Poveži se s nama

Vijesti

Uz bogat program održani jubilarni 10. dani sv. Vida

Objavljeno

Mještani Mraclina, ali i svi ostali koji su se zatekli od 15. do 21.lipnja u ovom malom turopoljskom mjestu imali su prilike sudjelovati u nekom od programa u sklopu jubilarnih 10. dana svetog Vida. Ovu manifestaciju organizira KUD „Dučec“, a u njenoj realizaciji sudjeluju sve mraclinske udruge. Na taj se način obilježava i slavi zaštitnik Mraclina, sveti Vid. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. I ove godine, organizatori su pripremili bogati program koji je počeo predavanjem arhitekta Željka Kovačića na temu „Suvremeni čardak“. Za najmlađe su bile organizirane dječje sportske igre, a više od 60 djece natjecalo se u starinskim igrama poput skakanja u vreći, potezanju užeta, štafeti s vodom i nošenju jajeta u žlici. Oni najbrži i najspretniji simbolično su nagrađeni, a nakon igara uslijedilo je i druženje za sve natjecatelje. Srijeda, 17.lipnja, je bila rezervirana za kazalište! U prepunoj dvorani društvenog doma glumci amaterskog kazališta Zamka iz Zeline prikazali su predstavu „Život kak ringišpil“ koja na komičan način govori o našoj svakodnevici. Prof. dr. sc. Alojz Jembrih predstavio je u četvrtak, 18.lipnja, svoju knjigu „Tragom turopoljske povijesti“ koja je prvi obuhvatniji pregled turopoljske povijesti još od vremena Emilija Laszowskog te stoga za sve Turopoljce ima poseban značaj.

Početak vikenda i Vidove dane u petak su dodatno zagrijali mraclinski tamburaši. Na koncertu su se predstavili TS Alibi, Lajbeki, Modra Galica i tamburaši KUD-a „Dučec“ dok su gosti večeri bili TS Tamburgeri iz Markuševca. Ova tamburaška večer privukla je veliki broj ljubitelja tamburice koji su imali prilike čuti različit repertoar, od zabavnih do autorskih pjesama.

Mraclin - Natjecanje u starinskim igrama
Kako bi se nastavila tradicija i očuvalo vatrogastvo na našem području, DVD Mraclin organizirao je natjecanje vatrogasnog pomlatka 2.memorijal „Tomislav Hrkovec“ u spomen na poginulog branitelja domovinskog rata. Na natjecanju za djecu od 6 do 12 godina sudjelovalo je 26 ekipa, od kojih je bilo 17 muških i 9 ženskih. Od ženskih ekipa najbolja su bile djevojčice iz DVD-a Ribnica, a kod dječaka mladi vatrogasci DVD-a Ježevo. Isti dan, u poslijepodnevnih satima održan je i nogometni turnir na mraclinskom igralištu. Sudjelovale su 4 ekipe, a turnir je osvojila ekipa veterana. Navečer je na terasi igrališta Nova graba uslijedilo i druženje uz Tamburaški sastav Lajbeki. Dani svetog Vida završili su u nedjelju, 21.lipnja svetom misom te nastupom svih folklornih i tamburaških skupina KUD-a Dučec. Uz domaćine, na koncertu kao gosti nastupili su i članovi KUD Nova zora iz Donje Lomnice te HPD Kučani iz Kuča. Na samom kraju programa svojim dolaskom iznenadili su članovi OSS Buševec koji su došli s pozivom na „Turopoljsku svadbu“ koja će biti 28.lipnja u Buševcu.
Kroz sedam svečarskih dana svatko je imao priliku pronaći nešto za sebe, a organizatorima ne preostaje ništa drugo nego planirati 11.dane svetog Vida. (PR/Foto:Vlado Vinetić)

Nastavi čitati

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Bernardić u Velikoj Gorici

Čelnik SDP-a posjetio goričku tržnicu i obavio kupnju

Objavljeno

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić u posjetu je Velikoj Gorici. Jutros se družio s Goričankama i Goričanima, a usput je obavio i kupovinu na goričkoj tržnici.

– Stiglo je vrijeme za promjene i novi početak – poručio je Bernardić iz Velike Gorice.

Nastavi čitati

Crna kronika

Skinuo anlaser i alternator sa strojeva

Na meti lopova našla se i jedna ostava za alat u voćnjaku u Vukovini

Objavljeno

on

Nepoznati lopov u noći s utorka na srijedu odlučio je ‘poslužiti’ se dijelovima s parkiranih strojeva u Obrezini. Pa je tako s utovarivača skinuo elektropokretač iliti anlaser, a s ‘finišera’ električni generator iliti alternator te ukrao 30-tak litara dizelskog goriva.

Lopov je tako 60-godišnjeg vlasnika oštetio za pet tisuća kuna.

Od 17. do 21. svibnja na meti lopova našla se jedna ostava za alat u ograđenom voćnjaku u Vukovini. Lopov je razbio staklo na ostavi te ušao u unutrašnjost.

– Otuđen je jedan akumulator, aparat za gašenje požara, kablovi za paljenje vozila, 40 litara dizelskog goriva te 20-tak drvenih greda. Sveukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 2000 kuna – objasnio je inspektor Nikica Ljubanović.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno