Poveži se s nama

Moja županija

U Vrbovcu saznajte kaj su jeli naši stari

Objavljeno

U Vrbovcu će od 26. do 28. kolovoza ljubitelji autohtonih gastronomskih delicija i vina moći uživati u 36. “Kaj su jeli naši stari”, najstarijoj turističko-kulinarskoj manifestaciji u Hrvatskoj.

 

“Autohtona jela vrbovečkog kraja po dobro čuvanim starinskim receptima, koje su žene prenosile s generacije na generaciju, spravljat će članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela, a posjetitelji će moći kušati i neizostavnu ‘kraljicu’ svih vrbovečkih jela i kolača – popularnu peru”, kažu organizatori manifestacije, a to su i ove godine Turistička zajednica Grada Vrbovca, Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradska zajednica sportskih udruga Vrbovec.

 

Kaj su jeli nasi stari (1)

 

Osim raznolikog gastro programa, manifestacija će ugostiti i izložbe te predavanje “Mogućnost promicanja turizma putem prehrambenih proizvoda sa zaštitnim nazivom”. Bit će tu i kulinarskih radionica za djecu i odrasle, starinskih igara za djecu, te nastupa brojnih kulturno-umjetničkih društava i kazališnih predstava. Neizostavni dio programa su i sportska natjecanja u nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, šahu i streljaštvu.

 

Službeno otvorenje “Kaj su jeli naši stari” je u subotu, 27. kolovoza, u 11 sati na ljetnoj pozornici, uz nastup HKUD-a ‘Petar Zrinski’ Vrbovec, nakon čega se program nastavlja na više lokacija. Poseban dio manifestacije je i degustacija vina “Kaj su pili naši stari”, a i ove godine manifestacija ima humanitarni karakter. Tako će se u sklopu akcijom Vaša i PIK-ova kuna za Udrugu “Renato – Kuhari bez granica” prikupljati pomoć za djecu s urođenom srčanom manom u koju će se posjetitelji moći uključiti uz kušanje PIK-ove mortadele od 200 kilograma.

 

Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji?

 

Jedan dio manifestacije posvećen je jelima i običajima nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja će se posebno predstavljati tijekom drugog dana manifestacije, u subotu, a posjetitelji će imati priliku uživati i u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine te Makedonije u sklopu prigodnog programa “Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Koncertni program privući će i brojne posjetitelje željne zabave, a sve tri večeri koncerti počinju u 23 sata. Tijekom prve večeri, u petak, svi poklonici grupe Vatra moći će uživati u njihovom koncertu, dok će u subotu svoj veliki koncert održati Željko Bebek. Za završnu feštu i odličan koncert u nedjelju pobrinut će se Miroslav Škoro“, kažu organizatori.

 

Kao i proteklih godina, na relaciji Zagreb-Vrbovec u subotu će voziti vlak Potepuh koji će posjetitelje prevoziti po promotivnoj cijeni od 10 kuna, s polaskom s Glavnog kolodvora iz Zagreba u 9,55 sati i povratkom iz Vrbovca u 20 sati. Potepuh će na svojoj ruti stajati u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu.

 

Moja županija

Gorica nema novih slučajeva, u županiji jedan novooboljeli

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije jedna je novozaražena osoba. Jedini novi slučaj u protekla 24 sata bilježi područje Dugog Sela. U Velikoj Gorici i susjednim općinama nema novih slučajeva koronavirusa, što znači da je i dalje aktivno 12 slučajeva.

– Apeliramo na sve stanovnike županije da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Nastavi čitati

Moja županija

Pet novozaraženih u županiji, u Gorici nema novih slučajeva

Područja Samobora, Ivanić-Grada, Svete Nedelje te Dugog Sela broje nove slučajeve

Objavljeno

on

Zagrebačka županija u posljednjih 24 sata bilježi pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo dvije su osobe izliječene. Po jedan novi slučaj imaju ispostave Zaprešić, Ivanić-Grad i Samobor za područje Svete Nedelje, dva nova slučaja u Dugom Selu, a po jedna izliječena osoba upisala se u statistiku u ispostavama Zaprešić i Samobor za područje Svete Nedelje.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 48 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 185 osoba, a 11 ih je preminulo. Na goričkom području i dalje je aktivno 12 slučajeva, nema novih zaraženih niti izliječenih.

Nastavi čitati

Moja županija

Hitnoj medicini Zagrebačke županije stižu nova vozila i oprema

Izradit će se i unificirani protokol suradnje u slučaju veće nesreće ili elementarne nepogode u prekograničnom području. U Mostaru će se održati pokazna vježba čija će tema biti uloga i postupanje hitne medicinske pomoći u slučaju potresa

Objavljeno

on

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije jedan je od partnera u sklopu projekta “Utrka za život – RACE” kojem je cilj uskladiti i povećati dostupnost i kvalitetu usluge hitne medicinske pomoći u prekograničnom području te pružiti zajednički odgovor u slučaju većih nesreća.

Riječ je o Interreg IPA CBC programu Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora u kojem je vodeći partner Dom zdravlja Mostar, a uz naš Zavod, partner je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Projektom se želi unaprijediti učinkovitost hitne medicinske pomoći. Nabavit će se sedam sanitetskih vozila zajedno s potrebnom medicinskom opremom. Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobit će dva vozila te dva prijenosna i dva edukacijska defibrilatora.

Sva tri partnera organizirat će edukaciju za medicinsko osoblje o predhospitalnom zbrinjavanju traumatiziranih pacijenata, kao i edukaciju nemedicinskog osoblja o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija. U sklopu projekta izradit će se i unificirani protokol suradnje u slučaju veće nesreće ili elementarne nepogode u prekograničnom području. U Mostaru će se održati pokazna vježba čija će tema biti uloga i postupanje hitne medicinske pomoći u slučaju potresa.

Provedba projekta počela je u veljači ove, a završit će u veljači 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 940.443 eura. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći IPA II osigurano je 85% iznosa, a ostatak sredstava osiguravaju projektni partneri.

Nastavi čitati

Reporter 395 - 30.07.2020.

Facebook

Izdvojeno