Poveži se s nama

Vijesti

Vatrogasna zabava! Svečanost, postrojavanje i natjecanje za 40. rođendan

Od petka do nedjelje trajat će obilježavanje 40 godina profesionalnog vatrogastva u Velikoj Gorici. Proslava će krenuti svečanom sjednicom u petak, nastaviti se smotrom i Danom otvorenih vrata u subotu, a završiti natjecanjem “Fire combat” u nedjelju…

Objavljeno

Ovog će se vikenda, barem u središtu grada, sve vrtjeti oko vatrogastva. Slavi se 40 godina profesionalnog vatrogasnog djelovanja u Velikoj Gorici, proslava će trajati tri dana, a očekuje se da će se u nju na ovaj ili onaj način uključiti i brojni naši sugrađani. No krenimo redom…

– Krenut ćemo u petak navečer, jednom malom svečanošću povodom 40 godina našega rada. Bit će to svečana sjednica na kojoj ćemo dodijeliti priznanja zaposlenicima i zahvalnice svima koji će nam se pridružiti. A kasnije ćemo, uz tamburice, to i dostojno proslaviti. Napravit ćemo sve to u prostorima JVP-a, odnosno u garaži. Očekujemo da bi moglo biti do 250 ljudi na svečanosti, a taj prostor za to je jako dobar, nema smisla da odlazimo negdje – ističe Borislav Turan, zapovjednik velikogoričke Javne vatrogasne postrojbe.

Sve će se, kompletan program, održavati baš tamo, u zgradi koju znamo kao Vatrogasni dom i oko nje.

– U subotu ujutro bit će smotra svih vatrogasnih postrojbi vatrogasne zajednice grada Velike Gorice, postrojavanje i sve ostalo bit će također ispred naših prostora. Bit će oko 300 vatrogasaca, sudjelovat će sve naše postrojbe, u većem ili manjem broju – rekao je Turan i dodao:

– Od 11 sati počinje Dan otvorenih vrata, na kojem će se moći vidjeti sva naša oprema. Ovoga puta neće biti vježbe, jer bilo bi to ipak malo previše događanja. Ideja je da vatrogasci budu ljudima na raspolaganju i govore im ono što svakoga od njih zanima. To će trajati do 14 sati.

Možda stvarno ne bi bilo loše prošetati u subotu, nakon jutarnje kave, do naših vatrogasaca, vidjeti kako oni to rade. Pogotovo bi to moglo biti zanimljivo djeci, jednako kao i popularni “Fire combat”, koji je na rasporedu u nedjelju.

– To je već polako postala tradicija, treći put zaredom imamo natjecanje vatrogasnih grupa. To je nešto specifično, a ove godine ćemo podići sve skupa na višu razinu, budući da smo ušli u kup hrvatske vatrogasne zajednice, na razini cijele države. Budući da mi imamo dvije ekipe, i to dosta ozbiljne ekipe, od kojih jedna pretendira i titulu najboljih na državnom nivou. I moguće je da na kraju zaista završe na drugome mjestu, već su pobijedili na dva natjecanja ove godine… Trajat će od 9 do 17 sati na parkiralištu iza JVP-a. Bit će izložena i vatrogasna oprema, a sve skupa bi trebalo biti zanimljivo cijeli dan – kazao je Turan.

Za “Fire combat” se prijavilo 30-ak ekipa, svaku od njih čine dva natjecatelja, a zadatak je proći poligon na kojem ima svega i svačega…

– Spajaju se cijevi, prelazi preko prepreke, prolazi kroz tunel, penje na toranj, nosi se lutka od 70 kg, pa razvlače teške cijevi pune vode, a na kraju se gađa i ruši meta. Vježba traje od minutu i pol do dvije, dosta je zahtjevna, jer radi se sa izolacionim aparatima, što zahtjeva izuzetan napor – objasnio je zapovjednik Turan.

Zvuči zabavno, mogao bi se ovaj vikend pretvoriti u solidnu vatrogasnu zabavu…

CityLIGHTS

VIDEO VIJEST Fašničko ludilo ovog vikenda prodrmat će Turopolje

Fašnička povorka u subotu će u 14 sati krenuti iz Školske ulice, zatim proći Zagrebačkom ulicom do velikog šatora u Parku dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

on

U fašničkoj povorci gradom će ove subote prodefilirati 20 grupa i više od 600 sudionika. Direktorica Turističke zajednice Milada Mesarić pozvala je Goričane da se pridruže fašničkom ludilu.

Nastavi čitati

Vijesti

Zagrebačka obilaznica do ljeta će dobiti treći trak

Uvođenje trećeg traka na obilaznici trebalo bi, osim smanjenja gužvi i povećanja protočnosti, povećati i sigurnost prometa

Objavljeno

on

Zagrebačka obilaznica trebala bi do ljeta dobiti treći prometni trak. Hrvatske autoceste krenule su u provedbu pokusnog projekta pretvaranja zaustavnog traka u vozni na dijelu od Jakuševca do Ivanje Reke u oba smjera. Nakon turističke sezone, treći prometni trak dodao bi se i na dio obilaznice od Jankomira do Jakuševca, kazali su iz HAC-a za Večernji.hr.

Postojeći zaustavni trak pretvorit će u spori trak za kamione, srednji trak bit će namijenjen za kamione, autobuse i automobile, a lijevi trak samo za automobile i autobuse. Iz HAC-a su objasnili i kako će za prilagodbu na novo prometno rješenje morati ukloniti sve oznake na kolniku te ih ponovo iscrtati, zamijeniti i nadopuniti vertikalnu statičku i promjenjivu prometnu signalizaciju i po potrebi nadopuniti opremu ceste. Bit će postavljeni i mjerači brzine, a na kolničkoj konstrukciji zaustavnog traka je potrebno zamijeniti habajući sloj.

Nastavi čitati

Vijesti

Turopoljski fašnik u subotu skreće autobusne linije

Autobusi će iz Velike Gorice prometovati obilaznim trasama, dok će se u smjeru Velike Gorice, izuzev autobusnih linija 309 i 321, prometovati uobičajenim trasama

Objavljeno

on

Zbog održavanja Turopoljskog fašnika u subotu od 13,45 do 17 sati na snazi će biti posebna prometna regulacija. Autobusne linije iz Velike Gorice prometovat će obilaznim trasama, dok će se u smjeru Velike Gorice, izuzev autobusnih linija 309 i 321, prometovati uobičajenim trasama, poručili su danas iz ZET-a.

Autobusi linije 268 (Glavni kolodvor – Velika Gorica), kretat će s privremeno uspostavljenog stajališta u neposrednoj blizini terminala Velika Gorica, na Trgu kralja Petra Krešimira IV., kod kućnog broja 8. Autobusi će voziti Sisačkom ulicom te sjevernom obilaznicom, odnosno Avenijom Pape Ivana Pavla II. do Ulice Hrvatske bratske zajednice, skrenuti desno u Zagrebačku ulicu i nastaviti uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta.

Stajalište Zagrebačka 42 bit će privremeno izvan funkcije.

Preostale linije kretat će s terminala Velika Gorica.

Autobusna linija 290 (Kvaternikov trg – Zračna luka – Velika Gorica), kretat će s terminala Velika Gorica nastaviti vožnju Trgom kralja Petra Krešimira IV., Sisačkom ulicom i sjevernom obilaznicom, odnosno Avenijom Pape Ivana Pavla II., skrenuti u Ulicu Hrvatske bratske zajednice i Zagrebačku ulicu te dalje redovnom trasom do krajnjeg odredišta.

Stajalište Zagrebačka 42 privremeno neće biti u funkciji.

Autobusne linije 302 (Velika Gorica – Velika Buna), 303 (Velika Gorica – Kozjača) i 304 (Velika Gorica – Mraclin), prometovat će od terminala, na Trg kralja Petra Krešimira IV., Sisačkom ulicom, zatim sjevernom obilaznicom, odnosno Avenijom Pape Ivana Pavla II., do Ulice Hrvatske bratske zajednice i Kolodvorske ulice, gdje će skretati lijevo u Ulicu Matice Hrvatske te Ulicom Slavka Kolara nastaviti uobičajenom trasom do krajnjih odredišta.

Autobusi linija 309 (Velika Gorica – Sasi) i 321 (Velika Gorica – Strmec Bukevski) vozit će s terminala Velika Gorica, do Sisačke ulice, zatim skrenuti lijevo na obilaznicu i Aveniju Pape Ivana Pavla II., te Rakarskom ulicom nastaviti dalje uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta.

Prema Velikoj Gorici, autobusi će voziti uobičajenom trasom do raskrižja Rakarske ulice i Avenije Pape Ivana Pavla II., nastavit će Ulicom Hrvatske bratske zajednice i Kolodvorskom ulicom, do Ulice Matice Hrvatske te dalje na svoje uobičajene trase.

Stajališta Šetalište Franje Lučića 16 i Kralja Zvonimira bit će privremeno izvan funkcije.

Autobusna linija 319 (Velika Gorica – Lukavec), također će prometovati od terminala do Trga kralja Petra Krešimira IV., nastaviti Sisačkom ulicom, obilaznicom i Avenijom Pape Ivana Pavla II. te Ulicom Hrvatske bratske zajednice i Kolodvorskom ulicom na svoju uobičajenu trasu.

Stajalište Zagrebačka 42 privremeno neće biti u funkciji.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno