Poveži se s nama

Vijesti

Uživajte u aktivnostima u vodi, ali budite oprezni

Ovo su savjeti stručnjaka kojih biste se trebali pridržavati

Objavljeno

Osvježenje od ljetnih vrućina mnogi će potražiti u moru, rijekama, jezerima i bazenima. Toplo vrijeme je idealno je za uživanje u sportsko-rekreacijskim aktivnostima u i na vodi. No, to za sobom nosi i određene rizike. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje od utapanja umre 372 tisuće ljudi, a mala djeca, neplivači i kronični bolesnici najizloženiji riziku od utapanja.

„Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala se djeca mogu utopiti u vrlo maloj količini vode u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja“, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodatnom riziku izlažu se osobe se kupaju u rijekama i jezerima. Prema preporukama Zavoda trebalo bi izbjegavati kupanje u rijekama i jezerima ili se kupati pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu, te hladnih struja i virova.

„Svi trebaju usvojiti mjere sigurnog ponašanja u vodi: ulaziti postupno u vodu, plivati u društvu, ne skakati u vodu, posebno ne skokom na glavu i ne zadržavati dugo dah pod vodom. Preporuka je ne ulaziti u vodu odmah nakon obroka, već najmanje dva sata nakon jela“, naglasili su iz HZJZ.

Naočito je opasno u vodu ulaziti u alkoholiziranom stanju. Alkohol negativno utječe na svijest, umanjuje kontrolu rasuđivanja te dovodi do smetnji u motoričkoj koordinaciji.

Unatoč svim mjerama sigurnosti, svakome se može dogoditi da zatreba tuđu pomoć ili se nađe u situaciji da nekom mora pružiti pomoć u vodi.

„Osoba koja se utapa može potopiti i tako ugroziti i drugu osobu, uključujući i najbolje plivače, stoga se preporučuje da se spašavanje, ako za to postoje uvjeti, prepusti osobama koje su uvježbane za spašavanje u vodi. Ako takvih osoba nema u blizini, osobi koja se utapa treba pristupiti s oprezom. Dobro je prilikom spašavanja koristiti pomoćna sredstva poput pojasa za spašavanje i slično. U slučaju potrebe, treba što prije započeti s osnovnim mjerama oživljavanja“, upozorili su na stranicama HZJZ.

Vijesti

COVID-19 ambulanta u goričkom Domu zdravlja prestaje raditi

Objavljeno

on

Zbog povoljne epidemiološke situacije, a sukladno uputi Kriznog stožer Ministarstva zdravstva, Dom zdravlja Zagrebačke županije obustavlja rad izdvojenih ambulanti za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženosti koronavirusom i. Osim ambulante u Velikoj Gorici, prestaju raditi i one u Samobor te Ivanić-Gradu.

U slučaju potrebe Dom zdravlja Zagrebačke županije osigurat će ponovno aktiviranje COVID-19 ambulanti.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija devet dana bez novooboljelih

Do sada su ukupno izliječene 123 osobe, a četiri su preminule

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 9 dana nema novooboljelih. Do sada su ukupno izliječene 123 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Crna kronika

Provalili u dva Golfa i ukrali razne dijelove

Automobili su u vlasništvu leasing kuće

Objavljeno

on

Nepoznati počinitelji provalili su u razdoblju od 29. svibnja do 1. lipnja u Šćitarjevu u dva osobna automobila marke VW Golf VII. Vozila su odjavljena te su bez registarskih oznaka, a vlasnik je leasing tvrtka. Iz automobila su provalnici ukrali razne dijelove. Šteta je nekoliko desetaka tisuća kuna, javlja Policijska uprava zagrebačka.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno