Poveži se s nama

Kultura

Uz ivanjski krijes završila proslava Ivanja u Buševcu

Objavljeno

Vikend je bio u znaku proslave Ivanja. Dan mjesta i blagdan svetog Ivana Krstitelja proslavili su mještani Buševca. Kao i svake godine, organizatori su se pobrinuli za bogat i sadržajan višednevni program. Održana je prva Štruklijada, vatrogasna natjecanja, a sve društvene organizacije Buševca igrale su Ivanjski nogometni turnir. Jučer je održano centralno događanje uz folklor, druženje i zabavu do kasnih noćnih sati.

 

U dvosatnom kulturno-umjetničkom programu pjesmama i plesovima iz različitih dijelova Lijepe naše, predstavili su se gosti iz šest folklornih društava. To su KUD Obreška, KUD Paurija, KUD Mihovil Krušlin iz Šenkovca, KUD Ivan Goran Kovačić iz Beravaca, KUD Horvati i KUD Antun Klasinc iz Lasinje. Na samom početku programa, predstavio se i katedralni zbor svete Stošije iz Zadra koji su ujedno uveličali i popodnevnu misu.

 

Uz folklor, posjetitelji su uživali u bogatoj gastro ponudi i popratnim sadržajima. U prostorijama škole postavljena je bila izložba slika udruge SPARK iz Velike Gorice. Predstavili su se i brojni izlagači koji su u svojoj ponudi imali tradicionalne drvene igračke, unikatan nakit i češljeve izrađene od roga, zatim domaće kupinovo vino, sirup i džem.

 

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje tradicije  i promicanje kulture, ali i međusobno druženje. Ivanje u Buševcu posjetio je i gradonačelnik Dražen Barišić i Krešimir Ačkar, pročelnik za predškolski odgoj, školstvo i sport.

 

Organizatori Ivanja u Buševcu bili su: Mjesni odbor Buševec, Ogranak Seljačke sloge, Udruga Moj Buševec, DVD Buševec, Društvo žena Buševec te NK Buševec.  Pokrovitelji manifestacije bili su Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica i TZVG.

Galerija fotografija:

Kultura

FOTO Zvonko Bogdan i 7 tamburaša oduševili Goričane

Objavljeno

on

Povodom 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša uveličao veliku obljetnicu i oduševio publiku na koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani. Najavljen je kao ‘panonski kralj starogradskih pjesama’, skladatelj i interpretator iz vojvođanske ravnice, čuvar tradicije svojih predaka i bunjevačkih običaja.

Lijepe i nostalgične trenutke rijetko tko može dočarati kao ovaj vrsni umjetnik. Njegov dvosatni koncert ‘pokrio’ je veliki prostor, od Konavla do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uuzburkanog Balkana. Njegove besmrtne uspješnice Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Fijaker stari, Kraj jezera i druge oduševili su publiku koja je ispunila prostor sportske dvorane.

Zvonko Bogdan svoj život je posvetio glazbi i to zorno pokazuje njegovih pedeset godina i više umjetničkog rada, stotine pjesama, albuma, nagrada i priznanja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Crna BOJA i

U galeriji Hrvatskog likovnog društva svoje eksponate izložit će Đurđica Brebrić

Objavljeno

on

U galeriji Hrvatskog likovnog društva u ponedjeljak se otvara izložba ‘crna BOJA i’ na kojoj će svoja umjetnička djela predstaviti Đurđica Brebrić. U svijet umjetnosti ušla je prije osam godina. Slikarstvo je nakon četiri godine zamijenila radom u keramici. Živi i stvara u Markuševcu Turopoljskom, poduzetnica je i  vlasnica tvrtke za graditeljstvo.

Uz Đurđicu, na izložbi će se predstaviti i Gordana Šiško. Zagrepčanka se osim slikanjem bavi i pisanjem, a uz sve to vlasnica je i arhitektonskog ureda.

Izložbu možete pogledati od 17. do 29. veljače, od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 19 sati te petkom i subotom od 12 do 16 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Prijavite se na Rukopisaonicu i naučite umijeće lijepog pisanja

Kada ste zadnji put napisali rukom neki duži tekst?

Objavljeno

on

Uz svakodnevicu služenja tipkovnicom sve rjeđe rukom pišemo po papiru, pa su u Gradskoj knjižnici Velika Gorica organizirali radionicu lijepog pisanja. Grafička dizajnerica Irena Mihalinec će 12-ero polaznika “Rukopisaonice” pomoći da svladaju moderni krasopis.

– Suvremeni oblici rukopisa danas su postali umjetnost za sebe, a koriste se kako u privatne, tako i u marketinške i druge svrhe. Moderan krasopis iznimno je popularan kada je riječ o izradi čestitki, pozivnica za neki događaj, oblikovanju fontova ili originalnom dizajnu rukotvorenog loga – kažu iz Gradske knjižnice.

Za učenje ove zaboravljene vještine organizatori su predvidjeli osam radionica, a one će se održavati svakog utorka od 18. veljače do 7. travnja od 18 do 19.30 sati.

Prijave za sudjelovanje primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a sudjelovanje kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno