Poveži se s nama

CityLIGHTS

Turopoljska udruga skauta – istraživači koji uživaju u prirodi

Objavljeno

Foto: io-tur.h

Turopoljski izviđači pozivaju na zajedničku avanturu uz edukativne susrete, nezaboravne izlete i poučne akcije. Turopoljska udruga izviđača jedina je udruga skauta i izviđača na području grada Velike Gorice i općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. Ima li razlike između skauta i izviđača otkrio nam je starješina, odnosno predsjednik Udruge Alen Konjević. „Jedina razlika je što je skaut međunarodni naziv za izviđače. U Njemačkoj su recimo Pfadfinderi, u Francuskoj éclairi, u Poljskoj harceri, a u Italiji agesci.” Danas broje devedeset članova, a osim na užem području grada Velika Gorica, u suradnji s Osnovnom školom djeluje i patrola skauta u Ščitarjevu, gdje trenutno ima 12 izviđača.
Izviđači su u biti istraživači, oni uživaju u prirodi, otkrivaju svijet oko sebe, nove prijatelje i prirodne zakonitosti. Tu je i nekoliko praktičnih vještina; kako zavezati čvor, podići šator, upaliti vatru kada pada kiša ili izraditi korisnu konstrukciju. “Izviđači se dijele po uzrastu, pa se tako izviđači u nižim razredima osnovne škole zovu Poletarci, kada dođu u više razrede tada su Mlađi izviđači i Planinke, srednjoškolci su Istraživači, a kada napune 18 godina postaju Brđani.” – objasnio je Konjević.

Foto: io-tur.h

Izviđačicu Lauru, učenicu petog razreda osnovne škole u Ščitarjevu, osim vezanja čvorova i dizanja šatora, oduševilo ju je dešifriranje nekih poruka, a najviše voli izviđačke izlete gdje upoznaje nova mjesta i druži se s prijateljima.Turopoljski izviđači prepoznatljivi su po zelenim maramama oko vrata, a nakon zimskih sastanaka u Ščitarjevu, Velikoj Gorici ili Dubrancu, u proljeće će se zaputiti u prirodu i vježbati signalizaciju zastavicama te se baciti na praktični rad. U budućnosti najavljuju i osnivanje organizacijsko-radnih skupina u Velikoj Mlaki, Vukovini, Novom Čiču te u Kravarskom.

Foto:io-tur.h

Foto:io-tur.h

Inače, povijest izviđača na našem području seže u davnu 1958. godinu kada je na području tadašnje Općine Velika Gorica bilo aktivno sedam izviđačkih udruga. U ratnoj, 1992. godini osnovan je Izviđački odred „Tur“. Djeca s područja grada Velike Gorice, čiji su roditelji bili na bojištima, tada su imala priliku za zanimljivu aktivnost i druženje. Izmjenom Statuta odred 2015. godine mijenja ime u Turopoljska udruga skauta – Izviđački odred “TUR”. Mali izviđači mogu se priključiti u sjedištu Udruge u Kurilovečkoj ulici 48 u Velikoj Gorici.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Goričani uz glazbu i kuhano vino dočekali 2020. godinu na otvorenom

Objavljeno

on

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Brojni Goričani su u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice na otvorenom na prostoru kod Muzeja Turopolja dočekali 2020. godinu. Kuhano vino i glazba Tamburaškog sastava Harmonija poticali su raspoloženje građana koji su odlučili dočekati novu godinu izvan toplih domova odnosno gastronomskih destinacija. Nakon odbrojavanja (vodila ga je moderatorica Ana Katuluć) odnosno početka 2020. godine i velikog vatrometa, okupljenim građanima obratio se gradonačelnik Dražen Barišić, u društvu s predsjednicom Turističke zajednice Miladom Mesarić.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik je bio kratak, kao i prije godinu dana, zaželio svim svojim sugrađanima da ostvare sve svoje osobne želje i da im njihovo ispunjenje učini život mnogo ugodnijim. Iako je Harmonija nakon gradonačelnikove čestitke nastavila svirkom i pjesmom, prostor ispred pozornice ubrzo se prorijedio.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugačija situacija je bila u punim goričkim lokalima, gosti su u slavljeničkom raspoloženju svoje druženje produžili do ranih jutarnjih sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Najmlađi su dočekali Novu 2020. godinu prije ponoći

Objavljeno

on

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Novu 2020. godinu najmlađi su sa svojim roditeljima, djedama i bakama dočekali večeras već od 17 sati na prostoru kod Muzeja Turopolja. Dječji doček nove godine počeo je interaktivnom novogodišnjom pričaonicom za djecu ”Pričom te zovem”, u kojoj su djeca oduševljeno sudjelovala. Pričaonicu je vodila moderatorica, glumica i plesačica Ana Katulić.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon toga uslijedila je atraktivna ‘vatrena’ predstava ”Vatreni show Triko Cirkus Teatra”. Trikovi i egzibicije maestra s vatrom bili su popraćeni velikom pozornošću i dugim pljeskom.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za kraj je izveden veliki vatromet, a zadovoljna djeca su sa svojim najmilijima krenuli doma i sanjati će dječje snove kada im Nova godina u ponoć pokuca na prozor.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

2020. Goričani će dočekati uz TS Harmonija

Zabavni program i vatromet i na dječjem dočeku nove godine

Objavljeno

on

Doček Nove godine počinje već u 14 sati u Božićnom selu gdje će najmlađe dočekati razne animacije za djecu. Program ispred Muzeja Turopolja se nastavlja dječjim dočekom Nove godine koji počinje u 17 sati, a malene Goričane očekuje interaktivna novogodišnja pričaonica “Pričom te zovem” Margarete Perišić, vatreni show Triko Cirkus Teatra i veliki vatromet na kraju programa.

Za one nešto veće, zabavni program počinje u 22 sata. Tada na pozornicu dolazi Tamburaški sastav Harmonija koji će ispratiti staru i dočekati Novu 2020. godinu.

– Očekujte puno plesnih ritmova i veliki vatromet u ponoć – poručili su iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno