Poveži se s nama

Gospodarstvo

Ukidanje obveze ugradnje? Za razdjelnike čula i Europska komisija!

Objavljeno

Sve više građana izražava nezadovoljstvo s razdjelnicima topline jer su im računi za grijanje sada puno veći nego prije ugradnje. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec jučer je uputio prioritetno pitanje EK upravo o razdjelnicima, piše Večernji.hr Škrlec se zalaže za ukidanje obveze ugradnje razdjelnika. Smatra da je nepravilna primjena Direktive EU stvorila kod većine građana veće iznose računa za isporučenu toplinsku energiju iako primjenjuju mjere štednje, što dokazuje da su sustavi krivo projektirani. O tom problemu Škrlec je pismeno obavijestio povjerenicu za unutarnje tržište Bienkowsku i povjerenicu za zaštitu prava potrošača Jourovu. Njihov odgovor očekuje za trideset dana. Škrlec podsjeća da je EK Direktivom 2012/27/EU naložila uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije do kraja 2016. samo ako je ugradnja tehnički i ekonomski opravdana. No, Vlada RH je 2014. donijela Zakon o tržištu toplinske energije čijom se izmjenom 5. rujna 2015. godine uvode novčane kazne za sve vlasnike stanova u višestambenim zgradama ne ugrade li navedene obvezatne uređaje u zadanom roku.

 

– Temeljem mojeg zahtjeva prema Službi za istraživanje Europskog parlamenta, provedena je analiza zakonodavstva država članica EU. Jasno je vidljivo na primjeru Danske, Irske i Velike Britanije da ne postoji obveza ugradnje uređaja za individualno mjerenje, štoviše, građane se ne kažnjava novčano, već se ostavlja mogućnost alternativne metode raspodjele troškova po potrošačima u višestambenim zgradama – izjavio je Škrlec. On smatra da su pri tome narušena prava potrošača jer za višestambene zgrade nisu učinjeni energetski pregledi te analiza sustava grijanja koji je priključen na centralizirani sustav grijanja.

 

– Građanima je uskraćena tehnička i troškovna analiza, a zakonom su prisiljeni na ugradnju uređaja bez alternativne troškovno učinkovite metode čime se uzrokuje netransparentno obavještavanje građana o ostvarenoj potrošnji i naplati – navodi Šrklec. On smatra da se stoga treba mijenjati zakon koji nameće razdjelnike i propisuje kazne. Sporno je i to što su troškove ugradnje razdjelnika morali snositi građani, a to bi trebalo ići na račun države i pružatelja usluge grijanja odnosno toplana.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno