Poveži se s nama

Vijesti

Uspješno završen projekt vrtića Žirek

Objavljeno

Projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u redovni predškolski sustav je s gotovo 90% financiran iz Europskog socijalnog fonda
„Integracija predškolske djece s teškoćama u razvoju u redovni predškolski sustav u gradu Velika Gorica“ projekt je koji se kroz 18 mjeseci provodio u Dječjem vrtiću Žirek. Njegova je vrijednost oko 111 tisuća eura, u iznosu od gotovo 90 posto financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Ostatak novca osigurao je vrtić, a postignuti rezultati sve su iznenadili. „Oko šest posto djece s teškoćama u razvoju integrirano je u naš redovni predškolski sustav. To nije veliki broj, ali je trostruko više od onog što je propisano Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Toj djeci treba više pažnje, za rad s njima potrebno je veće znanje i više rada. Sada se lakše uključuju u igre i sve aktivnosti, a i bolje su prihvaćena od strane ostalih mališana. Vrtić je izdao i posebne priručnike za odgojitelje i stručne suradnike te brošure za roditelje – ističe ravnateljica Sandra Crnić. Dobivenim novcem opremljen je kabinet za razvojnu podršku s najmodernijim didaktičkim igračkama, interaktivnim svjetlećim stupom i tepihom, senzornim glazbenim rukavicama i taktilnom pločom za hodanje. „Tijekom provedbe projekta je u individualni rad kabineta bilo uključeno 57-ero djece, savjetovano je 45 roditelja te educirano čak 116 odgojitelja – kaže voditeljica projekta Sanja Zado. Modernizirano je i prilagođeno i vanjsko igralište, a nabavljen je i digitalni logopedski set. „Kada djeca teško ili uopće ne izgovaraju neki glas, stavimo im slušalice podešene na frekvenciju na kojoj se taj glas najbolje čuje, što im omogućava bolji izgovor. Aparat pomaže i u korekciji mucanja te poremećaju ritma i tempa – kaže logopedinja Petra Žuvela.
„Projekt je formalno završio, ali njegovi će rezultati biti vidljivi i u drugim vrtićima, kod djece i kod roditelja, kao i u budućem razvoja grada koji se dokazao kao prijatelj djece. I u brizi za djecu te gradnji i opremanju vrtića, pokazujemo ukupnu brigu za našu Veliku Goricu – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić. Grad, inače, nije financijski sudjelovao u samom projektu, ali je osigurao sredstva za dodatne odgojitelje u skupinama u kojima borave djeca s teškoćama u razvoju.

Nastavi čitati

Vijesti

Besplatne linije ZET-a u Noći muzeja

Turistički tramvaj i izvanredne autobusne linije prometovat će od 18 do 1 sat iza ponoći

Objavljeno

on

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja održat će se ovaj petak, a Zagrebački električni tramvaj i ove godine pripremio je besplatne izvanredne linije.

Turistički tramvaj od 18 do 1 sat iza ponoći vozit će trasom Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Trg bana Josipa Jelačića – Praška – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg Republike Hrvatske.

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad svakih 10-15 minuta trasom:
Frankopanska – Mesnička – Brezovačkog – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Trg svetog Marka – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara.

Izvanredna autobusna linija će od 18 sati pa sve do 1 sat iza ponoći prometovati i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag trasom:
Trg Mažuranića – Savska – Ulica grada Vukovara – Nacionalna sveučilišna biblioteka – Muzej suvremene umjetnosti.

Polasci s Trga Mažuranića ostvarivat će se od 18 sati svaki puni sat, dok će se polasci od Muzeja suvremene umjetnosti ostvarivati također svaki puni sat, počevši od 18.30, sve do 0.30 sati iza ponoći.

Uspinjača će voziti do 2 sata ujutro.

– Prijevoz turističkim tramvajem, kao i na izvanrednim autobusnim linijama bit će besplatan, dok će se usluga naplaćivati na redovnim tramvajskim, autobusnim linijama i uspinjači- poručili su iz ZET-a.

Nastavi čitati

Najave

Sajam vjenčanja Zagreb s preko 200 izlagača održava se 22. godinu za redom

Radno vrijeme Sajma vjenčanja Zagreb je od 31. siječnja do 2. veljače 2020. godine: petak od 14 do 20 sati, a subota i nedjelja od 10 do 20 sati.

Objavljeno

on

Autor

Sajam vjenčanja Zagreb otvara svoja vrata čak 22. godinu za redom u Areni Zagreb, od 31. siječnja do 2. veljače, kao regionalno najveća, najraskošnija i najoriginalnija manifestacija vjenčane tematike. Tradicionalno, od svojih početaka zagrebački je Sajam vjenčanja dobrotvornog karaktera te s domaćim zvijezdama na gala reviji i donatorskom akcijom pomaže štićenicima Udruge liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama Veliko srce malom srcu, i to uoči obilježavanja Festivala srca – Svjetskog tjedna djece s prirođenim srčanim bolestima (7.-14. veljače).

Nakon Opatije i Osijeka, nacionalni projekt Sajam vjenčanja stiže u Zagreb i grandioznu Arenu Zagreb, gdje će od 31. siječnja do 2. veljače na više od 5.500 m2 ugostiti preko 200 izlagača iz svijeta vjenčanja. Već 22. godinu za redom na Sajmu vjenčanja Zagreb posjetitelje očekuje bogat i sadržajan program – saloni vjenčanica i dizajneri, zlatari, cvjećari i slastičari, fotografi, dekorateri, oganizatori vjenčanja te ostali predstavnici za organiziranje svadbene svečanosti, kao i šest modnih revija, dobrotvorna tombola s vrijednim nagradama, kviz za mladence, degustacije slastica, cvjetne radionice, prezentacije trendova u vjenčanoj modi i atraktivne pogodnosti za uštedu prilikom organiziranja vjenčane svečanosti…

Dobrotvorna akcija Sajma vjenčanja za djecu s prirođenim srčanim bolestima

Sajam vjenčanja Zagreb tradicionalno pomaže najmlađima, a već par godina njegovo je dobrotvorno djelovanje usmjereno prema humanitarnoj udruzi liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama Veliko srce malom srcu, s ciljem prikupljanja sredstava za medicinsku opremu i razvoj pedijatrijske kardiologije. Da je za život dovoljno i pola srca, pokazuju najmlađi štićenici Udruge, a u Hrvatskoj trenutno ima preko 10.000 djece sa srčanim bolestima i svake se godine rađa još najmanje 500. Unatoč tome, svijest javnosti o položaju i problemima s kojima se susreću djeca s prirođenim srčanim bolestima i njihovi roditelji još je uvijek iznimno niska. Stoga će zagrebački Sajam vjenčanja uoči obilježavanja Festivala srca – Svjetskog tjedna djece s prirođenim srčanim bolestima (7.-14. veljače) podržati djelovanje Udruge, kroz tombolu za posjetitelje i gala donatorsku reviju u subotu, 1. veljače u 18 sati. Tada će domaće zvijezde prošetati pistom u vjenčanicama i večernjim haljinama te pokazati svu raskoš vjenčane mode, a reviju će nastupom otvoriti glazbenica i kantautorica Mia Dimšić.

Na Sajmu vjenčanja u Areni Zagreb otkrijte trendove u vjenčanoj modi, kako cvijećem i slasticama ‘začiniti’ dan iz snova, koje je vjenčano prstenje ‘in’… Inspirirajte se za vaš najromantičniji dan i uživajte u kreairanju vlastite vjenčane priče!

Radno vrijeme Sajma vjenčanja Zagreb je od 31. siječnja do 2. veljače 2020. godine: petak od 14 do 20 sati, a subota i nedjelja od 10 do 20 sati.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Vozačka (ne)kultura na djelu

‘Važno je da ja parkiram svog limenog ljubimca, a ljude s invaliditetom tko šiša’

Objavljeno

on

Ovo je jutro dočekalo sve one koji koriste rampu kod Veleučilišta Velika Gorica. Nesavjesni vozač svojim vozilom zagradio je jedini prilaz s parkirališta osobama koje koriste invalidska kolica. I dok se s jedne strane društvo bori kako bi se komunalna infrastruktura prilagodila osobama s invaliditetom, drugi onemogućuju upotrebu postojeće.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno