Poveži se s nama

Vijesti

U 2020. veći broj prometnih nesreća. Najčešći uzrok neprilagođena brzina

U nesrećama su u 2020. smrtno stradale tri osobe

Objavljeno

464 puta u protekloj godini gorička policija je izlazila na teren zbog prometnih nesreća. Godinu ranije, na našem je području bilo 428 prometnih nesreća što je povećanje od gotovo šest posto u 2020. godini. No, unatoč većem broju nesreća, ono što se nije promijenilo je broj smrtno stradalih. Kao i 2019., u prošloj su godini u prometu poginule tri osobe, pokazuje to prometna statistika Policijske postaje Velika Gorica. U 2020. godini za 19 posto je porastao broj teško ozlijeđenih osoba, a u padu je broj prometnih s lakše ozlijeđenim osobama. Ukupan broj ozlijeđenih osoba je u padu za gotovo 17 posto.

Najčešći uzrok prometnih nesreća je brzina neprimjerena uvjetima na cesti. Upravo je to bio uzrok 80 prometnih nesreća, odnosno njih 17 posto. Slijedi ga oduzimanje prednosti, koje je uzrok 71 prometne nesreće. Što se pak vrste prometnih nesreća tiče, najčešće su to bila slijetanja s ceste te bočni sudari.

U prošloj godini pješaci su sudjelovali u ukupno 15, a godinu ranije u 19 prometnih nesreća, kažu iz policije. U 2020. godini nije bilo poginulih pješaka. Manji je i broj ozlijeđenih, za 42 posto, dok je broj teško ozlijeđenih, a bilo ih je troje, isti kao i 2019. Lako ozlijeđenih je 50 posto manje. U 2020. godini 26-ero djece je sudjelovalo u  prometnim nesrećama, što je za 13 posto manje nego 2019. godine.

Veći broj prometnih u kojima su sudjelovali biciklisti

Tijekom 2020. godine bilo je 16 nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti i mopedisti, što je za 1 više nego godinu ranije. U protekloj godini u nesreći nije poginuo niti jedan mopedist (u 2019. godini statistika je zabilježila jednog smrtno stradalog mopedista) , a broj teško ozlijeđenih je isti kao i lani. Ukupan broj ozlijeđenih mopedista je manji za 20 posto, ali je veći broj ozlijeđenih motorista. Samo je jedan vozač mopeda skrivio prometnu nesreću u protekloj godini.

Broj prometnih nesreća vozača bicikala je u povećanju za 122 posto. U 2020. godini policija ih je zabilježila 20, dok je 2019. godine taj broj bio devet. U povećanju je i broj ozlijeđenih biciklista. Jedan je biciklist smrtno stradao, pet ih je teško ozlijeđenih, a 14 je završilo s lakšim posljedicama.

U protekloj godini 56 posto veći je i broj prometnih nesreća u kojima je jedan od sudionika pod utjecajem alkohola. U gotovo istom postotku ga prati i broj ozlijeđenih u nesrećama u kojima je netko bio alkoholiziran. U prometnim nesrećama sa smrtnom posljedicom prošle je godine život izgubila jedna osoba, dok je 2019. tako život izgubilo dvoje ljudi. Prošle je godine bilo 26 prometnih nesreća u kojima su brzina i alkohol u korelaciji, dok ih je godinu ranije bilo 27.

Policija je vodila evidenciju i najčešćih prometnih prekršaja. U odnosu na 2019. godinu, u 2020. ih je pet posto manje. Čak 53 posto prekršaja čini prebrza vožnja, a slijedi ga vožnja pod utjecajem alkohola koji čini gotovo 15 posto prekršaja. Dodajmo i kako je policija zabilježila i povećanje broja prekršaja korištenja mobitela u vožnji i vožnje pod utjecajem alkohola.

Kultura

FOTO: eTwining projekt ‘Uskrs u mojem zavičaju’ u izvedbi učenika Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici predstavili su danas u holu srednjoškolskog centra ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’. Prikaz uskrsnih turopoljskih običaja, uglavnom vezanih uz pripremu hrane i prezentaciju blagdanskog stola pripremila je Sanja Gršetić, nastavnica Praktične obuke konobara. Osmislila je i skeč na autohtonom turopoljskom narječju. Drugi dio skeča na engleskom jeziku osmislila je Sanja Cmrečnjak, nastavnica Hrvatskog jezika.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U pripremi hrane sudjelovala je i Katica Birek, nastavnica Praktične nastave pomoćnih kuhara i slastičara. Prigodne korizmene plakate uradila je Dragica Marković, nastavnica Vjeronauka. Za digitalnu obradu aktivnosti pobrinula se Nataša Sirković, nastavnica elektrotehničke grupe predmeta.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Scenski prikaz turopoljskih običaja predstavili su sljedeći učenici: Katarina Pavunčec, Stjepan Zgurić, Kristijan Popovčić (svi 3.d), Aleksandra Kos (1.h) i Sanja Čibarić (3.d). Pisanice su uradili Anamarija Šitum i Jurica Antolović, a uskrsnu košaricu uradila je Elma Mašić (svi 3.d). Posebnu pohvalu za pripremu hrane zaslužio je Bernard Kancir (3.d) za samostalnu izradu figura od kruha (uskrsni zec, medo i križ). Predstavu su snimali: Lovro Lipovšćak, Danijel Božurić (oba 3.f), Kristijan Fiket, Elma Mašić (oboje 3.d), Nikola Šurina (2.f), Antonio Puljak (1.f) i Matija Antolić (1.j). Za izradu GIF čestitke zadužen je Mihael Vražić (3.f), a za montažu video snimke Matej Božurić (3.f).

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autorice projekta ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’ su učiteljice Jasminka Podlejan (Osnovna škola Pokupsko) i Ivana Gazdić-Dubovečak (Osnovna škola Eugena Kvaternika). Predviđeno trajanje projekta je od početka veljače do kraja travnja 2021. godine. Partneri projekta su nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Željeznička stanica dobiva rasvjetu i asfaltirano parkiralište

Dogovoreno je tako s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture

Objavljeno

on

Uskoro će započeti uređivanje željezničke stanice na kraju Kolodvorske ulice, objavio je to v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
– Postojeća željeznička stanica u Velikoj Gorici neprimjerena je za grad naše veličine. Na radnom sastanku s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem dogovoreno je uređenje stanice. U prvoj fazi asfaltirat će se parkiralište i postaviti javna rasvjeta – kazao je Ačkar.
Ovime su zasigurno zadovoljni građani koji kao prijevozno sredstvo do Zagreba koriste vlak jer je dosad taj dio Gorice bio mračan i djelovao nesigurno.

Nastavi čitati

Vijesti

U tri godine više puta vozio bez položenog vozačkog, završio u pritvoru i dobio kaznu

Platit će 2.000 kuna

Objavljeno

on

Policija je u utorak u Ulici Slavka Kolara zaustavila 32-godišnjaka koji je bez položenog vozačkog ispita vozio osobni automobil zagrebačkih registarstracija. Provjeravajući ga, policija je utvrdila kako je 32-godišnjak ujedno i recidivist koji unatrag tri godine ima više od tri presude za isti prekršaj. Na Općinskom prekršajnom sudu u Velikoj Gorici određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i novčana kazna od 2.000 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno