Poveži se s nama

Vijesti

Upisi kreću od početka svibnja: Šest vrtića, 500 mjesta za male Goričane

Ove godine prijave za velikogoričke vrtiće bit će ‘online’, aplikacijom na službenim stranicama Grada. Osim u Velikoj Gorici, nigdje drugdje u Hrvatskoj nije omogućen takav, puno transparentniji oblik prijave za vrtiće

Objavljeno

Čim počne svibanj, čim odradimo prvomajske roštilje, stiže vrijeme u kojem će mnogima glavna želja biti – upisati dijete u vrtić. U gradu poput Velike Gorice, punom djece i mladih, mnogi će brinuti takve brige, što je za jednu ovakvu sredinu uvijek dobra vijest. Djece ima, a bit će za njih i mjesta u vrtićima…

– Prijave za upise u Gradske dječje vrtiće Velika Gorica počinju 2. svibnja i traju do 15. svibnja. Obavezni su online upisi aplikacijom koja je dostupna na službenoj gradskoj stranici gorica.hr, kao i na službenim stranicama svakog pojedinačnog dječjeg vrtića – rekao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar i dodao:

– Uz obavijest je dostupan i plan upisa, iz kojeg je vidljiv broj slobodnih mjesta, s obzirom na dob djece. Ukupno je raspoloživo oko 500 mjesta u četiri gradska i dva privatna vrtića.

Sve detaljne informacije roditelji mogu pronaći na stranicama vrtića, dostupne su i jasne, a ove godine veliko će im olakšanje biti činjenica da neće morati fizički doći u bilo koji vrtić kako bi prijavili dijete.

– Jedini smo grad u Hrvatskoj koji je omogućio e-upise i tako olakšao roditeljima prijavu. Uz digitalni oblik upisa, naravno, dolazi i transparentnost cijelog postupka, što je također važno. Objava će biti koncem svibnja, kad će roditelji s papirima ipak morati doći u pojedini dječji vrtić – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Ačkar.

Vijesti

Prijavom u Hrvatski registar darivatelja matičnih stanica možete spasiti nečiji život

Sara: “Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije”

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih naši sugrađani danas su se mogli upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Potrebno je bilo samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju. Prije skoro dvije godine u želji da pomognu svom mladom sugrađaninu u Registar se upisalo čak 540 Velikogoričanki i Velikogoričana. Danas situacija nije bili niti blizu, akciji se pridružio znatno manji broj ljudi.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Brojka nije bitna, zato što se među tih šest ljudi možda nalazi netko tko može u ovom trenutku pomoći nekome tko boluje. Zadnji put je Velika Gorica pokazala veliko srce i svoju snagu. Od 2006. godine do danas u Registar je upisano gotovo 63 tisuće hrvatskih građana. Na početku smo imali tek 150 ljudi, uglavnom članova obitelji koji su htjeli provjeriti jesu li podudarni svojim članovima obitelji. Do sada je 111 naših članova doniralo svoju koštanu srž ili periferne matične stanice. U Hrvatskoj je donirano njih 76, a ostatak je otišao u inozemstvo. Hrvatski registar je i član Svjetskog registra koji broji više od 35 milijuna darivatelja matičnih stanica – rekla nam je Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

Među našim sugrađanima koji su danas pokazali veliku humanost našle su se Emily i Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Treba biti human i pomoći ljudima u potrebi. Kako smo se i mi iz Goričkog kluba mladih uključili u ovu akciju, odlučila sam iskoristiti priliku i upisati se u Registar – objasnila je Emily.

– Volim pomagati i sudjelovati u humanitarnim akcijama. Od malena gledam koncerte koje organizira Zaklada Ana Rukavina i jedva sam dočekala da se uključim u ovu priču. Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije. Svi puno pričaju, a rijetki su uključuju – dodala je Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Nastavi čitati

Vijesti

Upišite se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

To mogu napraviti svi zdravi građani od 18 do 40 godina

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih od 10 do 12 sati možete se upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. To mogu učiniti svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Potrebno je samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju.

– Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Akcija u Velikoj Gorici održat će se u suradnji Zaklade Ana Rukavina i Goričkih kluba mladih kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem – poručili su organizatori akcije.

Nastavi čitati

Vijesti

Policija će sutra pojačano nadzirati autobuse i kamione

Akcija će se provoditi na području cijele Policijske uprave zagrebačke

Objavljeno

on

Na području Policijske uprave zagrebačke sutra od 7 do 15 sati provodit će se akcija nadzora teretnih vozila i autobusa.

– Tijekom provođenja akcije nadzirati će se tehnička ispravnost vozila, valjanost preventivnog tehničkog pregleda, brzina, vrijeme vožnje, prekidi vožnje i razdoblje odmora vozača koji obavljaju cestovni prijevoz tereta i putnika te ostale prekršaje. Posebnu pozornost posvetit će se nadzoru autobusa, a naročito onih koji su označeni za prijevoz djece – poručili su iz PUZ-a.

I u nastavku tjedna policija će nastaviti provoditi redoviti nadzor teretnih vozila i autobusa.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno