Poveži se s nama

Kultura

”Turopoljska zvona” s gostima i prijateljima proslavili jubilej

Objavljeno

Pjevački zbor Sindikata umirovljenika Hrvatske Velika Gorica ”Turopoljska zvona” obilježio je sinoć koncertom 20. obljetnicu djelovanja pred prepunom dvoranom u Domu kulture. Koncert je otvoren skladbom ”Zapali svjetlo svojim životom”, a onda je članica (tajnica i glasnogovornica) Zbora Katica Modrušan ukratko podsjetila na njihova dva desetljeća pjevanja i druženja, koncerte, turneje i gostovanja širom Lijepe naše te u Mađarskoj (Koljnof) i BiH (Banjaluka). Uslijedile su izvedbe skladbi ”Turopolje, oj”, ”Kak’ je lijepo čuti kaj”, ”Polegla trava detela” i ”Malo ja, malo ti”.

 

Srednji dio koncerta ispunili su gosti: Njemački pjevački zbor Zagreb (”Kitica zelena”, ”Čardaš”, …), Vokalni ansambl ”Zlatne godine” (”Ave Maria”, ”Majko ljubezniva”, …, ”Jedna je Hrvatska”), te književnica Đurđa Jandriš-Parać i pučki pjesnik Stjepan Vitez (napisao je dugu prigodnu pjesmu u svom humorističkom stilu). Izredali su se i brojni čestitari, darovi i cvijeće, poljupci i suze radosnice. Koncert su okončali slavljenici, a onda su se svi, izvođači i publika preselili s prvog na drugi kat da bi se družili i uživali u bogatom domjenku.

 

Snježana Špehar, umjetnička voditeljica Zbora ”Turopoljska zvona”, vidno dirnuta velikim odziv publike, osvrnula se na 20 godina djelovanja: ”Zadovoljna sam ozbiljnim pristupom članova, kako probama tako i javnim nastupima. Eventualni izostanci (srećom, rijetki) s proba i koncerata vezani su samo za zdravstvene probleme, drugih izgovora nema. Repertoar se sastoji od narodnih i starogradskih pjesama, autorskih skladbi i skladbi duhovnog karaktera. Imamo nekoliko omiljenih pjesama kojima završavamo koncerte, a naša neslužbena himna je ‘Mesec svetli ober kleti’. Jedini kriterij za prijem novih članova je – željeti pjevati! Sve ostalo dolazi samo po sebi, odnosno mora se uklapati u naš okvir djelovanja.”

 

galerija fotografija

Kultura

Gorica će zaplesati u ritmu salse

FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati, nasmijati i zabaviti, kažu organizatori Velikogoričkog brass festivala

Objavljeno

on

Latino ritam i zavodljive salsa pokrete u Park dr. Franje Tuđmana u petak, 5. lipnja, u 20.30 sati donosi nagrađivani međunarodni autorski bend FiloSofia. Bend će ujedno i zatvoriti 14. Velikogorički brass festival. Da se radi o iznimnom ansamblu govori i činjenica da se njihova glazba pušta na plesnim podijima i radiopostajama diljem svijeta. FiloSofiu Salsu čini 11 glazbenika iz Hrvatske, Slovenije i Kube (Darko Sedak-Benčić,  Miron Hauser, Luka Žužić, Sofija Široka, Lázaro Amed Hierrezuelo, Aleš Avbelj, Aljoša Jerić, Erik Marenče, Vid Begić). Svoj prvi album Nuestra Historia bend je izdao 2019. godine te je u kratko vrijeme dobio međunarodno priznanje i osvojio publiku, pogotovo u zemljama Latinske Amerike.

– Teme pjesama su svakodnevica modernog čovjeka te govore o realnosti društva u kojem živimo. Iako poštuje tradiciju afrokaripske glazbe, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe glazbene inovacije. Ansambl je specifičan ne samo po energičnoj glazbi nego i po tome što glavna pjevačica i prateći vokal čine plesni par, što koncert ansambla FiloSofía čini audio-vizualnim iskustvom. FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati, nasmijati i zabaviti – poručuju organizatori.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Kiša premjestila koncert Simply Brassa iz parka u dvoranu

Objavljeno

on

03.06.2020. Velika Gorica. Koncert Kvinteta Simply Brass u Dvorani Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kvintet Simply Brass na 14.Velikogoričkom brass festivalu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta održao je večeras koncert u Dvorani Galženica, a ne u Parku dr. Franje Tuđmana. Razlog promjene lokacije bila je kiša.

Koncert je najavio Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj Velikogoričkog brass festivala, a kvintet je u svom četvrtom nastupu u Velikoj Gorici opravdao svoju visoku reputaciju koju uživa u glazbenim krugovima i kod štovatelja njihove glazbe.

03.06.2020. Velika Gorica. Koncert Kvinteta Simply Brass u Dvorani Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kvintet čine: Tomica Rukljić, Nikola Zver, Rudolf Homen, Alan Bošnjak i Željko Kertez. Ansambl djeluje od 2005. godine, održao je niz zapaženih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihov repertoar sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te obrada za brass ansambl iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, jazz skladbi, filmske glazbe i popularnih melodija.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Za Goričane večeras svira Simply Brass

Kvintet je bio na više međunarodnih turneja i gostovanja, a jedan od ponajboljih suvremenih skladatelja, Eric Ewazen, za njih je napisao skladbu Balkanika

Objavljeno

on

Goričane večeras u Parku dr. Franje Tuđmana očekuje drugi koncert 14. Velikogoričkog Brass festivala. Na pozornicu će se u 20.30 sati popeti stalni gosti festivala – kvintet Simply Brass. Kvintet djeluje od 2006. godine i otad je održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja i prerada za brass ansambl skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma te tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz-skladbi i popularnih melodija.

Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Juilliard School of Music u New Yorku gdje je ansambl predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet te praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu za Simply brass kvintet i njemu posvećenu.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno