Poveži se s nama

Moja županija

U Vrbovcu saznajte kaj su jeli naši stari

Objavljeno

U Vrbovcu će od 26. do 28. kolovoza ljubitelji autohtonih gastronomskih delicija i vina moći uživati u 36. “Kaj su jeli naši stari”, najstarijoj turističko-kulinarskoj manifestaciji u Hrvatskoj.

 

“Autohtona jela vrbovečkog kraja po dobro čuvanim starinskim receptima, koje su žene prenosile s generacije na generaciju, spravljat će članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela, a posjetitelji će moći kušati i neizostavnu ‘kraljicu’ svih vrbovečkih jela i kolača – popularnu peru”, kažu organizatori manifestacije, a to su i ove godine Turistička zajednica Grada Vrbovca, Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradska zajednica sportskih udruga Vrbovec.

 

Kaj su jeli nasi stari (1)

 

Osim raznolikog gastro programa, manifestacija će ugostiti i izložbe te predavanje “Mogućnost promicanja turizma putem prehrambenih proizvoda sa zaštitnim nazivom”. Bit će tu i kulinarskih radionica za djecu i odrasle, starinskih igara za djecu, te nastupa brojnih kulturno-umjetničkih društava i kazališnih predstava. Neizostavni dio programa su i sportska natjecanja u nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, šahu i streljaštvu.

 

Službeno otvorenje “Kaj su jeli naši stari” je u subotu, 27. kolovoza, u 11 sati na ljetnoj pozornici, uz nastup HKUD-a ‘Petar Zrinski’ Vrbovec, nakon čega se program nastavlja na više lokacija. Poseban dio manifestacije je i degustacija vina “Kaj su pili naši stari”, a i ove godine manifestacija ima humanitarni karakter. Tako će se u sklopu akcijom Vaša i PIK-ova kuna za Udrugu “Renato – Kuhari bez granica” prikupljati pomoć za djecu s urođenom srčanom manom u koju će se posjetitelji moći uključiti uz kušanje PIK-ove mortadele od 200 kilograma.

 

Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji?

 

Jedan dio manifestacije posvećen je jelima i običajima nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja će se posebno predstavljati tijekom drugog dana manifestacije, u subotu, a posjetitelji će imati priliku uživati i u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine te Makedonije u sklopu prigodnog programa “Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Koncertni program privući će i brojne posjetitelje željne zabave, a sve tri večeri koncerti počinju u 23 sata. Tijekom prve večeri, u petak, svi poklonici grupe Vatra moći će uživati u njihovom koncertu, dok će u subotu svoj veliki koncert održati Željko Bebek. Za završnu feštu i odličan koncert u nedjelju pobrinut će se Miroslav Škoro“, kažu organizatori.

 

Kao i proteklih godina, na relaciji Zagreb-Vrbovec u subotu će voziti vlak Potepuh koji će posjetitelje prevoziti po promotivnoj cijeni od 10 kuna, s polaskom s Glavnog kolodvora iz Zagreba u 9,55 sati i povratkom iz Vrbovca u 20 sati. Potepuh će na svojoj ruti stajati u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu.

 

HOTNEWS

Evo gdje sve možete proslaviti Vincekovo na području Zagrebačke županije

Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo

Objavljeno

on

Na dan Svetog Vinka, 22. siječnja, prvi se puta u novoj godini ide u vinograd. Mnogi smatraju da je upravo Vincekovo ‘službeni’ početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo.

Ceremonijal na Vincekovo u kontinentalnoj se Hrvatskoj najčešće izvodi po posebnim pravilima – štatutima, od kojih su najpoznatiji oni križevački. Proslava Vincekova danas je prilagođena brojnim posjetiteljima, obožavateljima vina i prirode. A ako još niste prisustvovali jednoj takvoj ceremoniji, saznajte gdje to možete učiniti ove godine.

Ivanićgradsko Vincekovo slavit će se u vinogradu obitelji Vlade Jakopović u Kloštar Ivaniću, a nastavak ceremonije koja počinje 22. siječnja u 14 sati bit će u kleti Stari mlin. Organizira ga Udruga vinogradara i vinara “Brenta”. Isti dan, ali od 12.30 sati u kuriji Omilje u Donjoj Drenovi počinje Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini. Osim mise i razgledavanja kurije, obitelj Pisačić će prikazati i svečanost rezidbe te će goste počastiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama.

OPG Kuš u zaprešićkom Merenju ugostit će tamošnje Vincekovo i to u srijedu od 14. sati, dok će Velikogoričani svetog Vinka obilježiti u subotu u 14 sati u Kostanjevcu na imanju obitelji Mikulčić.

Nastavi čitati

Moja županija

“Od bedaka do superjunaka”: Pripremite maske za Samoborski fašnik

Fašničke spelancije počinju na dan zaljubljenih, a potrajat će do 25. veljače

Objavljeno

on

Mjesec dana ostalo je do početka 194. Samoborskog fašnika, najstarije i najveće pokladne manifestacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Točno 14. veljače, na dan zaljubljenih, pod geslom “Od bedaka do superjunaka” ekipa iz Srakostripa – Princeza Sraka alias “Sraketa”, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Fiškal alias Mutiman, po 194. put proglasit će Slobodnu Fašničku Republiku Samobor. Ključeve grada preuzet će u 19 sati na pozornici na središnjem samoborskom Trgu kralja Tomislava koji će ponovno biti preimenovan u Trg fašničkih velikana.

Fašničke spelancije potrajat će do 25. veljače, a iz Turističke zajednice grada Samobora, glavnog organizatora Fašnika, najavljuju da i ove godine neće nedostajati zabave pod maskama, uz nastupe poznatih glazbenih izvođača, gostovanja karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, kao i nastupe mjesnih odbora s tradicionalnim alegorijskim kolima. Za najmlađe se ove godine priprema još bogatiji program.

Koncerti će se održavati na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, a veselo će biti i u Livadićevoj ulici gdje će u svojim taborima biti smještene fašničke skupine iz samoborskih mjesnih odbora i gradskih četvrti, Trg Matice hrvatske rezerviran je za najmlađe s time da će mališani ove godine moći uživati u brojnim zanimljivim i zabavnim radionicama u prostoru male dvorane Galerije Prica, a novina je tzv. “Urbana zona” koja će zaživjeti na prostoru iza samoborskog kina, gdje će se uz ritmove DJ-eva i breakdance održavati radionice izrade grafita.

Ovogodišnje 194. izdanje Samoborskog fašnika dobit će i fašničku slikovnicu “Maska traži lice” autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković, koje na edukativan i zanimljiv način djecu upoznaju sa Samoborom i njegovim znamenitostima. Tijekom Fašnika bit će besplatno podijeljena djeci.

Najbolje maske, pojedinačne, skupne i obiteljske, i ove će godine biti nagrađene.

Nastavi čitati

Moja županija

Josip Pisnjak proslavio 101. rođendan, a i dalje radi jer ga to veseli

Sa šest je godine počeo čuvati krave, a kasnije je izučio za šnajdera

Objavljeno

on

Pričljiv, vedar, bistar… Sa sto jednom ‘na plećima’ još uvijek obavlja sitne krojačke popravke. Veseli ga to! Vesele ga i druženja pa ga je razveselilo i gotovo 300 čestitara na njegovu 101. rođendanu. Josip Pisnjak, rodom iz Kloštra Ivanića, šnajder po zanimanju, danas je smješten u staračkom domu u Dubravi. Član je tamošnje udruge umirovljenika, koja je i organizirala proslavu njegova rođendana.

– Nikada nemoj činiti drugome što tebi nije ugodno! – otkrio je svoj recept za dugovječnost Josip.

Sa šest godina je počeo čuvati krave.

– Bio sam tuđi sluga. I tuđe sam hlače nosio. I cipele. Bili smo siromašni, malo smo toga imali. Nisam izučio za šnajdera jer sam to htio, nego zato što je ‘gazdi’, kojega smo sreli na sajmu u Ivanić-Gradu, baš trebao šegrt. Poslije rata sam radio u Zagrebu, pa u krojačkoj zadruzi u Ivanić-Gradu, pa sam onda bio i poslovođa u Antilopu. I danas, ako me netko treba – tu sam! No, ljudi u domu malo drapaju, pa posla baš i nema –  pripovijeda Pisnjak.

Foto: Zagrebačka županija

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno