Poveži se s nama

Kultura

Turopolska večer: Jezik Hrvata kajkavaca u Banatu

Objavljeno

U početku, većina kajkavštine je imala posebne zajedničke osobine, koje su se kasnije razvile u tri različita pravca: sjeverozapad koji je imao najmanje promjene «konzervativno», zatim sjeveroistok koji je imao najveće, to je „revolucionarna grupa“ i jugozapad kojeg čine Turopolje i Posavina, a radi se o „mlađoj revolucionarnoj grupi“. Skupine su to koje se mogu nazvati i kajkavskim podnarječjima, naglašava Mijo Lončarić, gost-predavač na 12. Turopolskoj večeri. Tema večeri je „Jezik Hrvata kajkavaca u Banatu“.

Ova je tema za hrvatske jezikoslovce zanimljiva i važna, jer kajkavske dijaspore ima u Mađarskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Slovačkoj te Sloveniji, a u novije vrijeme u SAD-u. Krajem 18. i početkom 19. st. dio kajkavaca iz Pokuplja, koji se nazivaju Turopoljcima, državno-crkvenom zamjenom zemljišta, preseljen je u više banatskih sela.“ istaknula je Zdenka Mlinar, voditeljica večeri, koja je dodala da je najviše takvih sela u Rumunjskoj, a najveća je rumunjska Keča.

U Srbiji najviše hrvatskih kajkavaca živi u Boki. Podjelom Banata na Jugoslaviju i Rumunjsku, ti su kajkavci administrativno razdvojeni, pa žive u različitim gospodarskim i kulturnim uvjetima; u Vojvodini sa Srbima i Mađarima, a u Rumunjskoj s Rumunjima, Srbima  i Nijemcima. Dakako, to je i razlog da se jezik različito razvijao, te je, zbog velike razlike s jezikom većinskog stanovništva, najbolje sačuvan u Rumunjskoj.“

Turopoljska večer je sutra u 19 sati.

Kultura

U Pokupskom žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo

Pozivaju mještane da se uključe

Objavljeno

on

Ljubitelji tradicije iz Pokupskog žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo u svom kraju. Radi se o ponovnom pokretanju KUD-a Pokuplje koje je radilo od početka prošlog stoljeća. Inicijatori su već kontaktirali koreografa, umjetničkog suradnika te suradnike za instrumentalnu i vokalnu sekciju, a sada traže članove koji se žele baviti folklorom.

– KUD Pokuplje je imalo svoje uspone i padove, a želja nam je da ga ponovno oživimo. Općina Pokupsko također je spremna financijski pomoći, potporom iz proračuna na temelju prijavljenog programa udruge. Pozivamo sve zainteresirane za aktivno sudjelovanje u KUD-u da popune upitnik i dostave ga u Općinu Pokupsko, osobno poštom ili e-mailom – kažu iz inicijative za osnivanje KUD-a Pokuplje.

Nastavi čitati

Kultura

Zaboravljena vještina: Izradite si turopoljsku poculicu

Objavljeno

on

Etno udruga Kurilovec u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati organizira u prostorijama udruge, u Sportskom centru Udarnik u Kurilovcu, radionicu izrade turopoljskih poculica – tradicijskog pokrivala za glavu udanih žena u Turopolju.

– Cilj radionice je prijenos znanja u izradi poculice kao dijela oglavlja ženske narodne nošnje Turopolja. Sav potreban materijal osiguravamo mi, a poculice koje će sudionici izraditi postaju njihovo vlasništvo – kažu iz Etno udruge Kurilovec.

Na radionici može sudjelovati do 15 ljudi, pa se potrebno prijaviti. Rok za prijavu je petak.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ivana Kindl u svom gradu snimila spot za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’

‘Smrzla sam se i spigala, ali za dobru artističku ideju može sve!’

Objavljeno

on

Za snimanje video spota za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’, naša sugrađanka Ivana Kindl izabrala je upravo svoj grad i to dvoranu u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Ideja za spot je odlična i jedva čekam da vidite finale. Dinkec i ja imamo sličan senzibilitet, za dobru artističku ideju može sve! Spigala sam se snimajući u ležećem položaju na kazališnim daskama, smrzla se vani na – 3 s ogoljenim ramenima, ostala u jednom trenutku obavijena samo crvenim trakama zalazeće ljubavi… silueta u crvenom me potezala,vukla, čupala zadnje niti te nesretne ljubavi… Danas me cijelo tijelo boli, ali osjećaj je neopisivo dobar. Kad radiš s ekipom koja je pouzdana i organizirana nema stresa, samo dobra vibra – napisala je na svom Facebook profilu popularna pjevačica.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno