Poveži se s nama

Vijesti

Veleučilište Velika Gorica jedinstveno u regiji

Objavljeno

Veleučilište Velika Gorica ima jedinstvene obrazovne  programe koji se ne mogu pronaći na drugim visokim učilištima u Hrvatskoj, ali niti u ovom dijelu Europe, a dobra vijest za buduće studente je da je za jesenski upisni rok preostalo još slobodnih mjesta na preddiplomskim trogodišnjim programima.

„Preostala slobodna mjesta su slijedeća: na redovnom  studijskom programu očna optika 6 mjesta, izvanredno  17; upravljanje u kriznim uvjetima  redovno  42,  izvanredno  41 mjesto; održavanje motornih vozila redovno15, a izvanredno 14; održavanje zrakoplova i na redovnom, i na izvanrednom 18 slobodnih mjesta, te na studijskom programu  održavanje računalnih sustava 23 slobodna mjesta za redovne, a 33 za izvanredne studente.“ – rekao je u razgovoru za City radio Alen Stranjik pomoćnik dekana za međunarodnu suradnju Veleučilišta Velika Gorica, te je podsjetio da je mjesta ostalo i na specijalističkim studijskim programima.

Ono što za svakog studenta puno znači je nakon završetka studija pronaći posao, a o tome velikogoričko veleučilište itekako brine.

„Svi studijski programi su vrlo specifični i mi nastojimo održati  te brojke na razinama koje neće zasititi tržiste rada s tim stručnjacima, i upravo zbog toga svojim studentima dajemo  početnu prednost kad završe Veleučilište da imaju mjesto na tržištu i da mogu lakše naći poslove“ – istaknuo je Stranjik.

Na Veleučilištu se svake godine bilježi sve veći broj studenata iz inozemstva.

„Najviše ih je iz Slovenije, godišnje njih dvadesetak,  jer Slovenija nema takve studijske  programe, studenti tako dolaze k nama na studij, a to nije jedini razlog dolaska, nego je razlog u tome što smo postali nacionalno središte ne samo sa studijem očne optike, nego i  na području upravljanja u kriznim uvjetima, održavanje zrakoplova…tu su i studenti iz Srbije i BIH.U budućnosti namjeravamno otvoriti studijske programe koji će se provoditi na engleskom jeziku kako bismo omogućili upis još većem broju studenata iz stranih država.“ – rekao je Stranjik, te podsjetio ukoliko najesen odlučite upisati upravo ovo Veleučilište da „Mi nemamo prijemni ispit u smislu pisanog ili usmenog ispita, nego imamo razredbeni postupak koji se sastoji od ocjenjivanja uspjeha  u srednjoj školi kroz sve razrede srednje škole, rang lista se dakle radi na temelju postignutog uspjeha nakon čega se studenti koji zadovolje uvjete mogu upisati.“

Važno je znati da je uvjet upisa završena srednja škola u Hrvatskoj  ili jednako vrijedno obrazovanje u inozemstvu,  a prilikom prijave  potrebno je popuniti obrazac za prijavu koji je dostupan na internetskim stranicama Veleučilišta (www.vvg.hr ) što možete učiniti i tijekom kolovoza, a tijekom rujna kada su predviđene prijave dužni ste donijeti svjedodžbe svih razreda, maturalnu svjedodžbu, domovnicu i rodni list

„Rok za prijavu je od 1. do 15.rujna, objava rezultata je 17.rujna, a upisi na temelju bodovne liste održati će se od 21-26.rujna.“ – rekao je Stranjik.

Vijesti

Šest timova danas u Velikoj Gorici cijepilo građane protiv koronavirusa

Timovi obiteljske medicine i dalje cijepe svoje pacijente.

Objavljeno

on

Cijepljenje građana protiv koronavirusa u velikogoričkom Domu zdravlja traje od sredine veljače, a danas je bio prvi dan tzv. masovnog cijepljenja u našem gradu. Na raspolaganju je bilo  je 350 doza cjepiva, dok je cijepljenje provodilo šest timova.

-Do sada smo kroz deset isporuka dobili 24 750 doza cjepiva. Cijepili smo korisnike Domova za starije kao i njihove djelatnike, te djelatnike zdravstvenih ustanova i žurnih službi. Za sada smo u općoj populaciji cijepili oko osam posto građana. Veliki je problem, ne samo kod nas nego i na europskom tržištu s isporukom cjepiva. U narednim danim očekujemo novu isporuku cjepiva AstraZenece, Pfizera i Moderne. Do kraja ožujka pojačat ćemo dinamiku cijepljenja, a ovakve akcije bit će i u ostalim dijelovima županije. – rekao je Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo  Zagrebačke županije.

-Prema količinama cjepiva koja ćemo dobivati i dalje ćemo organizirati ova tzv. masovna cijepljenja. Timovi obiteljske medicine i dalje cijepe svoje pacijente, no ako dođe veća količina cjepiva u Zagrebačku županiju možemo to bez problema organizirati. – istaknuo je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije.

-Prije samog cijepljenja provjerimo je li osoba koja se cijepi na nekoj antibiotskoj terapiji, i svakako radi li se o akutnoj bolesti. To su nam kontraindikacije za trenutno cijepljenje. Što se tiče uzimanja drugih lijekova, provjerimo jesu li na njih nekada razvili reakcije, ako jesu, preporučimo im duže od 15 minuta da nam budu na oku u slučaju da bude potrebe za intervencijom. – pojasnila je Sanja Zrilić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

-Imam unuka koji ide u školu, sina koji radi i bojala sam se da mi oni nešto ne prenesu, pa sam se cijepila i za njih i za sebe. Primila sam AstraZenecino cjepivo, vjerujem u sva cjepiva, nešto će sigurno djelovati.- rekla je Zita Irena Jelić Oršolić koja je danas došla na cijepljenje.

Galerija fotografija:

 

Nastavi čitati

Kultura

KATJA MATKOVIĆ MIKULČIĆ Velikogoričani vole svoju knjižnicu!

Djelatnici Gradske knjižnice već dugi niz godina u svojim programima navode potrebu nabave bibliokombija koji bi knjigu i kulturne programe doveo u rubna područja grada Velike Gorice i tako omogućio dostupnost knjige svim našim sugrađanima

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica 08. ožujka obilježava svoj dan, i to na datum kad su datirana pravila Prve čitaonice u Velikoj Gorici. Pravila, koja se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, donesena su 8. ožujka 1885. godine, a godinu dana kasnije s radom je započela prva javna knjižnica na području Turopolja.

Povodom 135. obljetnice Gradske knjižnice Velika Gorica ravnateljica Katja Matković Mikulčić obratila se svim korisnicima, suradnicima i sugrađanima.

-Čini mi se kao da je to bilo jučer kad smo svečano prije pet godina obilježili 130. obljetnicu otvaranja Prve čitaonice u Velikoj Gorici čija je pravna slijednica današnja Gradska knjižnica. Tom prilikom izdali smo lijepu i informativnu monografiju o našem radu. Bilo je svečano, uz nazočnost državnog tajnika Ministarstva kulture gosp. Ivice Poljička, predstavnika knjižničarske zajednice iz cijele Hrvatske, predstavnika strukovnih udruženja te brojnih suradnika i prijatelja knjižnice. Lijep i sunčan dan pogodovao je da smo se dugo zadržali u neformalnom druženju poslije same svečanosti.

-Ove godine obilježavamo 135. godinu od otvaranja Prve čitaonice ali u skroz promijenjenim okolnostima što je posljedica pandemije koronavirusa i potresa koji su obilježili proteklu 2020. godinu, a posljedice će se sanirati još dugi niz godina. Sve se promijenilo, nekako utihnulo, prebacilo se u virtualni svijet. Ljubitelji dobre knjige unatoč svemu redovito navraćaju u knjižnicu jer se knjiga u novonastalim okolnostima pokazala lijekom za izoliranost, samoću ili kao utjeha. Najviše nam je žao naših najmlađih korisnika. Dječji odjel, koji je do pred godinu dana vrvio dječjim posjetima i grajom, je utihnuo. Vrijedni djelatnici  čitali su djeci priče putem društvenih mreža, ali živi posjet knjižnici je skroz nešto drugo. Ta interakcija djece i knjižničara može biti presudna u motivaciji djece da čitaju slikovnice i knjige od najranije dobi. Nadamo se da će se sadašnja situacija uskoro promijeniti i da ćemo petnaestogodišnjicu rada Dječjeg odjela u lipnju moći proslaviti najrazličitijim aktivnostima i opet  privući djecu u ugodne prostore knjižnice. I obljetnicu Područne knjižnice Galženica  nismo mogli dostojno obilježiti kako to doliči punktu koji je odgojio generacije čitatelja, priredio stotine izložbi, susreta s književnicima i likovnim stvarateljima. Sve je nekako prošlo u tišini.

Matković Mikulčić s ponosom ističe kako knjižničare ništa ne može pokolebati.

-Oni rade i smišljaju za Vas nove programe i iznenađenja pogotovo u ovoj obljetničkoj  godini koja se poklapa s Godinom čitanja 2021. koju je pod motom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ proglasilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Pratite nas redovito na našim mrežnim stranicama na kojima ćemo vas izvještavati o svim aktivnostima u sve tri lokacije knjižnice i sudjelujte u našim programima. Naći će se tu programa za naše sugrađane od onih najmlađih do najstarijih kao i vrijednih nagrada.

Da Velikogoričani vole svoju knjižnicu  dokazuju brojke unatrag pet godina:

  • Prinovljeno je 28.033 nova naslova koji su bili ponuđeni korisnicima za čitanje; Fond knjižnice iznosi  137.319 svezaka i najbogatiji je u Zagrebačkoj županiji
  • Knjižnicu je posjetilo 305.432 korisnika, bez čitača novina i časopisa koje ne evidentiraju
  • Cirkulacija knjižne građe je iznosila 1.054.414 svezaka
  • Posjet mrežnim stranicama se povećao sa 44.495 na 100.966 pregleda; ukupno je u proteklih pet godina bilo 366.547 pregleda
  • Broj realiziranih kulturnih programa na promicanju knjige i čitanja bio je 601

-Iako možemo biti zadovoljni ovim brojkama, što ne znači da se ne može još bolje i više,  djelatnici Gradske knjižnice već dugi niz godina u svojim programima navode potrebu nabave bibliokombija koji bi knjigu i kulturne programe doveo u rubna područja grada Velike Gorice i tako omogućio dostupnost knjige svim našim sugrađanima. Vjerujemo da ćemo to ostvariti prije nove obljetnice. – zaključuje Matković Mikulčić.

Nastavi čitati

Vijesti

Vatrogasci apeliraju – budite oprezni pri spaljivanju biljnog otpada i korova!

Za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno je pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti.

Objavljeno

on

Posljednjih dana dnevne temperature rasle su do 20 Celzijevih stupnjeva što je bilo idealno za obavljanje radova na otvorenom. Nažalost, iako je nekontrolirano spaljivanje korova kažnjivo, pojedinci to i dalje rade, ugrožavajući prije svega sebe. Zbog neodgovornog ponašanja vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i njihovi kolege iz dobrovoljnih vatrogasnih društava imali su jučer pune ruke posla.
-Danas smo imali jedan od težih dana gaseći preko 486 000 m2 opožarenih površina širom gradske periferije. U dobroj suradnji s DVD-ima Gradići, Lukavec i Kurilovec uspješno smo priveli kraju sve intervencije koje su bile pred nama. Apeliramo na građane da prijave spaljivanje na otvorenom prostoru, kao i da se drže naputaka prilikom radnje istog. Naputci su vrlo korisni i oni su važni za izbjegavanje nekontroliranog širenja vatre i naposljetku najvažnije, osiguravaju nas od mogućih stradanja. – poručili su iz JVP Velika Gorica.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova, također su poslali upozorenje, savjete, ali i pojasnili kolike su kazne za prekršitelje. Više pročitajte OVDJE.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno