Poveži se s nama

Vijesti

U nedjelju će se spavati sat vremena kraće

Zadnjim danom ožujka počinje i ljetno računanje vremena, a po svemu sudeći ono je jedno od zadnjih

Objavljeno

U nedjelju započet će ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, sa 2 sata ujutro na 3 sata. Ljetno računanje vremena trajat će do nedjelje, 27. listopada.

Podsjetimo, Europski parlament podržao je ovaj tjedan prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemlje članice same će birati hoće li koristiti ljetno ili zimsko računanje vremena.

Novi prijedlog stavlja izvan snage Direktivu o ljetnom računanju vremena koju je zbog potreba jedinstvenog europskog tržišta EU donio 2001. i kojom je utvrđeno da se pomiče jedan sat unaprijed ujutro posljednje nedjelje u ožujku odnosno jedan sat unatrag ujutro posljednje nedjelje u listopadu radi povratka na standardno računanje vremena.

Primjena nove direktive započinje sa 1. travnjem 2021., pa bi posljednje zajedničko pomicanje sata trebalo u svakoj državi članici započeti posljednje nedjelje u ožujku 2021. u 1 sat ujutro prema koordiniranom svjetskom vremenu (UTC).

Države članice koje nakon tog razdoblja ljetnog računanja vremena namjeravaju primjenjivati standardno vrijeme koje odgovara zimskom računanju vremena trebale bi svoje standardno vrijeme promijeniti posljednje nedjelje u listopadu 2021. u 1 sat ujutro prema koordiniranom svjetskom vremenu kako bi se slične i trajne promjene u različitim državama članicama odvile istodobno.

Svaka država članica EU, prije odluke o tome koje će se standardno vrijeme primjenjivati, trebala uzeti u obzir želje građana, geografske posebnosti i regionalne razlike. Državama bi se također trebalo dati dovoljno vremena za analizu učinaka i izbor rješenja koje najviše odgovara njihovom stanovništvu i potrebama unutarnjeg tržišta, a izvješće preporučuje i međusobnu suradnju članica pri odlučivanju o standardnom vremenu koje će svaka od njih primjenjivati od 2021. godine.

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno