Poveži se s nama

Sport

Udarnikov Filip Gabelica sportski djelatnik godine

Objavljeno

Idila caruje u zasad samo četvrtoligašu Udarniku iz Kurilovca. Senirska momčad zimuje na prijestolju Međužupanijske lige središte s pet bodova fore ispred drugog u redosljedu Španskog i 14 trećeg Karlovca 1919 pa je Udarnik praktički već trećeligaš jer u 3. HNL sele dva prvoplasirana. Osim toga, nedavno je predsjednik kurilovečkog mezimca Filip Gabelica po izboru Zajednice sportskih udruga Velike Gorice proglašen za sportskog djelatnika 2016. godine zajedno uz Ivana Galu iz NK Gradića i Dragutina Kovačevića iz HRK Gorice.

 

Filip Gabelica. Foto: Nikica Topić/cityportal

Prvi čovjek Udarnikove Uprave Filip Gabelica držao se čitavu prošlu jesen u medijskoj sjeni puštajući u prvi plan tako uspješnu struku i igrače svojeg kluba. Konačno sada, kada su tako munjevito minuli dani blagdana a pred start proljetne polusezone, uspjeli smo za cityportal posjesti za stol Gabelicu, čovjeka koji je imao viziju i najzaslužniji je uz braću Krmpotić i ostale za uzlet Udarnika dovodeći u klub najprije sportskog direktora Darka Janječića Žicu a onda i ostale.

 

“Hvala onima koji su procijenili da zaslužujem priznanje za sportskog djelatnika godine. Priznanje je to i svima u Udarniku koji se žrtvuju za klub volontirajući na razne načine. Moram tu izdvojiti braću Ivicu i Robija Krpmpotića, vječitog Silvija Kranjca, Vladu Stepanića, Dražena Vujnovića, domara Miru Halilića koji tako zdušno brine o terenima i ostaloj infrastrukturi, te ostale da ne nabrajam jer bi potrajalo. Teška su vremena kada nije jednostavno voditi bilo koji sportski kolektiv a još biti uspješan je gotovo prava umjetnost. Bez podrške čelnika grada Velike Gorice gradonačelnika Dražena Barišića i zamjenika Ervina Kolareca te sponzora (Ro-Termo Danijela Belčevića i Alpas su tu najznačajniji i najozbiljniji) bila bi to nemoguća misija”- uvodno je kazao Gabelica.

 

Filip Gabelica prima priznanje. Foto: Nikica Topić/cityportal

 

Tko je prvi čovjek Udarnika? Četrdesetogodišnjak dolazi iz Imotskog, grada nogometa i nogometaša. Dovoljno je sa tih prostora spomenuti samo Zvonu Bobana (legendarnog i najboljeg igrača kojeg je iznjedrila novija Hrvatska, mladića koji je 90-tih u Maksimiru hrabro stao u obranu domoljublja, kasnije internacionalca planetarno priznatog, intelektualca s neumrljanim stavom prema karakteru, istini i poštenju a koji je za Sportske novosti napisao mnoge nezaboravne kolumne specifičnog stila).

 

Gabelica već poduže živi u Velikoj Gorici kao uspješan poslovni čovjek i poduzetnik a u Kurilovec ga je privukla ljubav prema nogometu i nastojanje da mu sin Ante kao mladi nogometaš živi zdravi sportski život (danas je Ante kadet Udarnika). Filip se postepeno, pomažući klub, infiltrirao u Upravu gdje je najprije bio 4 godine dopredsjednik a sada je već 3 godine prvi čovjek kluba.

 

Darko Janječić i pomoćni trener Udarnika Jurica Šimir. Foto: Mato Paviša/cityportal.hr

 

“Bez lažne skromnosti, mislim da smo napravili mnogo u posljednji nekoliko godina. Uređene su prostorije u potkrovlju velikog sportskog doma, napravili smo teren s umjetnom travom prikladan za treninge i utakmice najmlađima, složili stručni stožer za primjer dovođenjem sportskog direktora Darka Janječića Žicu, visoko školovanog i licenciranog trenera Borisa Perkovića, zamjenika Juricu Šimira. Doveli smo i igrače koji su velika pojačanja a koji sigurno ne bi pristupili Udarniku da nisu prepoznali korektnost i ambicije s pokrićem.”

 

Gabelica je sadašnja događanja i uspjehe najavio autoru ovog teksta još prije dvije godine u velikoj reportaži (Sportske novosti-20. studenog 2014).

“Nastojimo se držati kontinuiteta bez nerealnog srljanja na kratke staze. Kada smo se odlučili za pohod na 3. HNL onda smo procijenili da smo sposobni da na trećeligaškoj razini možemo dugoročno i egzistirati. Teče posljednja godina mandata sadašnje garniture koja vodi klub i sigurno želimo uspješno zaključiti četvrtogodišni ciklus. Da smo na pravom putu možda potvrđuje i nedavno održana Udarnikova noć na kojoj je bilo blizu 300 uzvanika i prijatelja Udarnika a veselica je potrajala do ranih jutarnjih sati. U vremenima kada kod nas u Hrvatskoj, zbog raznoraznih i mnogostrukih razloga, zanimanje za nogomet nije kao nekada, gledanost Udarnika raste i to veseli a daje i dodatni motiv za volontiranje.”

 

Prvi s desna trener Boris Perković. Foto: Mato Paviša/cityportal.hr

 

Lopta trenutno miruje ali krajem siječnja na Udarniku će sve oživjeti. Javio se i sportski direktor četvrtoligaša Udarnika iz Kurilovca Darko Janječić.

 

“Najozbiljnije planiramo od ljeta postati trećeligaši. Pripreme započinjemo u nedjelju 22. siječnja. Iz kluba nitko nije otišao a pristupio nam je Hrvoje Šimić iz Segeste. Seniorima se priključuju i juniori Gršić, Kolarec i Krasnić. Dogovorene su i pripremne utakmice. Jamnicu ugošćujemo 29. siječnja u Velikoj Gorici, 1. veljače u Rudešu igramo kontra Kustošije a od 4. do 12. veljače smo na turniru HAŠK-a gdje imamo pet suparnika. Na turniru sudjeluju Samobor, Stupnik, Trnje, Udarnik, klub iz Austrije i HAŠK. U goste Španskom odlazimo 15. veljače, Turopoljcu u Kuče tri dana kasnije, juniorima Lokomotive 23. a 26. veljače igra se Kup grada Velike Gorice. U 16. kolu prvenstva 4. ožujka gostujemo kod Moslavine u Kutini”-otkrio je svoje najnovije aktivnosti i dogovorene pripremne utakmice sportski direktor jesenskog prvaka MŽNL središta Udarnika Darko Janječić.

 

Filip Gabelica je pak zaključno naglasio događaj za posljednu subotu u siječnju. “Planiramo tada odraditi redovnu Godišnju skupštinu i službeno podastrti sve urađeno kroz vrlo uspješnu 2016. ali i iznijeti planove za 2017. koju želimo pak završiti kao uspješni Hrvatski trećeligaši”.

Poželimo i mi Udarniku uspješan i udarnički nastavak djelovanja a Filipu Gabelici sretno i sigurno skijanje negdje u Austriji na koje se uputio sa obitelji i prijateljima.

Sport

FOTO: Dvoranska natjecanja završena, starta sezona na otvorenom

Objavljeno

on

02.03.2021. Velika Gorica. Dvoranska natjecanja završena, starta sezona na otvorenom. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatski atletski savez (HAS) nije bio u mogućnosti organizirati Prvenstvo Hrvatske u dvorani za mlađe uzraste, jer odluka Nacionalnog stožera civilne zašttite o relaksiranju epidemioloških mjera od 1. ožujka nije išla u smjeru koji je očekivao HAS. Na taj način ovogodišnja (skromna) atletska sezona u dvorani završena je prošle subote (27. veljače 2021.) Seniorskim prvenstvom Hrvatske.

02.03.2021. Velika Gorica. Dvoranska natjecanja završena, starta sezona na otvorenom. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dvije titule prvaka Dine Bošnjaka (Atletski klub Velika Gorica) na 1.500 m i 3.000 m(8:22.39 – najbolje ovogodišnje vrijeme istrčano u dvorani u Hrvatskoj) je ugodan uvod goričkog kluba u skora natjecanja na otvorenom. Trener Damir Bošnjak dao je samo dvodnevni odmor svojim atletičarima i klub će sudjelovati na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u krosu u Varaždinu (subota, 13. ožujka 2021.).

Iz HAS-a poručuju da će nastojati tijekom ove godine održati sva pojedinačna i ekipna prvenstva Hrvatske i kupove na otvorenom.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Sport

Izabrani najbolji igrači jesenskog dijela prvenstva u aplikaciji HRnogomet

Među najboljima su i igrači klubova NS VG

Objavljeno

on

Prije nešto više od dva tjedna najavili smo i pozvali Vas da svojim glasovanjem sudjelujete u izboru najboljeg igrača jesenskog dijela prvenstva u 3. i 4. HNL Središte i JŽNL, a par dana kasnije u izbor je uključena i 1. ŽNL Istok.

Glasovanja su završila 28. veljače u ponoć, osim za JŽNL, za koju je glasovanje bilo produženo do ponoći 1. ožujka. Razlog je jednostavan – Štulec i Martinić imali su jednaki broj glasova kad je glasovanje trebalo završiti, pa je sustav automatski produžio glasovanje za još 24 sata.

Ukupno je u procesu biranja najboljeg igrača bilo uključeno 11 liga s područja cijele Hrvatske, a mi ćemo dati presjek rezultata liga u kojima se natječu naši klubovi, klubovi s područja NS VG. Krenimo redom:

30.11.2018., Velika Gorica – HNK Gorica. Jan Paolo Debijadji.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

3. HNL Središte

Najbolji igrač je Igor Prijić iz NK Jaruna sa 543 glasova, a od igrača naših klubova najbolji je Jan Paolo Debijađi iz NK Kurilovca, na trećem mjestu, sa 250 glasova, Luka Sedlaček je na 7. mjestu (131) te Marin Matoš na 13. mjestu (71).

4. HNL Središte

Najbolji igrač je Goran Dlesk iz Mladosti (Zabok) sa 387 glasova, drugi je Igor Hajduk (Gradići) sa 158 glasova, Marijan Grdenić iz Lukavca je na 4. mjestu (142), na 8. mjestu je Ivan Zagorac (Gradići) sa 82 glasa, jedan više od 9-plasiranog suigrača Jurice Brdeka (Lukavec).

Jedinstvena županijska nogometna liga

Najbolji igrač je Željko Štulec iz Samobora sa 419 glasova, a Štulec je ujedno i najbolji strijelac jesenskog dijela prvenstva. Igrači Turopoljca iz Kuča su se vrlo dobro plasirali u ovom izboru, pa je tako Stjepan Martinić drugi (416), Tomislav Horvat treći (207), a Vjekoslav Lučić četvrti (198). Slijedi ih Matej Skrbin iz Mraclina na 5. mjestu (163), dok je Ivan Kos, kapetan Mraclina na 10. mjestu (80). Ostali igrači turopoljskih klubova plasirani su ispod 10. mjesta.

1. ŽNL Istok

Najbolji igrač je Alan Pejak iz Mladosti (Obrezina) sa 267 glasova, slijedi ga Ivan Šandor iz Kupe (Pokupsko) sa 254 glsova. Treći je Marijo Tadić (172), a četvrti Bruno Ivančić (166), obojica iz Mladosti. U prvih 6 su još i Josip Brajković (143) i Ivica Petković (140), obojica iz Kupe. U prvih 10 još su se našli Ivan Kontić iz Vatrogasca (Kobilić) na 7. mjestu (90), Tomislav Jakovljević (Dinamo Hidrel) kao 8. (68), te na 9. mjestu Matia Caput (64) i na 10. poziciji Toni Štefner (62), obojica iz Vatrogasca.

Interesantan je podatak koliki broj glasova su sakupili pojedini klubovi. Najviše glasova je osvojio Turopoljac iz Kuča, čak 821, slijedi ga Mladost (Obrezina) sa 605 i Kupa sa 537. Četvrti je trećeligaš Kurilovec sa 452 glasa, pa slijede Gradići sa 321, Mraclin sa 286 i Lukavec sa 260 glasova. Na osmoj je poziciji Vatrogasac iz Kobilića sa 216, deveti je Dinamo Hidrel sa 165, pa Buna sa 144 glasa. Lomnica je sa 128 glasova na 11. poziciji, a slijedi ju Polet (121) i Ban Jelačić (120), Meštrica je dobila 117, Posavec 83 i Klas svega 60 glasova.

Najbolje igrače jesenskog dijela sezone očekuju prigodne nagrade koje osigurava Hrnogomet. Podjela istih bit će organizirana u narednom periodu.

Podaci su dobiveni sa aplikacije Hrnogomet.

Tekst: Zlatan Sever/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Sport

Gradići bez većih problema pobijedili Turopoljac u 2. kolu kupa Grada VG

U interesantnoj utakmici četvrtoligaš Gradići pobijedio petoligaša Turopoljac s glatkih 3:0

Objavljeno

on

Pripremna utakmica 2. kola kupa Grada Velike Gorice odigrana je u Gradićima između NK Gradići, četvrtoligaša i NK Turopoljac iz Kuča, člana Jedinstvene županijske lige. Vrijeme je bilo lijepo, sunčano, teren odličan, jedino je puhao lagani sjeverac i hladio osjećaj ugodnog vremena.

Utakmica je počela laganim ispitivanjem snaga, da bi već u 6. minuti susreta mladi igrač gostiju Preradović izbio sam pred golmana domaćih Zagorca i pokušao ga prebaciti i pogoditi mrežu, ali u tome nije uspio. Bila je to prva velika prilika na utakmici. Domaćin je uzvratio udarcem preko gola nakon udarca iz kuta, da bi već u sljedećem napadu gostujući Perić pucao pored gola, iz izgledne prilike.

Domaćin nije napravio neku prevagu u igri koja bi se očekivala od četvrtoligaša na domaćem terenu, nego bi se čak moglo reći u prvom dijelu da su gosti u zelenim dresovima kontrolirali igru ali ipak nisu prečesto dolazili u situaciju za upućivanje udarca prema golu.

Foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

Domaćin je stvorio šansu u 23. minuti kada je Borovac pucao glavom preko gola, a isti je igrač napravio pomutnju u obrambenim redovima gostiju i uputio jednu loptu paralelnu s gol-crtom, ali nitko od njegovih suigrača nije stigao reagirati na vrijeme.

Gosti su preko svog kapetana, Vjeke Lučića stvorili šansu, ali je njegov udarac otišao visoko preko gola u 31. minuti, da bi Hajduk uzvratio “svojim Kučanima” udarcem kojeg je golman gostiju Kovačić uspio obraniti.

Prema kraju poluvremena, počele su greške u veznom redu i obrani gostiju, ali ni domaćin nije uspio poentirati iz tako stvorenih prilika. Sve do 45. minute kada je nakon greške obrambenog reda gostiju, gol za domaće postigao Abazi. Baš u pravo vrijeme, jer je nakon kretanja zelenih s centra, sudac odsvirao kraj poluvremena.

U drugom dijelu, već u 49. minuti opet je jedna paralelna lopta gostujućih igrača u visini centralnog kruga završila u nogama domaćih, a iskusni Abazi to koristi i povećava vodstvo na 2:0.

Igra gostiju tada pada, iako je u 50. minuti Horvat odlično pucao s 18 m, ali pored gola, isto kao i Pralas kod domaćih u 59. minuti.

Oba trenera mijenjali su nekoliko igrača u svojim ekipama što je dovelo do pada igre, poglavito kod gostiju i domaćin preuzima potpunu premoć na terenu, da bi konačnih 3:0 postavio Pralas, nakon još jedne olako izgubljene lopte gostiiju, prekrasnim, neobranjivim udarcem sa 16 m.

Foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

Bio je to i konačni rezultat ove solidne utakmice u kojoj ni gosti nisu bili bez šansi, pogotovo u prvom dijelu. Iskustvo igrača Gradića presudilo je u ovoj utakmici i potpuno su se zasluženo plasirali u naredno kolo kupa. Kako je bilo i očekivano. Utakmica je bila fer i korektna, bez ijednog oštrijeg starta, a sudačka je trojka sudila vrlo dobro.

Foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

NK Gradići – NK Turopoljac 3:0 (1:0)
Gradići, igralište NK Gradića. Nedjelja, 28.02.2021., u 15.00 sati, bez gledatelja. Vrijeme sunčano i prohladno, teren dobar za igru.
Glavni sudac: Jerbić Petar (Velika Gorica). Pomoćnici: Krznarić Filip (Zagreb) i Vitez Josip (Kobilić). Delegat: Sedmak Zvonimir (Lukavec)
Strijelci: 1:0 – Abazi (45), 2:0 – Abazi (49), 3:0 Pralas (83).
Gradići: Zagorac, Turkalj, Cindrić, Borovac, Hrženjak, Abazi (od 54. Pralas), Krstanović (od 67. Cedrick), Budimir (cap) (od 73. Sukser), Hajduk, Radoš, Vojnić.
Trener: Goran Jelavić
NK Turopoljac: Kovačić, Martinić, Fabijančić (od 63. Čaić), Matasić (od 53. Halilić), Ilčić, Dejanović, Lučić (cap), Jandriš, Horvat, Preradović, Perić (od 63. Šutalo).
Trener: Milan Marinić
Igrač utakmice: Armin Abazi (Gradići)

Tekst i foto: Zlatan Sever/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno