Poveži se s nama

Gospodarstvo

Važnost recikliranja – čuvajmo našu prirodu

Objavljeno

U današnjem, suvremenom svijetu, kojeg karakterizira neprestani razvoj gospodarstva, tehnologije i novih proizvoda, dogodio se porast životnog standarda i potrošnje, a time se povećala količina i raznovrsnost otpada. Postali smo ovisni o materijalnim, opipljivim stvarima koje nam olakšavaju svakodnevni život. Čim nam te iste stvari postanu nepotrebne, lako ih se odričemo, zamjenjujemo novima, te nažalost, većina njih završava odbačene u prirodu kao otpad. Upravo takvim neodgovornim ponašanjem ugrožavamo naš okoliš. Najčešće nismo ni svjesni koliko se vrijednih sirovina skriva u odbačenom otpadu. Moramo postati svjesni važnosti ograničenih prirodnih resursa. Nije dovoljno o tome samo čitati, razmišljati već i djelovati. Stoga, nastojmo smanjiti nepotrebnu potrošnju te time spriječimo nastanak novog otpada, što je ujedno i najvažniji korak, ponovno iskoristimo svaki predmet koji se može iskoristiti i na kraju reciklirajmo ono što ostaje kao otpad.

ZAŠTO JE VAŽNO RECIKLIRANJE?

Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, recikliranje je svaki postupak oporabe, uključujući ponovnu preradu organskog materijala, kojim se otpadni materijali prerađuju u proizvode, materijale ili tvari za izvornu ili drugu svrhu osim uporabe otpada u energetske svrhe, odnosno prerade u materijal koji se koristi kao gorivo ili materijal za zatrpavanje. Podrazumijeva postupak pretvaranja otpadnih materijala koji nam više nisu od koristi u nove materijale za izradu istih ili sličnih novih proizvoda. Drugim riječima, recikliranje je sve ono što se može ponovno iskoristiti, a da se ne baci. Da bi se većina otpadnih sirovina i materijala moglo ponovno iskoristiti, najvažnije je odvojiti i razvrstati otpad prema vrsti.

Recikliranje:
* štedi ograničene prirodne resurse
* štedi energiju
* pomaže u zaštiti okoliša
* smanjuje količinu otpada na odlagalištu
* štedi novac i otvaraju se nova radna mjesta

RECIKLIRANJE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Recikliranje počinje kod kuće i jedna je od najjednostavnijih stvari koju možemo učiniti, a da ima pozitivan utjecaj na okoliš. Potrebno ga je provoditi svakodnevno jer se gotovo sve što koristimo može reciklirati: papir i karton, plastika, metal, staklo, aluminij…, odnosno više od 2/3 kućnog otpada možemo odvojiti i ponovno iskoristiti te na taj način smanjiti količine otpada na odlagalištu, dobiti nove proizvode uz manji utrošak vode, energije i materijala, ali i spriječiti emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje.

Nekoliko korisnih savjeta:
* razmislite prije same kupnje – je li Vam taj proizvod zaista potreban
* prije svega, kupujte reciklirane proizvode u što većoj mjeri i samo ono što ćete stvarno koristiti
* proizvod koji više ne koristite – ne bacajte; poklonite ga ili prenamijenite
* birajte proizvode sa što manje ambalaže
* izbjegavajte kupovinu jednokratnih proizvoda kao i pojedinačno pakirane proizvode
* printajte obostrano, štedite papir
* koristite punjive baterije
* plastične vrećice zamijenite platnenim, a plastične boce zamijenite staklenim
* pravljenje komposta od organskih ostataka

NAJVAŽNIJE JE PRAVILNO RAZVRSTAVANJE OTPADA

Pravilno razvrstavanje otpada je najvažniji korak u procesu recikliranja. Počinje već „na kućnom pragu“ odvajajući otpad koji se može reciklirati od ostalog otpada i odlažući ga u za to predviđene spremnike. Na taj način olakšava se kasnija obrada otpada te sprečava stvaranje novog otpada.

Odvojeno sakupljanje otpada na javnim površinama u Gradu Velikoj Gorici odvija se putem “zelenih otoka”, odnosno putem 360 spremnika koji se koriste za sakupljanje iskoristivih vrsta otpada: papira, stakla, plastike i metala te tekstila. Od navedenog broja spremnika, 30 ih je podzemnog tipa, raspoređeno na deset lokacija.

Osim “zelenih otoka”, građani mogu tijekom cijele godine, radnim danima i subotom, na navedenim reciklažnim dvorištima, koja su namijenjena razvrstavanju i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada i onih komponenti otpada koje se ne skupljaju po naseljima putem spremnika, besplatno odložiti glomazni otpad i ostale iskoristive vrste otpada poput papira i kartona, plastike, stakla, problematičnog otpada, baterije i akumulatore, odnosno ukupno oko 30 različitih vrsta otpada.

U naseljima i četvrtima koje nisu u blizini reciklažnih dvorišta, svaki građanin Grada Velike Gorice u svome naselju može odložiti i sortirati otpad putem mobilnog reciklažnog dvorišta koji se na unaprijed određenoj lokaciji zadržava po dva dana. Radi se o kontejneru većih dimenzija u kojem se nalaze spremnici u koje građani mogu besplatno odložiti različite vrste korisnog i problematičnog otpada. Također, krupni, glomazni otpad kojeg zbog volumena i/ili mase nije prikladno prikupljati putem spremnika za komunalni otpad, građani mogu odložiti u reciklažnim dvorištima ili putem kontejnera koji se nalazi uglavnom na istim lokacijama kao i mobilno reciklažno dvorište.

Sve informacije o rasporedu “zelenih otoka”, radu reciklažnih dvorišta, kao i raspored odvoza glomaznog otpada i lokacije postave mobilnog reciklažnog dvorišta korisnici mogu pronaći na službenoj web stranici VG Čistoće www.vgcistoca.hr.

Počnimo s reciklažom od sebe, svaki dan. Kod kuće, na poslu i u svim aktivnostima koje radimo jer problem otpada neće se riješiti sam od sebe. Naglasak je na mijenjaju naših potrošačkih navika: kupujmo proizvode s povratnom ambalažom, onom koja se može ponovno upotrijebiti ili reciklirati. Recikliranjem štedimo i čuvamo prirodne resurse i smanjujemo količinu otpada koja se vraća u prirodu. Bez odvojenog sakupljanja otpada i recikliranja neodrživ je sustav gospodarenja otpadom.

JESTE LI ZNALI?

* jedna reciklirana boca čuva dovoljno energije za tri sata rada žarulje
* jedna reciklirana limenka uštedi dovoljno energije za dva sata rada televizora
* jedna reciklirana staklena boca uštedi dovoljno energije za 25 minuta rada računala
* jedan kilogram recikliranog papira znači četiri kilograma manje stakleničkih plinova u atmosferi
* reciklažom jedne tone papira sačuva se 17 stabala

 

Gospodarstvo

Poreznici krenuli u akciju protiv sive ekonomije

Prijavite one koji vam ne izdaju račun i sudjelujte u drugom kolu nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ Ministarstva financija

Objavljeno

on

– Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze provodit će u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti u razdoblju od 17. – 23.10.2019. godine nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske, svakodnevno uz 24 satnu nazočnost na terenu – poručili su danas iz Porezne uprave.

Nadzirat će se prijevoznici, ugostitelji i ostale uslužne djelatnosti. Iz Porezne uprave upozorili su da su porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini obvezni promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način. Kako kažu, sustav fiskalizacije svakodnevno prate i analiziraju podatke o fiskaliziranim računima i temeljem obavljene analize rizika provode nadzorne aktivnosti.

– U tijeku je i prvo kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’. Građani u njoj mogu sudjelovati tako da prijave nepravilnosti kod izdanog računa. Ministarstvo financija – Porezna uprava 1. srpnja pokrenula je novu kampanju i nagradnu igru „Bez računa se ne računa“ te vas poziva da se i ovaj put aktivno uključite u borbu protiv sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije na tržištu. U tijeku je drugo kolo nagradne igre koje traje do 15. studenog ove godine.

Građani, tražite račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu vam uslugu. Provjerite ispravnost računa na sljedećoj poveznici: www.provjeri-racun.hr/ i prijavite nepravilnosti Poreznoj upravi. Jer, novac namijenjen državnom proračunu je i vaš novac – dodali su iz Porezne.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO 18.Turopoljski Gastro – perfektna manifestacija za svačiji ukus i okus

Objavljeno

on

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U sklopu ovogodišnjeg Gastra u organizaciji Turističke zajednice i Udruženja obrtnika Velike Gorice održan je i 1. Gospodarski sajam, Dani meda Grada Velike Gorice, natjecanje u pripremanju najbolje turopoljske kotlovine.

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za Nedjeljni turopoljski ručak  trebalo je odvojiti 30 kuna za hranu kod ugostitelja, 25 za onu koju su pripremile udruge te 5 kuna za slasticu. Za sjajnu gastro ponudu domaći i gostujući ugostitelji zaslužili su najveće ocjene, a svoje specijalitete predstavile su brojne goričke udruge kao i učenici Srednje strukovne škole koji su na Gastru predstavili svoj Europrojekt Erasmus+ ”Jela naših baka” (My granny’s dishes).

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priprema najbolje turopoljske kotlovine uvijek je žestoko natjecanje i mnogi žele pobjedu, jer pobjednici godinu dana, do slijedećeg Gastra, u svakoj prigodi ističu svoje kulinarsko majstorstvo. Na 1. Gospodarskom sajmu predstavljena je bogata ponuda proizvoda i tradicijskih suvenira. Pčelari su ponudili mnoge vrste meda i druge pčelinje proizvode.

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Jelo se i pilo, pjevalo se i plesalo, prekrasan dan bio je božji dar, sve što se danas događalo kod i oko Muzeja Turopolja bilo je za – dugo sjećanje i spominjanje.

13.10.2019. Velika Gorica. 18. Gastro Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za dodatno dobro raspoloženje Goričana i njihovih gostiju pobrinuli se TS Harmonija te voditelji Ana Katulić i Davor Dretar Drele.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko je bilo u znaku svih vrsta meda

Objavljeno

on

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Miroslav Antolčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko je danas, subota, 12. listopada, bilo domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su bili Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Josipa Gvozdanić (na početku programa otpjevala je himnu ”Lijepa naša”), učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je započeo u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom 29 priznanja (Zlatna diploma) koja su proizvođači svih vrsta meda (bagremov med, medun, med od trušljike, cvjetni med, kestenov med, med od amfore, lipov med) dobili temeljem nedavnog 17. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priznanja su uručivali: Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, Dragan Bubalo, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda i Ivica Kompes, predsjednik Pčelarske udruge ‘Lijeska’ i domaćin Festivala pčelarstva. Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je Tomica Kalinski (Sveti Ivan Zelina) za bagremov med. Sve pčelarske udruge Zagrebačke županije dobile su zahvalnice za ovogodišnje sudjelovanje na ocjenjivanju meda.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dom kulture u Kravarskom bio je premali za veliki odaziv mještana i njihovih gostiju. Ponuda meda i proizvoda od meda bila je bogata i raznovrsna, Udruga žena Kravarsko  pripremila je razne vrste kolača i prigodnih pića, a od 13 sati posjetitelji su mogli uživati u odlično pripremljenom gulašu.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Suvereno i šarmantno manifestaciju je vodila Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije, koja je na kraju uputila brojnim degustatorima meda pozdrav, koji su svi prihvatili – Medno!

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno