Poveži se s nama

Gospodarstvo

Uzgajivači peradi iz Sopa Bukevskog dobili donaciju pilenki

Malim proizvođačima donirano 450 jedinki pasmine Lohmann Brown

Objavljeno

Vlasnici malih poljoprivrednih gospodarstava iz Sopa Bukevskog danas su primili donaciju od Ministarstva poljoprivrede. Donirano im je 450 pilenki kako bi im se pomoglo da se oporave od gubitaka s početka godine, nastalih uslijed pojave ptičje gripe na ovom području. Naime, zbog pojave virusa H5N5, 16. siječnja ove godine eutanazirana je sva perad u ovom malenom posavskom selu.

„Od kad znam za sebe okružena sam kokicama. Znate kako je teško kada skoro tri mjeseca ne čuješ kukurikanje pijetla. No, moram priznati da sam zadovoljna odštetama koje smo dobili. Svi smo zadovoljni, ali ne daj bože to više nikome“, rekla nam je Đurđa Gmižić.

Svoje zadovoljstvo odnosom države prema njima nije mogao sakriti ni njezin sumještanin Stjepan Petko.

„Zadovoljni smo s obzirom na to da za naše malo selo Sop malo tko zna. Za nas se čuje samo kad se potuku pilići ili kad je poplava. No, zadovoljni smo. Već smo primili novčanu pomoć, a i ovo dobro dođe“, otkrio nam je Petko.

Dodijeljene pilenke nabavljene su od proizvođača Mostina d.o.o. iz Glavica, nedaleko Sinja. Sva donirana perad cijepljena je protiv svih potencijalnih bolesti. Riječ je o vrsti odličnog genetskog potencijala, koja brzo nese jaja.

„One dolaze iz kaveznog uzgoja. Riječ je o liniji Lohmann Brown, znanoj kao crvene pilenke“, objasnila nam je Franka Milardović iz Mostine.

Petnaest malih proizvođača ovom je donacijom dobilo priliku za nov početak. Kukurikanje pijetlova opet će odjekivati selom, a u seoskim domaćinstvima moći će se naći svježih jaja.

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zaboravite na pakete naručene iz Kine

Aviokompanije KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines zbog opasnosti od širenja koronavirusa zaustavile letove

Objavljeno

on

Svi oni koji imaju naviku kupovati gadgete ili neke druge jeftine stvarčice iz Kine putem internet servisa morat će na neko vrijeme promijeniti svoje navike. Ako ste naručili stvari s Wisha, AliExpressa ili eBaya upitno je hoćete li i kada dobiti svoje pakete. Naime, zbog opasnosti širenja koronavirusa KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines zaustavile su svoje letove prema Kini. Aviokompanije o tome su obavijestile i Hrvatsku poštu.

– Hrvatska pošta zaprimila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati – poručili su iz Hrvatske pošte.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poreznici u akciji do polovice idućeg tjedna

U tijeku je i četvrto kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ pa ako želite sudjelovati prijavite one koji vam nisu izdali račun

Objavljeno

on

Poreznici su krenuli u novu akciju nadzora izdavanja računa i njihovog fiskaliziranja. U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom od danas do 5. veljače provodit će nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Inspekcije će posjećivati poslovne prostore poreznih obveznika te provjeravati izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja te drugim nadzornim aktivnostima.

– Kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje – objasnili su iz Porezne uprave razloge svoje nove akcije.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni svi obveznici fiskalizacije, a posebno obveznici koji obavljaju djelatnost: pripreme i usluživanja pića, iznajmljivanja i davanja u zakup automobila i motornih vozila lake kategorije, kao i sportske djelatnosti te zabavne i rekreacijske djelatnosti.

U tijeku je i četvrto kolo nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’ pa ako želite sudjelovati prijavite one koji vam nisu izdali račun.

– Građani, tražite račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu uslugu – dodali su iz Porezne.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno