Poveži se s nama

Vijesti

Vatrogasni dom u Novom Čiču je van upotrebe

Može li novi povodom 130. obljetnice?

Objavljeno

Razorni potres, koji je centralno pogodio petrinjsko područje, uzdrmao je i velikogorički kraj. Tako je u Novom Čiču stradao i Vatrogasni dom, koji je dobio žutu naljepnicu, uz napomenu “Privremeno neupotrebljiv”. Na preporuku predsjednika DVD-a Novo Čiče Zvjezdana Čurla, razgovarali smo s predsjednikom MO Novo Čiče Nikolom Šimac. Evo skupne izjave.

Foto: MO Novo Čiče

– Vatrogasni dom u Novom Čiču od velikog je značaja, ne samo za žitelje Čiča, već i za čitave Župe Novo Čiče. Kroz dugo postojanje dom DVD-a se pokazao od vitalnog značaja za mnoge generacije, ne samo vatrogasaca. Pamte se mnogi veseli, ali i tužni trenuci, a posebno je bio od velike važnosti u kriznim situacijama. Za primjer, u vrijeme Domovinskog rata te poplave 2010. godine Vatrogasni dom je bio sjedište Crvenog križa te se iz njega koordinirala pomoć najviše ugroženim ljudima iz čitavog kraja. U njemu su stasale generacije vatrogasaca, koji su se posebno iskazali pomažući ljudima nakon poplava te sada nakon razornog potresa.

Foto: MO Novo Čiče

Često nepravedno te ljude povezujemo samo s veselicama, zaboravljajući da su oni ti koji su ispumpavali podrume, skidali oštećene dimnjake te na razne načine pomagali ugroženim ljudima, ugrožavajući svoje zdravlje i život na čisto dobrovoljnoj bazi. Upravo su se članovi DVD-a dokazali kao rijetka organizirana snaga koja je spremna odmah pomoći ljudima u nevolji. Nemojmo zaboraviti da u DVD-u imamo ispitane vatrogasce sposobne i spremne izaći na teren te sudjelovati u združenim akcijama s Javnom vatrogasnom postrojbom, a vode brigu i o brojnoj mladeži budućim članovima društva.

Foto: MO Novo Čiče

Uz vatrogasce, prostor doma su koristile i mnoge druge udruge ovog podneblja. Pamte se mnoge Godišnje skupštine NK Dinama Hidrel Novo Čiče, u domu je svoj rad započeo i Judo klub Kokica, kroz koji je aktivno mnoštvo djece iz čitavog kraja. U domu su se održavali zborovi građana, skupštine raznih drugih udruga, edukacije poljoprivrednika i mnoge druge društvene djelatnosti. Održavale su se u domu i svadbe, krstitke, ali i karmine. Tako je uz ovaj društveni prostor na ovaj ili onaj način vezan velik broj ljudi, ne samo iz Čiča. I sada su svi oni ostali bez tog vrijednog i važnog prostora.

Foto: MO Novo Čiče

Vatrogasni dom je građen davno. Prema tadašnjem načinu gradnje i mogućnostima nije izrađena takozvana deka, već teret krovišta pada na zidove. Zbog toga je, nakon mnogo godina postojanja, njegova statika bila narušena i ranije. MO Novo Čiče je još prije potresa upozoravao na opasnost od urušavanja, u slučaju velikog nevremena, velike količine snijega, ali posebno potresa. Temeljem toga je, u suradnji MO, DVD-a i Grada donesena odluka da se pristupi izgradnji novog Vatrogasnog doma.

Foto: MO Novo Čiče

Izgradnja je počela, no nažalost prije nego je odmakla, pogodili su nas u seriji razorni potresi. Prvo zagrebački pa potom petrinjski. Dom je oštećen već u prvom, a petrinjski ga je dokrajčio, ostavljajući pukotine na cijeloj nosivoj konstrukciji, čineći ga tako nesigurnim za upotrebu. Stoga je preporuka MO da se postojeća zgrada ukloni te u doglednoj budućnosti napravi nova za buduće društvene namjene.

Foto: MO Novo Čiče

No, prije toga je potrebno završiti započeti novi hitno potreban Vatrogasni dom. Potresi iz 2020. su ostavili DVD Novo Čiče bez prostora za rad. Novo Čiče nema prostor jednake veličine i dostupnosti, u kojem bi se u istoj mjeri mogle koordinirati krizne aktivnosti te organizirati normalan rad DVD-a, udruga i građana. S obzirom na to da je dom u Čiču specifičnog načina gradnje, stradao je mnogo više nego drugi domovi u okolici Velike Gorice. Stoga smo mišljenja da je u ovom trenutku potrebno prepoznati situaciju, pronaći potrebna sredstva te ih uložiti u završetak izgradnje novog Vatrogasnog doma, u što skorijem roku.

Do sada je Grad uvijek pokazao veliko razumijevanje za potrebe žitelja Novog Čiča pa tako i DVD-a ali i drugih udruga, na čemu smo vrlo zahvalni. Nadamo se da će se dobra suradnja nastaviti te da će situacija koja je zatekla mještane Čiča biti prepoznata i sukladno tome novi Vatrogasni dom biti izgrađen u što skorijem roku. Svakako se nadamo da će to biti prije velike 130. obljetnice vatrogastva u Novom Čiču, koja će biti 2023. godine. S time na umu se nadamo da će sljedeći razgovor na temu Vatrogasnog doma biti veselije naravi, nadamo se u tonu veselice povodom njegovog svečanog otvaranja – monolog je Nikole Šimca, predsjednika MO Novo Čiče.

Kultura

FOTO: eTwining projekt ‘Uskrs u mojem zavičaju’ u izvedbi učenika Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici predstavili su danas u holu srednjoškolskog centra ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’. Prikaz uskrsnih turopoljskih običaja, uglavnom vezanih uz pripremu hrane i prezentaciju blagdanskog stola pripremila je Sanja Gršetić, nastavnica Praktične obuke konobara. Osmislila je i skeč na autohtonom turopoljskom narječju. Drugi dio skeča na engleskom jeziku osmislila je Sanja Cmrečnjak, nastavnica Hrvatskog jezika.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U pripremi hrane sudjelovala je i Katica Birek, nastavnica Praktične nastave pomoćnih kuhara i slastičara. Prigodne korizmene plakate uradila je Dragica Marković, nastavnica Vjeronauka. Za digitalnu obradu aktivnosti pobrinula se Nataša Sirković, nastavnica elektrotehničke grupe predmeta.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Scenski prikaz turopoljskih običaja predstavili su sljedeći učenici: Katarina Pavunčec, Stjepan Zgurić, Kristijan Popovčić (svi 3.d), Aleksandra Kos (1.h) i Sanja Čibarić (3.d). Pisanice su uradili Anamarija Šitum i Jurica Antolović, a uskrsnu košaricu uradila je Elma Mašić (svi 3.d). Posebnu pohvalu za pripremu hrane zaslužio je Bernard Kancir (3.d) za samostalnu izradu figura od kruha (uskrsni zec, medo i križ). Predstavu su snimali: Lovro Lipovšćak, Danijel Božurić (oba 3.f), Kristijan Fiket, Elma Mašić (oboje 3.d), Nikola Šurina (2.f), Antonio Puljak (1.f) i Matija Antolić (1.j). Za izradu GIF čestitke zadužen je Mihael Vražić (3.f), a za montažu video snimke Matej Božurić (3.f).

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autorice projekta ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’ su učiteljice Jasminka Podlejan (Osnovna škola Pokupsko) i Ivana Gazdić-Dubovečak (Osnovna škola Eugena Kvaternika). Predviđeno trajanje projekta je od početka veljače do kraja travnja 2021. godine. Partneri projekta su nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Željeznička stanica dobiva rasvjetu i asfaltirano parkiralište

Dogovoreno je tako s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture

Objavljeno

on

Uskoro će započeti uređivanje željezničke stanice na kraju Kolodvorske ulice, objavio je to v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
– Postojeća željeznička stanica u Velikoj Gorici neprimjerena je za grad naše veličine. Na radnom sastanku s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem dogovoreno je uređenje stanice. U prvoj fazi asfaltirat će se parkiralište i postaviti javna rasvjeta – kazao je Ačkar.
Ovime su zasigurno zadovoljni građani koji kao prijevozno sredstvo do Zagreba koriste vlak jer je dosad taj dio Gorice bio mračan i djelovao nesigurno.

Nastavi čitati

Vijesti

U tri godine više puta vozio bez položenog vozačkog, završio u pritvoru i dobio kaznu

Platit će 2.000 kuna

Objavljeno

on

Policija je u utorak u Ulici Slavka Kolara zaustavila 32-godišnjaka koji je bez položenog vozačkog ispita vozio osobni automobil zagrebačkih registarstracija. Provjeravajući ga, policija je utvrdila kako je 32-godišnjak ujedno i recidivist koji unatrag tri godine ima više od tri presude za isti prekršaj. Na Općinskom prekršajnom sudu u Velikoj Gorici određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i novčana kazna od 2.000 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno