Poveži se s nama

Moja županija

Turopoljska hiža postala hit mjesto za odmor u Zagorju

Objavljeno

“Htjeli smo pobjeći od grada i gradske gužve. Zatekli smo se 20-ak minuta vožnje od Zagreba, Luka je zadnje mjesto koje još spada u Zagrebačku županiju. Malo pitoreskno selo svidjelo nam se od prve, ima sve što trebate: trgovinu, lokalni kafić, poštu, nogometni teren, fontanu i crkvu. Kućica tada ni izbliza nije bila u reprezentativnom stanju. Zbog nemogućnosti vlasnika da se o njoj brinu zatekli smo je staru, trošnu, zapuštenog okoliša, ostavljenu vremenskim neprilikama. Takav bi prizor mnoge vjerojatno odvratio od kupnje, ali mi smo se odmah zaljubili u nju. Bivši vlasnici su nam ostavili prekrasna stabla oraha, puno zelenila, okruženje sa šumom, voćnjakom i vinogradom. Mi smo uredili okoliš, zasadili voćke i cvijeće te krenuli s opremanjem unutrašnjosti. O nekim autorskim izletima u turizam s bajkovitim likom tada nismo razmišljali”, priča za T-portal Ivana Boras, koja sebe i svog partnera Vanju Blumenšajna u vikend izdanju definira kako ‘kulinarske i vrtlarske entuzijaste’.

 

Kućica o kojoj Ivana govori sada je pravi turistički dragulj Zagorja. No, zapravo se radi o autohtonoj drvenoj stoljetnoj kleti koja je nekad davno sagrađena u Turopolju, a koju su stari vlasnici u 80-im godinama prošlog stoljeća u potrazi za mirom preselili u Zagorje, nauživali se u njoj i kad su svi već pomisli kako će ta stara gradnja završiti kao relikvija  socijalističkog vikendaštva, kupili su je Ivana i Vanja.

 

“Kućica nije zaštićena kao tradicijski objekt, ali smo je mi nastavili uređivati u skladu s tradicijom. Krenuli od prizemlja, riješili smo se viška stvari koje su zatrpale prostor i zadržali neke koje su se odlično uklopile poput starih kreveta i ormara. Zatim je na red došla okućnica, uredili smo terasu i prostor za roštiljanje, posadili začinsko bilje…” priča Ivana objašnjavajući kako su u 50-ak četvornih metara smjestili hodnik, kuhinju, kupaonicu i dnevni boravak, a tavan pretvorili u Sanjaonicu – mjesto gdje sanjaju gosti i prijatelji.

 

“Gosti su različiti, jedan dio je iz Zagreba i sviđa im se ideja da za samo posla sata mogu doći do nas. Često su to neke prigode poput rođendana, malih piknik vjenčanja, neformalnih poslovnih team-buildinga, ali imamo sve više i goste koji nam dođu preko tjedna u paru ili s obitelji uživati u miru, izležavati se u ležaljkama, bez posebnog povoda. Ostanu samo preko dana ili prespavaju – čini mi se da Kućicu ljudi doživljavaju kao vlastiti komadić prirode, vikendicu koju sami nemaju, a koja im treba da se odmore ili kvalitetno umore na svježem zraku”, objašnjava Ivana.

 

Moja županija

FOTO Prvo plivačko natjecanje učenika na Gradskom bazenu

Objavljeno

on

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju održano je dana na Gradskom bazenu u Velikoj Gorici. Ekipno natjecanje učenica i učenika bilo je prvo službeno natjecanje u plivanju u našem gradu, a sudjelovalo je 6 škola: 4 osnovne škole (Eugena Kumičića, Eugena Kvaternika, Nikole Hribara i Šćitarjevo) i dvije srednje škole (Gimnazija i Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina). Kako nije bilo učenika iz drugih škola Zagrebačke županije onda je ovo natjecanje bilo istovremeno i gradsko natjecanje Velike Gorice. Otvorenje natjecanja bilo je u maloj sportskoj dvorani Srednjih škola.

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osnovnoškolci, djevojčice i dječaci, natjecali su se u slijedećim disciplinama: 50m slobodno, 50m leđno, 50m prsno, 50m leptir, 4×50 mješovito i 4x50m slobodno. Srednjoškolci su se natjecali također u ovim disciplinama, jedino nisu plivali štafetu 4x50m slobodno. Suci sa štopericama u ruci bili su nastavnici tjelesnog odgoja: Damir Međeri, Božidar Šaban, Ivana Martin, Boris Opačić, Ivica Herceg i Gordan Polan.

20.11.2019. Velika Gorica. Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domaćin natjecanja osnovnih škola bila je OŠ E. Kvaternika, a voditelj natjecanja Ivica Herceg. Gimnazija je bila domaćin srednjoškolskog natjecanja, a voditelj natjecanja Gordan Polan. Najbolje ekipe nagrađene su peharima i diplomama, a pobjednici OŠ Eugena Kumičića i Gimnazija plasirali su se na državno natjecanje.

Galerija fotografija

Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola u plivanju

Poredak osnovnih škola: 1. OŠ Eugena Kumičića (71 bod), 2. OŠ Eugena Kvaternika (42), 3. OŠ Šćitarjevo (30), 4. OŠ Nikole Hribara (29).

Srednje škole: 1. Gimnazija Velika Gorica 18.5 bodova, 2. Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina Velika Gorica 16.5 bodova.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika Gorica najbolja po broju darovanih doza krvi

Milan Hodak darovao krv 150 puta!

Objavljeno

on

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i ove je godine bila prilika za zahvalu svojim sugrađanima koji su u svom životu krv darovali 50, 75 ili čak 100 puta. U kongresnom centru Princess u Jastrebarskom  Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije predstavilo je lanjsku statistiku darivatelja prema kojoj je najviše doza na svojih 100 stanovnika prikupio Crveni križ Jaska, zatim Zelina i na trećem mjestu grad Jastrebarsko. No, po ukupnosti primljenih doza krvi prednjači Velika Gorica u čijem je Crvenom križu tijekom 2018. godine u organiziranim akcijama prikupljeno ukupno 2996 doza. Na drugom mjestu slijedi Samobor s 1895, te Jastrebarsko s 1818 doza krvi. Od svih nagrađenih darivatelja, jedini s impresivnom brojkom darovanih doza je darivatelj iz velikogoričkog Crvenog križa Milan Hodak. On je se ovaj humani čin odazvao preko 150 puta. „Darujem krv svaka tri mjeseca već 40-setak godina, a tako ću nastaviti dok me god zdravlje služi. Osim krvi, darujem i krvnu plazmu. To je humano, tako pomažem drugim ljudima.“ – rekao je Milan prilikom preuzimanja priznanja i zahvalnice koje mu je uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Dodajmo kako su zahvalnicu za mnogobrojno darivanje krvi primili za 50 puta darovanu krv Mladen Križanić, za 75 puta Željko Tomašić te za 100 puta darovanu krv Marin Martinjak, redom darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Županijski Crveni križ svake godine premaši godišnji plan prikupljenih doza. Prošle godine su prikupljene čak 932 doze krvi više od plana, a posebno veseli podatak od 7 posto novih darivatelja, koji su krv darovali prvi puta.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Povodom Svjetskog dana učitelja nagrađeni nastavnice i nastavnici iz Zagrebačke županije

Profesorica Nada Pelaić: ‘Nekada su učenici imali više poštovanja prema svojim profesorima’

Objavljeno

on

Svjetski dan učitelja u Zagrebačkoj županiji proslavljen je na već tradicionalan način. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je prigodne poklone nastavnicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije.

Među nagrađenima bila je i profesorica iz Ekonomske škole Velika Gorica Nada Pelaić. Naša sugovornica otkrila nam je kako se odnos učenika i nastavnika kroz godine mijenjao. Naime, u sustavu obrazovanja Nada je provela 38 godina.

– Danas nije lako biti profesor. Nekada je to bilo puno lakše. Učenici su bili drugačiji i imali su više poštovanja prema svojim profesorima. Morali smo se naučiti nositi s time – rekla nam je Nada.

Župan Kožić istaknuo je kako posao učitelja i profesora nije lak, a rezultat njihovog rada je iznimno važan za cijelu zajednicu. Učitelje je pozdravio i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i izrazio svoje zadovoljstvo što je Velika Gorica ugostila jedan ovakav skup.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno