Povežite se s nama

HOTNEWS

Vaš mališan kreće u vrtić? Otkrijte male tajne uspješnog razdvajanja od djeteta

Dječji plač, nešto je što možemo čuti već prvih dana u hodniku kada uđete u vrtić, to je neizbježno…

Objavljeno

na

Ljeto je na samom kraju. Godišnji odmori su uglavnom iza nas, a jesen pred nama mnogima donosi velike prekretnice u životu. Pred roditeljima i djecom nova su životna putovanja i iskustva. Neki će po prvi puta sjesti u školske klupe, dok će neki krenuti u vrtić. Pedagoška godina ove godine počinje 1.rujna, a u goričke vrtiće upisano je 611 djece. Kako bi roditelji, ali i djeca, što lakše prebrodili to razdoblje prilagodbe, u razgovoru s odgajateljicom Petrom Petek iz Dječjeg vrtića Žirek donosimo vam nekoliko korisnih informacija i savjeta.

Da se prilagode novonastaloj situaciji i djeci i roditeljima treba vremena. Roditeljima je teško ostaviti svoje dijete, a djetetu je pak teško jer je naučilo biti s mamom i tatom prvih godinu dana svoga života. Ono što bi svaki roditelj od samog početka trebao imati je pozitivna slika o vrtiću i tako ga prezentirati djetetu.

– Kretanje u jaslice dosta je stresno i za roditelje i za dijete, pogotovo jer se kod tako male djece oko 8.mjeseca djetetova života javlja separacijski strah. Dijete kada vidi da nema roditelja ono misli da on ne postoji. Tu predodžbu ima u glavi sve dok ne nauči da će roditelj doći po njega. Zato smo mi odgajatelji ovdje da im pomognemo – ističe Petra.

U prvim danima prilagodbe roditelj zajedno s djetetom boravi u skupini. Proučavaju igračke, prostor, upoznaju odgojitelje i nove prijatelje. Potom se djeca ostavljaju sama na sat ili dva pa se to vrijeme postepeno produžuje. U drugom tjednu djeca ostaju do spavanja, a kako se dani prilagodbe bliže kraju ostanu i na spavanju.

– Dječji plač, nešto je što možemo čuti već prvih dana u hodniku kada uđete u vrtić, to je neizbježno. Ali zagrljaj i utjeha jedan je od načina kako mi to rješavamo, baš onako kako bi to učinio i svaki roditelj kod kuće pružajući im zaštitu i osjećaj sigurnosti. To je nešto što im i najviše treba u početku. Uvijek upali i nekoliko pjesmica kao i balončići od sapunice, ali i planirane aktivnosti koje odgajateljice pripreme pa im se na neko vrijeme zaokupi pažnja – priča nam Petra dodajući kako niti same odgajateljice nisu imune na dječji plač te ponekad se dogodi da i one same ispuste koju suzu.

Iskustvo jedne mame: “Brzo stigne onaj dan kada dođete po svoje dijete u vrtić, a odgajateljica kaže: “Bilo je sve u redu”

– Mama sam dvojice dječaka (2 i 5 godina) koji su krenuli u jaslice s navršenih godinu dana. Sjećam se svog straha od prilagodbe jer se nisu znali sami uspavati, hraniti, nisu imali prijelazne predmete i imali su 2 dnevna spavanja – dakle sve suprotno od dnevne vrtićke rutine na koju su se morali naviknuti. Početak je bio težak za njih, kao i za mene. Oni su bili djeca kojima je trebalo malo duže da potpuno prihvate tu životnu promjenu, a meni kao mami je, proživljavajući to s njima, teško padalo. No, uz veliki trud odgajateljica koje su ih tješile, mazile i pomagale da se uspavaju, uz tematske slikovnice kojima smo im kod kuće uvijek pozitivno predočavali vrtić, uz dobru suradnju s odgajateljicama i uz veliku dozu strpljenja – danas imam 2 samostalna dječaka koji s veseljem ulaze u vrtić u svoju skupinu, a ponekad se ni ne daju doma kad se zaigraju s prijateljima. Prilagodba na vrtić je zahtjevan period, no težak dio se zajednički prebrodi i brzo stigne onaj dan kada dođete po svoje dijete u vrtić, a odgajateljica kaže: “Bilo je sve u redu” – ispričala nam je mama Jelena.

Ponijeti nešto poznato

Svako dijete je individua za sebe stoga cijeli proces prilagodbe može potrajati i duže nego što roditelj očekuje, a u tom periodu dijete može pokazivati brojne emocionalne, tjelesne i ponašajne reakcije.

– Dijete postane više vezano uz roditelje. Mnoge mame se žale kada dođu doma da se u prvim mjesecima dijete ne odvaja od njih što god radile. Upravo zato jer traje taj strah od separacije pa ih stalno drže u vidokrugu. Dijete se u tom periodu može povući u sebe, postati agresivnije, ponekad dolazi i do regresije u razvojnoj fazi. Tu su i promjene u navikama spavanja kao i odbijanja hrane. Često se događa i u vrtiću u periodu adaptacije da djeca ne žele jesti i piti – upozorava naša sugovornica te savjetuje kako djeci može pomoći i neki prijelazni objekti koje donesu od kuće jer uz sebe imaju nešto što im je poznato.

Socijalizacija i empatija

Prije polaska u vrtić dobro je da roditelj razgovara s djetetom. Koliko god nam se ono činilo malo i da ne razumije, oni shvaćaju i bolje nego što mislimo.

– Govorite im unaprijed i pripremite ih da će ići u vrtić i da će imati nove prijatelje, no nemojte im davati lažna obećanja da će tamo biti sretni i da će sve biti super jer u početku im sigurno neće biti tako. No, s vremenom će doći i do toga. Ne bi preporučila zavaravanje djece jer će izgubiti povjerenje u roditelja, a ono je izrazito bitno u ovom cijelom procesu prilagodbe. Svakako probajte osamostaliti djecu koliko je to moguće. Dajte im da jedu sami rukama ili žlicom, kao i učenje samostalnog pijenja iz čaše – govori Petra.

Jedna od većih grešaka koje roditelj rade je predugo zadržavanje u vrtiću. Kada dovedete dijete, presvucite ga u papučice, poljubite i zagrlite te predajete odgojitelju. Imajte u njih povjerenje jer znaju što rade.

I na kraju, sve teškoće prilagodbe će proći i uvijek imajte na umu da vrtić treba biti mjesto puno igre i zabave kao i stvaranje novih prijateljstva. Dijete će se u vrtiću socijalizirati, razviti empatiju, higijenske i zdrave prehrambene navike te prolaziti različite aktivnosti.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Na državnoj cesti prema Zračnoj luci posječeno osam stabala

Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla…

Objavljeno

na

Vozeći se državnom cestom D430 prema Zračnoj luci, možemo ugledati nesvakidašnji prizor. Koliko može biti velika ljudska glupost ili jednostavno neodgovornost, pokazuje čak osam otpiljenih stabala stupastog graba. Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla. Budimo dobri gospodari naše prirode i okoliša, ne uništavajmo i cijenimo ono što imamo.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija za vikend opet pojačano kontrolira

U akciji će se kontrolirati alkohol, droge i brzina, ali i ostali prometni prekršaji…

Objavljeno

na

Tijekom vikenda, od 20. svibnja do 23. svibnja na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“, najavili su iz zagrebačke policije, a sve s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

– Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – upozoravaju iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sutra ćemo doznati rezultate istraživanja što Velikogoričani misle o stanju zelenila

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati…

Objavljeno

na

Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici te što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu doznat ćemo sutra kada će se u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održati javno predstavljanje trenutnih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu projekta, ali i predstavit će se dosadašnji rezultati petogodišnjeg projekta Regreen koji Grad Velika Gorica provodi zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na 2 kontinenta diljem svijeta.

– Na javnom predstavljanju Regreen projekta predstavit ćemo kakve prilike on donosi Velikoj Gorici, dok će nas inozemni partneri inspirirati rješenjima baziranim na prirodi koja koriste u svojim gradovima. Nakon prezentacija održat će se “show room” u sklopu koje će svi zainteresirani imati priliku raspraviti izložene teme s govornicima. Ovom prilikom ujedno će se predstaviti rezultati istraživanja Grada o stavovima građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici – istaknuli su iz Grada.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu Regreena koja ćemo predstaviti uključuju karte za “zeleno” urbano planiranje Floormaps, City explorer – alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi i Greenopolis – edukativnu platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi.

Pozivaju se svi zainteresirani da se za sudjelovanje na ovom događanje prijave na LINKU. Izlaganja će biti na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.

Ovo događanje namijenjeno je “zelenim” poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima građanima za održivi razvoj gradova.

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Napišite najbolji i originalni scenarij na turopoljskom dijalektu i osvojite 8 tisuća kuna

Film će se prema nagrađenom scenariju snimiti samo ako potpuno zadovolji sve postavljene kriterije potrebne za realizaciju projekta….

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica i nositelji kulturnog dobra turopoljskog dijalekta Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica, KUD Mičevec, KUD Velika Mlaka, KUD Nova zora, OSS Buševec, Etno udruga Kurilovec, Plemenita opčina turopoljska objavljuju Natječaj za najbolji i originalni scenarij.

– Natječaj za najbolji i originalni scenarij objavljuje se u okviru projekta „Učimo turopoljski dijalekt“. Cilj projekta je očuvati i promovirati turopoljski dijalekt koji je od 2017. godine rješenjem Ministarstva kulture i medija dobio status kulturnog dobra. Na natječaj se mogu prijaviti dramaturzi, sve osobe sa završenom Akademijom dramske umjetnosti te svi oni koji su vješti u pisanju i koji imaju dobru ideju, bez obzira na uzrast – istaknuli su iz Grada.

Najbolji scenarij ostvarit će financijsku nagradu u iznosu od 8.000,00kn neto te će se objaviti u časopisu Škrijna turopolska koju izdaje Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica. Film će se prema nagrađenom scenariju snimiti samo ako potpuno zadovolji sve postavljene kriterije potrebne za realizaciju projekta.

Svoju prijavu uz raspisani scenarij  možete poslati na mail adresu natjecaj.kultura@gorica.hr, a rok za dostavu je 30.rujna. Detalje natječaja pronađite ovdje. 

 

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Zalog zlata sve je popularniji zbog ove 3 prednosti

Osim što ga možete prodati, svoj zlatni nakit možete i založiti. Evo kako…

Objavljeno

na

Objavio/la

Brojni se građani u Hrvatskoj, pa i velik broj Goričana, nerijetko zapita kako bi se u kratko vrijeme moglo doći do novca potrebnog za podmirenje nekih novonastalih izdataka. Mora se platiti nenadani kućanski popravak, servis automobila, maturalno putovanje ili pohađanje auto-škole svom djetetu. A ponekad i više takvih sličnih troškova istovremeno…

Postoji više različitih scenarija brzog dolaska do gotovine. Od onih legalnih, neki su skupi, neki komplicirani, a neki mogu narušiti prijateljstva…Jedan od najjednostavnijih načina kako to možete učiniti je iskoristiti vrijednost zlata odnosno vašeg zlatnog nakita.

Zlatni predmet poput zlatnog nakita, sata ili zlatnika, možete prodati u otkup zlata. No, ukoliko ga se ne želite trajno odreći, možete ga i založiti. To uz puno povjerenje i maksimalnu sigurnost možete učiniti u Auro Domusu, tvrtki koja je povjerenje velikog broja građana zadobila upravo otkupljujući zlato. Usluga zaloga zlata je i razvijena upravo zbog upita klijenata koji nisu htjeli prodati svoje zlato i trajno ga se odreći, ali su ipak htjeli iskoristiti njegovu vrijednost za privremeno financiranje.

Jedan od razloga zašto je usluga zaloga zlata postala izuzetno popularna jest taj što je sam proces zaloga vrlo jednostavan i brz, a započinje besplatnom procjenom predmeta. Ukoliko se složite s dobivenom ponudom, odmah po potpisu ugovora isplaćuje vam se gotovina što je također velika prednost ove usluge. Od isplaćenog iznosa, uplaćuje se rezervacija predmeta, dok Auro Domus zadržava predmet na osiguranoj pohrani. Po svoj se dragocjeni predmet možete vratiti i otkupiti ga natrag kad god želite. Ovakva fleksibilnost u otplati još je jedna od prednosti zaloga zlata jer možete sami izabrati trajanje zakupa, a nakon prvih 30 dana možete ga i produžiti.

Koristeći sve popularniju opciju zaloga, klijenti mogu doći do prijeko potrebne gotovine za rješavanje financijskih potreba a da pri tom zadrže zlatni predmet u svom vlasništvu. Auro Domus, vodeći hrvatski lanac u otkupu zlata uslugu zaloga zlata pruža u svojih sedamdesetak poslovnica širom zemlje. Goričani je posjećuju na adresi Zagrebačka 15 dok se za sve informacije može nazvati i besplatan broj telefona 0800 73 72 ili poslati upit na info@aurodomus.com.

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno