Poveži se s nama

HOTNEWS

Tour de Tur okupio preko 400 biciklista

Ukupni pobjednik i pobjednik u kategoriji Pro Tourist je Ivan Bratić iz Biciklističkog kluba Dinamo

Objavljeno

 

Veliki broj biciklista pohrlio je na sedmo izdanje najveće goričke biciklističke manifestacije. Kafići u centru grada bili su puni zaljubljenika u vožnju na dva kotača, koji su svoje aluminijske i karbonske ljubimce ponosno parkirali ispred njihovih terasa. Tour de Tur ove godine privukao je preko 400 biciklista koji su odmjerili snage u tri kategorije Tourist, Pro Tourist i XC.

29.04.2018. Velika Gorica -7. Tour de Tur. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Ova trka poznata je što je na pola puta između biciklijade i utrke, imamo dijapazon od rekreativaca do profesionalaca. Tour de Tur se etablirao i jako je popularan među biciklistima. Danas je nastupilo i nekoliko zvučnijih imena iz svijeta biciklizma, a došli su nam i gosti iz Vukovara i Slovenije.“, rekao nam je jedan od organizatora utrke Saša Lisec.

Među biciklistima bilo je i dosta natjecatelja iz Zagreba koji su svratili u Turopolje kako bi testirali svoje mogućnosti i provozali se prekrasnim krajolikom Vukomeričkih gorica.

„Danas se natječemo u najtežoj kategoriji i očekujemo dobar rezultat. Pomagat ćemo si i najvažnije je da sretno stignemo do cilja“, rekao nam je Bruno iz Zagreba.

29.04.2018. Velika Gorica -7. Tour de Tur. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Njegov sugrađanin Danijel potegnuo je s Črnomerca kako bi nastupio na Tour-u. Kako kaže, biciklira od kak se rodio i jako mu se svidjela staza po kojoj je vozio.

„Svaki dan vozim bicikl i ne odustajem od ovog sporta. Nema stajanja, dok smo zdravi i mladi trebamo podržati ovakve manifestacije“, poručio je naš sugovornik.

Bilo je i onih koji se nisu došli natjecati, već samo uživati u lijepom vremenu i dobrom društvu.

„Došao sam malo biciklirati i družiti se s ljudima i to je to. Ja sam van najveći amater, tako da mi uopće nije bitno tko je prvi tko zadnji. Bitno je uživati. Ovo mi je prvi put da sam ovdje“, otkrio nam je Mario, koji je u Goricu došao u pratnji prijateljice.

29.04.2018. Velika Gorica -7. Tour de Tur. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na startu smo susreli i jednog našeg sugrađana. Josipu je ovo bio četvrti nastup, a natjecao se u svim kategorijama.

„Svake godine sam tu i uživam. Ovaj put odlučio sam nastupiti u kategoriji Tourist, jer je kraća i lakša. Sve je super i pohvalio bih organizatore“,  istaknuo je naš sugrađanin.

Ukupni pobjednik i pobjednik u kategoriji Pro Tourist je Ivan Bratić iz Biciklističkog kluba Dinamo.

„Čestitao bih svima koji su sudjelovali, a naročito svojim konkurentima na fer i poštenoj borbi. Od početka se išlo jako. Na par hupsera bila je takva situacija da su dečki otpadali, ali nas šest uspjelo je završiti utrku. Na ulasku u grad bilo je malo taktiziranja, a završnica je bila tehnički zahtjevna. Prije utrke provezao sam se tim djelom i znao sam što me čeka. Zadnjih 500 metara ubrzao sam i nitko me nije ispratio te sam zadnju šikanu uspješno prošao i osigurao si pobjedu“, objasni nam je Ivan.

29.04.2018. Velika Gorica -7. Tour de Tur. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

No, svega ovog ne bi bilo da nije vrijednih ljudi iz organizacije ove utrke, koji iz godine u godinu ulažu velike napore kako bi je učinili što boljom i atraktivnijom. Ne treba zaboraviti niti doprinos goričkih volontera koji su svoje slobodno vrijeme utrošili kako bi ova velika manifestacija prošla u najboljem mogućem tonu.

„Ovo mi je prvi put da sam ovdje i nije mi bilo teško izdvojiti dio svog slobodnog vremena kako bi pomogla u organizaciji. Svi su dobro raspoloženi, vrijeme nam je naklonjeno i sve je super organizirano. Ova manifestacija šalje dobru sliku o našem gradu, potiče mlade ljude na zdrav život i druženje te boravak u prirodi“, rekla nam je volonterka Paula.

29.04.2018. Velika Gorica -7. Tour de Tur. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Galerija fotografija

 

HOTNEWS

VIDEO Aglomeracija: Kreće asfaltiranje prometnica po naseljima

U srpnju će se asfaltirati u Velikoj i Maloj Kosnici te goričke ulice Teslina, Sisačka i Vukomerička. U kolovozu će na red doći Okuje, dio Mraclina, Trnje, Lekneno i Črnkovec…

Objavljeno

on

O aktivnostima najvećeg povijesnog projekta „Sustava odvodnje i pročišćavanja voda aglomeracije Velika Gorica“, ispričao je na današnjoj konferenciji za medije direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

– Izgradnja aglomeracije podijeljena je na tri cjeline, a do sada smo postigli veliki napredak u dinamici izvođenja radova. Prve dvije cjeline su ispred roka, a treća cjelina je u korak s njima. Od naselja u kojima još nisu započeli radovi su Turopolje, Sasi, Novaki i Drenje Ščitarjevsko – kazao je direktor Višić koji se ovom prilikom zahvalio gradonačelniku Ačkaru i Gradu kao partneru na projektu, na uloženim naporima da se sve ulice saniraju nakon izvedenih radova.

– S obzirom da nama po ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava i kompletnog projekta izgradnje kanalizacije, izvođači nisu dužni asfaltirati kompletnu prometnicu već samo rov u kojem je izvedena kanalizacija. Problem je taj što sve to jako dugo traje. Znam da svi građani i građanke svi imaju problem s prašinom i blatom, još jednom bi ih htio zamoliti za strpljenje.

Što se tiče dinamike asfaltiranja svih prometnica po naseljima, do kraja srpnja, u kolovozu i rujnu će se pristupiti asfaltiranju prometnica na svim izvedenim dijelovima kolektora po sve tri cjeline.

– U srpnju će se asfaltirati u Velikoj i Maloj Kosnici te goričke ulice Teslina, Sisačka i Vukomerička. U kolovozu će na red doći Okuje, dio Mraclina, Trnje, Lekneno i Črnkovec, a u Velikoj Gorici ulica Alojzija Stepinca. Također krajem kolovoza asfaltirat će se Kramarićeva ulica u Velikoj Mlaki. Ulica Petra Svačića, Stjepana Držislava, Ratimirova ulica i Hrvatske bratske zajednice doći će na red tek u rujnu – dodao je Višić.

Višić je obrazložio i napise pojedinih medija o zaustavljanju natječaja za rekonstrukciju pročistača i izvođenje radova.

– Neki dan u medijima je bilo objavljeno da je natječaj stao zato što je jedan poslovni subjekt uložio žalbu na natječaj, a riječ je o tvrtki Elektrocentar Petek kao poslovni subjekt, koji ima pravo uložit žalbu na to. Natječaj nije stao i on je u postupku, jedino što se prolongira otvaranje ponuda koje je bilo predviđeno za 1.rujna – kazao je Višić.

Inače, cijeli projekt iznosi oko pola milijarde kuna, a do sada je utrošeno 170 milijuna kuna. Konačni rok za završetak svih radova, po sadašnjoj dinamici, predviđen je za studeni 2022.godine, a što se ne odnosi i na pročistač.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Ačkar: Grad je financijski stabilan. Evo što donosi i novi rebalans proračuna

Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%,…

Objavljeno

on

Prošla su dva mjeseca od izbora i otkada su funkciju gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika preuzeli Krešimir Ačkar i Neven Karas. Ususret prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak 26.srpnja, danas je održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Ačkar zajedno sa svojim zamjenikom i suradnicima istaknuo neke bitne činjenice vezane u nadolazeći rebalans proračuna kao i status pojedinih aktualnih gradskih projekata.

– Unatoč složenim uvjetima pandemije i šteta od potresa Grad je financijski stabilan, što ne znači da ne treba provoditi uštede gdje god je to moguće. I u ovoj i u idućim godinama racionalizirat ćemo financije kako bi mogli ostvariti sve ono što je najavljeno u našem izbornom programu – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%, odnosno u apsolutnom iznosu za 9,5 milijuna kuna pa ukupna visina planiranih proračunski rashoda u 2021. godini iznosi 561,12 milijuna kuna.

– Treba naglasiti kako jedan značajan dio povećanja proračunskih stavki dolazi zbog sredstava koja smo povukli što iz EU fondova, što iz države, a nešto i iz županije. Dio tih sredstva povučen je za projekte, a dio za sanaciju posljedica potresa – priča Ačkar te ističe kako je za potrebe Civilne zaštite rebalansom osigurano dodatnih 1,35 milijuna kuna od kojih se milijuna kuna odnosi na pomoć iz državnog proračuna, a 350 tisuća kuna su sredstva iz općih prihoda i primitaka proračuna.

23.07.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Najveće izmjene, ističe gradonačelnik Ačkar su u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet.

– Za potrebe sanacije prometnica obuhvaćenih projektom Aglomeracija, predvidjeli smo dodatnih 6,1 milijuna kuna. Za subvencije za javni prijevoz povećavamo iznos za dodatnih 4,68 milijuna kuna. Još jedna veća izmjena odnosi se na projekt poboljšanja biciklističke infrastrukture u iznosu od 6,4 milijuna kuna, a riječ je o izgradnji biciklističke staze uz nekadašnji radar od Velike Gorice i Starog Čiča te postavljanje rasvjete na biciklističkoj stazi od Velike Gorice do Velike Mlake – naglašava gradonačelnik.

Dodatnih 2,7 milijuna kuna osigurano je i za troškove dovršetka izgradnje Dječjeg vrtića u Selnici koji bi na jesen trebao otvoriti svoja vrata. Za nešto više od 3 milijuna kuna povećavaju se sredstva namijenjena redovnom funkcioniranju vrtića koja se odnose za otvaranje novih kapaciteta, opremanje i plaće djelatnika. Također, Grad Velika Gorica za goričke učenike u ovoj će školskoj godini osigurati radne bilježnice, a za tu namjenu je predviđeno 2,2 milijuna kuna.

– Bitno je naglasiti da u ovome jednom sklopu tijela, oporbe, politike, gdje puno ima polu-informacija i dezinfromacija te dok sam na čelu Grada nećemo bježati niti od jednog gorućeg problema. Problemi koji su pred nama poput aglomeracije, pročistača, javnoga prijevoza, kapaciteta upisa djece u vrtić, školstva…problemi su koji su evidentni i od kojih ne bježimo već nalazimo rješenja i nosimo se s njima – zaključio je Ačkar.

23.07.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Njegov zamjenik Neven Karas, osvrnuo se na situaciju i aktivnosti Stožera Civilne zaštite vezanu uz potres i suočavanja s pandemijom COVID-19.

– Osim angažmana svih naših operativnih snaga i Stožera Civilne zaštite, sve to što se događalo u proteklih godinu i pol uzrokovalo je dodatne nepredviđene troškove – kazao je Karas.

Više o cijelom izvještaju poslušajte u videu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

U dvorištu i vrtu kuće u Maloj Buni uzgajao marihuanu

Policijski službenici iz Velike Gorice potvrdili su svoju sumnju 22. srpnja kad je na temelju naloga suda obavljena pretraga kuće…

Objavljeno

on

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

– Naime, sumnja se da je 53-godišnjak posjedovao opremu, materijal ili tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, a potom proizvedenu drogu skrivao, vagao i prepakiravao u kući na području Male Bune  – ističu iz Policijske uprave zagrebačke.

Policijski službenici iz Velike Gorice potvrdili su svoju sumnju 22. srpnja kad je na temelju naloga suda obavljena pretraga kuće osumnjičenog kojom prilikom je osumnjičeni iz kuće i vrta predao 12 stabljika konoplje tipa droge marihuana ukupne visine od 80 do 205 cm, jednu plastičnu vrećicu ispunjenu marihuanom ukupne mase 31,70 grama, vrećicu ispunjenu hašišom ukupne mase 8,70 grama, kao i opremu namijenjenu proizvodnji droge.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno