Poveži se s nama

Vijesti

Svjetlana Marijon: ‘Ako im se posvetimo i damo im priliku, mladi to višestruko vrate’

U Etno naselju Novo Čiče održan Sajam informiranja mladih

Objavljeno

U Etno naselju Novo Čiče osnovnoškolci iz tog mjesta imali su priliku informirati se o radu udruga i institucija koje se u svom radu bave mladima. Sajam informiranja mladih održao se dan prije obilježavanja Europskog dana informiranja mladih. Upitali smo Ivanu i Lorenu što im se najviše svidjelo.

– Najviše mi se svidio štand Udruge osoba s invaliditetom. Drago mi je što su se i oni uključili u sve ovo. Nažalost nisam još aktivna u niti jednoj udruzi, ali imam namjeru to učiniti kada krenem u srednju školu – rekla nam je Ivana.

– Saznala sam dosta zanimljivih stvari. Najzanimljiviji mi je bio štand Crvenog križa gdje smo saznali nešto više o načinu njihovog djelovanja. Možda i sama jednog dana postanem aktivnija u tom području – objasnila je Lorena.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Mladi su najbogatiji resurs kojim neko društvo raspolaže i investiranje u njih zapravo je investicija u vlastitu budućnost.

– Mladi su veliki potencijal. Zašto su tihi i mirni? Jer ih u škola ma jako opterećujemo sadržajima koji ne daju mogućnost da se oni kreativno izražavaju. Važno jer za istaknuti da sve četiri goričke osnovne škole imaju volonterske klubove kroz koje mladi doprinose svojoj boljitku svoje zajednice. Ako im se posvetimo i damo im priliku, mladi to višestruko vrate – istaknula je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Profesionalno usmjeravanje učenika 7. i 8. razreda u djelokrugu je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je također sudjelovao na Sajmu. Doznali smo i koja su najtraženija zanimanja na burzi rada.

– Ono što se na tržištu traži su sva strukovna zanimanja. Od zanimanja u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu, socijalnoj skrbi do prometa. Od vozača i građevinarskih tehničara, zidara, tesara, automehaničara, konobara, kuhara do zdravstvenih zanimanja. Učenicima koji nemaju ambicija za nastavak školovanja preporučujemo izbor zanimanja u kojima će se sami najbolje pronaći i s kojima će biti zapošljivi. Danas nam fali prodavača, vozača, medicinskih sestara, frizera, konobara, kuhara. Svi koji završe ova zanimanja kasnije mogu pokrenuti svoje poslove uz potpore HZZ-a ili uspješno zaposliti – otkrila nam je Marija Halić, v.d. predstojnice Regionalnog ureda Zagreb HZZ-a.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Vijesti

Kušali smo domaće turopoljske štrukle, odlične su!

Buševec u znaku štrukli i starinskih igara

Objavljeno

on

Četvrto izdanje Buševske štruklijade posjetiteljima nudi bogat zabavni program i još bogatiju gastronomsku ponudu. Glavna zvijezda dana su domaći štrukli, bili oni od sira, kuhani ili pečeni, te oni od špinata i višanja. Možete izabrati slatki preljev, pečeno vrhnje ili trop. Zamolili smo Turopoljke da nam otkriju tajnu domaćih štrukli.

– Važno ih je znati skuhati kako treba, da bi oni bili ukusni. Treba imati osjećaj kada ih treba izvaditi iz vode, to morate naučiti, to duša osjeti da je to gotovo – otkrila nam je Barica.

Njezina kolegica Biserka ima sasvim drugačiji pristup. Po njenom mišljenju puno je važnija sama priprema nego kuhanje štrukli.

– Važan je dobar recept. Tijesto mora biti dobro napravljeno. Doda se glatko brašno, ulje, sol i mlaka voda te se sve to mijesi dok tijesto ne postane glatko da se može razvaljati ‘mlinčenjakom’. Nakon toga ono se puni pravim domaćim sirom – objasnila nam je Biserka.

Uz štrukle, na meniju su se našle i druge turopoljske delicije poput gulaša, kotlovine i domaće gibanice.

U Društvu žena Buševec ponosni su na svoju manifestaciju.

– Želja nam je bila očuvati našu turopoljsku tradiciju i prenijeti je na našu djecu. Svake godine ovdje dolazi sve više i više posjetitelja te smo jako zadovoljni. Uz organizaciju ove manifestacije, često organiziramo i humanitarne akcije za potrebita na području Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije – pohvalila nam se predsjednica Lidija Rožić.

Ženama iz Buševca podršku je pružio i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji se i sam okušao u pripremi štrukli.

– Moram zahvaliti Društvu žena Buševec na svim ovim godinama truda i zalaganja. Ova Udruga važan je sudionik u društvenom životu kako Buševca tako i Velike Gorice. Podupiremo njihov društveni angažman, a naročito onaj dio vezan uz humanitarni rad – istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

Buševčanke su osmislile zanimljiv program. Posjetitelji će moći odmjeriti snage u starinskim igrama poput utrke u tačkama, natjecanja u zabijanju čavla, skakanju u vrećama i rulanja kukuruza. Oni željni plesa moći će uživati u nastupu Dinacordi-Luna benda. Zabava bi trebala potrajati do dugo u noć.

Nastavi čitati

Najave

Ivanje u Buševcu donosi mnoštvo događanja

Štrukli, konji, zabavni park , čardak, etno proizvodi sve se to može vidjeti u Buševcu

Objavljeno

on

Buševčani su povodom Ivanja i ove godine pripremili raznolik kulturno-umjetnički, sportski i zabavni trodnevni program. Manifestaciju ‘Ivanje u Buševcu’ otvara 4. Buševska štruklijada koju organizira Društvo žena Buševec.

U sklopu Ivanja bit će organiziran Ivanjski semen s domaćim proizvodima i etno rukotvorinama izlagača s područja Velike Gorice, Zagrebačke županije i Siska.

Za najmlađe posjetitelje tu je zabavni park , razgledavanje postave čardaka te jahanje na konjima Konjičkog kluba Agramer, proštenje te bogata gastro ponuda.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Procesijom gradskim ulicama katolički vjernici proslavili blagdan Tijelova

Objavljeno

on

20.06.2019. Velika Gorica. Tijelovska procesija od Milenijskog križa do Crkve Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas je blagdan Tijelova (puni naziv: Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove), blagdan koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa. Katolička Crkva ovim blagdanom slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.

20.06.2019. Velika Gorica. Tijelovska procesija od Milenijskog križa do Crkve Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U Velikoj Gorici slavljenje Tijelova započelo je svetom misom u 09 sati kod Milenijskog križa u Gradskom parku, gdje su svećenici prije polaska procesije pričestili mnoge vjernike. U procesiji središtem grada vjernici su pjevali i molili, prigodnu glazbu izvodio je Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica.

20.06.2019. Velika Gorica. Tijelovska procesija od Milenijskog križa do Crkve Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon skoro dvaipol sata duga kolona vjernika stigla je u Crkvu Alojzija Stepinca, posljednju postaju Tijelovske procesije.

20.06.2019. Velika Gorica. Tijelovska procesija od Milenijskog križa do Crkve Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno