Poveži se s nama

Moja županija

Tradicionalna manifestacija “Kaj su jeli naši stari” preselila u virtualni svijet, ali jela ćete ipak moći i kušati

Kućica će u tjednu manifestacije raditi svakoga dana do nedjelje, 30. kolovoza, a sljedeća tri mjeseca – koliko je predviđeno emitiranje emisije na YouTube kanalu – kućica će raditi svaki utorak te u svojoj ponudi nuditi jela iz same emisije.

Objavljeno

Svake godine u Vrbovcu se održava manifestacija “Kaj su jeli naši stari”. Dio grada  tada postaje jedan veliki restoran gdje možete kušati razne delicije toga kraja, i mnoga već pomalo zaboravljena jela. Bilo je tako posljednjih 39. godina, no, ova specifična godina koja nam nije puno priuštila po pitanju događanja zbog pandemije koronavirusa, 40. po redu jubilarnu manifestaciju “Kaj su jeli naši stari” seli u virtualni svijet!

“Za sve ljubitelje autohtone, vrbovečke gastronomije osmišljeno je inovativno  rješenje. Naime, ova najstarija i nadaleko poznata vrbovečka manifestacija „održat“ će se u virtualnom svijetu, konkretno YouTube kanalu „Kaj su jeli naši stari TV“. gdje će se jednom tjedno objavljivati emisija koja će nastojati prenijeti duh same manifestacije. Emisija će prvenstveno imati kulinarski karakter i fokusirat će se na pripremu domaćih jela koja su se redovito mogla kušati i na samoj manifestaciji, a osim gastronomije promovirat će se i lokalne udruge, kulturno-umjetnička društva te pojedinci koji promiču kulturu svoga kraja.” – kažu organizatori.

Prva emisija bit će objavljena danas, a njezinu najavu možete pogledati na linku.

foto: Zagrebačka županija

Osim virtualnog doživljaja manifestacije, svi oni koji ipak žele doći u Vrbovec i na glavnom gradskom Trgu Petra Zrinskog kušati tradicionalna jela – to će moći učiniti u tamo postavljenoj kućici „Kaj su jeli naši stari“. Kućica će u tjednu manifestacije raditi svakoga dana do nedjelje, 30. kolovoza, a sljedeća tri mjeseca – koliko je predviđeno emitiranje emisije na YouTube kanalu – kućica će raditi svaki utorak te u svojoj ponudi nuditi jela iz same emisije.

Moja županija

Otvoren natječaj za Nagradu tehničke kulture ‘Rudolf Perešin’

Natječaj je otvoren do 31. ožujka

Objavljeno

on

Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije raspisala je natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture “Rudolf Perešin” za 2020. godinu.

Nagrada tehničke kulture “Rudolf Perešin” dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za prinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture. Spomenuta nagrada dodjeljuje se u dvije kategorije, i to kao: nagrada za životno djelo i godišnja nagrada.

Iz Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da im prijedloge za Nagradu dostave najkasnije do 31. ožujka.

Nastavi čitati

Moja županija

Dugo Selo dobit će šest kilometara dugu biciklističku stazu

Projekt je vrijedan sedam milijuna kuna

Objavljeno

on

Grad Dugo Selo potpisao je sredinom prošle godine s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju pješačko-biciklističkih staza .

Izgradnjom biciklističkih staza želi se povećati udio biciklističkog prometa i putnika u javnom prijevozu, čime bi se ostvario niz pozitivnih učinaka. Postojeće stanje mreže biciklističkih staza i infrastrukture, je vrlo loše, odnosno može se reći da mreža niti ne postoji, jer trenutnih 2.680 metara staza na istoku i zapadu grada ne prolaze samim središtem Dugog Sela, te ne doprinose njegovom povezivanju.

– Imamo novu biciklističku stazu koja će ići kroz Poduzetničku zonu, koja je pri kraju. Time ćemo dobiti Sjevernu i Južnu biciklističku stazu. U suradnji s Vodovodom i odvodnjom, Grad Dugo selo planira infrastrukturne radove u Ulici Josipa Zorića. Pri kraju tih radova, dok još uvijek ta glavna gradska prometnica bude raskopana, krenuti će se s izgradnjom biciklističke staze kroz centar Grada – kazao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.029.777,49 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 2.804.172,05 kuna. Ostalih 4,2 milijuna kuna su osigurana iz proračuna Grada. Panian je kazao i kako je konačni cilj svih projekata imati dobru prometnu povezanost sa Zagrebom, te se sav taj promet usmjeriti na gradski i prigradski željeznički promet.

Pročelnik, a ujedno i voditelj ovog projekta Dean Dragičević kazao je da je sam projekt započeo još 2017. godine kada je Grad krenuo s planiranjem biciklističkih staza u Dugom Selu. Grad Zagreb je 2019. godine otvorio natječaj zagrebačke aglomeracije na koji se Dugo Selo javilo i dobio ga.

– Infrastrukturni dio projekta je sastavljen je od 3 dijela, gdje će biciklističke staze prolaziti kroz tri ulice. Krajnji rok završetka projekta je mjesec svibanj 2022. godine. Plan je da se do kraja proljeća, a najkasnije početkom ljeta ove godine završi proces javne nabave – rekao je Dragičević, te dodao da se krajem ljeta ili početkom jeseni kreće s izgradnjom.

Projektom je planirana izgradnja 5.992,43 metra novih pješačko-biciklističkih staza, te prenamjena dodatnih 5.261 metar pješačkih staza širine veće od dva metra u pješačko-biciklističke staze, na širem području Dugog Sela. Ovaj projekt se nastavlja na strategiju pametnog grada, te da se na dijelu staze u duljini od 800 metara staze predviđa postavljanje brojača prometa, punionice za mobitele i pametne klupe, sve ono što današnji „smart city“ treba imati, kazao je Dragičević.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Mihael Zmajlović najavio kandidaturu za župana Zagrebačke županije

Jedan od ciljeva mu je preseliti sjedište Zagrebačke županije u Veliku Goricu…

Objavljeno

on

Mihael Zmajlović najavio je svoju kandidaturu za župana Zagrebačke županije. Simbolično, kandidaturu je najavio ispred hotela na Miramarskoj cesti u Zagrebu kao kritiku aktualne vlasti. Pod motom Županija kakvu trebamo, Zmajlović je objasnio glavne smjernice svoje kandidature.

Podršku Zmajloviću svojim su prisustvom pružili i Zvonimir Novosel, gradonačelnik grada Jastrebarskog i Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca, Alen Prelec, načelnik Brdovca, Željko Filipović, načelnik Općine Kloštar Ivanić,  Sanja Iveković Horvat, zamjenica gradonačelnika Samobora, aktualna zamjenica župana Nadica Žužak te brojni drugi dužnosnici SDP-a Zagrebačke županije.

 

 

 

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno