Poveži se s nama

Vijesti

Turopoljska udruga skauta TUR i ove godine organizirala memorijal u čast Tihomira Tomašića – Tihice “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag”

Turopoljska udruga skauta „Tur“ organizirala je u sklopu Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici, devetu godinu zaredom, susret, igre i natjecanje izviđača na kome se okupilo stotinjak izviđača iz Zagreba, Samobora i Velike Gorice, a pridružili su im se i učenici Osnovne škole Jurja Habdelića.

Objavljeno

IZVIĐAČI

Memorijal u čast Tihomira Tomašića – Tihice i u spomen na ovog Velikogoričanina, izviđača i hrvatskog branitelja, pogubljenog u Domovinskom ratu na vukovarskoj Ovčari, učinio je u subotu središnji gradski park, koji nosi ime doktora Franje Tuđmana, živim i razigranim.

Izviđački memorijal u Velikoj Gorici jedna je od rijetkih izviđačkih aktivnosti za djecu održanih prema planu ove godine, zbog opreza i straha od prijenosa zaraze koronavirusom. Zbog toga je i ove godine bio poseban. Bio je drugačiji dijelom zato što su organizatori tako htjeli, a većim dijelom zato što je situacija tome kumovala. Zbog očekivanog jesenjeg vala korone koji je zahvatio i brojne osnovne škole, na ovogodišnji memorijal nije došlo tridesetak izviđača iz Siska i još nekoliko udruga koje su najavile svoj dolazak. No, očekujući manji broj sudionika ove godine, organizator se nije dao pokolebati. Turopoljska udruga skauta „Tur“ organizirala je u sklopu Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici, devetu godinu zaredom, susret, igre i natjecanje izviđača na kome se okupilo stotinjak izviđača iz Zagreba, Samobora i Velike Gorice, a pridružili su im se i učenici Osnovne škole Jurja Habdelića.

10.10.2020., VELIKA GORICA,MEMORIJAL NITKO DA NE DOĐE,DO PRIJATELJ DRAG,/FOTO: TUROPOLJSKA UDRUGA SKAUTA TUR

Uspjeh ovogodišnjeg memorijala omogućilo im je i lijepo, sunčano vrijeme, tako da je bilo prekrasno vidjeti središnji gradski park ispunjen djecom u igri, šetnji i veselju. Natjecali su se na dvanaest poligona koji su od njih zahtijevali spretnost, brzinu, poznavanje izviđačkih vještina, orijentacije i rada s kompasom, kretanja po putnim znacima, vezanja čvorova i paljenja vatre, ali i sreću! O tome koliko će brzo obići sve poligone odlučivala je kocka, što je igri dalo još više zabave i napetosti, a izviđače, koji su pri svakoj aktivnosti imali na umu i poštivali su mjere zaštite od prijenosa koronavirusa, potaknula je na neprekidno kretanje i obavljanje radnih zadataka. Tako je sve bilo gotovo već oko 14 sati, kada su se okupili ispred znaka Volim Veliku Goricu, gdje su proglasili i nagradili pobjednike ovogodišnjeg memorijala.

IZVIĐAČI

10.10.2020., VELIKA GORICA,MEMORIJAL NITKO DA NE DOĐE,DO PRIJATELJ DRAG,/FOTO: TUROPOLJSKA UDRUGA SKAUTA TUR

U dodjeli zahvalnih poklona velikogoričkim učenicima pridružio im se nakratko i Ervin Kolarec, v.d. gradonačelnika i načelnik gradskog stožera Civilne zaštite, koji je čestitao Turovcima te je pohvalio njihovu provedbu memorijala i aktivnosti za djecu na otvorenom.

IZVIĐAČI

10.10.2020., VELIKA GORICA,MEMORIJAL NITKO DA NE DOĐE,DO PRIJATELJ DRAG,/FOTO: TUROPOLJSKA UDRUGA SKAUTA TUR

No, bitnije od toga, slažu se svi, bilo je družiti se, natjecati neovisno o tome tko će biti najbolji i provesti lijep dan na svježem zraku. Turovci za iduću jesen najavljuju 10. jubilarni memorijal u čast Tihomira Tomašića, koji će biti još kreativniji i zabavniji, a već idući vikend spremaju se u Dalmaciju, gdje će i ove jeseni dati svoj doprinos obnovi, odnosno ponovnom pošumljavanju opožarenih područja na splitskom području, kroz višestruko nagrađivanu kampanju Boranka, koju Savez izviđača Hrvatske s partnerima, Hrvatskim šumama i HGSS-om, provodi već treću godinu zaredom.

Galerija fotografija:

Vijesti

Kroz interpretacijske šetnje posjetitelji upoznali povijest Turopolja

A u Turopolju je na prve dvije ture, pod nazivom “Plemenito ispisane stranice povijesti”, sudjelovalo 20-tak posjetitelja….

Objavljeno

on

Počela je Kulturama! Projekt interpretacijskih šetnji po Zagrebačkoj županiji koji su pokrenule udružene turističke zajednice, a koji za cilj ima ponuditi drugačiju turističku sliku mjesta, kraja, povijesti, kulture i običaja.

– Kulturni turizam na kontinentu je važan potencijal. Mi se to trudimo razviti u konkretan turistički proizvod, istaknula je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Milada Mesarić.

A u Turopolju je na prve dvije ture, pod nazivom “Plemenito ispisane stranice povijesti”, sudjelovalo 20-tak posjetitelja. Posjetitelje je kroz povijest Turopolja vodila plemenita Ana koja je ispričala zanimljive detalje i crtice iz života i povijesti Turopolja i Turopoljaca. Tura je obuhvatila i neke likove iz slavne turopoljske prošlosti poput Augusta Šenoe, Franje Lučića, a posjetitelji su doznali i nešto više o povijest Plemenite općine Turopoljske…

– Građani su prošetali perivojem, uz dozu mistike i tajanstvenosti koje su pratile kompletnu šetnju prošli su Šetalištem Franje Lučića, uz crkvu NBDM, Muzej Turopolja, svratili u Šenoinu, Zagrebačku ulicu te kuću na Trgu kralja Tomislava, a lagana šetnja obuhvatila je i razgledavanje interpretacijskog Centra za posjetitelje TZVG – rekli su iz Turističke zajednice.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Legacy ponovno u akciji, ovoga puta razveselili štićenike Doma za nezbrinutu djecu

Pripremili su personalizirane poklon pakete za tridesetak štićenika, proslavili s njima kraj školske godine, ali i jedan rođendan..

Objavljeno

on

Nakon što su svojim najmlađim članovima, humanitarcima, priredili iznenađenje, ekipa VG Legacya odradila je još jednu akciju u kojoj je fokus ponovno bio na djeci.

Naime, prikupljali su sve od slatkiša, igračaka do kozmetičkih proizvoda, a Velikogoričani su još jednom pokazali svoje veliko srce i zahvaljujući kojima su Legacyevci uspješno iznenadili i razveselili tridesetero djece u Domu za nezbrinutu djecu u dobi od 7 do 18 godina.

Obukli su svoje kostime superjunaka i krenuli ih razveseliti. Proslavili su tako s njima uspješan kraj školske godine i rođendan jednog od štićenika. Bilo je veselo, plesalo se i pjevalo, baš kako i priliči jednom rođendanu.

– Klinci su nas u startu oborili s nogu s dobrodošlicom, dobrom voljom i pozitivnom energijom, tako da je fešta odmah krenula. Osim što smo svojim kućama otišli punih srca, dobili smo i predivne anđele koje u Domu izrađuju sestre Karmelićanke zajedno sa štićenicima – istanknuli su iz Legacya.

foto: VG Legacy

Nastavi čitati

Vijesti

Učenici OŠ Velika Mlaka osvojili srebro na robotičkoj olimpijadi

Dvije djevojčice i dva dječaka, uz potporu jednog profesora, oduševili su na World Robot Olympiad

Objavljeno

on

Ivan Borić, Tena Zujić, Angela Šunjerga i Viktor Balenović učenici su 3. A razreda Osnovne škole Velika Mlaka, prijatelji iz klupa koji su pronašli zajednički interes u – robotici. Pa su osnovali tim, nazvali se “MiniMlaka” i uključili se u Svjetsku robotičku olimpijadu. Na kraju priče, za sve ono što su napravili, za sav trud koji su uložili, ovi klinci nagrađeni su – olimpijskim srebrom!

Riječ je o natjecanju koje se održava posljednjih 17 godina, a funkcionira tako da se na posebnoj platfori natječu mladi robotičari iz cijeloga svijeta, svatko na svom nacionalnom natjecanju. Najbolji od najboljih nakon toga završe na WRO (World Robot Olympiad), a upravo to uspjelo je i Angeli, Teni, Ivanu i Viktoru, uz podršku profesora Ivana Mudrija. Tema je bila borba protiv klimatski promjena, a djeca iz Velike Mlake osmislili su robota vrijednog drugog mjesta u kategoriji od prvog do petog razreda.

“Naglasak na natjecanju je u smišljanju robota i programa da samostalno savlada razne izazove na robotskoj stazi. U ovako poticajnom okruženju natjecatelji napreduju usvajajući nova znanja i vještine”, pojasnili su iz škole.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno