Poveži se s nama

Vijesti

Val gripe širi se Turopoljem, kao i strah od onog drugog virusa

Običnu gripu zamijenila za koronavirus

Objavljeno

Iako se prije dva tjedna činilo kako je gripa zaobišla velikogoričko područje, situacija se značajno izmijenila. Od prošlog petka krenuo je rast broj oboljelih, a do sada je potvrđeno više od 70 slučajeva. Za razliku od Grada Zagreba koji se nalazio prvi vrhu ljestvice po broju oboljelih, goričko područje je do sada bilo pošteđeno.

-Sada možemo reći kako je krenulo. Najviše slučajeva imamo među djecom školskog uzrasta. Virus se eksplozivno širi i naglo je porastao broj oboljelih. Nastavak tog trenda očekujemo i tijekom cijelog ovog tjedna. Zanimljivo je što gotovo do kraja siječnja nismo imali epidemiju. Ove godine u veljači se očekuje vrhunac vala – rekla nam je Gordana Pajan Lehpaner, voditeljica goričke epidemiološke službe.

Informacije koje dolaze iz Kine o jednom drugom virusu zabrinule su građane. U goričku epidemiološku službu tako se javila jedna gospođa koja je u strahu zamijenila običnu gripu za koronavirus. Tvrdila je kako njezin sin ima koronavirus. Na pitanje doktora kako se i gdje zarazio, odgovorila je kako u Velikoj Gorici ima Kineza, a virus je došao iz Kine.

Na svu sreću u Hrvatskoj i na goričkom području nije zabilježen niti jedan slučaj. No, nije isključeno kako bi se u budućnosti situacija mogla promijeniti. Ako se to dogodi naša sugovornica kaže kako su nadležne službe spremne.

– Svi liječnici i bolnice dobili su upute što uraditi ako se uoče simptomi. Granični sanitarni inspektori također su dobili upute od ministarstva. Svi znaju što im je činiti ako se pojavi sumnja na koronavirus. Sve službe su u pripravnosti – dodala je epidemiologinja.

Moja županija

Ozdravila još jedna osoba, nema novih slučajeva u Zagrebačkoj županiji

Ostala su samo dva aktivna slučaja koronavirusa u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 11 dana nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada su ukupno izliječene 124 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Vijesti

Policija u akciji: Kažnjavat će vožnju pod utjecajem alkohola, prebrzu vožnju…

Osim vozača automobila, kontrolirat će i vozače motora

Objavljeno

on

Prometna policija najavila je pojačani nadzor vozača u dane vikenda, od 5. do 8. lipnja, posebno u popodnevnim i noćnim satima. Akcija je usmjerena prvenstveno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

– Akcija će biti posebno usmjerena i na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima, ali i na sprječavanje i sankcioniranje drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća dodali su iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

U Kravarskom dvije radionice o volontiranju

Projekt “Volontiram, mijenjam zajednicu!” provode Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis i Općina Kravarsko

Objavljeno

on

Nakon što je pandemija koronavirusa odgodila provođenje projekta “Volontiram, mijenjam zajednicu!”, u sklopu kojega je za svibanj bilo predviđeno predavanje, 6. lipnja ipak će se održati dvije radionice – Menadžment volontera te Potvrda o kompetencijama stečenim volontiranjem. Vodit će ih Volonterski centar Kupa u Pastoralnom centru u Kravarskom, a trajat će od 9 do 15 sati. Inače, projekt zajednički provode Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis i Općina Kravarsko, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Radionice su namijenjene prvenstveno predstavnicima organizacija i ustanova koje angažiraju volontere ili imaju potrebu za takvim angažmanom, ali i svim volonterima i onima koji tek razmišljaju da se angažiraju kao volonteri – kažu organizatori.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno