Poveži se s nama

HOTNEWS

Uspješan pročelnik: Ačkar realizirao besplatne udžbenike, jeftinije vrtiće i pokrenuo Gorički klub mladih

Objavljeno

Gorički klub mladih je jedna vizija koja se već desetak godina proteže kroz grad. Realiziran je nakon provedenog istraživanja koje je pokazalo koje su doista potrebe mladih Goričana. Postalo je mjesto učenja, besplatne pripreme za testove, ispite i državnu maturu. Mladi si međusobno pomažu, druže se, razmjenjuju ideje, kuju planove…To je već rezultiralo boljim uspjehom u školi, na fakultetu, zadovoljni su učenici, profesori i roditelji, kojima kuna više ostane u novčaniku. Voditelj Kluba Matej Peranić kaže da svakodnevno primaju prijedloge za radionice, predavanja ili za ponavljanje određenog dijela programa poput predstavljanja fakulteta za srednjoškolce ili večeri društvenih igara.
 
„Aktivnosti Goričkog kluba mladih se temelje na potrebama i željama mladih koje su iskazali u istraživanju provedenom za potrebe stvaranja Programa djelovanja za mlade Grada Velike Gorice. Veliku ulogu u radu Kluba imaju volonteri koji sudjeluju u debatnom klubu, besplatnim instrukcijama, vođenju radionica te svakodnevnom funkcioniranju Kluba. Volontere koordinira pet studenata koji u Klubu rade i na osmišljavanju programa te čine okosnicu Kluba u suradnji sa Gradom“, pojasnio je Peranić.
 
Projekt za mlade pokrenuo je mladi pročelnik za predškolski odgoj, školstvo i šport Krešimir Ačkar, koji u gradu nosi zasluge i za realizaciju besplatnih udžbenika, besplatnih instrukcija i jeftinijih vrtića.
 
„Odmah nakon što je donesena Strategija stigla je i Odluka da će Klub biti osnovan u gradskom prostoru koji se nalazi u Domu kulture Galženica. Prostor je moderno uređen sa svim potrebnim tehničkim uređajima i priborima za radionice“, priča nam Ačkar, ističući kako Klub mladih nije nastao preko noći.
 
„Otvoren je nakon dugotrajnog procesa i analize potreba naših mladih sugrađana. Grad Velika Gorica kao šesti grad po veličini u Hrvatskoj jednostavno je morao odgovoriti njihovim potrebama. Nakon što se pokazalo da je Klub mladih jedna od bitnih stavki u razvoju našeg grada, s njegovom realizacijom sam se zajedno sa svojim suradnicima uhvatio u koštac odmah nakon što sam postao pročelnik“, kaže Ačkar.
 

10.11.2016.-Otvorenje Goričkog kluba mladih-Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Koliko je potreba za Klubom mladih bila prisutna u društvu pokazuje i činjenica da je u nepunih dva mjeseca na aktivnostima Kluba sudjelovalo preko 500 mladih u više od 30 programa. Klub je tako vrlo brzo od osnutka u Velikoj Gorici obogatio različite sadržaje za mlade, koje su zahtjevali godinama. Organizirana je debata kakva do sada u Gorici nije postojala, na kojoj se mogu čuti konfrontirajući stavovi mladih intelektualaca, zatim besplatne instrukcije za sve osnovnoškolce, tečajevi šaha i pisanja životopisa.
 
„Prilikom toga smo angažirali stručne i relevantne ljude, kako bi ih upućivali u život i omogućili im dodatnu edukaciju. Mogu reći da smo u tome uspjeli. Ono što zapravo želimo je to da se na jednome mjestu može izraziti sva kreativnost naših mladih ljudi, da se oni ne moraju odlaziti realizirati u Zagreb jer to doista mogu učiniti u svom gradu“, naglasio je pročelnik.
 

10.11.2016.-Otvorenje Goričkog kluba mladih-Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Matej Peranić najavljuje da će daljnje aktivnosti Kluba biti usmjerene na povezivanju mladih sličnih interesa, promicanju volonterizma, povezivanju ruralnih i urbanih dijelova grada, pružanju podrške postojećim i osnaživanju mladih za pokretanje novih inicijativa i udruga.
 
Pročelnik Ačkar nam otkriva kako je u planu da Gorički klub mladih kroz nekoliko godina postane ustanova koja će imati vlastiti objekt, poput Centra za djecu, mlade i obitelj. Pozdravlja svaku ideju koja je u interesu mladih, naglasivši da će je Grad odmah i podržati.
 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno