Poveži se s nama

Gospodarstvo

Velika Gorica poslala poruku premijeru i Rimcu

Objavljeno

Svjetski poznati poduzetnik Mate Rimac još u siječnju uputio je otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem iznosi prijedloge za projekte vezane za automobilsku industriju, a u priopćenju koje smo danas primili iz ureda gradonačelnika Dražena Barišića stoji kako Velika Gorica ima najbolje uvjete za gradnju istraživačko proizvodnog centra Rimac.

 

concept_s-1“Idealna pozicija na kojoj bi se mogao graditi proizvodni centar, za kojeg interes iskazuje Mate Rimac je područje gospodarske zona Kušanec – istok. Navedeno zemljište je u vlasništvu Republike Hrvatske, a za njega je donesen i Urbanistički plan uređenja. Zona je određena kao područje proizvodno – poslovne namjene i zauzima površinu od 51,62 hektara” – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić. Navedeno zemljište smješteno je uz autocestu Zagreb – Sisak te uz magistralni željeznički pravac, a od Međunarodne zračne luke Franje Tuđmana udaljeno je svega 6 kilometara. Također, u pismu kojeg je Rimac automobilima uputio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić Barišić stoji da “Velika Gorica u svojim ciljevima razvoja, gospodarstvo stavlja na prvo mjesto, jer upravo ono generira razvoj cijeloga grada. Otvoreni smo za nove tehnologije i u tom smjeru se razvijamo kao „Pametan grad“. Vjerujemo da bismo u tom smislu mogli biti pogodno mjesto za Vaše iskazane interese”.

 

geneva-4

Mate Rimac posao je pokrenuo prije svega pet godina u svojoj garaži, a danas je jedan od tehnoloških lidera u svojoj branši s visoko postavljenim ciljevima. “Nikad se nisam gledao u nekim regionalnim ili lokalnim okvirima, želim da budemo lideri u tehnologiji, ali i proizvodima na svjetskoj razini. Mislim da smo na dobrom putu, a to smo više puta dokazali. Cilj je da i dalje budemo najpoželjniji poslodavac u regiji, da što više ljudi dobije radno mjesto ovdje.”

 

Velika Gorica svojim položajem i karakteristikama svakako je jedna od regija s najboljim uvjetima za gradnju centra kakav Rimac želi graditi. Hoće li “dopisivanje” biti dovoljno da se unutar iskazanih potreba ovog svjetski poznatog inovatora Velika Gorica nametne kao regija koja ima mnogih prednosti pred drugima? Mišljenja smo da benefiti poput nižih komunalnih doprinosa u samo tri prve godine ili tzv. “investicijskih pratitelja” ni blizu nisu dovoljni kako bi se ulagači prve kategorije, a Rimac to sigurno jest, privukli u Veliku Goricu. Zanimljivo bi bilo doznati koliko to “investicijskih pratitelja” grad Velika Gorica ima i koje su rezultate postigli u posljednjih godinu dana. Proračun Velike Gorice već danas ima problema, no to nije problem samo Velike Gorice, već se radi o globalnom problemu u Hrvatskoj. Gospodarska politika s predznakom na poduzetništvo teško da može unutar spomenutih aktivnosti dopisivanjem dati ikakvu nadu u pomake na bolje u budućnosti. Potrebni su konkretni koraci koji između ostalog podrazumijevaju niske cijene zemljišta, stimulativne komunalne doprinose u odnosu na vrstu investicije i zapošljavanja.

geneva-3Nitko dosad nije ni pokušao napraviti analizu postotka poreznih prihoda tvrtki prema lokalnoj zajednici na temelju broja zaposlenih i ostvarivanja dobiti u odnosu na komunalne doprinose ili cijene zemljišta koji doslovno odbijaju investitore. Ne treba poznavati tablicu množenja da bismo izračunali da tvrtka poput ove nije jedna već deset zlatnih koka za regiju u kojoj će graditi nove pogone. Punjenje proračuna u ovom trenutku bi trebalo biti posljednja stepenica na ljestvici, jer ovdje se radi o marketingu i brendiranju cijele regije iz čega će dugoročno imati koristi i grad i građani, a u konačnici i proračun. Ako smo toga svjesni tada je delegacija grada već danas trebala biti kod premijera, a sutra se najaviti kod gospodina Rimca. Ukoliko ćemo čekati odgovor i ne poduzimati ništa, tada možda bolje da nismo ni pisali pisma.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poslovni prostori Grada besplatni za poduzetnike čije je poslovanje pogođeno epidemijom COVID-19

Potrebno je samo ispuniti zahtjev

Objavljeno

on

Na službenim stranicama Grada Velike Gorice objavljen je poziv svim poduzetnicima, čije je poslovanje pogođeno epidemijom COVID-19, da pošalju zahtjev i ostvare pravo ma oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada.

Zahtjev možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima pogođenima pandemijom COVID-19

Maksimalni iznos potpore po zaposlenom je 3.000 kuna, a maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore, po obrtu ili trgovačkom društvu je pet

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je javni poziv za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19. Jedna je to od mjera Grada za pomoć gospodarstvu, a zahtjevi gospodarstvenika zaprimaju se od ponedjeljka, 11. svibnja, u 10 sati do 22. svibnja.

U proračunu Grada Velike Gorice za pomoć gospodarstvenicima osigurano je 2 milijuna kuna za mikro i male poduzetnike te obrtnike kojima je odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH potpuno ili djelomično obustavljena gospodarska aktivnost. Potporu mogu koristiti subjekti koji imaju najmanje jednu zaposlenu osobu u punom radnom vremenu, oni koji nisu u blokadi te subjekti koji do dana donošenja odluke nacionalnog Stožera nemaju dugovanja prema Gradu Velikoj Gorici te trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada.

Visina potpore ovisi o broju ostvarenih bodova i broju zaposlenih. Maksimalni iznos potpore po zaposlenom može biti 3.000 kuna. Maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore, po obrtu ili trgovačkom društvu je pet.

Zahtjev za dodjelu potpore obrtnici i poduzetnici podnose Gradu Velikoj Gorici, Upravnom odjelu za poduzetništvo, investicije i fondove EU elektronskim putem na e-mail adresu: poduzetnistvo@gorica.hr.

Svi ostali detalji javnog poziva dostupni su na mrežnim stranicama Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno