Poveži se s nama

HOTNEWS

Veleučilište Velika Gorica predstavilo monografiju „Kako smo rasli“

Objavljeno

U prepunoj dvorani Veleučilišta sinoć je predstavljena monografija „Kako smo rasli“ koja je objedinila aktivnosti, događaje i važne trenutke dvanaestogodišnjeg rada i djelovanja ove visokoškolske ustanove.

Podsjetimo, Veleučilište Velika Gorica osnovano je iz trećeg pokušaja 2003. godine u vrlo teškim i skromnim uvjetima.

Problemi su bili zato što je bio veliki otpor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a bilo je i nekih drugih Veleučilišta u cijeloj Republici Hrvatskoj jer je dopusnicu za rad trebalo izdati Ministarstvo znanosti. Iz trećeg pokušaja smo uspjeli zahvaljujući zalaganju profesorice Krstelj.“ – podsjetila je Marija Tomašić, u to vrijeme zaposlenica Centra za vozila Hrvatske, tvrtke koja je jedan od osnivača Veleučilišta. Koordinator tog projekta Centar za transfer tehnologije postigao je dogovor o zajedničkoj suradnji između pet pravnih osoba: Grada Velike Gorice, Centra za transfer tehnologije iz Zagreba, Hrvatskog centra za razminiranje iz Siska, Centra za vozila Hrvatske i Visoke škole za sigurnost na radu iz Zagreba.

Nekad u ruševnoj, a danas u prelijepo renoviranoj zgradi, Veleučilište je u 12 godina postojanja prošilo svoje prostorne, ali i programske i sadržajne kapacitete – od stotinjak studenata na početku, pa do sadašnjih 1.500. No tu neće stati.

U ovih 12 godina našeg Veleučilišta stalno je trend napretka koji će se nastaviti u godinama koje su pred nama i Grad Velika Gorica, kao većinski vlasnik Veleučilišta, daje apsolutnu podršku i ima jasne i izvedive planove da se Veleučilište još proširi. Dakle za prihvat većeg broja studenata, da proširi svoje sadašnje kapacitete i da se proširi na ovom prostoru središta Velike Gorice kako bi ono u budućnosti možda bilo i vrlo vjerojatno će i biti, kampus“ – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić

Studiji i programi osmišljeni su na temelju potražnji na tržištu rada te kako bi studenti koji završe Veleučilište mogli uistinu pronaći posao. Od 1.500 studenata svega ih je 70 nezaposleno.

Zalaganjem i trudom zaposlenika, Veleučilište je danas prepoznato, ne samo na obrazovnoj karti Hrvatske, već i šire. Danas studije pohađaju studenti iz Kenije, Britanije i Slovenije.

Napravit ćemo reviziju studijskih programa, što ustvari i jest sustav kvalitete koja nas i tjera na to, prilagoditi studijske promjene tržištu, modernizirati ih. S obzirom da digitalna tehnologija toliko brzo napreduje, jednostavno nema šanse da sutra studijski programi ne budu dostupni za učenje i na daljinu. E-učenje se mora uvesti u svim segmentima tako da ja vjerujem da ćemo mi među prvima biti ti koji će sve studijske programe tako izvoditi, i na engleskom jeziku.“ – najavio je dekan Veleučilišta Ivan Toth.

Prilikom predstavljanja monografije, dodijeljene su zahvalnice i povelje onima koji su pomogli da Veleučilište postane jedno od najpriznatijih visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj.

Gospodarstvo

Goričanka odmjerila snage s najboljim svjetskim frizerima

Naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura

Objavljeno

on

Frizerka Matea Mesić i ove godine predstavljala je Udruženje obrtnika Velika Gorica i Ceh frizera, kozmetičara i pedikera na OMC Svjetskom prvenstvu održanom u Parizu. Mladoj Goričanki ovaj put nije pošlo za rukom ostvariti prošlogodišnji rezultat, kada je u konkurenciji 40 natjecatelja osvojila treće mjesto za izradu vjenčane frizure – prestige bridal style.

Matea je položila i majstorski ispit, a konstanto se usavršava na brojnim stručnim seminarima i edukacijama. S pravom možemo reći kako je naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura.

Za doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj uslužnoj gospodarskoj djelatnosti, kao i promicanju Velike Gorice na međunarodnim natjecanjima nagrađena je i Nagradom grada Velike Gorice Krčka vrata.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno