Poveži se s nama

Moja županija

Ulaganje u zaštitu na radu nije trošak nego investicija

Objavljeno

Održana je 11.sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća Zagrebačke županije. Na dnevnom redu bile su dvije točke. Članovi vijeća obilježili su Dan zaštite na radu.  – Naša osnovna intencija je da vidimo i snimimo stanje zatim da donesemo nekakve zaključke, prvenstveno o preveniranju bilo kakve nesreće na radu. – rekao je  Tomislav Kiš, predsjednik GSV-a.

 

Sa statističkim podacima i stanju zaštite na radu na nacionalnoj razini, kao i na području Zagrebačke županije, članove vijeća upoznao je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. -Na području Republike Hrvatske u 2015. godini, do 31.ožujka ove godine, evidentirano je 13 700 priznatih ozljeda na radu. Od toga je bilo 1 500 teških ozljeda na radu te 20 smrtnih ozljeda. – istaknuo je Begović te dodao kako se Zagrebačka županija po broju ozljeda nalazi na trećem mjestu.

 

Sve to upućuje na potrebu za očuvanjem radne sposobnosti radnika. -Pogotovo u okolnostima kad je neizbježan produžetak radnog vijeka i kada moramo tu radnu sposobnost radnika čuvati sa zdravstvenog aspekta i područja zaštite na radu kako bi oni mogli ostvariti  uvjete za punu starosnu mirovinu.

 

Begoviće je spomenuo i kako je u tijeku je dvogodišnja kampanja, na europskoj razini, „Zdravo mjesto rada za sve uzraste“ s ciljem podizanja svijesti o održivom radnom vijeku i poboljšanju razumijevanja njegove važnosti. 

 

Ulaganje u zaštitu na radu nije trošak nego investicija. -Jer na taj način smanjujemo troškove bolovanja i zdravstvenog sustava te se doprinosi da rad radnika koji je zdrav je radno sposoban, učinkovit i produktivan, a s time svaka tvrtka na toj osnovi održava svoju konkurentnost na tržištu. – dodao je Begović. 

 

Uz zaštitu na radu, članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljali su o korištenju europskih fondova i županijskim programima i projektima koji se pripremaju za povlačenje EU sredstava.

 

Moja županija

Povodom Dana županije prisjetili se poginulih branitelja

U rijeku Kupu spušteni su vijenci i bijele ruže

Objavljeno

on

Izaslanstvo Zagrebačke županije predvođeno županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije odalo je počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

Nastavi čitati

Moja županija

Novi kosni strojevi stigli u Županijske ceste

Županijske ceste održavaju oko 2.488 kilometara javnih cesta na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije.

Objavljeno

on

Županijske ceste Zagrebačke županije dobile su četiri nova stroja za košnju trave uz državne, županijske i lokalne ceste. Održavanje travnatog pojasa uz prometnice od sada će teći brže i efikasnije, ali i uz manji broj potrebnih radnika budući da je mehanizacija kosnih strojeva preciznija prilikom rada. Ključeve strojeva radnicima je predao župan Stjepan Kožić, a travu će ubuduće kositi pomoću stražnjeg i prednjeg priključka koji će rotacijskom metodom košnju izvršiti što preciznije, bez naknadnih popravaka ručnim kosilicama. Vrijednost strojeva bez PDV-a iznosi 3 milijuna i 479 tisuća kuna što je značajno ulaganje u opremu kojim se povećava konkurentnost ovog poduzeća na tržištu.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO: Više od 20 milijuna kuna općinama i gradovima Zagrebačke županije

Bespovratna sredstva značajan su impuls razvoju naših gradova i općina.

Objavljeno

on

Za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijeljeno je 9 milijuna kuna, za razvoj poduzetničkih zona, turističku infrastrukturu i energetsku učinkovitost dodijeljeno je 5 milijuna kuna, projekti u poljoprivredi dobili su 2,4 milijuna kuna, a za projektnu dokumentaciju, WiFi točke i provedbu projekata financiranih EU sredstvima dodijeljeno je 4,3 milijuna kuna.

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno