Poveži se s nama

Moja županija

Turopoljska hiža postala hit mjesto za odmor u Zagorju

Objavljeno

“Htjeli smo pobjeći od grada i gradske gužve. Zatekli smo se 20-ak minuta vožnje od Zagreba, Luka je zadnje mjesto koje još spada u Zagrebačku županiju. Malo pitoreskno selo svidjelo nam se od prve, ima sve što trebate: trgovinu, lokalni kafić, poštu, nogometni teren, fontanu i crkvu. Kućica tada ni izbliza nije bila u reprezentativnom stanju. Zbog nemogućnosti vlasnika da se o njoj brinu zatekli smo je staru, trošnu, zapuštenog okoliša, ostavljenu vremenskim neprilikama. Takav bi prizor mnoge vjerojatno odvratio od kupnje, ali mi smo se odmah zaljubili u nju. Bivši vlasnici su nam ostavili prekrasna stabla oraha, puno zelenila, okruženje sa šumom, voćnjakom i vinogradom. Mi smo uredili okoliš, zasadili voćke i cvijeće te krenuli s opremanjem unutrašnjosti. O nekim autorskim izletima u turizam s bajkovitim likom tada nismo razmišljali”, priča za T-portal Ivana Boras, koja sebe i svog partnera Vanju Blumenšajna u vikend izdanju definira kako ‘kulinarske i vrtlarske entuzijaste’.

 

Kućica o kojoj Ivana govori sada je pravi turistički dragulj Zagorja. No, zapravo se radi o autohtonoj drvenoj stoljetnoj kleti koja je nekad davno sagrađena u Turopolju, a koju su stari vlasnici u 80-im godinama prošlog stoljeća u potrazi za mirom preselili u Zagorje, nauživali se u njoj i kad su svi već pomisli kako će ta stara gradnja završiti kao relikvija  socijalističkog vikendaštva, kupili su je Ivana i Vanja.

 

“Kućica nije zaštićena kao tradicijski objekt, ali smo je mi nastavili uređivati u skladu s tradicijom. Krenuli od prizemlja, riješili smo se viška stvari koje su zatrpale prostor i zadržali neke koje su se odlično uklopile poput starih kreveta i ormara. Zatim je na red došla okućnica, uredili smo terasu i prostor za roštiljanje, posadili začinsko bilje…” priča Ivana objašnjavajući kako su u 50-ak četvornih metara smjestili hodnik, kuhinju, kupaonicu i dnevni boravak, a tavan pretvorili u Sanjaonicu – mjesto gdje sanjaju gosti i prijatelji.

 

“Gosti su različiti, jedan dio je iz Zagreba i sviđa im se ideja da za samo posla sata mogu doći do nas. Često su to neke prigode poput rođendana, malih piknik vjenčanja, neformalnih poslovnih team-buildinga, ali imamo sve više i goste koji nam dođu preko tjedna u paru ili s obitelji uživati u miru, izležavati se u ležaljkama, bez posebnog povoda. Ostanu samo preko dana ili prespavaju – čini mi se da Kućicu ljudi doživljavaju kao vlastiti komadić prirode, vikendicu koju sami nemaju, a koja im treba da se odmore ili kvalitetno umore na svježem zraku”, objašnjava Ivana.

 

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno