graditi proizvodni centar, za kojeg interes iskazuje Mate Rimac je područje gospodarske zona Kušanec – istok. Navedeno zemljište je u vlasništvu Republike Hrvatske, a za njega je donesen i Urbanistički plan uređenja. Zona je određena kao područje proizvodno – poslovne namjene i zauzima površinu od 51,62 hektara” – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić. Navedeno zemljište smješteno je uz autocestu Zagreb – Sisak te uz magistralni željeznički pravac, a od Međunarodne zračne luke Franje Tuđmana udaljeno je svega 6 kilometara. Također, u pismu kojeg je Rimac automobilima uputio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić Barišić stoji da “Velika Gorica u svojim ciljevima razvoja, gospodarstvo stavlja na prvo mjesto, jer upravo ono generira razvoj cijeloga grada. Otvoreni smo za nove tehnologije i u tom smjeru se razvijamo kao „Pametan grad“. Vjerujemo da bismo u tom smislu mogli biti pogodno mjesto za Vaše iskazane interese”.

 

geneva-4

Mate Rimac posao je pokrenuo prije svega pet godina u svojoj garaži, a danas je jedan od tehnoloških lidera u svojoj branši s visoko postavljenim ciljevima. “Nikad se nisam gledao u nekim regionalnim ili lokalnim okvirima, želim da budemo lideri u tehnologiji, ali i proizvodima na svjetskoj razini. Mislim da smo na dobrom putu, a to smo više puta dokazali. Cilj je da i dalje budemo najpoželjniji poslodavac u regiji, da što više ljudi dobije radno mjesto ovdje.”

 

Velika Gorica svojim položajem i karakteristikama svakako je jedna od regija s najboljim uvjetima za gradnju centra kakav Rimac želi graditi. Hoće li “dopisivanje” biti dovoljno da se unutar iskazanih potreba ovog svjetski poznatog inovatora Velika Gorica nametne kao regija koja ima mnogih prednosti pred drugima? Mišljenja smo da benefiti poput nižih komunalnih doprinosa u samo tri prve godine ili tzv. “investicijskih pratitelja” ni blizu nisu dovoljni kako bi se ulagači prve kategorije, a Rimac to sigurno jest, privukli u Veliku Goricu. Zanimljivo bi bilo doznati koliko to “investicijskih pratitelja” grad Velika Gorica ima i koje su rezultate postigli u posljednjih godinu dana. Proračun Velike Gorice već danas ima problema, no to nije problem samo Velike Gorice, već se radi o globalnom problemu u Hrvatskoj. Gospodarska politika s predznakom na poduzetništvo teško da može unutar spomenutih aktivnosti dopisivanjem dati ikakvu nadu u pomake na bolje u budućnosti. Potrebni su konkretni koraci koji između ostalog podrazumijevaju niske cijene zemljišta, stimulativne komunalne doprinose u odnosu na vrstu investicije i zapošljavanja.

geneva-3Nitko dosad nije ni pokušao napraviti analizu postotka poreznih prihoda tvrtki prema lokalnoj zajednici na temelju broja zaposlenih i ostvarivanja dobiti u odnosu na komunalne doprinose ili cijene zemljišta koji doslovno odbijaju investitore. Ne treba poznavati tablicu množenja da bismo izračunali da tvrtka poput ove nije jedna već deset zlatnih koka za regiju u kojoj će graditi nove pogone. Punjenje proračuna u ovom trenutku bi trebalo biti posljednja stepenica na ljestvici, jer ovdje se radi o marketingu i brendiranju cijele regije iz čega će dugoročno imati koristi i grad i građani, a u konačnici i proračun. Ako smo toga svjesni tada je delegacija grada već danas trebala biti kod premijera, a sutra se najaviti kod gospodina Rimca. Ukoliko ćemo čekati odgovor i ne poduzimati ništa, tada možda bolje da nismo ni pisali pisma.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

U 14 tisuća goričkih kućanstava stiže optički internet

Imat će brzine preko 100 Mbit/s, a u budućnosti će te brzine ići i preko 1 Gbit/s

Objavljeno

on

Hrvatski Telekom je započeo uvođenje optičke infrastrukture na području grada Velika Gorica, što će građanima omogućiti gigabitne brzine. Projekt vrijedan oko 29 milijuna kuna omogućit će spajanje čak 14.000 kućanstava na ultra brzi internet uz brzine preko 100 Mbit/s, a u budućnosti će te brzine ići i preko 1 Gbit/s.

