Poveži se s nama

Vijesti

U sklopu Gastro Turopolja po prvi put i eko kutak s radionicama kojima je cilj smanjenje količine otpada

Piće će se posjetiteljima točiti u višekratnim plastičnim čašama, a po završetku festivala, čašu će moći vratiti i dobiti povrat kaucije ili jednostavno ponijeti sa sobom kao suvenir

Objavljeno

Gastro Turopolja, koji će se održati od 9. do 11. listopada, ove će godine imati i svoj eko kutak pod nazivom “Ne VGtiraj nego recikliraj”. Organizator, gradski Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša, pripremio je ekološke radionice koje će provoditi lokalne udruge i građani koji žele i promoviraju zero waste način života.

– Iako se danas sve više priča o recikliranju i odvajanju otpada, jasno je kao dan da je ipak najvažnije pričati o sprječavanju nastanka otpada odnosno o načinu života u kojem trošimo manje. Uveli ste neke stalne prakse kao što je nošenje platnene vrećice u trgovinu, konzumiranje čajeva samo u rinfuzi, prestali ste kupovati odjeću od poliestera i sintetike, međutim, i dalje kupujete jogurt u čašici, sredstvo za čišćenje ili kremu za lice u plastičnoj kutijici i tražite najbolje savjete za uspješan put do života bez plastike. E pa svaka čast, ne bojte se i nastavite tim putem, sada je vrijeme da si postavite krajnji cilj a to je da svakodnevni otpad koji stvarate svedete na potpuni minimum, odnosno da uopće ne postoji! – kazala je Meri Barišić iz Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Prva radionica eko kutka je u petak od 14 do 16 sati, a Udruga ZMAG pokazat će sve prednosti komposta. U petak, subotu i nedjelju od 15 do 18 sati održat će se “Reuse šivaonica” na kojoj će mlada velikogorička dizajnerica Tina Miličević pokazati različite tehnike šivanja i bojanja tkanine na već postojećim komadima odjeće. Mlade goričke mame koje djeluju pod imenom Happy Pili vodit će radionicu izrade prirodne kozmetike i to u dva termina, u subotu od 14 do 19 sati te u nedjelju od 9 do 12 sati. Na njoj će otkriti kako koristiti eterična ulja, koja su u zadnje vrijeme stekla veliku popularnost s obzirom na to da se njima jednostavno mogu zamijeniti brojni komercijalni proizvodi za održavanje kućanstva i osobne higijene. Na radionici “Mašta reciklira svašta, radionica kućnog recikliranja” u nedjelju od 16 do 18 sati Udruga ZMAG će zainteresiranima pokazati sve tajne odvajanja otpada u kući. I, posljednja radionica, je ona Velikogoričanke Ivane Šušković pod nazivom “Organizacijom prostora do smanjenja otpada”. U nedjelju od 16 do 18 sati pokazat će kako izraditi organizatore za čuvanje odjeće od kutija, kako skladištiti namirnice u već postojeće staklene tegle, kako ponovno koristiti razne plastične dodatke iz kućanstva, kako izraditi učinkovita, jeftina i ekološka sredstva za čišćenje…

U Eko kutku u subotu i nedjelju popodne bit će i Buvljakuše koje će izložiti second hand dječju robicu, ali i igračke. Sredstva od prodaje ići će, kao i uvijek, u humanitarne svrhe.

Polaznici i edukatori Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica će u subotu u Eko kutku izložiti različite ekološke i Re-use suvenire koje su izrađivali tijekom prošle školske godine.

I na kraju, u sklopu manifestacije 19. Gastro Turopolja na pozornici u parku ispred Muzeja Turopolje gorička glumačka ekipa izvest će predstavu za djecu “Uzbuna u plastičnom carstvu”. Predstava progovara o štetnosti plastike i utjecaju otpada na okoliš i bajkovito je temeljena na stvarnim, gotovo svakodnevnim stvarima i pojavama te inspirirana mladom aktivisticom za okoliš, Gretom Thunberg. Izvedbe će biti u subotu u 17 sati i u nedjelju u 15 sati.

– Po prvi puta na manifestaciji u Velikoj Gorici piće će se točiti u višekratnim plastičnim čašama. Posjetitelji Gastra će po kaucijskoj cijeni od 10 kuna moći podići svoju kvalitetnu polipropilensku čašu s dizajnom našeg plavog žapca Jure i daleko prepoznatim motivima Velike Gorice. Pozivamo sve posjetitelje da tijekom trajanja velikogoričkog festivala crafta koriste svoje VG čaše, a po završetku festivala, čašu će moći vratiti i dobiti povrat kaucije ili jednostavno ponijeti sa sobom kao novi gradski suvenir i nastaviti ih upotrebljavati kod kuće jer su čaše perive u perilici posuđa – kažu organizatori i dodaju kako će Udruga Ekoregija Velika Gorica na svome štandu dijeliti promotivne edukativne materijale projekta “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”.

Eko kutak organizira Upravni odjel za urbanizam i zašitu okoliša Grada Velike Gorice kroz projekt “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”, koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda.

Kultura

FOTO: eTwining projekt ‘Uskrs u mojem zavičaju’ u izvedbi učenika Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici predstavili su danas u holu srednjoškolskog centra ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’. Prikaz uskrsnih turopoljskih običaja, uglavnom vezanih uz pripremu hrane i prezentaciju blagdanskog stola pripremila je Sanja Gršetić, nastavnica Praktične obuke konobara. Osmislila je i skeč na autohtonom turopoljskom narječju. Drugi dio skeča na engleskom jeziku osmislila je Sanja Cmrečnjak, nastavnica Hrvatskog jezika.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U pripremi hrane sudjelovala je i Katica Birek, nastavnica Praktične nastave pomoćnih kuhara i slastičara. Prigodne korizmene plakate uradila je Dragica Marković, nastavnica Vjeronauka. Za digitalnu obradu aktivnosti pobrinula se Nataša Sirković, nastavnica elektrotehničke grupe predmeta.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Scenski prikaz turopoljskih običaja predstavili su sljedeći učenici: Katarina Pavunčec, Stjepan Zgurić, Kristijan Popovčić (svi 3.d), Aleksandra Kos (1.h) i Sanja Čibarić (3.d). Pisanice su uradili Anamarija Šitum i Jurica Antolović, a uskrsnu košaricu uradila je Elma Mašić (svi 3.d). Posebnu pohvalu za pripremu hrane zaslužio je Bernard Kancir (3.d) za samostalnu izradu figura od kruha (uskrsni zec, medo i križ). Predstavu su snimali: Lovro Lipovšćak, Danijel Božurić (oba 3.f), Kristijan Fiket, Elma Mašić (oboje 3.d), Nikola Šurina (2.f), Antonio Puljak (1.f) i Matija Antolić (1.j). Za izradu GIF čestitke zadužen je Mihael Vražić (3.f), a za montažu video snimke Matej Božurić (3.f).

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autorice projekta ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’ su učiteljice Jasminka Podlejan (Osnovna škola Pokupsko) i Ivana Gazdić-Dubovečak (Osnovna škola Eugena Kvaternika). Predviđeno trajanje projekta je od početka veljače do kraja travnja 2021. godine. Partneri projekta su nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Željeznička stanica dobiva rasvjetu i asfaltirano parkiralište

Dogovoreno je tako s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture

Objavljeno

on

Uskoro će započeti uređivanje željezničke stanice na kraju Kolodvorske ulice, objavio je to v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
– Postojeća željeznička stanica u Velikoj Gorici neprimjerena je za grad naše veličine. Na radnom sastanku s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem dogovoreno je uređenje stanice. U prvoj fazi asfaltirat će se parkiralište i postaviti javna rasvjeta – kazao je Ačkar.
Ovime su zasigurno zadovoljni građani koji kao prijevozno sredstvo do Zagreba koriste vlak jer je dosad taj dio Gorice bio mračan i djelovao nesigurno.

Nastavi čitati

Vijesti

U tri godine više puta vozio bez položenog vozačkog, završio u pritvoru i dobio kaznu

Platit će 2.000 kuna

Objavljeno

on

Policija je u utorak u Ulici Slavka Kolara zaustavila 32-godišnjaka koji je bez položenog vozačkog ispita vozio osobni automobil zagrebačkih registarstracija. Provjeravajući ga, policija je utvrdila kako je 32-godišnjak ujedno i recidivist koji unatrag tri godine ima više od tri presude za isti prekršaj. Na Općinskom prekršajnom sudu u Velikoj Gorici određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i novčana kazna od 2.000 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno