Poveži se s nama

Vijesti

Unatoč svim problemima oni zrače nevjerojatnom pozitivom

Međusobna povezanost i podrška ono je što promatrača ostavlja bez riječi

Objavljeno

Posjetili smo Udrugu osoba s invaliditetom „Suncokret“ dok su obilježavali današnji Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Udruga je to koja okuplja osobe s raznim vrstama i težinama invaliditeta te članove njihovih obitelji. Unatoč svim problemima koji ih muče, naši sugovornici zrače nevjerojatnom pozitivom. Međusobna povezanost i podrška ono je što promatrača ostavlja bez riječi.

05.05.2017. Velika Gorica -Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Moj Nikola je rođen kao dijete s cerebralnom paralizom, odnosno problem je nastao tijekom poroda kada je ostao bez kisika. Nakon toga su uslijedile poteškoće“, priča nam Jadranka Kosović, predsjednica Udruge. Jadranka je zaposlena na pola radnog vremena u jednoj banci, a osim Nikole, ima još dvoje djece. Kako kaže, nije uvijek lako uskladiti sve obveze.

05.05.2017. Velika Gorica -Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Dijete traži svoje, poslodavac svoje, a i obitelj svoje. Nikolu svakodnevno vozim u Caritas u Brezovicu i to mi oduzima dosta vremena. Treba mi sat vremena u jednom i sat vremena u drugom smjeru, a onda odradim četiri sata na poslu. Onda su tu i druge obiteljske obaveze, Nikola ima brata i sestru te sve to treba uskladiti, ali ako je obitelj složna sve se da organizirati“, dodala je Nikolina mama.

05.05.2017. Velika Gorica -Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Članovi Udruge pričaju nam kako im nedostatak poludnevnog boravaka i povremenog smještaja za djecu i odrasle s težim oštećenjima u Velikoj Gorici stvara velike probleme.

„Ja ne mogu nigdje ostaviti svoju Tajanu kada moram nešto obaviti. Imam sreću što svekrva još uvijek može pripaziti na nju“, požalila nam se Blaženka Trupčević.

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

Vijesti

Iskoristite Facebook za oglašavanje

Naučite se služiti digitalnim alatima za pokretanje i razvoj online poslovanja

Objavljeno

on

Za sve koji žele iskoristiti Facebook za oglašavanje i naučiti kako uspješno koristiti društvene mreže za razvoj online poslovanja Gorička razvojna agencija pripremila je novu besplatnu radionicu. Polaznici će moći naučiti promovirati objavu te koje su mogućnosti oglašavanja pomoću facebook oglašivačkog sučelja i koje su prednosti u odnosu na „boostanje“ objava. Također, govorit će se o definiranju ciljeva i izradi grupa oglasa, načinima plaćanja i budžetiranje oglašavanja, ciljanim skupinama i osnovama mogućnosti targetiranja.

VE-GO-RA radionicu organizira u suradnji s Googleom i Otvorenim učilištem Algebra, kao dio programa Google Digitalne garaže.

– Cilj je radionica Google Garaže omogućiti pristup besplatnoj edukaciji o digitalnim alatima za pokretanje i razvoj online poslovanja. Radionicama želimo digitalnim vještinama osnažiti trenutačnu i buduću radnu snagu zemlje te pomoći malim i srednjim tvrtkama da ubrzaju svoj rast i omogućiti im pristup globalnim tržištima – poručili su organizatori.

Prijaviti se možete ovdje, a više informacija možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Zahvaljujući preventivnom pregledu otkrivena je sumnjiva promjena na njegovoj koži

Marko: ‘Na svu sreću nije ništa opasno, ali su me savjetovali da bi bilo dobro to ukloniti kako bi se smanjio rizik od daljnjih neželjenih promjena’

Objavljeno

on

Sezona sunčanja je iza nas pa je sada pravo vrijeme pregledati postoje li kakve promjene na koži. Pravovremena dijagnoza ključ je u borbi protiv melanoma i ostalih oblika raka kože. Priliku da besplatno pregleda kožu iskoristio je i Marko. Zahvaljujući preventivnom pregledu na vrijeme je uočena jedna sumnjiva promjena na njegovoj koži.

– Na svu sreću nije ništa opasno, ali su me savjetovali da bi bilo dobro to ukloniti kako bi se smanjio rizik od daljnjih neželjenih promjena – rekao nam je Marko, koji je prvi put došao na ovaj pregled.

Program besplatnih pregleda kože Zagrebačka županija provodi šestu godinu zaredom. Prema podacima Specijalne bolnice Naftalan, u 2018. godini su pregledane 562 osobe s područja Zagrebačke županije od kojih je na daljnju obradu upućeno njih 76, dok je kod 15 osoba izražena sumnja na karcinom kože.

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno