Poveži se s nama

Kultura

”Turopoljska zvona” s gostima i prijateljima proslavili jubilej

Objavljeno

Pjevački zbor Sindikata umirovljenika Hrvatske Velika Gorica ”Turopoljska zvona” obilježio je sinoć koncertom 20. obljetnicu djelovanja pred prepunom dvoranom u Domu kulture. Koncert je otvoren skladbom ”Zapali svjetlo svojim životom”, a onda je članica (tajnica i glasnogovornica) Zbora Katica Modrušan ukratko podsjetila na njihova dva desetljeća pjevanja i druženja, koncerte, turneje i gostovanja širom Lijepe naše te u Mađarskoj (Koljnof) i BiH (Banjaluka). Uslijedile su izvedbe skladbi ”Turopolje, oj”, ”Kak’ je lijepo čuti kaj”, ”Polegla trava detela” i ”Malo ja, malo ti”.

 

Srednji dio koncerta ispunili su gosti: Njemački pjevački zbor Zagreb (”Kitica zelena”, ”Čardaš”, …), Vokalni ansambl ”Zlatne godine” (”Ave Maria”, ”Majko ljubezniva”, …, ”Jedna je Hrvatska”), te književnica Đurđa Jandriš-Parać i pučki pjesnik Stjepan Vitez (napisao je dugu prigodnu pjesmu u svom humorističkom stilu). Izredali su se i brojni čestitari, darovi i cvijeće, poljupci i suze radosnice. Koncert su okončali slavljenici, a onda su se svi, izvođači i publika preselili s prvog na drugi kat da bi se družili i uživali u bogatom domjenku.

 

Snježana Špehar, umjetnička voditeljica Zbora ”Turopoljska zvona”, vidno dirnuta velikim odziv publike, osvrnula se na 20 godina djelovanja: ”Zadovoljna sam ozbiljnim pristupom članova, kako probama tako i javnim nastupima. Eventualni izostanci (srećom, rijetki) s proba i koncerata vezani su samo za zdravstvene probleme, drugih izgovora nema. Repertoar se sastoji od narodnih i starogradskih pjesama, autorskih skladbi i skladbi duhovnog karaktera. Imamo nekoliko omiljenih pjesama kojima završavamo koncerte, a naša neslužbena himna je ‘Mesec svetli ober kleti’. Jedini kriterij za prijem novih članova je – željeti pjevati! Sve ostalo dolazi samo po sebi, odnosno mora se uklapati u naš okvir djelovanja.”

 

galerija fotografija

Kultura

Kazalište preselili na internet: ‘Priču o oblaku’ pogledajte sa svog kauča

Za malene Goričane koji vole kazalište…

Objavljeno

on

S obzirom preporuke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kazalište Mala scena svoje će predstave prenositi uživo. U subotu, 14. ožujka u 17 sati, izravno će prenositi izvedbu predstave „Priča o oblaku“ koja je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina.

– Čak i ako ne možete doći k nama, možete predstavu gledati iz prvog reda na vašem kauču po cijeni od 35 kuna. Cijena vrijedi za jedan uređaj tako da cijela obitelj može uživati u kazališnom iskustvu za cijenu jedne ulaznice. Ovim započinjemo novu eru u hrvatskoj kulturi, a streamove predstava možete očekivati barem dvaput tjedno za sve uzraste – kažu iz Male scene te dodaju kako link nakon kupnje možete podijeliti i s prijateljima te će oni dobiti 10 posto popusta na kupovinu.

– Kazalište postaje još važnije u vrijeme krize. Ne samo da ćemo uspjeti dočarati čaroliju kazališta, želimo u danima koji slijede unijeti radost kazališta u vaš dom – dodali su iz kazališta.

Nastavi čitati

Kultura

I kultura se odgađa do daljnjega…

Objavljeno

on

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, svi kulturni programi u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica odgađaju se do daljnjega. Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, odlučili su na kolektivnom sastanku zaposlenika u POUVG, neće prikazivati predstave i filmove, a neće se održavati niti koncerti, kao ni predavanja.

Nastavi čitati

Kultura

OtpisaNE najslađa predstava VIRKAS-a

Komedija suočava gledatelje s tabu temama hrvatskog društva

Objavljeno

on

Na 16. Virovitičkim kazališnim susretima ovogodišnju titulu najslađe predstave odnijela je upravo komedija ‘OtpisaNE’ GK Scena “Gorica” i Kazališta Moruzgva. Nakon 11 predstava u virovitičkom kazalištu i tri gostujuće u Slatini i Suhopolju, na ovom poznatom kazališnom festivalu sudjelovala su kazališta iz cijele Hrvatske, kao i susjednih država.

U predstavi ‘OtpisaNE’, čiju režiju potpisuje Nikola Zavišić, a tekst Renato Baretić, glume Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički. Migranti, iskorištavanje bolovanja, braniteljskih mirovina i pobačaja te druge “tabu” teme o kojima predstava govori, obrađene su na vrlo jednostavan i komičan način, što je publika na kraju nagradila velikim aplauzom i odličnom ocjenom 4,91.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno