Poveži se s nama

Kultura

”Turopoljska zvona” s gostima i prijateljima proslavili jubilej

Objavljeno

Pjevački zbor Sindikata umirovljenika Hrvatske Velika Gorica ”Turopoljska zvona” obilježio je sinoć koncertom 20. obljetnicu djelovanja pred prepunom dvoranom u Domu kulture. Koncert je otvoren skladbom ”Zapali svjetlo svojim životom”, a onda je članica (tajnica i glasnogovornica) Zbora Katica Modrušan ukratko podsjetila na njihova dva desetljeća pjevanja i druženja, koncerte, turneje i gostovanja širom Lijepe naše te u Mađarskoj (Koljnof) i BiH (Banjaluka). Uslijedile su izvedbe skladbi ”Turopolje, oj”, ”Kak’ je lijepo čuti kaj”, ”Polegla trava detela” i ”Malo ja, malo ti”.

 

Srednji dio koncerta ispunili su gosti: Njemački pjevački zbor Zagreb (”Kitica zelena”, ”Čardaš”, …), Vokalni ansambl ”Zlatne godine” (”Ave Maria”, ”Majko ljubezniva”, …, ”Jedna je Hrvatska”), te književnica Đurđa Jandriš-Parać i pučki pjesnik Stjepan Vitez (napisao je dugu prigodnu pjesmu u svom humorističkom stilu). Izredali su se i brojni čestitari, darovi i cvijeće, poljupci i suze radosnice. Koncert su okončali slavljenici, a onda su se svi, izvođači i publika preselili s prvog na drugi kat da bi se družili i uživali u bogatom domjenku.

 

Snježana Špehar, umjetnička voditeljica Zbora ”Turopoljska zvona”, vidno dirnuta velikim odziv publike, osvrnula se na 20 godina djelovanja: ”Zadovoljna sam ozbiljnim pristupom članova, kako probama tako i javnim nastupima. Eventualni izostanci (srećom, rijetki) s proba i koncerata vezani su samo za zdravstvene probleme, drugih izgovora nema. Repertoar se sastoji od narodnih i starogradskih pjesama, autorskih skladbi i skladbi duhovnog karaktera. Imamo nekoliko omiljenih pjesama kojima završavamo koncerte, a naša neslužbena himna je ‘Mesec svetli ober kleti’. Jedini kriterij za prijem novih članova je – željeti pjevati! Sve ostalo dolazi samo po sebi, odnosno mora se uklapati u naš okvir djelovanja.”

 

galerija fotografija

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno