Poveži se s nama

Vijesti

U siječnju porasla nezaposlenost

Na burzi su se našle 1063 osobe

Objavljeno

Krajem siječnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Velike Gorice bile su prijavljene 1063 nezaposlene osobe, što je za 7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, a za 1,3 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prošlog mjeseca na goričkom području zaposleno je 100 osoba, od čega najviše administrativni službenika, konobara i prodavača.

U istom periodu poslodavci su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na području Ispostave Velika Gorica prijavili 145 slobodnih radnih mjesta, a najtraženiji su prodavači, bravari, konobari i zavarivači.

Vijesti

Šumarija počinje sječu šume na području Gornjeg Podotočja i Turopolja

Objasnili su zašto se to radi te što je tome prethodilo

Objavljeno

on

Šumarija Velika Gorica planira sječu hrastovih šuma na dvije lokacije – između Gornjeg i Donjeg Podotočja te u Turopolju. Svjesni negativnih reakcija građana na sječu šuma, odlučili su pojasniti gdje će, kada i zašto sjeći šumu.

– U Gornjem Podotočju odsjek je izuzetno dobro podmlađen, a to je i cilj gospodarenja – podmladiti sastojinu. Ona je stara 155 godina. Temeljem Osnova gospodarenja izdanim od strane Ministarstva poljoprivrede, Šumariji je naloženo da treba obnoviti sastojinu. Površina odsjeka je 32 hektara. – objasnio je voditelj goričke šumarije Josip Beuk i dodao kako su od 2015. godine unijeli 11.500 kg hrastova sjemena, radila se višegodišnja njega te je odsjek jako dobro pomlađen i spreman za završnu sječu.

– Slična situacija je i u Turopolju gdje je odsjek također pomlađen, površina je 8 hektara, a starost je 140 godina te su rađeni svi uzgojni radovi od pripreme staništa, unos sjemena, njega i zaštita od biljnih bolesti te početkom 2021. planiramo dovršni sijek. Ti radovi, od kojih se očekuje oko 14 tisuća kubika hrastovih trupaca, potrajati do travnja sljedeće godine – kaže Beuk.

Iz Šumarije su pojasnili i kako je prije sječe uloženo više godina rada koji uključuje njegu mladih sastojina, zaštitu od biljnih bolesti, ograđivanje za zaštitu od divljači, zaštitu od štetnika, čišćenje sastojina i zaštitu od glodavaca. Jedino tako na raskrčenom području može izrasti nova mlada šuma. Cilj svega toga je dobiti što kvalitetnije trupce. Kada dolazi kraj jednog ciklusa završnom sječom, novi ciklus već traje nekoliko godina. Upravo će se to dogoditi i na ove dvije lokacije.

Hrvatske šume ovom sječom će na tržište staviti hrastove trupce, a iza njih će preostati krošnje koje se koriste za ogrjev.

– Građanstvo se od danas može javiti lugaru koji je čuvar šume na ovim odsjecima za samoizradu ogrjeva za kućanstva. Mogu se predbilježiti iz Gornjeg i Donjeg Podotočja i Kuča, odnosno na onoj drugoj lokaciji mještani Turopolja i Rakitovca – rekli siz Šumarije Velika Gorica.

Nastavi čitati

Vijesti

Tijekom vikenda nove akcije prometne policije

Sve vozače koje zaustave, policajci će alkotestirati

Objavljeno

on

Tijekom vikenda, od 25. do 27. rujna, od 21 do 5 sati, na području Policijske uprave zagrebačke prometna policija će provoditi akcije “Alkohol i droge” te “Brzina”. Cilj akcija je povećanje sigurnosti na cestama. Najavili su i kako će alkotestirati sve zaustavljene vozače, a posebno će pažnju obratiti na prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece.

– Policija će sankcionirati i ostale prometne prekršaje, kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaje vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – poručili su iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

MOST: Tražimo rješavanje problema, a iz Grada nema ni slike ni tona

Zatražili su uvid u ugovor sa ZET-om, transparentnost gradskih računa, reviziju poslovanja s Petekom, uvrštavanje izvješća o projektu Aglomeracija Velike Gorice na sjednicu Gradskog vijeća…

Objavljeno

on

– O događanjima u proteklih šest dana oglasile su se sve stranke osim vladajućih. Jedino tko se nije oglasio su HDZ i Bandić Milan 365. Što se događa kod njih? Da li je nekakav sukob? Da li puca vladajuća koalicija? Da li puca zbog ZET-a? Mi to ne znamo, ali bilo bi jako dobro da se oglasi HDZ da vidimo mogu li oni normalno funkcionirati i voditi Veliku Goricu – uvodno je kazao Damir Slojšek na konferenciji za medije MOST-a Nezavisnih lista Velike Gorice u četvrtak ujutro, a kojom su, među ostalim, zatražili transparentnost gradskih računa, reviziju poslova Elektrocentra Petek u Gorici, odgovor na pitanje tko će preuzeti vođenje VG Vodoopskrbe i Aglomeracije…

24.9.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Sve što imamo iz Grada je izjava koju je mogao napraviti bilo tko. Kaže da su dogradonačelnici nešto dogovorili i da grad normalno funkcionira. Nema ni slike ni tona. Nemamo pojma da li su oni zajedno sjeli, a sve to samo još više dolijeva ulje na vatru sukobu u goričkom HDZ-u i po svemu sudeći, taj sukob je izvor ove afere koja se sada proširila na cijelu Hrvatsku. Prema natpisima iz medija, centar ove afere je gospodin Petek. On je “kućni majstor” u gradu Velikoj Gorici, najveći broj projekata koje je on imao je u Gorici. Istrage protiv njega su samo ogledalo onoga što se događa u velikogoričkom HDZ-u i tu se trebaju stvari dovesti na čisto – smatra nezavisni vijećnik i član kluba zastupnika MOST-a u Gradskom vijeću Alan Šembera i traži reviziju cjelokupnog poslovanja Grada s tvrtkom Elektorcentar Petek.

– Firma je gradila i bazene i kafiće i zgrade, javnu rasvjetu, popravljala ceste i rotor je gradila. To je zaista jedna svemoguća firma tako da tražimo reviziju tog poslovanja, izvješće o tom poslovanju, posebno iz aspekta jer se sam gospodin Petek hvali da je dobavio 70 posto poslova za svoju firmu. Vidimo da su se ti poslovi rješavali po klubovima i restoranima s vrećicama novca od 2 milijuna kuna, pa hoćemo raščistiti kakvo je to bilo poslovanje Grada Velike Gorice i gospodina Peteka – rekao je Šembera.

MOST-ovci su još jednom upozorili kako funkcioniranje grada ne smije stati te kako je pod hitno potrebno poduzeti korake u rješavanju gorućih problema, posebno projekta Aglomeracije Velike Gorice te ZET-a. Naime, ZET je ukino noćne linije za Veliku Goricu, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jučer je za Radio Sljeme kazao kako će se ugovor produžiti te kako će ZET vratiti noćne linije.

24.9.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Bandić se oglasio jučer da će nam dobronamjerno produžiti ugovor, kao da je on naš spasitelj. Međutim, mi tražimo uvid u ugovor. Nismo vidjeli ni ugovor koji je bio i koji je potpisan s gradonačelnikom, a po kojem je ZET mogao ukinuti noćnu liniju. Ako se i potpiše novi ugovor, želimo vidjeti što se događa. Ljudi nam putuju u Zagreb, među njima i školarci, i to je jako bitno – kazao je gradski vijećnik MOST-a Damir Slojšek.

Šembera je nedavnim priopćenjem već istaknuo probleme u kojima se našao projekt Aglomeracija Velike Gorice, a sada je dodao još jedan podatak.

– Projekt Aglomeracije, za sada, ide dalje. Međutim, gospodin Kolarec koji sada mijenja gradonačelnika, ima zadatak naći novog direktora VG Vodoopskrbe jer bez njega i čovjeka koji vodi EU fondove, a oboje su u pritvoru, Velika Gorica ne može ispunjavati svoje obaveze. To otvara novi problem – počele su teći kamate na neplaćene račune u ovom projektu. To znači da se troškovi projekta samo povećavaju – pojasnio je Šembera i ponovio zahtjev da se za iduću sjednicu Gradskog vijeća pripremi izvješće o projektu s najnovijim informacijama.

Predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas, kaže Šembera, obećao je kako će tu točku uvrstiti na dnevni red sjednice 2. listopada. Osim toga, Šembera traži formiranje nadzornog odbora ili povjerenstva koje bi bilo stručno tijelo za kontrolu i nadzor ovog projekta.

U događaje bi se, smatra MOST, aktivno trebala uključiti i Zagrebačka županija.

24.9.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Mi smo “13. prase” u županiji. Mi smo na repu događanja. Ništa ne vidimo i ne osjećamo vezano uz razvitak digitalne infrastrukture i nismo uključeni u projekt širokopojasne infrastrukture. Nepostojanje jasne prometne povezanosti županije kroz jedinstveno poduzeće koje bi povezivalo gradove i mjesta u županiji sa Zagrebom, ali i međusobno, je temeljni problem točkastog razvitka županije i nekorištenja kapaciteta za razvitak i gradova i županije. I upravo zbog toga mi u Gorici danas osjećamo posljedice dugogodišnjeg nemara. Također, županijski Dom zdravlja više izgleda kao muzej nego suvremena ustanova 21. stoljeća. Županija koja ne ulaže dovoljno u goričke lokalne zdravstvene ustanove ne može očekivati zdravo stanovništvo koje je u stanju doprinijeti gospodarskom razvitku – kazao je vijećnik MOST-a u Skupštini Zagrebačke županije Ivan Bekavac, a osvrnuo se i na problem obrazovanja te aferu u čijem se centru našao ivanićgradski poduzetnik Petek.

– Sve navedeno govori o nedostatku komunikacije između gradskih i županijskih upravnih tijela i strukturirane umreženosti, a nažalost, svjedoci smo jednog  drugog tipa umreženosti kojom se nitko ne ponosi i koji nam nanosi štetu. Iz medija vidimo da je puno poslova postojalo na razini Županije, pa vjerujem da će o tome tek biti više riječi. Grad Velika Gorica je jezgra ove koruptivne hobotnice, međutim nemojmo zaboraviti da je to hobotnica koja svoje krakove ima u svim dijelovima Zagrebačke županije. Građani Velike Gorice i Turopolja ne smiju biti taoci prljavih poslovnih rabota Gradske uprave nego zaslužuju komunikaciju između Grada i Županije koja će biti na dobrobit svih nas i naše djece-zaključio je Bekavac.

24.9.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno