Poveži se s nama

Moja županija

U dogradnju i rekonstrukciju škole u Bistri Županija ulaže 22 milijuna kuna

Objavljeno

Povelju, u kojoj je zapisano da sustavno ulaganje u znanje doprinosi opstanku i napretku stanovništva, a mladim ljudima omogućava nova saznanja temeljena na tehnološkom napretku, u temelje budućega dograđenog dijela OŠ Bistra, položili su župan Stjepan Kožić i ravnatelj škole Eduard Kovačević.

 

Učinjeno je to u spomen na početak dogradnje i rekonstrukciju postojeće zgrade OŠ Bistra, investicije ukupne vrijednosti 22,04 milijuna kuna, čije radove u potpunosti financira Zagrebačka županija.

„Za Županiju je to značajna investicija. Osigurali smo sredstva i ovaj će projekt biti realiziran u predviđenom roku, do kraja iduće godine“, rekao je župan.

 

Foto: Zagrebačka županija

Foto: Zagrebačka županija

Osnovna škola Bistra trenutno je jedina škola u Zagrebačkoj županiji u kojoj se nastava odvija u tri smjene.

 

„Nakon dugotrajnih priprema i kucanja na mnoga vrata, ponekad i obeshrabreni odgovorima, ostvarujemo naš san o novoj suvremenoj školi. Školi koja će učenicima i učiteljima omogućiti kvalitetniji rad i stjecanje novih znanja. Posebna zahvala Županiji koja je prepoznala potrebu i izdvojila sredstva za ovaj veliki posao“, rekao je ravnatelj Kovačević.

 

Matičnu školu u Donjoj Bistri u nastavnoj 2016./2017. godini polazi 453 učenika raspoređenih u 21 razredno odjeljenje. Još 138 učenika polazi područne škole u Jablanovcu i Gornjoj Bistri.

 

„Trenutno se nastava odvija u 12 učionica, a škola sada ima svega dva kabineta. U dograđenom dijelu škole bit će novih 8 učionica, a rekonstrukcijom postojeće zgrade svaka će učionica dobiti svoj kabinet. Dobit ćemo i prostor za produženi boravak“, pojasnio je Kovačević.

 

Neto površina zgrade škole, sa sadašnjih 2478 četvornih metara, povećat će se na 4061 četvorni metar.

 

„Niz godina u proračunu izdvajamo značajna sredstva za kapitalnu gradnju osnovnih i srednjih škola. Iduće godine preko 47,5 milijuna kuna. Toliko ne izdvaja ni jedna županija u RH! No, mi smo se odredili za ulaganje u obrazovanje i siguran sam da u tome nismo pogriješili“, naglasio je župan. Podsjetio je da su prethodnih godina u gradnji školskih objekata sudjelovala i resorna ministarstva, no da je ovoga puta „sav teret pao na Zagrebačku županiju“.

 

Županiji je na osiguranju sredstava zahvalio i načelnik Bistre Krešimir Gulić.

 

„Dogradnju škole smo čekali dugi niz godina. Ovo je značajan projekt za razvoj našega mjesta. Zbog blizine Zagreba i dobre prometne povezanosti zanimljivi smo obiteljima koje sve više doseljavaju u Bistru. Stoga smo zahvalni i sretni što je Županija izdvojila značajna sredstva za ovu investiciju“, rekao je Gulić.

 

Svečanosti u Bistri, uz ostale, prisustvovao je i zamjenik župana Rudolf Vujević, a gradilište novoga dijela škole blagoslovio je vlč. Tomislav Kralj.

 

Nastavi čitati

Moja županija

U Zagrebačkoj županiji novih pet potvrda zaraze koronavirusom

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije do danas do 11 sati evidentirano je 186 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o pet osoba više, što znači da su na županijskom području trenutno aktivna 54 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a sedam ih je preminulo.

*promjena u tablici u odnosu na podatke od jučer – 4 nova slučaja u ispostavi Zaprešić i 1 novi slučaj u ispostavi Velika Gorica

*također promjena u tablici –  umrli u ispostavama Samobor, Velika Gorica i Jastrebarsko – radi se pacijentima koji su umrli u bolnici u Zagrebu 1. i 2. srpnja

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Izbjegavajte putovanja u zemlje koje bilježe porast broja zaraženih ovih virusom!

Nastavi čitati

Moja županija

Zeleno svjetlo za regionalni centar kompetentnosti

2023. godine imat ćemo jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. Srednja strukovna škola Velika Gorica je nositeljica projekta.

Objavljeno

on

Zagrebačkoj županiji odobren je maksimalan iznos od 100 milijuna bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku. – Naše tri škole postat će suvremeni obrazovni centri u strukovnom obrazovanju gdje će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i usvajati radne vještine kojima će itekako biti kompetentni na tržištu rada. –  istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Bespovratnim sredstvima dogradit će se škole novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama, prostorijama i skladištima alata te opremiti suvremenim uređajima, višenamjenskim edukacijskim robotima i 3D printerima, a dio sredstva odlazi na edukaciju nastavnog osoblja, unaprjeđenje kurikuluma i programa obrazovanja u kojima će se tradicionalni pristup nastavi zamijeniti individualnim pristupom, nastavi prilagođenoj radu s nadarenim učenicima i učenicima s invaliditetom, te promociju strukovnih zanimanja. Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

– Uspostavom regionalnog centra kompetentnosti učenici će učiti na najsuvremenijim strojevima i uvjeren sam da će se uvelike i promijeniti stav prema strukovnim zanimanjima kao poželjnima i vrijednima“. – kazao je župan.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Bačena prva lopata – mali Rugvičani dobit će novi vrtić

Rugvica ima potencijal koji privlači mlade obitelji koje će ubuduće moći lakše planirati obiteljski i poslovni život.

Objavljeno

on

Postavljen je kamen temeljac za novi dječji vrtić u Rugvici. Općina Rugvica prijavila se na natječaj iz Programa ruralnog razvoja a projekt izgradnje vrtića vrijedan je preko 12 milijuna kuna. 85% bespovratni sredstava, odnosno gotovo 7,5 milijuna kuna dolazi iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak istaknuo je kako se u ovom trenutku gradi ili rekonstruira osam dječjih vrtića u Zagrebačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja. – Ovaj novi objekt riješiti će problem nedovoljnih kapaciteta za smještaj naše djece u vrtiće. Činjenica o nedovoljnom broju mjesta dokazuje kako je Rugvica dobro mjesto za život. Ukidanjem prireza i svim infrastrukturnim projektima koje provodimo radimo na poboljšanju naše Općine, a poglavito ćemo nastaviti s ulaganjima u djecu i mlade kako bi privukli još više mladih i novih stanovnika u naš kraj. – istaknuo je Čičak. Zajedno s načelnikom kamen temeljac položila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Istaknula je kako Rugvica pozitivan primjer i dobro mjesto za život, jer se nakon rekonstrukcije zgrade Društvenog doma u dječji vrtić, nakon dvije godine počinje graditi i jedan novi. – Kako bi se mladim osobama u procesu planiranja obitelji omogućili što bolji uvjeti, naše ministarstvo kontinuirano radi na donošenju mjera usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima i usklađivanja radnog vremena s potrebama roditelja, što je samo dio snažne obiteljske politike kojom izgrađujemo dobre temelje između poslovnog i obiteljskog života. – poručila je ministrica.

Ova općina bilježi značajan gospodarski razvoj. Otvaranjem poduzetničke zone, Rugvica je povećala i broj stanovnika jer mlade obitelji ovdje nalaze zaposlenje i sigurnost, veseli ih dobra prometna povezanost, ali i okruženost čistom prirodom. – Zagrebačka županija podržava sve projekte načelnika općine Rugvica. Ulaganje u mlade je strategija i naše županije, a osim toga i izgradnja ovog objekta je pokazatelj gospodarskog napretka. – naglasio je Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika UO za gospodarstvo i EU fondove Zagrebačke županije. Radovi na izgradnji trajat će desetak mjeseci, a po završetku će ovaj projekt osigurati 17 novih radnih mjesta.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno