Poveži se s nama

Moja županija

U Vrbovcu saznajte kaj su jeli naši stari

Objavljeno

U Vrbovcu će od 26. do 28. kolovoza ljubitelji autohtonih gastronomskih delicija i vina moći uživati u 36. “Kaj su jeli naši stari”, najstarijoj turističko-kulinarskoj manifestaciji u Hrvatskoj.

 

“Autohtona jela vrbovečkog kraja po dobro čuvanim starinskim receptima, koje su žene prenosile s generacije na generaciju, spravljat će članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela, a posjetitelji će moći kušati i neizostavnu ‘kraljicu’ svih vrbovečkih jela i kolača – popularnu peru”, kažu organizatori manifestacije, a to su i ove godine Turistička zajednica Grada Vrbovca, Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradska zajednica sportskih udruga Vrbovec.

 

Kaj su jeli nasi stari (1)

 

Osim raznolikog gastro programa, manifestacija će ugostiti i izložbe te predavanje “Mogućnost promicanja turizma putem prehrambenih proizvoda sa zaštitnim nazivom”. Bit će tu i kulinarskih radionica za djecu i odrasle, starinskih igara za djecu, te nastupa brojnih kulturno-umjetničkih društava i kazališnih predstava. Neizostavni dio programa su i sportska natjecanja u nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, šahu i streljaštvu.

 

Službeno otvorenje “Kaj su jeli naši stari” je u subotu, 27. kolovoza, u 11 sati na ljetnoj pozornici, uz nastup HKUD-a ‘Petar Zrinski’ Vrbovec, nakon čega se program nastavlja na više lokacija. Poseban dio manifestacije je i degustacija vina “Kaj su pili naši stari”, a i ove godine manifestacija ima humanitarni karakter. Tako će se u sklopu akcijom Vaša i PIK-ova kuna za Udrugu “Renato – Kuhari bez granica” prikupljati pomoć za djecu s urođenom srčanom manom u koju će se posjetitelji moći uključiti uz kušanje PIK-ove mortadele od 200 kilograma.

 

Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji?

 

Jedan dio manifestacije posvećen je jelima i običajima nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja će se posebno predstavljati tijekom drugog dana manifestacije, u subotu, a posjetitelji će imati priliku uživati i u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine te Makedonije u sklopu prigodnog programa “Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Koncertni program privući će i brojne posjetitelje željne zabave, a sve tri večeri koncerti počinju u 23 sata. Tijekom prve večeri, u petak, svi poklonici grupe Vatra moći će uživati u njihovom koncertu, dok će u subotu svoj veliki koncert održati Željko Bebek. Za završnu feštu i odličan koncert u nedjelju pobrinut će se Miroslav Škoro“, kažu organizatori.

 

Kao i proteklih godina, na relaciji Zagreb-Vrbovec u subotu će voziti vlak Potepuh koji će posjetitelje prevoziti po promotivnoj cijeni od 10 kuna, s polaskom s Glavnog kolodvora iz Zagreba u 9,55 sati i povratkom iz Vrbovca u 20 sati. Potepuh će na svojoj ruti stajati u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu.

 

Moja županija

Svjetski dan roda: Očuvajmo prirodna staništa bijelih ljepotica

Opstanak rode uvelike ovisi i o našem načinu života, a osobito o očuvanju tradicionalnog i prirodi prijateljskog načina poljoprivrede te života na selu. U 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno čak 265 gnijezda. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zeleni prsten Zagrebačke županije još od 2009. godine provodi projekt pod nazivom ‘Zaštita i očuvanje bijele rode’

Objavljeno

on

U Hrvatskoj, kao i diljem svijeta, na današnji dan – 24. kolovoza obilježava se Svjetski dan roda kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Opstanak rode uvelike ovisi i o našem načinu života, a osobito o očuvanju tradicionalnog i prirodi prijateljskog načina poljoprivrede te života na selu. Na području Hrvatske bijela roda stvara 70% svojih gnijezda na krovove i dimnjake stambenih ili gospodarskih kuća, 26% na stupove električne mreže i 4% na drveće.

Što znamo o bijeloj rodi?

Bijela roda (lat. Ciconia ciconia), europska je gnjezdarica. U Europi gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda od čega najviše u Poljskoj i Ukrajini. U Hrvatskoj gnijezdi oko 1300 parova ove vrste u kontinentalnom dijelu zemlje u selima dolina rijeka Drave, Save i Dunava. Ova vrsta ptice gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu: višegodišnje gnijezdo veliko je 180 x 180 x 80 cm, a može težiti preko jedne tone.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije od 2009. godine provodi projekt ”Zaštita i očuvanje bijele rode”. Putem tog projekta se, osim prikupljanja informacija o brojnosti i stanju ovih ptica, osobama koje na svojim krovovima imaju gnijezdo roda isplaćuje naknada u iznosu od 700 kuna. Razlog je to što se krovište postepeno uništava zbog težine gnijezda. Do sada je isplaćeno preko 550.000 kuna za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem, a zanimljivo je da je u 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno čak 265 gnijezda!

 

Nastavi čitati

Moja županija

FOTO Trodnevna proslava Dana Općine Orle

Objavljeno

on

23.08.2019. Bukevje. Dan Općine Orle – svečana sjednica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Orle održana je danas u Društvenom domu u Bukevju i tim činom započela je trodnevna proslava Dana Općine Orle i blagdana Sv. Bartola (Bartolovo – konjsko proštenje). U goste načelniku Ervinu Vujici i njegovim suradnicima došli su predstavnici Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice i veliki broj načelnika iz susjednih općina odnosno općina naše županije.

23.08.2019. Bukevje. Dan Općine Orle – svečana sjednica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prikazan je prigodan kratki film o najvažnijim projektima koji su realizirani u općini i najaviti su novi. U svom obraćanju nazočnima načelnik Vujica izrazio je zadovoljstvo dosad postignutim te s dosta optimizma najavio neke vrijedne projekte, koji bi trebali biti realizirani u suradnji sa Zagrebačkom županijom i eventualno sa sredstvima iz Europske unije.

23.08.2019. Bukevje. Dan Općine Orle – svečana sjednica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Načelnik Vujica i predsjednik Općinskog vijeća Andrija Ščrbak uručili su udrugama odnosno pojedincu Priznanja za njihovo djelovanje koje doprinosi napretku cjelokupnog društvenog života u općini. Laureati su: KUD Slavuj (Bukevje), DVD Veleševec – mladež, Udruga mladih Općine Orle i Stjepan Huđin. Sjednica je završena bogatim domjenkom. Program svečane sjednice vodila je Ana Mirenić.

23.08.2019. Bukevje. Dan Općine Orle – svečana sjednica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sutra (subota, 24. kolovoza) program počinje u 14:30 sati predstavom za najmlađe, a u 19 sati je predstava ”Svoga tela gospodar” za odrasle. U 15:30 DVD Vrbovo organizira pokaznu vatrogasnu vježbu.

Bartolovo započinje u nedjelju (25. kolovoza) svetom misom u Crkvi sveta Tri kralja u 11:30 sati. Ispred i kod općinske zgrade odvijat će se cjelodnevni zabavno-sportski program: malonogometni turnir mjesnih odbora, nastupi folklornih društava te besplatni ručak. Grupa Pirati svojim će pjevanjem i svirkom zaključiti ovogodišnje tradicionalno konjsko proštenje u Posavini.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

ZET: Studenti i školarci pokaze mogu produljiti na kioscima Tisak i iNovine

Brucoši s područja Velike Gorice moraju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji koju pohađaju, kao i u nadležnoj službi Grada, dok studenti viših godina (druge, treće i četvrte) mogu produljiti pokaz na svim prodajnim mjestima ZET-a, kioscima Tiska i iNovina, ukoliko će se nalaziti u odgovarajućoj elektroničkoj bazi podataka

Objavljeno

on

Nova školska i akademska godina je pred nama, a odlične vijesti stižu iz ZET-a! Naime, učenici i studenti viših godina koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički status i to na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a, uz ovjereni obrazac Zahtjeva, a studenti mogu već sada temeljem elektroničke baze (ISAK) produljiti svoj studentski status. Međutim, ukoliko se netko od korisnika neće nalaziti u sustavu, na što prijevoznik ne može utjecati, za produljenje profila postojećih pretplatnih karata, potrebno je dostaviti na prodajno mjesto ZET-a i prethodno ovjeren obrazac Zahtjeva.

Prošlogodišnje učeničke pretplatne karte valjane su do 30. rujna, a studentske vrijede do 31. listopada. Iz ZET-a su istaknuli proces dobivanja pokaza za goričke brucoše.

– Studenti prve akademske godine, kojima je prebivalište na području gradaVelike Gorice moraju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji koju pohađaju, kao i u nadležnoj službi Grada – kazali su iz ZET-a.

Studenti druge treće ili četvrte godine, te učenici s područja Velike Goriceza produljenje profila neće trebati ovjeravati Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji i poglavarstvima, već je potrebno ažurirati podatke na postojećoj Pretplatnoj karti. Isto mogu obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kioscima Tiska i iNovina, ukoliko će se nalaziti u odgovarajućoj elektroničkoj bazi podataka.

-Novim korisnicima predlažemo da ZET karticu izrade što prije, jer potvrda o predanom zahtjevu za izradu kartice nije zamjena za valjanu kartu!- poručili su iz ZET-a.

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno