Poveži se s nama

Kultura

Turopoljske skitnje: Evo što sve očekuje znatiželjne skitače

Objavljeno

Bliže se još jedne Turopoljske skitnje, a prijave su u tijeku. Ovogodišnje skitnje počinju 16. listopada okupljanjem „skitača“ ispred Muzeja Turopolja, odakle se u 11 sati kreće prema Kominu i Sv. Ivanu Zelini, gdje sve zajedno čekaju brojna iznenađenja.

– Pokušavamo napraviti program koji skitačima neće biti previše naporan, već jedno ugodno druženje uz upoznavanje kulturnih bisera, kako graditeljstva tako jedne nematerijalne baštine. Mnogi ne znaju da mi upravo u blizini, u krugu 50 kilometara imamo bisera kojima bi se svijet ponosio – kaže Snježana Špehar, voditeljica glazbene djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu.

Prva postaja ovogodišnjih skitača je Komin i crkva Sveta Tri Kralja, biser baroknog graditeljstva.
– Ona je jedna od rijetkih crkvi u kojoj je cijela unutrašnjost prekrivena freskama i štukaturom, ženskim i muškim likovima kao alegorijama – ističe Špehar.

Potom slijedi posjet samom gradu Svetom Ivanu Zelini gdje će posjetiti crkvu i muzej.

– Po povratku stižemo u Gradiće i tamošnju etno kuću za koju mnogi niti ne znaju da je otvorena. Članovi KUD-a Gradići za nas će pripremiti glazbeni program. Nakon povratka u Veliku Goricu slijedi jedno iznenađenje kojeg neću otkriti – tajanstvena je Snježana Špehar.

Prijave se primaju na info pultu Pučkog učilišta. Cijena izleta je 60 kuna. Broj mjesta je ograničen stoga požurite i rezervirajte svoje mjesto u autobusu već danas!

Kultura

U goričkoj knjižnici sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku

Tijekom godine fond Book cornera će nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima

Objavljeno

on

U novoj 2020. godini Gradska knjižnica Velika Gorica omogućila je svojim korisnicima novu uslugu – Book corner. Fond knjižnice tako je bogatiji za knjige na engleskom jeziku, a pronaći ih možete na Središnjem odjelu za odrasle.

– Tako ostvarujemo ono što već neko vrijeme najavljujemo, a to je pokretanje fonda na stranim jezicima. Za sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku, a tijekom godine fond namjeravamo nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima. Pokretanje ovog dijela fonda možemo zahvaliti prije svega našim sugrađanima koji su nam tijekom godina donirali knjige na stranim jezicima, a većina njih čini naš početni fond strane knjige. Manji dio knjiga nabavljen je i kupnjom – kažu iz knjižnice.

U Book corneru je najviše beletristike, s engleskog govornog područja, ali i nekoliko naslova stručne literature i autora iz drugih govornih područja koji su prevođeni na engleski jezik. Prevladava ‘lako štivo’ – ljubavni i kriminalistički romani, a tu je i izbor klasika poput Jane Austin, Louise Alcott ili Nathaniela Hawthornea.

Nastavi čitati

Kultura

Koncert za pamćenje: U Gorici će nastupiti Zvonko Bogdan

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja

Objavljeno

on

Velikogoričane 12. veljače očekuje koncert velikog Zvonka Bogdana i 7 tamburaša. Panonski kralj starogradskih pjesama, romansi i sevdalinki koji je svoj život posvetio glazbi i u 50 godina umjetničkog rada izveo stotine pjesama, izdao brojne albume te osvajao nagrade i priznanja, nastupit će u Gradskoj sportskoj dvorani u povodu 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Sve lijepe i sjetne nostalgične trenutke nitko ne može bolje dočarati nego ovaj glazbenik. Uz pomoć svojih sedam tamburaša velikogoričku će publiku provesti izvedbom narodnih pjesama od Konavala do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana. Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Markova čežnja, Fijaker stari, Kraj jezera i mnoge druge pjesme i dalje čuva za sve generacije kako se ne bi zaboravili ljudi koji su prije stotinu i više godina stihovima čuvali ravnicu i na njoj ostavljali dušu – najavili su iz Pučkog otvorenog učilišta ovaj koncert za pamćenje.

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja na blagajni Učilišta, a koštat će 80 kuna za tribinu i 100 kuna za parket.

Nastavi čitati

Kultura

Gradska knjižnica otkrila što su Goričani najviše čitali u 2019. godini

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica objavila je rezultate posuđivanja knjiga u protekloj godini. Standardno, Goričani su najviše čitali stranu beletristiku, a u najpopularnijoj kategoriji pobjedu je odnijela trilogija “Djevojka iz Berlina” Ellie Midwood. Slijedi ju još jedna trilogija, a radi se o knjigama Nore Roberts “Rođena u vatri”, “Rođena iz leda” te “Rođena u grijehu”. Na treće mjesto zasjeo je “Dar” Julie Garwood.

Što se pak domaće književnosti tiče, na prvom mjestu po broju posuđivanja je Julijana Adamović i njen uradak “Divlje guske”. Najčitanija publicistika bila je knjiga “Ima li života prije smrti?” Roberta Torrea, a “Najgora djeca na svijetu” najčitanija je dječja knjiga.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno