Poveži se s nama

Gospodarstvo

U studenom bi u rad trebala biti puštena ULO hladnjača u Rakitovcu

Najiščekivanija poljoprivredna investicija u Zagrebačkoj županiji teška je 27 milijuna kuna

Objavljeno

Gradonačelnik Dražen Barišić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišli su danas gradilište ULO hladnjače Distributivnog centar za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec. Riječ je o najiščekivanijoj poljoprivrednoj investiciji u Zagrebačkoj županiji, ukupne vrijednosti 27 milijuna kuna.

12.09.2017. Rakitovec – Obilazak gradilišta ULO hladnjače Distributivnog centar za voće i povrće. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

„Ovaj projekt otvorit će nova radna mjesta u našoj najvećoj radnoj zoni, koja je već u potpunosti popunjena. On potvrđuje da se vodila dobra politika i da Hrvatska ipak ide dobrim smjerom te da se polako budi. Došli smo u završnu fazu izgradnje i opremanja Distributivnog centra s hladnjačom te do najmodernije opreme, sada se treba samo pozicionirati na tržištu i stvarati dodanu vrijednost kroz kvalitetu isporučene robe“, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

12.09.2017. Rakitovec – Obilazak gradilišta ULO hladnjače Distributivnog centar za voće i povrće. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

S obzirom na to da će ovo biti prva i za sad jedina hladnjača u cijeloj Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca, domaći će proizvođači moći plasirati voće i povrće na tržište cijele godine, a ne samo sezonski i time konkurirati trgovcima.

12.09.2017. Rakitovec – Obilazak gradilišta ULO hladnjače Distributivnog centar za voće i povrće. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

„Projekt bi trebao biti realiziran u roku koji smo dogovorili. U studenom bi hladnjača trebala biti gotova i dobiti uporabnu dozvolu. Puštanjem u rad ovog objekta naši voćari i povrćari svoje proizvode će moći prodavati tijekom cijele godine i povećati svoju dobit“, istaknuo je župan Stjepan Kožić.

12.09.2017. Rakitovec – Obilazak gradilišta ULO hladnjače Distributivnog centar za voće i povrće. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Zagrebačka županija predvodnik je voćarske proizvodnje u Hrvatskoj i ovaj projekt dodatno bi trebao ojačati te pozicije. Već od kraja ove godine u novoj hladnjači bi trebale biti uskladištene jabuke s područja Zagrebačke i Međimurske županije.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno