Poveži se s nama

Vijesti

Uspješno završen projekt vrtića Žirek

Objavljeno

Projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u redovni predškolski sustav je s gotovo 90% financiran iz Europskog socijalnog fonda
„Integracija predškolske djece s teškoćama u razvoju u redovni predškolski sustav u gradu Velika Gorica“ projekt je koji se kroz 18 mjeseci provodio u Dječjem vrtiću Žirek. Njegova je vrijednost oko 111 tisuća eura, u iznosu od gotovo 90 posto financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Ostatak novca osigurao je vrtić, a postignuti rezultati sve su iznenadili. „Oko šest posto djece s teškoćama u razvoju integrirano je u naš redovni predškolski sustav. To nije veliki broj, ali je trostruko više od onog što je propisano Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Toj djeci treba više pažnje, za rad s njima potrebno je veće znanje i više rada. Sada se lakše uključuju u igre i sve aktivnosti, a i bolje su prihvaćena od strane ostalih mališana. Vrtić je izdao i posebne priručnike za odgojitelje i stručne suradnike te brošure za roditelje – ističe ravnateljica Sandra Crnić. Dobivenim novcem opremljen je kabinet za razvojnu podršku s najmodernijim didaktičkim igračkama, interaktivnim svjetlećim stupom i tepihom, senzornim glazbenim rukavicama i taktilnom pločom za hodanje. „Tijekom provedbe projekta je u individualni rad kabineta bilo uključeno 57-ero djece, savjetovano je 45 roditelja te educirano čak 116 odgojitelja – kaže voditeljica projekta Sanja Zado. Modernizirano je i prilagođeno i vanjsko igralište, a nabavljen je i digitalni logopedski set. „Kada djeca teško ili uopće ne izgovaraju neki glas, stavimo im slušalice podešene na frekvenciju na kojoj se taj glas najbolje čuje, što im omogućava bolji izgovor. Aparat pomaže i u korekciji mucanja te poremećaju ritma i tempa – kaže logopedinja Petra Žuvela.
„Projekt je formalno završio, ali njegovi će rezultati biti vidljivi i u drugim vrtićima, kod djece i kod roditelja, kao i u budućem razvoja grada koji se dokazao kao prijatelj djece. I u brizi za djecu te gradnji i opremanju vrtića, pokazujemo ukupnu brigu za našu Veliku Goricu – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić. Grad, inače, nije financijski sudjelovao u samom projektu, ali je osigurao sredstva za dodatne odgojitelje u skupinama u kojima borave djeca s teškoćama u razvoju.

Nastavi čitati
Click to comment

Leave a Reply

ili

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Kultura

FOTO Četvrti Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo

Objavljeno

on

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Kulturno umjetničko društvo Šćitarjevo organiziralo je jučer u sportskoj dvorani Osnovne škole Šćitarjevo 4. Dječje susrete povodom Martinja. Nastupilo je sedam KUD-ova sa svojim dječjim sekcijama ovim redoslijedom: KUD Šćitarjevo, KUD Dučec (Mraclin), KUD Čiče (Novo Čiče), KUD Stari Grad Lukavec (djeca 3-7 godina i 8-15 godina), KUD Nova Zora (Donja Lomnica), KUD Gradići (Gradići), Ogranak Seljačke sloge (Buševec) te KUD Šćitarjevo – tamburaška sekcija.

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Djeca su svojim nastupima (nekima od njih to su bili prvi javni nastupi) oduševili brojnu publiku i bila su nagrađivana velikim pljeskom. Društva su predvodili njihovi čelni ljudi, kojima su na kraju priredbe uručene spomen zahvalnice. Sudionike i veliki broj posjetitelja u ime Grada Velike Gorice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. Kroz program je vodila Maja Trupčević.

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Veliki posao oko organizacije uradila je Branka Tretinjak, predsjednica KUD-a Šćitarjevo, a pomagale su joj mlade članice Društva. Za odličnu organizaciju zaslužan je i ravnatelj OŠ Šćitarjevo Mario Ivić, koji je u ovakvim manifestacijama uvijek velika pomoć glavnom organizatoru.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Crna kronika

Susjed spriječio provalnika u namjeri da uđe u kuću

Kada je shvatio da je uočen, dao je petama vjetra i pobjegao u nepoznato

Objavljeno

on

Kako su dobrosusjedski odnosi važni najbolje govori prošlotjedni događaj koji se dogodio u breškom naselju Opatija. Nepoznati muškarac odlučio je 4. studenog iskoristiti odsutnost ukućana, kako bi provalio u obiteljsku kuću u vlasništvu 54-godišnjakinje. Lopov je kroz dvorište došao do stražnje strane kuće, prišao balkonskim vratima i pokušao ih obiti. U tom trenutku opazio ga je susjed, što je spriječilo provalnika da uđe u kuću. Kada je shvatio da je uočen, lopov je dao petama vjetra i pobjegao u nepoznato.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Zimska služba spremna za novu sezonu

Na zalihama 1200 tona soli i 600 tona sipine

Objavljeno

on

Velika i mala zimska služba spremne su snijeg. Na parkiralištu Komunalnog centra VG Goričanka danas je održana smotra. VG Komunalac u ovom trenutku na zalihama ima 1200 tona soli i 600 tona sipine, na teren u svakom trenutku može izaći 50-tak vozila.

Kako smo doznali, svjetlosna signalizacija koja upozorava na poledicu na nadvožnjacima je u funkciji, a posebna pažnja posvetit će se tome kako bi oni ostali sigurni za promet i tijekom niskih temperatura, kada postoji mogućnost stvaranja poledice.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno