Poveži se s nama

Vijesti

Svjetlana Marijon: ‘Ako im se posvetimo i damo im priliku, mladi to višestruko vrate’

U Etno naselju Novo Čiče održan Sajam informiranja mladih

Objavljeno

U Etno naselju Novo Čiče osnovnoškolci iz tog mjesta imali su priliku informirati se o radu udruga i institucija koje se u svom radu bave mladima. Sajam informiranja mladih održao se dan prije obilježavanja Europskog dana informiranja mladih. Upitali smo Ivanu i Lorenu što im se najviše svidjelo.

– Najviše mi se svidio štand Udruge osoba s invaliditetom. Drago mi je što su se i oni uključili u sve ovo. Nažalost nisam još aktivna u niti jednoj udruzi, ali imam namjeru to učiniti kada krenem u srednju školu – rekla nam je Ivana.

– Saznala sam dosta zanimljivih stvari. Najzanimljiviji mi je bio štand Crvenog križa gdje smo saznali nešto više o načinu njihovog djelovanja. Možda i sama jednog dana postanem aktivnija u tom području – objasnila je Lorena.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Mladi su najbogatiji resurs kojim neko društvo raspolaže i investiranje u njih zapravo je investicija u vlastitu budućnost.

– Mladi su veliki potencijal. Zašto su tihi i mirni? Jer ih u škola ma jako opterećujemo sadržajima koji ne daju mogućnost da se oni kreativno izražavaju. Važno jer za istaknuti da sve četiri goričke osnovne škole imaju volonterske klubove kroz koje mladi doprinose svojoj boljitku svoje zajednice. Ako im se posvetimo i damo im priliku, mladi to višestruko vrate – istaknula je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Profesionalno usmjeravanje učenika 7. i 8. razreda u djelokrugu je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je također sudjelovao na Sajmu. Doznali smo i koja su najtraženija zanimanja na burzi rada.

– Ono što se na tržištu traži su sva strukovna zanimanja. Od zanimanja u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu, socijalnoj skrbi do prometa. Od vozača i građevinarskih tehničara, zidara, tesara, automehaničara, konobara, kuhara do zdravstvenih zanimanja. Učenicima koji nemaju ambicija za nastavak školovanja preporučujemo izbor zanimanja u kojima će se sami najbolje pronaći i s kojima će biti zapošljivi. Danas nam fali prodavača, vozača, medicinskih sestara, frizera, konobara, kuhara. Svi koji završe ova zanimanja kasnije mogu pokrenuti svoje poslove uz potpore HZZ-a ili uspješno zaposliti – otkrila nam je Marija Halić, v.d. predstojnice Regionalnog ureda Zagreb HZZ-a.

16.04.2019. Novo Čiče – Sajam informiranja mladih. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kultura

FOTO Hip Hop dominacija Zagrepčanki i Splićanki u konkurenciji juniorki

Objavljeno

on

25.04.2019. Velika Gorica. Otvoreni kup Hrvatske u plesu – Hip Hop. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Petodnevna manifestacija (24. do 28. travnja), Otvoreni kup Hrvatske u plesu, u organizaciji Plesnog kluba Megablast u dvorani Srednje strukovne škole nastavljena je danas natjecanjem u Hip hopu za sve kategorije i dobne skupine. Sudili su Vedrana Grčić, Klara Carev, Mateja Miković, Nina Vidošević, Samo Polutak Kos i Siniša Križaj, povjerenik je bio Josip Perić. Tri prvoplasirana su nagrađeni medaljama i peharima, ostali su dobili diplome za plasman. Dominirala su dva kluba u konkurenciji juniorki: Atomic dance faktory (Zagreb) – A kategorija i DNF Split – B kategorija.

25.04.2019. Velika Gorica. Otvoreni kup Hrvatske u plesu – Hip Hop. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sutra (petak, 26. travnja) na programu je Show dance i Jazz dance, u subotu (27. travnja) Show dance, Jazz dance, Modern i Acro, u nedjelju (28. travnja) Produkcije i Gala večer.

25.04.2019. Velika Gorica. Otvoreni kup Hrvatske u plesu – Hip Hop. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Organizaciju Kupa vodi Gordan Križaj, logistiku čine članovi PK Megablast.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Sport

Kako sam u ‘Kavaliru’ sreo Peru Močiboba. I na trenutak se vratio u mladost…

Rekord Maksimira, dva gola Pere Močiboba, slavlje Zagreba nakon jedanaesteraca, dani erupcije nogometa u hrvatskoj metropoli… Sve to prolazilo je kroz glavu 46 godina poslije u jednom kafiću u Čiču

Objavljeno

on

Što ti je život… Dani lete i prelete, a onda se ponekad igrom slučaja sve vrati gotovo pola stoljeća unatrag. Gore potpisanog autora teksta, danas 70-godišnjaka, jedan susret vratio je neočekivano u 1973. godinu i proradilo je živo sjećanje. A proradile su i emocije. Nogometna ovisnost od početka života kriva je za sve. Rodno Novo Čiče je autoru, polaskom u srednju školu negdje 1965. godine, zamijenio Zagreb, i rodila se vječna ljubav prema najljepšem gradu, a onda i nogometu naše metropole.

Začudo, na prvom mjestu nije bio Dinamo, kao kod većine, već NK Zagreb. Danas, nažalost, nije ostalo ni malo “z” od tog imena što se kluba tiče. Postao sam gotovo inventar stadiona u Kranjčevićevoj ulici još dok su početkom 60-tih tamo igrali Mišić, Galeković, Meštrović, Klobučar, Stanišić, Suša, Kralj, Bubanj, Wacha, Dračić, Azinović i ostali iz generacije kraja 60-tih. A trener je bio Gustav Lechner. Prvoligaši ondašnje države igrali su uglavnom pred ispunjenim stadionom. Početkom sedamdesetih stigla je nova generacija, također uglavnom domaćih, a vrhunskih igrača.

I ovog četvrtka susreli smo jednog od tada glavnih aktera. Dok smo u lokalu “Kavalir Dubravka” Hrkovca u Novom Čiču ispijali drugu kavicu, naišao je bivši nogometaš slavne generacije Zagreba Petar Močibob, danas vlasnik prestižnog lokala na Dolcu u Zagrebu.

Susret je automatizmom vratio život natrag na 19. srpanja 1973. godinu i kvalifikacijsku utakmicu za ulazak u 1. ligu tadašnje Jugoslavije između Zagreba i Osijeka. Igrale su se dvije utakmice. Prva u Osijeku, kažu pred 30 tisuća gledatelja, završila je bez pogodaka.

Uzvrat na stadionu Dinama u Maksimiru igran je pred rekordnih 64.128 gledatelja s kupljenim ulaznicama, a pretpostavlja se da je bilo i 70 tisuća ljudi!! Prije, a i kasnije, nikad više! Zagreb je igrao u sastavu: Horvat, Gašparini, Tucak, Antolić, Ivanišević, Lipovac, Markulin, Čopor, MOČIBOB, Rukljač, Smolek (Hušidić, Bakota). U regularnom vremenu završilo je 2-2, a za Zagreb oba je zabio centarfor Pero Močibob. Izvodili su se jedanaesterci i Zagreb je bio bolji te izborio elitni razred. Pero je zabio i iz “elvera”. Slavlje u Zagrebu je bilo veličanstveno!

Zbog čega danas nismo toliko zaluđeni nogometom, jedna je priča za dulji elaborat. Prilikom današnjeg susreta s Močibobom nismo ga željeli previše gnjaviti prošlošću. Nakon fotografiranja, saznali smo neke sudbine bivših mu igrača u Zagrebu, a Pero se pohvalio zdravljem i vitalnošću. Dolazi u okolicu Čiča jer ga kod prijatelja zanimaju – orlovi. Da, Pero je uvijek bio unikat.

Nastavi čitati

Najave

Ljubitelji rolanja, sutra pravac na gorički night skate

Start za sutrašnji night skate je kod stadiona Radnik u 19 sati, otvoren je za sve. Dođite s voljom i naravno – ROLAMA

Objavljeno

on

Rolanje je jedan od najpopularnijih načina za rekreaciju. Zabavna je to aerobna aktivnost koja jača cijelo tijelo, ali rijetki znaju da je ovo uistinu pravi sport koji ima čak 109 disciplina. Smatra se da je rolati se jednako korisno kao i trčanje i vožnja bicikla.

BOCI Koturaljkaški klub Velika Gorica poziva u petak na night skate, od 19 do 21 sat. Start i cilj su ispred ulaza stadiona Radnik.

Kao i svaka tjelesna aktivnost i rolanje ima snažne pozitivne učinke na naše raspoloženje. Tjelesnom aktivnošću luče se hormoni sreće i poboljšava naše mentalno zdravlje. Ti učinci su posebno izraženi kod vanjskih aktivnosti, što rolanje svakako jest.

– Rolanje je sport i za dušu.  Osim što podiže psihomotorne sposobnosti, doprinosi boljoj tjelesnoj pokretljivosti i koordinaciji pokreta. Rolanjem se razvija osjećaj za ravnotežu, a pozitivno djeluje i na sposobnost brzog reagiranja. Jako je zabavno, tehnika se usvaja brzo i lako, svatko može pronaći tempo u kojem će uživati, pa je i motiviranost velika – samo su neke od prednosti koje ističu iz goričkog BOCI Koturaljkaškog kluba.

Više informacijama o aktivnostima koje organiziraju možete pronaći na faceboook stranici BOCI koturaljkaškog kluba.

Nastavi čitati

Reporter 381 - 18.04.2019.

Facebook

Izdvojeno