– Optičke mreže do kućanstava bez sumnje omogućuju najkvalitetniji i najbrži pristup internetu i sastavni su dio digitalizacije društva, povećanja gospodarske konkurentnosti i kvaliteta života. Jako nam je drago što je Velika Gorica dio naših optičkih ulaganja, što će velikom broju građana omogućiti napredno korisničko iskustvo kroz uživanje u ultra brzoj povezanosti – izjavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma za tehniku i informacijsku tehnologiju.

– Suvremena komunikacijska infrastruktura velikih brzina u današnjem vremenu jedan je od najvažnijih preduvjeta gospodarskog razvoja i privlačenja investicija, ali isto tako je važna u i svim drugima sferama društvenih aktivnosti, posebice obrazovanja. U Gradu Velika Gorica zadnjih godina kontinuirano radimo na unapređenju komunikacijske infrastrukture, od izrade plana razvoja širokopojasnog interneta do postavljanja brojnih pristupnih točaka za besplatan bežični pristup internetu. Planirana investicija HT-a u optičku infrastrukturu na području Gorice predstavlja do sada najznačajniji razvojni projekt ovog tipa koji je podjednako bitan i za gospodarske subjekte i institucije, kao i za kućanstva – kazao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO I službeno počeli radovi na energetskoj obnovi nekadašnjeg rodilišta

Objavljeno

on

Uređenje centra Velike Gorice našlo se na listi prioriteta i planova Grada Velike Gorice. Nakon izgradnje Centra za posjetitelje, došao je red i na zgradu nekadašnjeg rodilišta, odnosno bivše Galerije Kordić, a uskoro kreće rušenje i izgradnja stare općinske zgrade.

– Počeli smo uređivati glavne objekte oko Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije i Muzeja Turopolja kako bi dobili svoju identitetsku vrijednost u samom središtu naše Velike Gorice. Kasnije nas očekuje i preseljenje pravosuđa, odnosno rekonstrukcija zgrade Gradske uprave, a potom će na red doći i sve ostale zgrade koje se nalaze u ovom dijelu, čime će Velikogoričani, uz šetnicu, dobiti svoje sjedište i središte – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom današnjeg otvorenja radova na zgradi bivše galerije.

Upravo ova zgrada na adresi Šetalište Franje Lučića 15, datira još iz 1898. godine i svojevremeno je bila pokazni objekt bogate obitelji. Kasnije se u njoj nalazilo rodilište u kojem su rođeni brojni Velikogoričani, potom je bila dom SIZ-u, a u jednom trenutka bila je i prva privatna galerija u Hrvatskoj. Nakon što je Grad Velika Gorica preuzeo ovu zgradu, u njoj se od tada nalazi Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i EU fondove, kao i gradska Razvojna agencija VE-GO-RA. Vrijednost radova je 5 milijuna kuna. Energetsku obnovu sufinancira Europska unija, a unutrašnje radove Grad Velika Gorica.

– Ovo je jedan u nizu projekata energetske obnove, a vrijednost obnove ove zgrade je 5 milijuna kuna. Obnovit će se zgrada i s vanjske i s unutarnje strane, dati joj potpuni komoditet, dakle, od podruma pa do krova. Promijenit će se energetski razred, a dobit će i nove reprezentativne, ali i uredske prostore – dodao je Barišić.

U dvorištu zgrade rušit će se stari objekt, a na tom mjestu uskoro ćemo vidjetie muzejski depo Muzeja Turopolja, u kojemu će biti i njegove uredske prostorije.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zagrebačka županija: Kreće isplata bespovratnih potpora za poduzetnike pogođene pandemijom

Na javni pozivpristiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija kreće s isplatom bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikrosubjekte čije su prijave obrađene i odobrene, a čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Na javni poziv koji je bio otvoren do 6. srpnja stiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Potpore su odobrene u iznosima od 3.000 do 24.000 kuna po subjektu, a novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna.

Inače, Zagrebačka županija spomenuti javni poziv za kojeg je osigurala 13 milijuna kuna raspisala je 4. lipnja, a njime je omogućena prijava za dodjelu bespovratnih sredstava mikro subjektima malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) s područja Zagrebačke županije, koji imaju najmanje 1 jednog aposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. godine.

Bespovratne potpore se dodjeljuju za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje/najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti.

Nastavi čitati

Reporter 395 - 30.07.2020.

Facebook

Izdvojeno