Poveži se s nama

HOTNEWS

Veleučilište Velika Gorica predstavilo monografiju „Kako smo rasli“

Objavljeno

U prepunoj dvorani Veleučilišta sinoć je predstavljena monografija „Kako smo rasli“ koja je objedinila aktivnosti, događaje i važne trenutke dvanaestogodišnjeg rada i djelovanja ove visokoškolske ustanove.

Podsjetimo, Veleučilište Velika Gorica osnovano je iz trećeg pokušaja 2003. godine u vrlo teškim i skromnim uvjetima.

Problemi su bili zato što je bio veliki otpor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a bilo je i nekih drugih Veleučilišta u cijeloj Republici Hrvatskoj jer je dopusnicu za rad trebalo izdati Ministarstvo znanosti. Iz trećeg pokušaja smo uspjeli zahvaljujući zalaganju profesorice Krstelj.“ – podsjetila je Marija Tomašić, u to vrijeme zaposlenica Centra za vozila Hrvatske, tvrtke koja je jedan od osnivača Veleučilišta. Koordinator tog projekta Centar za transfer tehnologije postigao je dogovor o zajedničkoj suradnji između pet pravnih osoba: Grada Velike Gorice, Centra za transfer tehnologije iz Zagreba, Hrvatskog centra za razminiranje iz Siska, Centra za vozila Hrvatske i Visoke škole za sigurnost na radu iz Zagreba.

Nekad u ruševnoj, a danas u prelijepo renoviranoj zgradi, Veleučilište je u 12 godina postojanja prošilo svoje prostorne, ali i programske i sadržajne kapacitete – od stotinjak studenata na početku, pa do sadašnjih 1.500. No tu neće stati.

U ovih 12 godina našeg Veleučilišta stalno je trend napretka koji će se nastaviti u godinama koje su pred nama i Grad Velika Gorica, kao većinski vlasnik Veleučilišta, daje apsolutnu podršku i ima jasne i izvedive planove da se Veleučilište još proširi. Dakle za prihvat većeg broja studenata, da proširi svoje sadašnje kapacitete i da se proširi na ovom prostoru središta Velike Gorice kako bi ono u budućnosti možda bilo i vrlo vjerojatno će i biti, kampus“ – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić

Studiji i programi osmišljeni su na temelju potražnji na tržištu rada te kako bi studenti koji završe Veleučilište mogli uistinu pronaći posao. Od 1.500 studenata svega ih je 70 nezaposleno.

Zalaganjem i trudom zaposlenika, Veleučilište je danas prepoznato, ne samo na obrazovnoj karti Hrvatske, već i šire. Danas studije pohađaju studenti iz Kenije, Britanije i Slovenije.

Napravit ćemo reviziju studijskih programa, što ustvari i jest sustav kvalitete koja nas i tjera na to, prilagoditi studijske promjene tržištu, modernizirati ih. S obzirom da digitalna tehnologija toliko brzo napreduje, jednostavno nema šanse da sutra studijski programi ne budu dostupni za učenje i na daljinu. E-učenje se mora uvesti u svim segmentima tako da ja vjerujem da ćemo mi među prvima biti ti koji će sve studijske programe tako izvoditi, i na engleskom jeziku.“ – najavio je dekan Veleučilišta Ivan Toth.

Prilikom predstavljanja monografije, dodijeljene su zahvalnice i povelje onima koji su pomogli da Veleučilište postane jedno od najpriznatijih visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj.

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno