Poveži se s nama

HOTNEWS

Turopoljski festival folklora u Donjoj Lomnici okupio 430 izvođača

Objavljeno

Sunčano poslijepodne u Donjoj Lomnici proteklo je u znaku folklora. Zvuci pjesme i veselja odjekivali su na sve strane, a šarene nošnje ukrašavale su ovo turopoljsko mjesto. U Društvenom domu održao se Turopoljski festival folklora na kojem je nastupilo 12 kulturno-umjetničkih udruga i 430 izvođača.

26.03.2017. Donja Lomnica -Turopoljska smotra folklora. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Među veselim ekipama posebno su se isticale članice KUD-a „Slavuj“ iz Bukevja, koje su se predstavile prikazom izvornih običaja „Jutre na Save“. U svom nastupu koristile su već zaboravljena pomagala poput korita i rifljača koje su nekada bile prisutne u svakom kućanstvu.

„To je prikaz odlaska na Savu i pranja veša te svega onoga što se događalo pri tome. Ribiči i tamburaši koji se vračaju sa svadbe dio su cijele priče, tu se događaju razne stvari od pranja do plesa i pjesme. Ovo je jedan autentičan prikaz života koji se nekada živio na području Posavine“, objasnila nam je Snježana Marcijan, predsjednica KUD-a.

26.03.2017. Donja Lomnica -Turopoljska smotra folklora. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Lomničani su predstavili jurjevske običaje karakteristične za njihov kraj. Koreografijom „Lepo moje Turopole“ KUD Nova zora prije pet godina osvojio je prvo mjesto na smotri koreografiranoga folklora.

„Prikazali smo što se događalo kad se išlo u ophod. Kako su dečki palili krijes i skakali preko njega te čestitali susjedima Jurama njihov dan“, rekao nam je Nikola Draženović iz KUD-a „Nova zora“.

26.03.2017. Donja Lomnica -Turopoljska smotra folklora. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Folklorni ansambl „Šiljakovina“ predstavio se koreografijom „Lepa moja gora zelena“ u sklopu koje su izveli seriju plesova i pjesama Sesvetskog prigorja.

„Ove godine odlučili smo nastupiti s mlađom ekipom, ali srčanom, veselom i rasplesanom. Skupina broji 24 plesača i pjevača. Našu koreografiju osmislio je Ivica Ivanković“, pohvalio nam se Dubravko Radić, umjetnički voditelj Ansambla.

26.03.2017. Donja Lomnica -Turopoljska smotra folklora. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Nastup Buševčana obilježio je mističan početak u kojem djevojke plešu oko rijeke, a priču kasnije razigravaju drmešom.

„Koreografiju  „Bilogorom ladnom vodom“ postavila je Valentina Šepak Molnar, bivša članica Ansambla Lado“, otkrila nam je Sanja iz Ogranka seljačke sloge Buševec.

Najbolje koreografije s Turopoljskog festivala folklora predstavljat će goričku Zajednicu kulturno umjetničkih udruga na županijskoj smotri koja će se u zadnjem tjednu rujna održati u Velikoj Gorici.

Galerija fotografija

HOTNEWS

Na goričkom području dva novozaražena

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Velike Gorice u posljednjih 24 sata koronavirusom su zaražene dvije nove osobe. Radi se o jedina dva nova slučaja na području Zagrebačke županije. Do danas je u Gorici zabilježeno ukupno 45 slučajeva COVID-19, 36 ljudi je ozdravilo, a troje umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje ljetni kamp za djecu: Osim kupanja na bazenu, isprobat će i sportove u dvorani

Za aktivan početak ljeta pobrinuo se Gradski bazen Velika Gorica, a na kamp se mogu prijaviti i plivači i neplivači

Objavljeno

on

Zadovoljni prošlogodišnjim odazivom i reakcijama djece, iz Gradskog bazena Velika Gorica odlučili su i ove godine organizirati ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina. Sve počinje 29. lipnja, a trajat će do 17. srpnja, u tri smjene po pet dana. Dio aktivnosti u sklopu ljetnog kampa održava se u Gradskoj sportskoj dvorani. Djeca će u ljetnom kampu imati malu školu plivanja, moći će se slobodno kupati u bazenu, ponudit će im brojne sportske aktivnosti u dvorani, a u svemu će ih  pratiti kineziolozi. Tako će djeca moći isprobati sve sportove koje požele, od graničara do streličarstva.

– Smjena traje pet dana i to smo stavili u period dok roditelji još rade, a prije nego što svi odu na more. Ovo je dobar način da popune vrijeme jer škola će biti gotova, a dosta roditelja ne zna kuda sa svojim mališanima tako da im je ovo idealna prilika. Uz to se djeca bave sportom i zdravo žive, dok roditelji rade ili imaju druge obveze u tom jutarnjem terminu od 8 do 16 sati – objasnio je Darko Ćopić, voditelj Gradskog bazena, i dodao kako prijave traju do 24. lipnja, a prijaviti se mogu i plivači i neplivači.

Ćopić je napomenuo i kako će se pridržavati svih protuepidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno