Poveži se s nama

Moja županija

U Vrbovcu saznajte kaj su jeli naši stari

Objavljeno

U Vrbovcu će od 26. do 28. kolovoza ljubitelji autohtonih gastronomskih delicija i vina moći uživati u 36. “Kaj su jeli naši stari”, najstarijoj turističko-kulinarskoj manifestaciji u Hrvatskoj.

 

“Autohtona jela vrbovečkog kraja po dobro čuvanim starinskim receptima, koje su žene prenosile s generacije na generaciju, spravljat će članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela, a posjetitelji će moći kušati i neizostavnu ‘kraljicu’ svih vrbovečkih jela i kolača – popularnu peru”, kažu organizatori manifestacije, a to su i ove godine Turistička zajednica Grada Vrbovca, Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradska zajednica sportskih udruga Vrbovec.

 

Kaj su jeli nasi stari (1)

 

Osim raznolikog gastro programa, manifestacija će ugostiti i izložbe te predavanje “Mogućnost promicanja turizma putem prehrambenih proizvoda sa zaštitnim nazivom”. Bit će tu i kulinarskih radionica za djecu i odrasle, starinskih igara za djecu, te nastupa brojnih kulturno-umjetničkih društava i kazališnih predstava. Neizostavni dio programa su i sportska natjecanja u nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, šahu i streljaštvu.

 

Službeno otvorenje “Kaj su jeli naši stari” je u subotu, 27. kolovoza, u 11 sati na ljetnoj pozornici, uz nastup HKUD-a ‘Petar Zrinski’ Vrbovec, nakon čega se program nastavlja na više lokacija. Poseban dio manifestacije je i degustacija vina “Kaj su pili naši stari”, a i ove godine manifestacija ima humanitarni karakter. Tako će se u sklopu akcijom Vaša i PIK-ova kuna za Udrugu “Renato – Kuhari bez granica” prikupljati pomoć za djecu s urođenom srčanom manom u koju će se posjetitelji moći uključiti uz kušanje PIK-ove mortadele od 200 kilograma.

 

Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji?

 

Jedan dio manifestacije posvećen je jelima i običajima nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja će se posebno predstavljati tijekom drugog dana manifestacije, u subotu, a posjetitelji će imati priliku uživati i u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine te Makedonije u sklopu prigodnog programa “Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Koncertni program privući će i brojne posjetitelje željne zabave, a sve tri večeri koncerti počinju u 23 sata. Tijekom prve večeri, u petak, svi poklonici grupe Vatra moći će uživati u njihovom koncertu, dok će u subotu svoj veliki koncert održati Željko Bebek. Za završnu feštu i odličan koncert u nedjelju pobrinut će se Miroslav Škoro“, kažu organizatori.

 

Kao i proteklih godina, na relaciji Zagreb-Vrbovec u subotu će voziti vlak Potepuh koji će posjetitelje prevoziti po promotivnoj cijeni od 10 kuna, s polaskom s Glavnog kolodvora iz Zagreba u 9,55 sati i povratkom iz Vrbovca u 20 sati. Potepuh će na svojoj ruti stajati u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu.

 

Moja županija

FOTO Prvo plivačko natjecanje učenika na Gradskom bazenu

Objavljeno

on

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju održano je dana na Gradskom bazenu u Velikoj Gorici. Ekipno natjecanje učenica i učenika bilo je prvo službeno natjecanje u plivanju u našem gradu, a sudjelovalo je 6 škola: 4 osnovne škole (Eugena Kumičića, Eugena Kvaternika, Nikole Hribara i Šćitarjevo) i dvije srednje škole (Gimnazija i Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina). Kako nije bilo učenika iz drugih škola Zagrebačke županije onda je ovo natjecanje bilo istovremeno i gradsko natjecanje Velike Gorice. Otvorenje natjecanja bilo je u maloj sportskoj dvorani Srednjih škola.

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovnoškolci, djevojčice i dječaci, natjecali su se u slijedećim disciplinama: 50m slobodno, 50m leđno, 50m prsno, 50m leptir, 4×50 mješovito i 4x50m slobodno. Srednjoškolci su se natjecali također u ovim disciplinama, jedino nisu plivali štafetu 4x50m slobodno. Suci sa štopericama u ruci bili su nastavnici tjelesnog odgoja: Damir Međeri, Božidar Šaban, Ivana Martin, Boris Opačić, Ivica Herceg i Gordan Polan.

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domaćin natjecanja osnovnih škola bila je OŠ E. Kvaternika, a voditelj natjecanja Ivica Herceg. Gimnazija je bila domaćin srednjoškolskog natjecanja, a voditelj natjecanja Gordan Polan. Najbolje ekipe nagrađene su peharima i diplomama, a pobjednici OŠ Eugena Kumičića i Gimnazija plasirali su se na državno natjecanje.

Galerija fotografija

Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju

Poredak osnovnih škola: 1. OŠ Eugena Kumičića (71 bod), 2. OŠ Eugena Kvaternika (42), 3. OŠ Šćitarjevo (30), 4. OŠ Nikole Hribara (29).

Srednje škole: 1. Gimnazija Velika Gorica 18.5 bodova, 2. Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina Velika Gorica 16.5 bodova.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika Gorica najbolja po broju darovanih doza krvi

Milan Hodak darovao krv 150 puta!

Objavljeno

on

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i ove je godine bila prilika za zahvalu svojim sugrađanima koji su u svom životu krv darovali 50, 75 ili čak 100 puta. U kongresnom centru Princess u Jastrebarskom  Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije predstavilo je lanjsku statistiku darivatelja prema kojoj je najviše doza na svojih 100 stanovnika prikupio Crveni križ Jaska, zatim Zelina i na trećem mjestu grad Jastrebarsko. No, po ukupnosti primljenih doza krvi prednjači Velika Gorica u čijem je Crvenom križu tijekom 2018. godine u organiziranim akcijama prikupljeno ukupno 2996 doza. Na drugom mjestu slijedi Samobor s 1895, te Jastrebarsko s 1818 doza krvi. Od svih nagrađenih darivatelja, jedini s impresivnom brojkom darovanih doza je darivatelj iz velikogoričkog Crvenog križa Milan Hodak. On je se ovaj humani čin odazvao preko 150 puta. „Darujem krv svaka tri mjeseca već 40-setak godina, a tako ću nastaviti dok me god zdravlje služi. Osim krvi, darujem i krvnu plazmu. To je humano, tako pomažem drugim ljudima.“ – rekao je Milan prilikom preuzimanja priznanja i zahvalnice koje mu je uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Dodajmo kako su zahvalnicu za mnogobrojno darivanje krvi primili za 50 puta darovanu krv Mladen Križanić, za 75 puta Željko Tomašić te za 100 puta darovanu krv Marin Martinjak, redom darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Županijski Crveni križ svake godine premaši godišnji plan prikupljenih doza. Prošle godine su prikupljene čak 932 doze krvi više od plana, a posebno veseli podatak od 7 posto novih darivatelja, koji su krv darovali prvi puta.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Povodom Svjetskog dana učitelja nagrađeni nastavnice i nastavnici iz Zagrebačke županije

Profesorica Nada Pelaić: ‘Nekada su učenici imali više poštovanja prema svojim profesorima’

Objavljeno

on

Svjetski dan učitelja u Zagrebačkoj županiji proslavljen je na već tradicionalan način. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je prigodne poklone nastavnicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije.

Među nagrađenima bila je i profesorica iz Ekonomske škole Velika Gorica Nada Pelaić. Naša sugovornica otkrila nam je kako se odnos učenika i nastavnika kroz godine mijenjao. Naime, u sustavu obrazovanja Nada je provela 38 godina.

– Danas nije lako biti profesor. Nekada je to bilo puno lakše. Učenici su bili drugačiji i imali su više poštovanja prema svojim profesorima. Morali smo se naučiti nositi s time – rekla nam je Nada.

Župan Kožić istaknuo je kako posao učitelja i profesora nije lak, a rezultat njihovog rada je iznimno važan za cijelu zajednicu. Učitelje je pozdravio i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i izrazio svoje zadovoljstvo što je Velika Gorica ugostila jedan ovakav skup.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno